Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: Patchology Lip Service Gloss-To-Balm Treatment (een blijvertje! ♡)

 


De huid van onze lippen verschilt van die van de rest van ons gezicht: de huid is daar niet alleen veel dunner (en daardoor enorm delicaat), maar ook pigmentloos (en dus extra gevoelig voor vroegtijdige huidveroudering door UV-straling) Daarnaast bevat de huid van onze lippen geen talgklieren en alhoewel talg wellicht niet de meest fraaie associaties bij je oproept, heeft het een aantal belangrijke functies. Talg bestaat uit een complexe mix van oliën – een soort natuurlijk glijmiddel dat de huid beschermt tegen beschadiging en irritatie door wrijving. Daarnaast voorkomt talg dat water en ander vocht de NMF* vrij letterlijk wegspoelt, omdat de NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen. Verder transporteren de talgklieren antioxidanten** in en op de huid, heeft talg een antibacteriële en ontstekingsremmende functie én is betrokken bij huidherstel na verwonding. En onze lippen moeten dus helemaal zonder, terwijl ze al veel gevoeliger zijn voor irritatie en vroegtijdige veroudering.
 
Goede redenen dus, om ook je lippen de verzorging te geven die ze nodig hebben – en die vind je in dit kleine roze tubetje. Patchology Lip Service bevat namelijk niet alleen “vetjes en vochtjes” en de gouden oudjes panthenol en niacinamide, maar ook een anti-aging ingrediëntencomplex – plus wat “prikkeltjes” die de doorbloeding van de huid stimuleren, waardoor je lippen wat roder en voller worden. Dat alles voor een uitermate vriendelijk prijsje – in een formule die enorm zuinig is in gebruik. 


Honing: Ondersteunt het huidherstel

“Alles van waarde is weerloos” om met het klassiekertje van Lucebert te spreken over honing, het ingrediënt dat al in de klassieke oudheid werd gebruikt om de huid mee te verzorgen en te herstellen...

Honing van goede huize doet wondertjes voor een gewonde of ontstoken huid, in de eerste plaats door krachtige antimicrobiële eigenschappen. Daarnaast bevat honing antioxidanten die vrije radicalen onschadelijk maken en daarmee het huidherstel bevorderen. Verder vormt (pure) honing een beschermend laagje, waardoor bacteriën en andere ziekteverwekkers minder kans krijgen om in de huid te dringen. Wanneer je lippen er echt beroerd aan toe zijn – als in kloofjes, schraalheid of zelf wondjes – dan help je ze het beste met een dun laagje pure honing van goede kwaliteit. Maar dat laatste is het 'm nou juist: het is niet eenvoudig om honing te vinden van goede kwaliteit. Honing is van een dusdanige waarde dat het weerloos is tegen groenwasserij, misleiding en voedselfraude. Honing kwam dan ook met stip binnen op #1 in OPSON 2020 – de door Interpol en Europol gecoördineerde operatie tegen voedselfraude. Daardoor zegt de INCI-naam “honey” of “mel” ook niet veel. Dat kan honing zijn van goede kwaliteit – maar ook Chinese rotzooi.

Ik geef Patchology echter het voordeel van de twijfel en ga er vanuit dat ze ook de honing in deze gloss-to-balm met zorg hebben geselecteerd. Maar zeker weten, nee... daarvoor is de INCI-naam Leptospermum Scoparium Mel (Manuka Honey) nodig – de enige honing waarvan de authenticiteit en kwaliteit wordt beschermd.

Factsheet Honing


Panthenol: kalmeert en hydrateert

Panthenol werd dan wel niet uitgevonden om de huid te kalmeren en ontstekingsreacties te verminderen (provitamine B5 bestond tenslotte al lang al), het is wel een van de eerste ingrediënten waarvan de werking wetenschappelijk werd onderzocht en aangetoond. Dat gebeurde in 1944 in Zwitserland, voor de allereerste Bepanthen zalf. De rest is geschiedenis... vandaag de dag is panthenol in énorm veel huidverzorgingsproducten te vinden, van spotgoedkoop tot peperduur. Dat is niet zonder reden: al in een concentratie van 1% is panthenol een goede moisturizer, die een aangetaste huidbarrière herstelt en ontstekingsreacties vermindert. Dat laatste doet het in een concentratie van 5% zelfs zo goed, dat het een alternatief is voor hydrocortisone bij de behandeling van atopisch eczeem.

Factsheet Panthenol


Granactive AGE®: lief voor collageen

Granactive AGE is een ingrediëntencomplex van goede huize, want het werd ontwikkeld door Grant Industries – de uitvinders van het beroemde Granactive Retinoid. De actieve bestanddelen zijn Palmitoyl Hexapeptide-14 en de polysacharide die de belangrijkste bioactieve component van gojibessen vormt – een duo dat is voorzien van aflevertechniek die bestaat uit een polymeer matrix in combinatie met een penetratie bevorderende moisturizer. Een innovatief ingrediënt dus – het meest innovatieve ingrediënt dat ik ooit in lipverzorging ben tegengekomen, zelfs. Maar innovatieve ingrediënten hebben eigenlijk altijd één nadeel: de werking is niet onafhankelijk onderzocht en aangetoond. 

Deze Gloss-To-Balm is echter dusdanig vriendelijk geprijsd en zuinig in gebruik dat ik de gok maar al te graag waag – en hoop dat Granactive AGE doet wat het belooft: de groei van fibroblasten en collageenproductie stimuleren – en afbraak van bestaand collageen voorkomen. Precies wat ook de huid van onze lippen zo enorm nodig heeft...

Factsheet Granactive AGE®


Hyaluronzuur: antioxidant met instant plumping effect

Van hyaluronzuur kunnen we geen genoeg krijgen – want deze antioxidant is nog steeds onovertroffen in vocht aantrekken en vasthouden, waardoor de huid van binnenuit wordt opgevuld met talloze minuscuul kleine sponsjes. Dat effect is hartstikke tijdelijk, maar líjkt blijvend wanneer je de Gloss-To-Balm dagelijks gebruikt.

Factsheet Hyaluronzuur


En ook nog...

Pepermuntolie, peper-extract en een potig neefje van niacinamide stimuleren de doorbloeding waardoor je lippen vrijwel meteen na het aanbrengen wat roder kleuren en iets voller worden. Ook ontbreekt niacinamide zelf niet, de mooiste multitasker die steeds vaker “standaard” wordt verwerkt in fijne formules – zonder nog als steringrediënt genoemd te worden. Granpowder QSC zorgt voor een soft focus effect en voorkomt plakkerigheid. Verder bevat de Gloss-To-Balm uiteraard veel moisturizers. Om te beginnen octyldodecanol: de fatty alcohol met de was-achtige textuur, die van heel veel lipsticks een basisbestanddeel vormt. Ook aan good old glycerin is gedacht, evenals aan een mespuntje Aloë vera-poeder.


MIJN ERVARINGEN

Iets te zoet...
Ik vind Patchology Lip Service Gloss-To-Balm iets te zoet. Wat mij betreft was de honing echt voldoende geweest en had daar niet nog een kunstmatig suikertje bovenop gehoeven. Maar dat is uiteraard heel persoonlijk en daarnaast heel tijdelijk, doordat de gloss al snel een balm wordt die je minder makkelijk per ongeluk van je lippen likt.

… maar zó fijn
Ik vind de Lip Service zó fijn, dat ik die per se wilde reviewen voordat de R – van centRale veRwarming binnen en guuR weeR buiten – weer in de maand zit. Zodat iedereen die deze review leest er op tijd een tubetje van in huis kan halen. Want het is lang geleden dat ik een product tegenkwam dat ik het liefste cadeau zou doen aan iedereen die ik ook maar een klein beetje aardig vind. 

Na het aanbrengen is het eerst een niet-plakkerige gloss, die zorgt voor een aangenaam prikkeltje – en die na een half uurtje overgaat in een balm die een prima basis vormt voor lipstick. Dit is het eerste product dat ik aanbreng nadat ik 's ochtends mijn gezicht heb gereinigd – en het laatste dat ik aanbreng voordat ik ga slapen. Toch deed ik ruim 8 maanden met mijn eerste tubetje – en al die tijd bleven droge lippen en vervelende velletjes uit. Die kwamen echter meteen terug toen ik een weekje zonder zat en noodgedwongen een 3 tot 4 keer duurdere “total gloss” gebruikte.

Dit is absoluut een blijvertje... ik wil voorlopig niks anders meer.

VOOR WIE?

 Iedereen die graag multitaskende lipverzorging gebruikt, die de tere huid van de lippen langdurig hydrateert, verzorgt en beschermt – ook tegen vroegtijdige veroudering. 

VOOR WIE NIET?

 Deze formule bevat naast parfum diverse andere ingrediënten waarvan bekend is dat ze een allergische huidreactie kunnen veroorzaken bij personen die daar gevoelig voor zijn. Wanneer bij jou een allergie voor een van deze bestanddelen is vastgesteld, dan is dit product waarschijnlijk niet geschikt voor jouw huid. Je herkent de bewuste ingrediënten in het onderstaande overzicht aan een ⁂ achter de INCI-naam. 

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 8 ml tube Patchology Lip Service Gloss-To-Balm Treatment kost circa € 12,00 en is onder meer verkrijgbaar bij Douglas. Meer informatie, reviews van andere gebruikers kun je hier vinden, samen met de mogelijkheid het product te bestellen.

*) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.

**) Antioxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Antioxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen. 


INGREDIËNTEN:
ACRYLATE COPOLYMER – synthetische, waterafstotende polymeer met een groot moleculair gewicht die vele toepassingen kent, vooral in “waterproof” producten; OCTYLDODECANOL – primaire alcohol en “fatty” alcohol met een was-achtige textuur. Wordt gebruikt in heel veel cosmetica, maar is vooral vaak te vinden in lipstick; POLYMETHYLSILSESQUIOXANE/SILICA CROSSPOLYMER, merknaam Granpowder QSC – verbinding van siliconenharspoeder en silica die de unieke eigenschap bezit zowel water als olie te absorberen. Verbetert de textuur van een formule, zorgt voor een soft focus-effect en voorkomt plakkerigheid; AQUA – water; CETYL PEG/PPG-10/1 DIMETHICONE – emulgator met huidverzorgende eigenschappen, gevormd uit dimethicone, een op silicium gebaseerd polymeer en polyethyleenglycol (PEG)-polypropyleenglycol (PPG) polymeer; GLYCERIN❦– moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; HONEY, honing – bezit antimicrobiële eigenschappen en antioxidanten, waarmee het herstel van de huid wordt ondersteund → factsheet; PANTHENOL⁂, INCI-naam voor de stabiele, biologisch actieve alcoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5) – moisturizer die ontstekingsreacties kalmeert en het ontstaan daarvan voorkomt, een anti-microbiële werking bezit en wondgenezing bevordert → factsheet; LYCIUM BARBARUM FRUIT EXTRACT❦ Gojibes-extract – bestanddeel Granactive AGE (zie hieronder); SODIUM HYALURONATE – verbinding van 91% hyaluronzuur met zout. Anti-oxidant met 'instant' anti-aging effect door oneffenheden van binnenuit op te vullen door water aan zich te binden → factsheet; MENTHA PIPERITA OIL❦⁂, pepermuntolie – plantaardige olie met antioxidatieve, ontstekingsremmende en jeukverminderde eigenschappen → factsheet; ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE POWDER❦– gedroogd Aloë vera-sap dat wanneer het opnieuw is opgelost in water, een bestanddeel vormt dat het stratum corneum hydrateert → factsheet; PALMITOYL HEXAPEPTIDE-14, vormt samen met gojibes-extract de actieve bestanddelen van Granactive AGE® dat vroegtijdige huidveroudering voorkomt en herstelt door de collageenproductie te stimuleren en tegelijkertijd de afbraak van bestaand collageen tegen gaat → factsheet; NIACINAMIDE, “vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen bij rosacea, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → factsheet; BENZYL NICOTINATE – ester van niacine (“vitamine PP”). Bevordert de vasodilatatie (het verwijden van de bloedvaten) en bloedcirculatie, waardoor de huid rood kleurt. Daarom het ook wel een rubefacient genoemd: rubrum = rood in het Latijn → meer informatie; CAPSICUM OLEORESIN❦, peper-extract – stimuleert de doorbloeding; PHENOXYETHANOL⁂, 2-fenoxyethanol – conserveermiddel; DISTEARDIMONIUM HECTORITE – verdikkingsmiddel; ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE – antiklontermiddel; SILICON DIOXIDE – antiklontermiddel; PROPYLENE CARBONATE – oplosmiddel; PEG/PPG-18/18 DIMETHICONE – emulgator; DIMETHICONE, siliconen-olie die verlies van water tegengaat, de huid zijdezacht maakt en een instant anti-aging effect heeft door rimpeltjes op te vullen; BENZYL ALCOHOL❦⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof; SUCRALOSE – kunstmatige zoetstof; BUTYLENE GLYCOL⁂ – oplosmiddel dat hydrateert en de opname van andere ingrediënten verbetert / bestanddeel Granactive AGE (zie boven); POLYSORBATE 20 – emulgator; PARFUM⁂ – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige grondstoffen; ETHOXYDIGLYCOL – oplosmiddel dat de penetratie van actieve stoffen verbetert / bestanddeel Granactive AGE (zie boven); SODIUM BENZOATE⁂ – conserveermiddel / bestanddeel Granactive AGE (zie boven); COUMARIN❦⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof; D-LIMONENE❦⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; FD&C [= FDA-approved] Red No. 40 CI 16035 – rode kleurstof.

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het (vaak in zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie

COLLAB-INFO
the•brainy•beaut hecht bijzonder aan naleving van de Reclame Code. Daarom vind je vanaf 2021 onder elke review, vermelding of promotie informatie over de samenwerking die daar (eventueel) aan ten grondslag ligt. 

Patchology en Douglas hebben niet betaald voor deze review en/of voor een review in het verleden. Patchology en Douglas hebben op geen enkele wijze getracht invloed uit te oefenen op de inhoud van deze review. Ik kocht de Patchology Lip Service Gloss-To-Balm Treatment bij Douglas in een aanbieding voor ca. € 9,00 . the•care•connection ontvangt 10% commissie over aankopen die gedaan worden via de link die gemarkeerd is met een rood hartje. Die commissie is bestemd voor MS-onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC.© Het wordt gewaardeerd wanneer je deze post deelt op social media. Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl 

En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: