Doorgaan naar hoofdcontent

MAANDRAPPORTAGE

the•brainy•beaut – juni 2020

Juni 2020 bracht eindelijk de daling in de gebruikersstatistieken waarop ik wekenlang had gehoopt. Dat klinkt wellicht wat vreemd – want welke blogger heeft er nou graag mínder lezers in plaats van meer? Maar de constante stijging van het aantal lezers van the•brainy•beaut sinds maart 2020 werd voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door de Coronacrisis. En zo'n stijging wil niemand, toch? Ik ben dus blij met de daling – want die sluit volledig aan bij hét goede nieuws van de afgelopen maand: Nederland heeft COVID-19 voldoende onder controle. Daardoor konden we ons verheugen op een zomer zonder al te beperkende maatregelen – en zullen we dus minder tijd online doorbrengen. De eerste effecten daarvan waren al terug te zien in de statistieken van juni, vooral op de dagen met zomerse temperaturen. Hopelijk zet de daling door in augustus en september, want dat zou betekenen dat Nederland nu relatief gezond blijft onder de pandemie.

Voor mij persoonlijk was juni de maand waarin ik beslo…

#STOPMS


De basis van The Brainy Beaut wordt gevormd door resultaten van medisch wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek waaraan ik een blog dank dat maandelijks steeds meer bezoekers mag verwelkomen, naast uiteraard een optimaal verzorgde huid. Voor mij was het daarom niet meer dan logisch om ook iets terug te willen doen voor de medische wetenschap. Dankzij een warme band met het VUmc in Amsterdam – die gelukkig ook bleef bestaan na mijn 'emigratie' naar deep down Zuid-Limburg – hoefde ik niet lang na te denken over wát ik terug kon doen: fondsen werven voor een belangrijk MS-onderzoek.

MS – voluit: Multiple Sclerose – is geen huidziekte en uiteraard ben ik me ervan bewust dat het voor een beauty blogger meer voor de hand had gelegen om fondsen te werven voor onderzoek naar een dermatologische aandoening. Ik koos echter voor MS, een ziekte van het centraal zenuwstelsel – de hersenen en het ruggenmerg. Een ziekte die de zenuwen van alleen al 17.000 mensen in Nederland letterlijk sloopt. Een ziekte waarvoor nog geen geneesmiddel bestaat. Een ziekte die echter wél zo snel als mogelijk gestopt moet worden, ook omdat vooral jonge mensen tussen de 20 en 40 jaar door MS worden getroffen. Een 'brainy' ziekte die zich nog niet voldoende heeft laten vangen door de medische wetenschap. Nog niet... de hersenen van neurowetenschappers werken ondertussen meer dan fulltime door om MS eindelijk te kunnen stoppen.
Prof. dr. Jack van Horssen is een van die wetenschappers. Samen met een team van Britse collega's doet hij onderzoek naar specifieke ontstekingsreacties in de hersenen van mensen met MS. Wanneer ze die ontstekingsreacties geïdentificeerd hebben, kunnen ze een therapie ontwikkelen om MS te stoppen. Voor dit onderzoek is een subsidie ontvangen van de Amerikaanse National MS Society, maar die is helaas niet volledig toereikend. Er is nog € 20.000 nodig – en ik ga er (om te beginnen) álles aan doen om dat bedrag bij elkaar te krijgen. The Brainy Beaut is dus niet alleen een beauty blog met hersens, maar ook vóór hersenen – de hersenen van MS-patiënten.

Ik hoop van harte dat ik op je steun mag rekenen: in de posts met #StopMS in de titel of verkoopinformatie kun je lezen hoe je kunt helpen. Sommige van die posts zijn promotioneel van karakter, wat ik dan uiteraard vermeld – niet in de laatste plaats omdat ik heel blij ben met die samenwerkingen.

Let's #StopMS!

Liefs,
Mariëlla

Reacties

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: