Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

over the•brainy•beaut

BRAINY: very intelligent; having or showing a well-developed intellect
Maar ook:
A forehead wrinkle (aka worry line) caused by too much deep-thinking by the aforementioned very smart person

Jezelf een brainy noemen is niet deftig. Ik heb deze blog dan ook vernoemd naar de brainies in mijn voorhoofd (die inderdaad zo maar het gevolg zouden kunnen zijn van iets te veel, iets te diep nadenken :)) Daarnaast verwijst het naar de “huidverzorging met hersens” waarover je hier van alles kunt lezen: huidverzorging met ingrediënten waarvan de werking op wetenschappelijke wijze is aangetoond.

BEAUT: a very good or attractive thing or person
“Thing” dus – want ook hier doel ik niet op mezelf, maar op the•brainy•beaut. Ik streef ernaar om deze blog very good te laten zijn… very good AND attractive, als het even kan.

Na mijn veertigste besefte ik – net als zoals veel andere vrouwen – dat 'anti-aging' een werkwoord was geworden. Ik begon anders naar huidverzorgingsproducten te kijken: met alleen het beloven van mooie dingen nam ik geen genoegen meer, ze moesten het vooral dóén. Dat werd het begin van een interessante speurtocht, die via loze beloften en holle claims uiteindelijk leidde naar de wetenschap. Ik leerde dat er inderdaad ingrediënten bestaan die huidveroudering kunnen voorkomen, net zoals dat bepaalde 'stofjes' bestaande tekenen van huidveroudering kunnen vervagen. Ik leerde ook dat huidverzorgingsproducten met die ingrediënten heel mooie effecten kunnen hebben, maar geen wonderen kunnen doen. Uiteindelijk ontkom je niet aan (meer) invasieve behandelingen, ofwel: de spuit en / of de scalpel, om te voorkomen dat je kalenderleeftijd wel heel duidelijk op je gezicht te lezen staat. Maar ik wilde nog even álles uit potjes, tubes en flacons halen wat er in zit – of juister, kán zitten. Daarvoor had ik informatie nodig, véél informatie en nog goed en betrouwbaar ook – want zo veel stofjes, zo veel claims. Al vrij snel bleek ik die nauwelijks te kunnen vinden op Nederlandstalige sites, ook niet op de sites die stellen te informeren over huidverzorging waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond. Daar werd (en wordt) dan wel gerefereerd aan wetenschappelijk onderzoek, maar regelmatig onvolledig. Ook ontbraken (en ontbreken) er vaak directe links naar de studies. Als ik die studies dan zelf vond, bleken de resultaten soms uit verband gerukt of verdraaid. Dus ik zocht door... en door en door – en ik besloot gaandeweg het blog te schrijven dat ik zelf aan het begin van mijn zoektocht niet kon vinden. the•brainy•beaut is het resultaat van wat ik leerde en nog steeds leer, met directe verwijzingen naar mijn 'leerstof'. Dat laatste niet alleen om wél transparant te zijn, maar omdat mijn interpretatie, slechts mijn interpretatie blijft – hoe objectief en onafhankelijk ik ook wil zijn.

Op the•brainy•beaut zul je zelden reviews aantreffen van producten die niet of nauwelijks werken (tenzij een producent het wel heel bont maakt met loze beloften of holle claims) Dit omdat ik – als het even kan – de producten die ik bespreek zelf gebruik of heb gebruikt, in elk geval gedurende enkele weken. En een product dat niet goed genoeg is voor een plaatsje in mijn badkamer, is dat zéker niet voor mijn lezers. Maar ik kan natuurlijk onmogelijk alles zelf uitproberen – ik heb tenslotte maar één huid, met één specifiek rijtje issues. Wanneer een product daarbij niet aansluit, betekent dat uiteraard niet meteen dat het geen aanbeveling waard is. In die gevallen is het 'vrienden-criterium' leidend: alleen wanneer ik een vriend of vriendin het product zou aanraden, bespreek ik het hier.

Daarnaast houd ik me aan de Reclamecode Social Media (RSM). Dit ondanks dat the•brainy•beaut geen reclame bevat. In reclame mag je namelijk overdrijven en daar is helemaal niks mis mee – maar ik wil het hier niet doen, want ik heb een blog en geen digitale reclamefolder. Ik hoef het ook helemaal niet te doen, want de feiten over de ingrediënten in de huidverzorgingsproducten waarover ik schrijf, spreken voor zich. Sterker nog, die feiten zijn regelmatig imposant genoeg om overdrijving overbodig te maken. Ik houd me aan de RSM omdat ik hecht aan transparantie. Daarom vermeld ik het wanneer er in ruil voor een post gedoneerd wordt aan 'mijn goede doel':  #MSconnections. Ik doe hetzelfde wanneer je met een online aankoop via een link op the•brainy•beaut kunt bijdragen aan de financiering van het belangrijke MS onderzoek waar #StopMS voor staat. Ik vermeld het zelfs wanneer ik een product heb ontvangen van de producent, importeur of hun PR bureau. (“Zelfs” omdat ik vind dat de Stichting Reclamecode met die regel onterecht een onderscheid maakt tussen bloggers en de gedrukte pers, waarvan zo'n vermelding niet wordt verlangd – maar die ondertussen bladzijden lang adverteerders naar de mond kunnen praten)

Maar om dit lange verhaal kort te maken: ik streef er naar om je met the•brainy•beaut op integere en transparante wijze te voorzien van informatie over huidverzorging waarvan de werking wérkelijk wetenschappelijk is aangetoond. Ik hoop dat je die met plezier en interesse leest, want ik zie je hier graag weer eens terug. En ja... ik hoop uiteraard ook op je steun voor #MSconnections.

Allerbeste groet uit deep down Zuid-Limburg,
Mariella

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: