Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Mijn Huidverzorgingsroutine – November 2021: “Cloud 9”





Ik ben in geen jaren zo blij geweest met mijn huid als nu en – ook niet onbelangrijk  mijn huid lijkt ook weer helemaal blij met mij. Al die blijdschap heeft van alles te maken met de onderstaande producten, die ik inmiddels zo'n twee maanden gebruik. Een verband dat zó sterk is, dat ik een gepast beetje tegenzin ervaar om straks sommige producten in te wisselen voor andere – ook al is het dan wellicht tijdelijk. 

“Cloud 9” vond ik een toepasselijke naam omdat ik dankzij deze routine weer echt, ouderwets blij kon worden van huidverzorging – met name dankzij 9 ingrediënten: salicylzuur, gluconolactone, hyaluronzuur, vitamine C, bakuchiol, prickly pear-olie, niacinamide, retinol en, ja wel...: collageen.

Ondanks al die liefde, ook in dit overzicht geen afbeeldingen – om de eenvoudige reden dat me dat veel tijd scheelt. Maar zoals altijd ook nu weer links naar (veel) meer informatie, mét foto's.

Blijf blij en gezond,
Mariella


EXFOLIANTEN

Een routine vol krachtpatsertjes, waaronder 1% retinol: dat vraagt om zorgvuldig geselecteerde exfolianten van goede huize. Deze twee zijn allebei effectief, maar mild genoeg om irritatie te voorkomen en daarnaast voorzien van mooie extra's: 

ZO® SKIN HEALTH – Complexion Renewal Pads
Met 2% salicylzuur zijn deze pads zélf krachtpatsertjes, want een hoger percentage salicylzuur is niet toegestaan in gezichtsverzorging. Ik durfde de pads dan ook alleen te gebruiken omdat ze ontwikkeld zijn door een van de meest vooraanstaande cosmetisch dermatologen ter wereld, Zein Obagi. Zijn formules zijn vaak gekopieerd, maar experimenteren met namaak leek me (ook) nu geen goed idee.

Salicylzuur is een milde exfoliant die de huid ontdoet van droge, dode huidcellen. Daarnaast bezit dit zuurtje antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Verder is het de enige lipofiele exfoliant: salicylzuur lost op in talg, waardoor het letterlijk porie-diep actief is, door de poriën te ontdoen van ophopinkjes van talg en minuscule huidschilfers. Daarnaast bevatten de pads – naast het moisturizende urea en een scheutje glycolzuur – een reeks plantaardige extracten die zorgen voor antioxidanten en nóg meer kalmering.
Ik gebruik een padje in de ochtend, na het reinigen van mijn huid. Direct nadat de vloeistof is ingetrokken breng ik de eerste twee serums uit mijn AM-routine aan. Normaal ben ik 's ochtends niet zo van het opschieten, maar in dit geval maak ik een uitzondering; de Complexion Renewal Pads bevatten namelijk ook enkele ingrediënten die de opname van actives bevorderen. 

Diego dalla Palma – Black Secret Skin Renewing Exfoliating Lotion
We moesten er lang op wachten, maar eindelijk zijn de door NeoStrata ontdekte en gepatenteerde PHA's “uit patent” en zullen we gluconolactone en lactobioninezuur steeds vaker in formules van andere merken tegenkomen. Dat is goed nieuws voor iedereen met een gevoelig huidje dat slecht AHA's verdraagt, maar ook fijn wanneer je huid (opnieuw) moet wennen aan 1% retinol. Daarnaast bezitten PHA's hydraterende eigenschappen, wat ze fijne herfst & winter-exfolianten maakt.

Ik gebruik deze lotion met 7% gluconolactone 's avonds na het reinigen van mijn huid. Sinds kort gebruik ik 'm zelfs voor mijn oogcontouren – een delicaat gebiedje waar ik andere exfolianten vér bij uit de buurt houd. Mooi is ook de toevoeging van MVP Diamond SIRT: een ingrediëntencomplex dat de huid beschermt tegen vroegtijdige veroudering door vrije radicalen, door Acetyl sh-Pentapeptide-35 aan de cellen af te leveren met behulp van diamant poeder. Die werking is niet onafhankelijk onderzocht en aangetoond, maar de keuze voor dit complex geeft wel aan dat Diego dalla Palma van deze lotion méér heeft willen maken dan een watertje met een scheut gluconolactone en ow.., wat hou ik daar toch van!

AM ROUTINE

RAU – Hyaluron Ultimative Lifting Gel
Een vriendelijk geprijsde, heerlijk lichte gel met een combinatie van hyaluronzuur met een laag én hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht, bijgestaan door het plantaardige DayMoist CLR™ – in een strak vormgegeven, hygiënische 50 ml pompflacon. Het was lang geleden dat ik een product van RAU gebruikte en deze gel vormt een aangename hernieuwde kennismaking. Zo is deze gel licht genoeg om zich moeiteloos te laten combineren met andere serums. Daarnaast trekt de gel heel snel in, waardoor je meteen dóór kunt... verzekerd van de “plumping” hydratatie die hyaluronzuur zo gigantisch populair maakte.

The Ordinary – Ascorbyl Glucoside Solution 12%
Het is alweer twee jaar geleden dat ik dit serum voor de eerste keer gebruikte. Toen vond ik het dusdanig plezierig dat ik voorzag dat ik het in de toekomst nog eens zou aanschaffen. Hetgeen geschiedde, zij het dan – oneerbiedig gezegd – als bij-gebrek-aan-betertje. Het vitamine C serum van een ander merk dat ik eigenlijk wilde gebruiken, was erg lastig te krijgen in Europa en dus moest ik geduld hebben. En dan is het fijn om terug te kunnen vallen op een oud succesje. 

Routinely 03 — Reset Bakuchiol Serum
Sinds 2019 is het officieel: bakuchiol werd in de The British Journal of Dermatology “veelbelovend” genoemd als een alternatief voor retinol. Nu zal retinol in mijn routine nooit vervangen worden, door welke veelbelovende nieuwkomer dan ook – maar bakuchiol is wél een van de weinige ingrediënten die ik graag dagelijks gebruik, juist omdat de werking analoog is aan die van retinol. Want 1% is nu eenmaal het maximale percentage retinol dat onze huid verdraagt– en 1% retinol gebruik ik in de avond al, waardoor bakuchiol een mooie aanvulling voor overdag is.

Het Reset Bakuchiol Serum van Routinely bevat 2% bakuchiol^; 1,5% méér dan werd gebruikt tijdens de studie die het ingrediënt beroemd maakte. Het tweede ster-ingrediënt in dit serum is het door BASF ontwikkelde Vit-A-Like™ LS 9898, waarvan het actieve bestanddeel wordt gevormd door Vigna Aconitifolia (“dew bean”) Volgens BASF bezit Vit-A-Like™ een anti-rimpel werking die overeenkomt met retinol – maar de onderbouwing van die claim is ehh... interessant, maar te weinig overtuigend. Ik ben daarom meer onder de indruk van de hoge concentratie soja-extract. Dat klinkt wellicht wat gewoontjes, maar is toch echt een ingrediënt dat zich bewezen heeft in onafhankelijke studies. De textuur is licht en romig en – mede dankzij de synergetische combinatie van glycerine en propanediol – hydraterend zonder te plakken. Dit is eerste serum van Routinely waarmee ik mocht kennismaken en het maakt dat ik me verheug op de rest. 

(^ oktober 2022: het percentage bakuchiol is inmiddels teruggebracht naar 0,5%)

STARSKIN – ORGLAMIC™ Pink Cactus Pudding 
Deze moisturizer begon ik pas te gebruiken toen het serieus herfst begon te worden. Daarvoor had ik geen aparte moisturizer nodig, dankzij de bovenstaande serums. Maar ja, tegen guur weer buiten en CV binnen kan nu eenmaal geen enkel serum op... 

Dat ik nu overdag wél een aparte moisturizer nodig heb, is bepaald geen straf: de Pink Cactus Pudding is bijzonder plezierig in gebruik. Wel was het aanvankelijk even oefenen met aanbrengen, want het is écht pudding-pudding en dat is toch even een ander verhaal dan een crème of serum. 
Naast prickly pear-olie bevat deze pudding hyaluronzuur en een aantal fijne, plantextracten die zorgen voor de nodige antioxidantjes – dat alles in een formule waarvan het hoofdbestanddeel wordt gevormd door het extract van de barbary fig, een naast familielid van de prickly pear. 


PM ROUTINE

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% High-Strength Vitamin and Mineral Blemish Formula
Het is alweer 4 jaar geleden dat ik dit serum voor het eerst gebruikte en sindsdien heb ik er heel wat flaconnetjes van leeggemaakt. Dat zal in de komende tijd zoetjesaan gaan veranderen, want niacinamide begint ster-ingrediënt “af” te raken: de meeste innovatieve en/of high end brands verwerken de onvolprezen multitasker nog wel in hun formules – maar zetten dat niet meer in grote letters op de verpakking en noemen het niet meer als ster-ingrediënt. Het gebruik van een apart serum met niacinamide zal steeds minder vaak nodig zijn, omdat het sowieso al in serums, lotions en dag- en nachtcrèmes te vinden is. Niacinamide wordt dus standaard – een verandering die van alles te maken heeft met dit serum. Hiermee liet DECIEM zien hoe “goedkoop” en “gewoon” niacinamide is, zonder daarbij afbreuk te doen aan alle fantastische eigenschappen van het ingrediënt. Dat deed DECIEM niet vanuit een marketingstrategie waarbij ze procentenjagers wilden maken van consumenten, zoals sommige concurrenten wel stellen. Sterker nog, The Ordinary zou je zelfs een uit de hand gelopen mislukte marketingstunt kunnen noemen, want het was bedoeld als een lijn waarvan de eenvoud een contrast diende te gaan vormen met de meer innovatieve en geavanceerde formules van Hylamide en – vooral – NIOD. En ja, The Ordinary had als gevolg dat de wereld in percentages begon denken bij huidverzorging; een geweldig goede ontwikkeling omdat voor het behalen van bepaalde resultaten, nu eenmaal bepaalde percentages nodig zijn. 

Omdat The Ordinary eigenlijk bedoeld was als marketingstunt, maakte en maakt DECIEM nauwelijks winst op dit serum, dat een goede kwaliteit niacinamide bevat. Bij alle copycats vind ik het té veel de vraag of ook zij (en hun verkooppunten) genoegen nemen met een zeer magere winstmarge, óf dat ze bezuinigen op de kwaliteit van de niacinamide en andere actives. Dat is voor mij een belangrijke reden om het origineel te blijven gebruiken. Daarnaast zijn er de anti-aging effecten van Zinc PCA en de “moleculaire lichtheid” van het serum, waardoor het zich zo eenvoudig laat mixen & matchen met andere producten.

Mineral Skin Cosmetics 24 Hour Retinol Cream
Niet heerlijk, maar overheerlijk... zonder overdrijven is dit een van de fijnste nachtcrèmes die ik ooit heb gebruikt. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder 's ochtends wakker werd met een huid die zó goed aanvoelde – zó goed gehydrateerd ook. Die effecten traden ook vrij snel op – ruim voordat The Solution van Oslo Skin Lab z'n hydraterende ding begon te doen. En die effecten bleven uit na het gebruik van het Olay Retinol 24 Nachtserum – dat ik aanvankelijk om de dag (ehh... nacht) gebruikte, om zo mijn huid voorzichtig te laten wennen aan de 0,98% retinol in de Mineral Skin Cosmetics crème. (Niks ten nadele van het Olay serum, trouwens – dat is een van de beste in z'n soort)

0,98% is een dusdanig hoog percentage retinol dat je er geweldige anti-aging resultaten mee kunt bereiken – maar dat in de eerste weken van het gebruik bijwerkingen kan veroorzaken, zoals droogheid, schilfering en irritatie. Wakker worden met een zacht huidje dat “voller” aanvoelde was dus een aangename verrassing. En dat “volle” (anders kan ik het niet omschrijven) moet wel met hydratatie te maken hebben, want retinol doet heel veel – maar niet meteen.
De INCI-lijst van Mineral Skin Cosmetics crème sluit aan bij dat vermoeden: hyaluronzuur staat daarin bijvoorbeeld op de vierde plaats – na water en twee emulgatoren. Dat is hoog: meestal vinden we hyaluronzuur pas op de helft van een INCI-lijst en soms zelfs nog lager. Daarnaast bevat de crème een hoge concentratie Arctalis™, dat hydrateert, de integriteit en flexibiliteit van de huid ondersteunt en belooft te beschermen tegen blauw licht. Nóg iets fijner vind ik de toevoeging van acetyl glucosamine: een “amino-suikertje” met een dusdanige staat van dienst, dat ik er binnenkort een aparte factsheet aan zal wijten. Maar mocht je nieuwsgierig zijn wat dit ingrediënt voor moois te bieden heeft, dan kun je hier alvast een bescheiden voorproefje vinden. Tot slot ontbreekt ook een rijtje fijne plantaardigheidjes niet, samen met een algenextract. Al met al typisch zo'n fijne formule die méér is dan de som der delen.

Olay Regenerist Retinol 24 Nachtserum
Het serum met een relatief laag percentage retinol, dat ik om de dag gebruikte om mijn huid te laten wennen aan de (bijna) 1% retinol in de crème van Mineral Skin Cosmetics. In die hoedanigheid deed dit serum het helemaal geweldig, want tijdens dat wennen traden 0 bijwerkingen op. Sowieso is dit een van de beste anti-aging producten die bij de drogist te vinden zijn – mede dankzij niacinamide, een tweede retinoïde (retinyl propionate) en een peptide die ooit beroemd werd als Matrixyl®. 

OOGCONTOUREN

Arganicare – Advanced Eye Cream
Alle bovenstaande serums en crèmes gebruik ik ook voor mijn oogcontouren, wat deze Arganicare crème vrij letterlijk “overbodige luxe” maakt. Want luxe is-ie zeer zeker, ondanks een vriendelijk prijsje: de textuur is heerlijk zacht en romig, zonder vet of plakkerig te zijn. En ook de formule mag er zijn, dankzij enkele ingrediëntencomplexen die speciaal werden ontwikkeld voor de delicate huid rond de ogen: Haloxyl™, Eyeliss™ en REGU®-AGE PF. Daarnaast ontbreken ook hier niacinamide en hyaluronzuur niet. Verder is de crème dusdanig zuinig in gebruik dat een potje vele maanden (7 in mijn geval) meegaat.

Masker

Lavido – Moisture Boost Antioxidant Mask 
De Prickly Pear (Opuntia Ficus Indica) wordt wel het Groene Goud genoemd – onder meer omdat deze cactus zulke mooie huidverzorgingsingrediënten voortbrengt. Met name de kostbare olie – die wordt verkregen uit de zaden van de roze cactusvruchten – bezit bijzondere huidverzorgende eigenschappen (waaraan ik binnenkort uitgebreid aandacht zal besteden) Prickly Pear is een van de ster-ingrediënten in dit moisturizende Me Time-masker, samen met rozenolie en melissa olie. Maar ook de rest van de INCI-lijst is prachtig – vooral wanneer je houdt van natuurlijke ingrediënten, die eeuwenlang gebruikt werden in traditionele geneeswijzen en tegenwoordig steeds meer de welverdiende aandacht krijgen van de moderne “evidence based” wetenschap. Het extract van witte malva bijvoorbeeld – dat kalmeert, rijk is aan polysachariden en een hyaluron-like vermogen bezit om water aan zich te binden. Of druivenpitolie: rijk aan linolzuur, carotenoïden en vitamine E. En last but not least sesamolie – met onder meer specifieke lignanen: plantaardige polyfenolen, die tot de groep van fyto-oestrogenen worden gerekend en antioxidatieve eigenschappen bezitten. 

Mijn liefde voor huidverzorging begon ooit in het reformhuis (zoals dat in mijn jeugd nog on-hip heette) en nog steeds kan ik helemaal blij worden van integere merken die “dichtbij de natuur” staan. Lavido is zo'n merk – dat daarnaast de kunst verstaat om al die mooie ingrediënten te verwerken in formules die enorm aangenaam in gebruik zijn.

REINIGING

Qua reiniging is er niks nieuws onder de zon, want ik heb nog even wat restantjes op te maken van mijn Pity Party Routine, die voor een groot deel bestond uit Kruidvat producten. Sommige daarvan waren – relatief – heel okay, maar de reinigingsproducten zijn dusdanig middelmatig dat ik ze hier verder buiten beschouwing laat. Behalve de onvolprezen HEMA reinigingswantjes dan, die inmiddels al jaren de enige constante factor vormen in mijn huidverzorgingsroutine.

NUTRICOSMETICS

Oslo Skin Lab – The Solution
Een keuze die vaste lezers wellicht zal verbazen – en die ik ook zelf heel lang niet zag aankomen. Dus, een lang verhaal kort: ik wilde als vegetariër-sinds-1978 niks van collageenpoedertjes weten, maar werd aan het denken gezet door de resultaten die andere vegetariërs met The Solution behaalden, evenals sommige flexitariërs. Die waren aan de buitenkant zó zichtbaar, dat ik me begon af te vragen wat er allemaal “aan hun binnenkant” zou zijn verbeterd. Dat zal ik uiteraard nooit weten, maar ik wist wél hoe belangrijk collageen is voor bloedvaten – en ik ben uitermate zuinig op mijn hart en bloedvaten. Dus tja, dan toch maar 2,5 gram “vlees” per dag. Een besluit waarvan mijn lichaamshuid al binnen 6 weken reuzeblij werd: veel minder droog en overduidelijk wat elastischer, bijvoorbeeld – en silicoontjeszacht. Wat The Solution precies doet voor de huid van mijn gezicht, hals en coeur is lastig te bepalen, want het is tenslotte niet het enige huidverzorgingsproduct dat ik gebruik. Maar daarover meer in mijn review die ik binnenkort zal publiceren.

Möller's – Omega-3 Visolie Capsules
Voorheen kostte het me vaak moeite om hooggedoseerde omega-3 bommen weg te krijgen – maar gelukkig is het Möller's gelukt om 530 mg DHA en EPA in een “behapbare” dagdosering te krijgen. Klein, maar fijn – vooral voor vegetariërs die het gebruik ervan eigenlijk liever zouden overslaan. Iets dat ik pre-COVID dan ook weleens deed, waarbij ik mezelf dan voorhield dat af en toe een omega-3 “kuurtje” voldoende was om goed voor mijn hart en bloedvaten te zorgen. En gek genoeg was het altijd mijn huid die me er met atopisch eczeem aan herinnerde dat het tijd werd om weer met omega-3 te beginnen. “Gek genoeg” omdat het verband (nog?) niet echt hard te maken is in wetenschappelijke zin. Wél kunnen we inmiddels aannemen dat omega-3 suppletie fijne dingen doet voor onze huid – ook al is er nog steeds meer onderzoek nodig. De belangrijkste inzichten daaromtrent zal ik binnenkort verwerken in een factsheet, maar mocht je nú al graag iets meer willen weten dan vind je deze review wellicht interessant.

Jammer is alleen dat er zo vaak gesjoemeld wordt met omega-3. Zo is er in sommige visolie supplementen bitter weinig DHA en EPA te vinden, terwijl andere supplementen bizar duur zijn. Verder zijn er merken die liegen over de productiewijze en herkomst van de vetjes. En nog erger: er bestaan merken die claimen huidaandoeningen te kunnen genezen met hun supplementen. 

Möller's is redelijk geprijsd en liegt niet. Dus ik zoek voorlopig niet verder... 

Body & Fit – Pro B Duo
Waarschijnlijk is het ook jou niet ontgaan: probiotica zijn de nieuwste hype in huidverzorgingsland. Niet geheel onterecht, trouwens – al zul je mij niet zo heel snel probiotica zien smeren. Probiotica neem ik veel liever in, omdat daarbij mijn hele lichaam baat kan hebben – inclusief mijn immuunsysteem. Maar ik heb geen idee of deze – fancy! – capsules veel gaan doen voor mijn gezondheid en zo ja, hóé. Dat is iets dat Body & Fit me binnenkort eens mag uitleggen, want met 5 miljard CFU is (lijkt?) de dosering Howaru® behoorlijk laag.
Waarom ik ze dan toch gekocht heb? Daar ga ik niet over liegen: 40 capsules geleden wist ik niet eens dat de afkorting CFU bestond. De informatie over Howaru® zag er goed uit, dus verder geloofde ik het zo gezegd wel. Ik neem nu een dubbele dosis, terwijl ik verder zoek naar een probioticasupplement dat wél een blijvertje zou kunnen zijn. Tenzij Body & Fit me overtuigd dat hun supplement echt voldoende is, dan.

Handverzorging

Lifebuoy – Hygiënische Handgel
Zoals je wellicht weet behoor ik niet tot degenen die alcohol een “slecht” ingrediënt vinden; alcohol biedt eigenlijk alleen maar voordelen, mits verwerkt in een goede formule en op de juiste wijze gebruikt. Het bevorderen van de opname van actives is een van die voordelen. Daarom was ik eigenlijk van plan om voor € 5,80 een potje pure niacinamide te kopen bij The Ordinary, zodat ik een flinke schep van dit “wonderpoedertje” door sanitizers kon gaan mengen. Want tja, als ik dan toch 70% alcohol moet gebruiken, laat het er dan ook meteen maar voor zorgen dat niacinamide sneller en beter wordt opgenomen. Dankzij Unilever hoefde ik echter niet te gaan doe-het-zelven: in de Lifebuoy Hygiënische Handgel is al niacinamide verwerkt. Samen met het onvolprezen glycerine, maar dat zien we gelukkig wel vaker. Ik kocht de handgel bij Kruidvat, waar die inmiddels helaas niet meer verkrijgbaar is. DA Drogist heeft 'm nog wel in het assortiment.

Lavido – Patchouli Nurturing Hand Cream
Aan deze handcrème heb ik al enkele lofzangetjes gewijd, dus nu beschrijf ik 'm even net zo snel als dat-ie intrekt: heerlijk, hydraterend en ook nog eens heel zuinig in gebruik. 



❥ link naar review the•brainy•beaut
❥ link naar informatie producent, importeur of webshop
❥ shop & support-link: wanneer jij het product aanschaft via zo'n link, dan gaat er 10% commissie over je totale aankoopbedrag naar MS-onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC. Uiteraard kun je de link ook alleen gebruiken om aanvullende informatie te vinden.


COLLAB-INFO
the•brainy•beaut hecht bijzonder aan naleving van de Reclame Code. Daarom vind je vanaf 2021 onder elke review, vermelding of promotie informatie over de samenwerking die daar (eventueel) aan ten grondslag ligt. 

Geen van bovenstaande merken heeft betaald voor een vermelding in dit overzicht en/of voor de review waarnaar wordt verwezen. Geen van bovenstaande merken heeft op wat voor wijze dan ook getracht invloed uit te oefenen op de inhoud van dit artikel. Ik heb alle bovenstaande producten zelf gekocht, met uitzondering van de serums van RAU en Routinely en de crème van Mineral Skin Cosmetics die ik vrijblijvend toegezonden kreeg – waarvoor uiteraard mijn hartelijke dank ♡ Möller's Omega-3 was een lief cadeautje dat ik privé kreeg ♡ the•care•connection ontvangt tot 10% commissie over aankopen via de links die gemarkeerd zijn met een  – en die, zoals eerder aangegeven, volledig bestemd is voor MS-onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC.


© Ik waardeer het bijzonder wanneer je deze post deelt op social media ♡ Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl 

En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: