TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

 

Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst.

0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verbetert de hydratatie van de huid

De crème bevat 0,98% retinol – die ik verder ga afronden tot 1%. Maar niet zonder eerst Mineral Skin Cosmetics te complimenteren over de eerlijkheid over het percentage. Retinol is helaas nog steeds hét ingrediënt waarmee gesjoemeld wordt: van producten die 2 of 3% zouden bevatten (terwijl 1% écht het maximale is dat onze huid kan “hebben”) tot serums waarin 0% retinol te vinden is, maar waar tóch Retinol op de verpakking prijkt. Gesjoemel dat al jarenlang plaatsvindt en waarvan het einde helaas nog niet in zicht lijkt – dus elk merk dat het goede voorbeeld geeft door wél eerlijk te zijn verdient een compliment. 

De reden voor al dat gesjoemel is, zoals zo vaak: winstbejag. Retinol is al tientallen jaren geliefd en is sinds vorig jaar zelfs ongekend populair. En terecht, want retinol is énorm effectief. Voor de jongere huid die gevoelig is voor het ontwikkelen van onzuiverheden, maar ook om een 35+ huid zo jong mogelijk te houden – en om bij de nog wat oudere huidjes rimpels en lijntjes te vervagen. Retinol is een anti-aging powerhouse dat niet belooft, maar dóét. En alhoewel retinol al anti-aging resultaten geeft in zeer lage concentraties (vanaf 0,1%) – méér is in dit geval ook echt beter: hoe hoger het percentage retinol, hoe krachtiger de effecten. Maar dat dus tot en met 1%. Een product dat claimt een hoger percentage te bevatten kun je beter laten staan, want dat geeft aan dat je met gesjoemel te maken hebt – of met een merk dat potentiële gebruikers voor dom aanziet. Want niemand met ook maar een piepklein beetje verstand van huidverzorging zou 2 of 3% “pure” retinol op haar of zijn gezicht smeren. 

Retinol vergt wat geduld: na 12 weken zijn de eerste resultaten zichtbaar in de spiegel – en het maximale resultaat bereik je pas na een jaar. Je geduld wordt echter beloond: doordat retinol de collageenproductie stimuleert en tegelijkertijd de afbraak van collageen helpt te voorkomen, worden rimpels minder diep en lijntjes vervaagd. Je huid is steviger en zachter. Verder vermindert retinol hyperpigmentatie én stimuleert het de productie van hyaluronzuur. Dat laatste draagt bij aan een optimale hydratatie, waarbij de huid “voller” oogt door opvulling van binnenuit.

Factsheet Retinol


Hyaluronzuur: de hydraterende jokkebrok die kalmeert en helpt vroegtijdige huidveroudering te voorkomen

Hyaluronzuur (of juister: hyaluron-zout) lijkt tegenwoordig overál in te zitten – maar zelden in de hoge concentratie die deze Xminerals 24 Hour Retinol Cream bevat; bij crèmes komen we sodium hyaluronate meestal pas tegen op de helft van de INCI-lijst of nog lager en bij deze crème prijkt dit “wonderzoutje” op de vierde plaats. Zoals je waarschijnlijk weet is een INCI-lijst een aflopende opsomming van de ingrediënten op basis van percentage, die begint bij het ingrediënt met de hoogste concentratie (meestal water) tot de ingrediënten waarvan het percentage 1% of minder is; daarna mag een merk de volgorde zelf bepalen. (Dus mocht je je afvragen waarom parfum, samen met sommige conserveringsmiddelen, zo vaak onderaan bungelt: dat zou zo maar kunnen zijn om de indruk te wekken dat het product er héél weinig van bevat – terwijl het in werkelijkheid nog steeds om bijvoorbeeld 0,89% kan gaan) 
Wanneer we hyaluronzuur pas tegenkomen in de tweede helft van de INCI-lijst, dan is de kans dus groot dat het percentage lager is dan 1%. En dat is jammer, want hyaluronzuur is een geweldige anti-aging jokkebrok: door een gigantisch vermogen water aan zich te binden, zorgt dit “zoute zuurtje” voor een netwerk van minuscuul kleine vochtige sponsjes die de huid van binnenuit opvullen. Daardoor worden fijne lijntjes opgevuld, rimpels iets minder diep en is de gehele huid wat “voller”. Dat effect is heel tijdelijk (vandaar “jokkebrok” ;-)) maar het líjkt blijvend wanneer je 's ochtends en 's avonds een product met hyaluronzuur gebruikt. Hyaluronzuur doet echter nog meer dan geweldig goed jokkebrokken: het vermindert ontstekingsreacties en helpt als antioxidant een heel aardig handje bij het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering.

Factsheet Sodium Hyaluronate


Årctalis™ / Antarcticine®

Pseudoalteromonas Ferment Extract is de INCI-naam van een ingrediënt dat bekend werd onder twee merknamen: Årctalis™  en Antarcticine®. Het is een glycoproteïne die wordt geproduceerd door de Pseudoalteromonas Antarctica – een bacterie die (over)leeft in het ijskoude Antarctische zeewater. Het is een intrigerend ingrediënt, dat te vinden is in een aanzienlijk aantal formules van goede huize, maar waarvan de huidverzorgende eigenschappen helaas (nog?) niet onafhankelijk onderzocht zijn.
Årctalis™  a.k.a. Antarcticine® is op de eerste plaats een moisturizend ingrediënt, dat   de huid beschermt tegen uitdroging, ook onder zeer koude omstandigheden. Daarnaast worden er door de producenten anti-rimpel eigenschappen aan toegeschreven, omdat het bij vrouwelijke proefpersonen binnen korte tijd kraaienpootjes verminderde. Verder leek het ingrediënt tijdens enkele in vitro experimenten de productie van collageen type I en IV te stimuleren.

Factsheet PSEUDOALTEROMONAS FERMENT EXTRACT


Acetyl Glucosamine: bevordert de productie van hyaluronzuur, bezit antioxidatieve eigenschappen en helpt bij het verminderen van hyperpigmentatie

Acetyl Glucosamine is een ingrediënt dat wat mij betreft best wat meer aandacht zou mogen krijgen, want het bezit meerdere mooie eigenschappen. Zo is dit aminosuikertje – dat op vele plaatsen aanwezig is in het menselijk lichaam – een voorloper van hyaluronzuur. Daardoor bevordert het de hyaluronzuurproductie, waardoor het bijdraagt aan een optimale hydratatie (en daarmee aan een jonger ogende huid) Daarnaast helpt acetyl glucosamine dankzij antioxidatieve eigenschappen om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen en kalmeert het ontstekingsreacties. Verder heeft het een remmende werking op pigmentvorming, waardoor het bijdraagt aan het verminderen van hyperpigmentatie. 
Xminerals heeft in deze crème acetyl glucosamine gecombineerd met gluconic acid, het carbonzuur waaruit gluconolactone wordt verkregen. Gluconic acid is net zoals gluconolactone een PHA die de huid uiterst mild exfolieert en tegelijkertijd hydrateert . Dat sluit mooi aan bij een laatste fijne eigenschap van acetyl glucosamine: het ondersteunt het natuurlijke exfoliatieproces van de huid.

Deze Xminerals 24 Hour Retinol Cream bevat vegan Acetyl Glucosamine en is daardoor ook geschikt voor personen met een schaaldierenallergie en/of een vegan lifestyle.

Factsheet ACETYL GLUCOSAMINE


Plus: plantaardigheidjes en andere fijne extra's

Een mooie formule bevat niet alleen enkele actives in adequate percentages, maar ook fijne extra's – en die vind je in deze Xminerals 24 Hour Retinol Cream ruim voldoende. Allereerst een aanzienlijk aantal “plantaardigheidjes”: plantaardige extracten die uiteraard antioxidatieve eigenschappen bezitten, maar daarnaast nog meer doen voor onze huid. Berendruif-extract bijvoorbeeld, dat arbutine bevat en daardoor helpt bij het verminderen van hyperpigmentatie. En het extract van groot kaasjeskruid, met kalmerende en anti-pigment eigenschappen. Ook Soy-Rice Peptides verdient een extra vermelding: dit is een  ingrediëntencomplex waarvan de actieve bestanddelen worden gevormd door gistenzymen, soja peptiden en rijstpeptiden. Volgens de producent zorgt Soy Complex bij regelmatig gebruik voor een zachtere huid en zou het tevens wallen en donkere kringen onder de ogen verminderen.

Daarnaast bevat deze crème “goede chemie” zoals LIPOCHROMAN®: een synthetische analoog van de beroemde antioxidant γ-tocopherol (“vitamine E”) waarvan de werking echter 20 maal sterker zou zijn, waardoor er minder van nodig is. Zinc Glycinate is een verbinding van zink met het aminozuur glycine, dat pigment vermindert. 

En dan is er Dunaliella bardawil – een algenextract dat hoge concentraties β-carotenoiden bevat: krachtige antioxidanten die deels door de huid worden omgezet in retinal.


MIJN ERVARINGEN

Cloud 9
Deze 24 Hour Cream was onderdeel van mijn “Cloud 9” huidverzorgingsroutine – en is een van de 9 producten die mijn liefde voor skin care én het daarover bloggen, weer deden opleven: “Niet heerlijk, maar overheerlijk... zonder overdrijven is dit een van de fijnste nachtcrèmes die ik ooit heb gebruikt”, schreef ik in november 2021 – en het afscheid van deze crème ging dan ook gepaard met een gepast beetje tegenzin.

Geen siliconen
Het fijne van deze crème zit 'm in het effect ná een nachtje slapen: wakker worden met een optimaal gehydrateerde huid, die dankzij die hydratatie “voller” aanvoelt. Direct na het aanbrengen merk je geen verschil, zoals wel vaker het geval is bij een crème of serum zonder siliconen. Voor de goede orde: ik ben allesbehalve anti-siliconen. Sterker nog, ik zou ze in mijn make-up echt niet willen missen. Maar ermee naar bed gaan is toch een ander verhaal: dan zijn ze meestal overbodig. Dit omdat in nachtcrèmes gejokkebrok meestal de enige functie is van siliconen: tactiel gejok om de formule én de huid een zacht gevoeletje te geven – en optisch gejok door lijntjes en andere oneffenheden op te vullen (zie daar: de reden waarom ik ze niet wil missen in mijn make-up ;-) Dat gejok heeft Mineral Cosmetics in deze crème achterwege gelaten en waarschijnlijk is het mede daardoor dat de crème zich een klein beetje stug laat verdelen. 

Uiterst mild – ook voor de oogcontouren
Vanaf nacht 1 heb ik deze crème ook voor mijn oogcontouren gebruikt en dat ging meteen goed. Sowieso bleven de bijwerkingen uit die 1% retinol in het begin kan geven: roodheid, branderigheid, droogheid en schilfering. Deels kwam dat uiteraard doordat ik het gebruik van de crème rustig heb opgebouwd: in de eerste weken gebruikte ik om de dag een serum met zo'n 0,2% retinol. Daarnaast gebruikte ik geen glycolzuur meer als exfoliant, maar gluconolactone – de PHA die nét zo effectief is, maar veel milder en de huid niet alleen exfolieert, maar ook hydrateert. En last but not least zijn er uiteraard de hoge concentraties moisturizende en kalmerende ingrediënten in deze Xminerals crème – die maakten dat ik meteen na nacht #1 wakker werd met een blij en “voller” huidje.

24 Hour
Dankzij deze crème ging ik overstag: ik gebruik nu retinol ook overdag. Dus wie weet, gebruik ik 'm een volgende keer (ook) als dagcrème. Want dat deze crème nog een keer terugkomt in mijn routine staat vast... 

VOOR WIE?

Iedereen die graag een crème gebruikt met 1% retinol in een moisturizende formule – met veel mooie extra's, waarvan sommige de onovertroffen anti-aging eigenschappen van retinol ondersteunen.

VOOR WIE NIET?

 Deze crème bevat parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen. Wanneer er bij jou een allergie is vastgesteld voor dat soort parfum, dan is deze crème waarschijnlijk niet geschikt voor jou. 

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 50 ml lucht- en lichtdichte pompflacon Xminerals 24 Hour Retinol Cream kost € 51,50 en is verkrijgbaar bij Mineral Skin Cosmetics-depositaires, waarvan je hier de dichtstbijzijnde in jouw buurt kunt opzoeken. De crème is ook online verkrijgbaar: hier vind je meer informatie, samen met ervaringen van andere gebruikers en de mogelijkheid de crème te bestellen.INGREDIËNTEN
AQUA – water; STEARETH 21, merknamen o.m. Lipocol® S-21 en Cromul™ EM01207 – emulgator; STEARETH 2, merknamen o.m. Eumulgin® en TEGO® Alkanol S 2 P – emulgator; SODIUM HYALURONATE – verbinding van 91% hyaluronzuur met zout. Anti-oxidant met 'instant' anti-aging effect door oneffenheden van binnenuit op te vullen door water aan zich te binden → factsheet; GLYCERYL STEARATE, merknaam Cutina® E24 – emulgator; PSEUDOALTEROMONAS FERMENT EXTRACT, merknamen: Årctalis™  en Antarcticine® –  glycoproteïne die wordt geproduceerd door de Antarctische  bacterie Pseudoalteromonas Antarctica. Moisturizend en beschermend tegen uitdroging, ook onder zeer koude omstandigheden → factsheet; RETINOL, vitamine A – vermindert oppervlakkige lijntjes, diepere rimpels, hyperpigmentatie en couperose. Stimuleert daarnaast de productie van hyaluronzuur. → factsheet; GLUCONIC ACID – een PHA en het carbonzuur waaruit gluconolactone wordt verkregen door het verwijderen van water. Bezit net zoals gluconolactone exfoliërende en moisturizende eigenschappen – en is eveneens (veel) milder dan glycolzuur; ACETYL GLUCOSAMINE, aminosuiker, voorloper van hyaluronzuur die de productie van hyaluronzuur stimuleert. Bezit antioxidatieve eigenschappen en heeft een remmende werking op pigmentvorming. Is daarnaast heel licht exfoliërend. → factsheet; DIMETHYLMETHOXY CHROMANOL, merknaam LIPOCHROMAN® – synthetisch analoog van γ-tocopherol waarvan de anti-oxidatieve werking echter 20 maal sterker is, waardoor het ook werkt in lage concentraties → meer informatie; ZINC GLYCINATE, verbinding van zink met het aminozuur glycine waaraan hyperpigmentatie verminderde eigenschappen worden toegeschreven → meer informatie;  ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE❦, Aloë vera-sap – het is onbekend of het vers verwerkt sap betreft, of Aloë-poeder dat met water “terug” is aangelengd tot “sap”; DUNALIELLA BARDAWIL EXTRACT, extract van een eencellige alg met een uitzonderlijk vermogen te overleven in een uitermate zoute omgeving. Dunaliella bardawil bevat, net zoals Dunaliella salina (door DSM verwerkt in Syn®Eye) hoge concentraties β-carotenoiden: krachtige antioxidanten die deels door de huid worden omgezet in retinal → meer informatie; PARFUM⁂ – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; TOCOPHERYL ACETATE, α-tocoferylacetaat – ester van α-tocoferol en azijnzuur die na het aanbrengen wordt omgezet in α-tocoferol of wel “vitamine E”. Anti-oxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en ondersteunt het herstel van de huid na verwonding of zonverbranding → factsheet; ARCTOSTAPHYLOS UVA-URSI LEAF EXTRACT❦, berendruif-extract – bestanddeel van onder meer Eurol® WHT, Depigmentation Factor 2U™ en MELFADE® PF. Bevat arbutine, waardoor er anti-pigment eigenschappen aan worden toegeschreven → meer informatie; MAGNESIUM ASCORBYL PHOSPHATE, gestabiliseerde vitamine C – bezit antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen, stimuleert de collageenproductie en helpt bij het verminderen van hyperpigmentatie → factsheet; MALVA SYLVESTRIS EXTRACT❦, groot kaasjeskruid-extract. Bestanddeel van onder meer Mallow Herbasol®, Mallow Herbasec® en PHYTELENE EG 216 die volgens de producenten onder meer ontstekingsremmende, kalmerende en anti-pigment eigenschappen bezitten → meer informatie. De ontstekingsremmende eigenschappen zijn (ook) in onafhankelijke studies aangetoond. ALCHEMILLA VULGARIS EXTRACT❦, extract van de gewone vrouwenmantel dat huidherstel lijkt te ondersteunen → meer informatie; ACHILLEA MILLEFOLIUM EXTRACT❦, duizendblad-extract. Bestanddeel van onder meer Neurobiox™, PHYTELENE EG 472 en TRICOREXINA® HYDRO (→ meer informatie) Bezit ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen en lijkt in een concentratie van 2%, na 2 maanden gebruik, poriën en rimpels minder zichtbaar te maken → meer informatie; VERONICA OFFICINALIS EXTRACT❦, mannetjesereprijs-extract – bezit antioxidatieve, antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen → meer informatie; MARIS SAL, zeezout (in dit geval) afkomstig uit de Dode Zee in Israël – bezit kalmerende, antimicrobiële, antioxidatieve en huidbarrière-herstellende eigenschappen → meer informatie; MELISSA OFFICINALIS LEAF EXTRACT❦, citroenmelisse-extract – bezit kalmerende, antioxidatieve en hydraterende eigenschappen → meer informatie; HYDROLYZED RICE BRAN PROTEIN❦, bestanddeel Soy-Rice Peptides: een  ingrediëntencomplex waarvan de actieve bestanddelen worden gevormd door gistenzymen, soja peptiden en rijstpeptiden. Volgens producent MakingCosmetics vermindert dit complex wallen en donkere kringen en zorgt het bij regelmatig gebruik voor een zachte, “verjongde” huid → meer informatie; OXIDO REDUCTASES, bestanddeel Soy-Rice Peptides – zie hierboven; GLYCINE SOJA PROTEIN❦, bestanddeel Soy-Rice Peptides – zie hierboven; SORBIC ACID, vitamine C – anti-oxidant; BENZYL ALCOHOL – gelimiteerde parfumgrondstof.

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het (vaak in zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie


COLLAB-INFO
the•brainy•beaut hecht bijzonder aan naleving van de Reclame Code. Daarom vind je sinds 2021 onder elke review, vermelding of promotie informatie over de samenwerking die daar (eventueel) aan ten grondslag ligt. 

Mineral Skin Cosmetics heeft niet betaald voor deze review en/of voor een review in het verleden. Mineral Skin Cosmetics heeft op geen enkele wijze getracht invloed uit te oefenen op de inhoud van deze review. Ik kreeg de Xminerals 24 Hour Retinol Cream vrijblijvend toegezonden. 

© Ik waardeer het bijzonder wanneer je deze post deelt op social media  Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl 

En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: