Doorgaan naar hoofdcontent

KEEP ROCKIN' & RETINOLING!

TIP: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een crème met 0,98% retinol in een mooie formule, die naast een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur ook enkele bijzondere plantaardige extracten bevat – plus twee beroemde algen-extracten: Pseudoalteromonas Ferment Extract en Dunaliella Bardawil Extract. Daarnaast is er het minder bekende Gluconic Acid: het zuurtje waaruit gluconolactone wordt verkregen en dat net zoals gluconolactone exfoliërende en moisturizende eigenschappen bezit. Maar ook Acetyl Glucosamine ontbreekt niet: een mooi “aminosuikertje” dat onderdeel uitmaakt van onze NMF. Een crème die deel uitmaakte van mijn “Cloud 9”-routine  en de crème waarvan ik in de afgelopen week met een gepast beetje tegenzin (tijdelijk) afscheid nam. De crème ook, waaraan ik deze week eigenlijk een lovende review had willen wijden. Maar ja, zoals wel meer tijdens de voortdurende COVID-crisis liep dat éven anders... Het goede nieuws: je kunt de crème vandaag – Black Friday – met 30% korting bestellen. Dus mocht je deze winter je huid

Teken jij ook voor 100% dierproefvrije huidverzorging?Ik vind het afschuwelijk dat het nodig is, maar ben tegelijkertijd enorm blij dat ik het kan doen: jou vragen om net als ik, met je handtekening het Europees Burgerinitiatief te steunen, waarmee 100% dierproefvrije huidverzorging en make-up dichterbij komen. Tegelijkertijd wordt daarmee voorkomen dat we – waar het diergeteste beauty producten betreft – weer langzaam de evolutieladder afglijden, naar vóór 2013 – het jaar waarin de Europese Cosmeticawet van kracht werd. Wanneer er 1 miljoen Europese handtekeningen zijn verzameld, zal de Europese Commissie besluiten of en hoe de Cosmeticawet dient te worden aangepast – waarmee er een einde komt aan volstrekt overbodig proefdierenleed, nu en in de toekomst.

Afschuwelijk...

Wanneer je the•brainy•beaut al wat langer leest, dan weet je dat ik voor elke active in de producten die ik review een factsheet samenstel, waarin je directe links vindt naar de wetenschappelijke publicaties die over dat specifieke ingrediënt zijn verschenen. Daarbij stuitte ik bij sommige ingrediënten (ontwikkeld ná 2013) op dierproeven die helemaal niks zeiden over de effectiviteit of werking van zo'n ingrediënt, maar die waren verricht om de veiligheid van medewerkers te waarborgen. Iets dat vanuit humanitair opzicht eigenlijk al alarmerend is: werken er bij de producenten van die ingrediënten en/of hun afnemers dan mensen met potentieel irriterende stoffen, zónder daarbij te kunnen beschikken over beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en brillen? Want waar komt anders de noodzaak vandaan om die ingrediënten linea recta in de ogen van konijnen te spuiten? Cavia's te scheren om aansluitend op hun huid ingrediënten in uiterst hoge concentraties aan te brengen – en die stukken huid daarna soms ook nog dagenlang af te dekken?

Die noodzaak bestaat – met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid – helemaal niet. En dát maakt het zo afschuwelijk: door die medewerkers-maas in de Europese wetgeving worden cosmetische ingrediënten tóch weer getest op dieren.

… maar blij dat we er nu iets tegen kunnen doen!

Ik ga er niet over liegen: ik durfde de bovengenoemde dierproeven niet naar buiten te brengen, omdat daarvan de producenten, verantwoordelijk voor die experimenten, niet blij zouden worden. Een medewerker van een van die producenten stuurde me al vervelende berichten nadat ik de euvele moed had gehad om hier het weinig flatteuze FDA-oordeel over een van hun ingrediënten wereldkundig te maken. En dierproeven liggen – volledig terecht – veel gevoeliger dan een ingrediënt dat in de VS niet als veilig en effectief is aangemerkt. 

Dus na enkele jaren machteloos moeten toezien hoe sommige huidverzorgingsproducten ten onrechte werden verkocht als “cruelty free” ben ik enorm blij met het initiatief van ons Nederlandse Proefdiervrij in samenwerking met onder meer Viva en PETA: het Europees Burgerinitiatief dat 100% dierproefvrije huidverzorging en make-up dichterbij brengt.

Daarom herhaal ik hier graag de oproep van Proefdiervrij – en hoop ik dat ook jij dit Burgerinitiatief steunt met je handtekening:

“Onze prachtige Cosmeticawet, die al honderdduizenden proefdieren per jaar sinds 2013 heeft gered, is in gevaar. Een maas in de wet maakt mogelijk dat cosmetica-ingrediënten toch op dieren getest mogen worden, om zo de veiligheid van medewerkers in het productieproces te garanderen. Deze maas in de wet zorgt ervoor dat een hoop proefdieren onnodig lijden: het testen van cosmetica kan namelijk ook zonder proefdieren.

Teken en voorkom dat er toch weer proefdieren gebruikt mogen worden voor onze make-up, dagcrèmes, shampoos en andere cosmetica.”

 Teken!


Wat is een Europees Burgerinitiatief?

Een Europees Burgerinitiatief verschilt op een belangrijk punt met een petitie. Ondanks dat een petitie een belangrijk signaal kan afgeven aan volksvertegenwoordigers, is het niet juridisch bindend. Een Europees Burgerinitiatief daarentegen wordt juridisch bindend wanneer 1 miljoen (digitale) handtekeningen zijn verzameld: de Europese Commissie is dan verplicht om het onderwerp op de agenda te zetten. Meer informatie kun je hier vinden, inclusief een video die een korte samenvatting geeft. 
DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: