Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Factsheet ACETYL GLUCOSAMINE

 

Acetyl Glucosamine is de INCI-naam voor N-acetyl glucosamine (NAG) – een aminosuiker die we overal in het menselijk lichaam en de natuur tegenkomen. Het is een voorloper van het beroemde hyaluronzuur (hyaluronic acid; HA) en NAG voor cosmetische toepassingen draagt soms dan ook merknamen als Skin'ential® HA of Hyafactor™-NAG. Als voorloper-van helpt het de huid (extra) hyaluronzuur te produceren, waardoor NAG op de eerste plaats een mooie moisturizer genoemd kan worden. Maar NAG doet meer: het kalmeert, bezit antioxidatieve eigenschappen en helpt bij het verminderen én voorkomen van hyperpigmentatie. Daarnaast kan een product met een hoge concentratie NAG het overwegen waard zijn als anti-aging huidverzorging voor de huid van nek en decolleté.

NeoGlucosamine™ is een merknaam die NeoStrata aan NAG gaf, na hun succesvolle pionierswerk met het ingrediënt.

Vermindert hyperpigmentatie 

N-acetyl glucosamine (NAG) helpt bij het verminderen van hyperpigmentatie doordat het tyrosinase glycosylering remt: een stap die noodzakelijk is bij de vorming van pigment. Om hyperpigmentatie te verminderen wordt meestal een concentratie van 2% gebruikt – alleen of in combinatie met niacinamide. Meerdere dubbelblinde, gecontroleerde klinische onderzoeken hebben laten zien dat NAG “solo” of samen met niacinamide bij blanke en Japanse proefpersonen veilig en effectief hyperpigmentatie verminderde die het gevolg was van UV-straling. Of NAG ook helpt bij hyperpigmentatie waarvan de oorzaak meer complex is (melasma, postinflammatoire hyperpigmentatie) is nog onvoldoende onderzocht.

Verstevigt de huid van nek en decolleté

Wanneer je anti-aging huidverzorging serieus neemt, dan zul je je nek en decolleté waarschijnlijk niet (willen) overslaan bij het aanbrengen van serums en crèmes. Maar juist dat gebiedje kan soms lastig te verzorgen zijn met anti-aging gezichtsverzorging, bijvoorbeeld omdat er irritatie ontstaat doordat bestanddelen zich ophopen in afgesloten huidplooitjes.
Een crème met 8% N-acetyl glucosamine (NAG) bleek echter goed verdragen te worden door de 42 vrouwen die deelnamen aan deze NeoStrata-studie. Bij hen allemaal was sprake van rimpels, fijne lijntjes, verlies van stevigheid en/of rimpels in/op/van nek en decolleté. Na 16 weken gebruik van de crème met 8% NAG was er bij hen sprake van significantie anti-aging effecten: een verbeterde huidtextuur, vermindering van rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie en een huid die meer jeugdiger en steviger oogt. 

In de paper is één setje voor er na-foto's opgenomen van een vrouw waarbij de NAG-crème uitzonderlijk goede resultaten opleverde. Die foto's kun je hier bekijken. 

Kalmeert ontstekingsreacties en helpt bij het voorkomen van oxidatieve schade

N-acetyl glucosamine is genoemd als een veelbelovende kandidaat voor de preventie en behandeling van sommige (huid-)ziekten vanwege de antioxiderende en ontstekingsremmende werking.

Milde exfoliant

In een paper van Estée Lauder Research Laboratory, gepubliceerd in het Journal of Cosmetic Science, wordt N-acetyl glucosamine genoemd als een mild alternatief voor glycolzuur, een populaire en effectieve exfoliant. 

Mooie in vitro-resultaten

Hopelijk volgt er nog veel meer onderzoek naar N-acetyl glucosamine, want in vitro tests lieten zien dat het niet alleen de hyaluronsynthese verhoogt met 107%, maar ook de vorming van collageen met 33%. In een ander laboratoriumexperiment bleek N-acetyl glucosamine de afbraak van collageen als gevolg van UV-straling tegen te gaan.

Allergeen ⁂

Acetyl glucosamine wordt vaak verkregen uit de schalen van garnalen, kreeften en krabben – en dat geldt zeker voor NeoGlucosamine™. Wanneer je lijdt aan een allergie voor schaaldieren dan is voorzichtigheid dus geboden – of is een product met acetyl glucosamine van niet-dierlijke oorsprong wellicht een beter idee.


★★★★☆ 
Goed

INCI-naam: ACETYL GLUCOSAMINE
Moleculair gewicht (molaire massa): 221,21 g/mol


Voorbeeldig: Neutrogena® Glow Boost Revitalising Day Cream

De Neutrogena® Glow Boost Revitalising Dagcrème is een mooi voorbeeld van een product met 2% NeoGlucosamine™. Dat Neutrogena acetyl glucosamine bij z'n “NeoStrata-naam” noemt is niet zo vreemd: beide merken zijn eigendom van Johnson & Johnson. En het is dan ook geen toeval dat deze dagcrème ook gluconolactone bevat – een ander paradepaardje uit de NeoStrata-stal. Gluconolactone is een PHA (PolyHydroxy Acid) die vooral beroemd werd als een zeer milde exfoliant, die ook geschikt is voor gevoelige huidjes. Daarnaast is gluconolactone een mooie moisturizer doordat het vocht aantrekt én vasthoudt. Ook helpt gluconolactone – net zoals acetyl glucosamine – bij het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering door als antioxidant vrije radicalen uit te schakelen. Bij lichte huidtypes draagt gluconolactone bij aan het verbeteren van de huidbarrière.
Gluconolactone wordt als exfoliant ondersteunt door mandelic acid, ook wel amandelzuur genoemd. Mandelic acid is de mildste AHA (Alpha Hydroxy Acid) dankzij een groter moleculair gewicht.


Dus ja, met deze dagcrème kun je de glow van je huid inderdaad binnen een week boosten. De exfoliërende ingrediënten verwijderen op milde wijze oude, droge huidcellen – zodat een gezond glanzende huid zichtbaar wordt, waarbij rimpels en fijne lijntjes minder zichtbaar zijn. En uiteraard draagt ook de hoogwaardige hydratatie met acetyl glucosamine bij aan een gezonde glow. Maar eerlijk is eerlijk: als je al enige tijd dagelijks een effectieve exfoliant gebruikt en je huid al optimaal hydrateert dan zal een wow!-effect bij jou waarschijnlijk uitblijven. Feit blijft echter dat de Neutrogena® Glow Boost dagcrème een moisturizer én exfoliant in 1 is, die daarnaast helpt bij het verminderen van hyperpigmentatie en het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering.

De Neutrogena® Glow Boost Revitalising Dagcrème is bij Etos verkrijgbaar voor € 22,99. Bij Parfumdreams (de grote Duitse broer van Douglas, die sinds kort ook in Nederland en België actief is) kost de dagcrème normaal € 13,21 en is daar nu* verkrijgbaar voor € 10,57 – waardoor de prijs/kwaliteitsverhouding nog wat beter wordt. Meer informatie vind je ❥ hier, samen met de mogelijkheid om de crème online te bestellen.


*) Laatste update: 7 januari 2022


COLLAB-INFO
Neutrogena® heeft niet betaald voor de vermelding van de Glow Boost Revitalising Day Cream of op enige wijze getracht invloed uit te oefenen op bovenstaande informatie. De opbrengst van deze factsheet is bestemd voor belangrijk MS-onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC: wanneer je de crème bestelt via bovenstaande ❥ link dan ontvangen wij tot 12% commissie over je totale aankoopbedrag. Op die manier breng je samen met Parfumdreams een wereld zonder MS een klein stukje dichterbij 


© Ik waardeer het wanneer je deze post deelt op social media ♡ Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl 

En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: