Oekraïne

Introducing: Svitlana Bevza

 Svitlana Bevza is een Oekraïense fashion designer wiens geweldige werk ik ernstig tekort ga doen in deze post. Ik had je hier heel graag wat van haar ontwerpen laten zien – en hoop dat ik dat later dit jaar alsnog een keer kan doen. Vandaag kwam het er namelijk niet van om tijdens het korte gesprek dat ik met haar had, de zaken kort te sluiten die bij het gebruik van beeldmateriaal komen kijken. 

Het is vandaag precies een maand geleden dat Svitlana op Instagram haar definitie van “luxe” deelde. Waarmee ze mij het laatste zetje gaf om iets te gaan dóén – in plaats van met betraande ogen het nieuws volgen, afgewisseld met moeite hebben om me op skincare te concentreren, omdat dat ineens zo ridicuul leek.

Inmiddels word ik dusdanig in beslag genomen door al dat “doen” voor Oekraïne, dat daar online even weinig van te zien is. Maar voordat ik weer “achter de schermen” verder ga, vertel ik je graag nog wat meer over Svitlana – een buitengewone vrouw, die absoluut een nadere kennismaking waard is:

The Independent 30 Project

Oekraïne was, is en blijft veel meer dan die afschuwelijke, hartverscheurende oorlog. Op The Independent 30 Project – een project ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de Oekraïense onafhankelijkheid – geven 30 beroemde Oekraïners hun visie op de Oekraïense identiteit. Svitlana stelt daar

“The ear of wheat is an important national symbol for me. It is a link with nature, with the Ukrainian land, with its value. And in the wider sense the link of cause and effect is contained within it: you reap what you sow.”

Vogue en Harpers Bazaar

Een week na haar doorbraak op The New York Fashion week, veranderde de Russische invasie ook het leven van Svitlana volledig. Daarover sprak ze met de Amerikaanse Vogue en de Britse Harpers Bazaar

Instagram

Hoe groot en mensonterend de hel is die het leger van Poetin aanricht in Oekraïne, is een onderwerp dat Svitlana niet schuwt op haar persoonlijke Instagram kanaal – en haar persoonlijke zorgen en verdriet evenmin. Kennismaken met haar ontwerpen kan daar uiteraard ook: hier vind je het BEVZA-account.

Webshop

Ondanks de oorlog is de BEVZA webshop tijdelijk geopend en heeft zelfs een fijne sale.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: