Mijn huidige huidverzorgingsroutine draagt de naam “Pity Party” omdat die voor een aanzienlijk deel bestaat uit producten die ik noodgedwongen bij Kruidvat bestelde – en Kruidvat is en blijft nu eenmaal “maar” een drogist. De “pity” zit 'm echter vooral in de Corona-nood: als “risicogroepie” verbleef ik tot 26 juli in strikte isolatie en ontving ik dus ook geen koeriers aan de deur. En omdat ik kennelijk iets te optimistisch was geweest tijdens het hamsteren van huidverzorging in de pauze tussen de tweede en derde COVID-golf, was ik tijdens de vierde aangewezen op Kruidvat. Daar haalde ik de producten die ik online had besteld op, tijdens het ene uurtje per week dat ik naar buiten ging. Maar daarmee eindigt de “pity” dan ook, want hoe vervelend allemaal ook – dankzij Kruidvat werd mijn huidverzorgingsroutine toch nog een bescheiden feestje. Want tegenwoordig kunnen we serums met adequate percentages van basic actives – zoals retinol, niacinamide, salicylzuur en gestabiliseerde vitamine C – gewoon bij Kruidvat kopen. Misschien niet in de (hoge) percentages zoals we die het liefst hebben of in een formule waar we helemaal te verliefd op kunnen worden, maar toch... Nog maar 5 jaar geleden was een mager 0,1%tje retinol (in een RoC serum) en een klein beetje niacinamide (in een Olaz crème) zo ongeveer het enige effectieve dat op anti-aging gebied bij de drogist verkrijgbaar was. Tegenwoordig kun je er een nagenoeg complete routine samenstellen. Zoals ik, in geval van nood – maar ook wanneer je een liefhebber bent van voordelige huidverzorgingsproducten. Of wanneer je (eerst even) “goedkoop” wilt uitproberen wat een bepaald ingrediënt voor jouw huid doet. We hebben allemaal méér keuze gekregen – samen met alle pubers en pennywise studenten in onze omgeving – en dat vind ik een blij feit.
Daarom deel ik met plezier mijn huidige “noodroutine” met je. Zoals altijd – uit tijdgebrek – zonder afbeeldingen. Uiteraard wel weer links naar (veel) meer informatie mét foto's, zodat je elk product dat je interesseert letterlijk en figuurlijk even goed kunt bekijken.
Zomer ze!
♡
Mariella
REINIGING
Facetheory Vitamin C Cleanser C1
Ik kocht ooit twee van deze rinse off-cleansers, maar na het leegmaken van de eerste belandde de tweede in een diepe donkere lade – en had ik heel lang geen haast om 'm daar weer uit te halen. Ik vind de dikke crème-textuur van deze cleanser namelijk niet zo fijn. Te vet ook, waardoor dat lekker frisse gevoeletje uitblijft tijdens het reinigen. Maar dat is allemaal heel persoonlijk – met de formule an sich is niks mis, al had er van mij wat meer sodium ascorbyl phosphate (de vitamine C uit de naam) in gemogen.
Het “vette” kan een voordeel zijn wanneer je veel make-up gebruikt: het verwijderen daarvan gaat iets sneller met een vette cleanser, dan met een cleanser op waterbasis. Maar het is ook dan belangrijk om ervoor te zorgen dat al die vettigheid weer van je gezicht verdwijnt – en dat is nagenoeg onmogelijk met alleen maar water. Voor zover er al een cleanser bestaat die in z'n eentje voldoende reinigt; deze is dat zéker niet.
HEMA Gezichtsreinigingswantjes
Volgens HEMA heb je niet meer nodig dan water en deze wantjes om je gezicht grondig te reinigen. Daarmee ben ik het grondig oneens, maar desalniettemin gebruik ik deze wantjes nu al jaren, met enorm veel plezier. Want wél water, maar geen gekledder + de effectiviteit van microfiber. Heerlijk. Heerlijk zacht, ook. Echt HEMA, gooi die idiote tekst van de verpakking en je hebt een prachtig product.
Garnier Bio Micellair Reinigingswater
Een reinigingswatertje waarin geen “echte” micel te vinden is – en dat ik juist daarom kocht, want ik blief geen micellen. Het doet wat het moet doen en de prijs/kwaliteitsverhouding is in orde. Maar een aanrader? Mwah...
Nivea Oogmake-up Remover Double Effect
Groenwasserij: Nivea heeft het er maar druk mee, de laatste tijd. Deze remover bevat bijvoorbeeld “gezuiverd water” – poe poe, nou nou... *met haar ogen rolt* Maar in dat gezuiverde water werden dus vervolgens kleurstoffen, siliconenolie en trisodium EDTA gegooid. Dat boeit mij persoonlijk niet, want heb geen enkel probleem met smurfblauwe siliconenolie – wél met dat groene-gelul zak-gevul.
Siliconenolie is onovertroffen in het verwijderen van oogmake-up, dus die blijf ik gebruiken, in alle kleuren van de regenboog – al verwijder ik de restjes die rond mijn ogen achterblijven uiteraard wél weer meteen.
Catrice Pore 2-in-1 Peeling & Toner
Deze toner is een van de twee “Kruidvatjes” waarvan ik best wel een beetje gecharmeerd ben. Allereerst omdat de formule 1%
salicylzuur bevat: redelijk geprijsde producten met een adequaat percentage van die BHA-die-eigenlijk-geen-BHA-is zijn momenteel vrij lastig te vinden, vooral wanneer je graag huidverzorging gebruikt van een integer merk. Dat Catrice een toner met salicylzuur in de drogisterijschappen heeft gezet, is dus al een compliment waard.
Daarnaast staat op het etiket “Efficacy confirmed: Refined pores & reduced impurities and blemishes”. Dat is keurig, want gewoon volledig naar waarheid. Catrice toonde de werkzaamheid zelf aan, bij 30 vrouwen – en doet daar niet overdreven gewichtig over. Dat is veel geloofwaardiger dan holle kreten als “gebaseerd op superieure wetenschap” of “ondersteund door wetenschappelijk onderzoek”. Maar zelfs al hadden ze de effecten
niet zelf aangetoond, dan nog hadden ze niet gelogen: salicylzuur is een van de weinige ingrediënten die helpt om – bij een vette(re) huid – grove poriën te verkleinen en onzuiverheden te verminderen. Het ontdoet de huid namelijk porie-diep van talg en onzichtbaar kleine deeltjes dode huidcellen. Daarnaast is salicylzuur een fijne, milde exfoliant – die zelfs helpt om ontstekingsreacties te verminderen. Dat allemaal ook in een concentratie van 1% – al is en blijft 2% optimaal. Het percentage amandelzuur is met 3% te laag, maar daar staat tegenover dat Catrice wél heeft gedacht aan
Evermat™ en
groene thee.
Dus ja, de Catrice Pore 2-in-1 Peeling & Toner krijgt hier straks een welverdiend ereplaatsje – als eerlijke, transparante formule die me aangenaam verraste tijdens de COVID-crisis, maar vooral ook als vriendelijk geprijsd aanradertje voor gevoelige (puber-)huidjes die te kampen hebben met onzuiverheden.
OCHTENDROUTINE
Catrice Glow Booster Serum
Ook dit serum had ik graag een uitgebreid compliment gegeven, maar helaas... 10% vitaminecomplex lijkt voor sommigen wellicht heel wat, maar het is welbeschouwd aan de lage kant omdat het bestaat uit vitamine C (i.c.
sodium ascorbyl phosphate – SAP),
vitamine B3 (niacinamide) en vitamine E (tocoferol) Daarnaast lijkt SAP bij de samenstelling van dit trio een te kleine rol te hebben gekregen. SAP is een van mijn favoriete gestabiliseerde vitamine C-tjes, omdat het in een concentratie van 5% de oxidatie van talg tegengaat – en zo helpt om acne te verminderen. Ik heb zelf geen acne – maar wel een enorm zwak voor pubers en hun huidjes. Speciaal voor hen zal ik dus even bij Catrice checken of dit Glow Booster Serum 5% SAP bevat. Als dat zo is, dan krijgt Catrice hier alsnog een uitgebreid compliment.
Zelf gebruik ik het Glow Booster Serum voor de niacinamide – omdat hun Pore Minimizing Serum met 10% niacinamide me niet beviel. Ik vond de textuur daarvan te waterig en miste met name Zinc PCA... Maar terwijl ik dat schrijf besef ik dat Catrice daarmee tóch een complimentje heeft verdiend: ze hebben zelf een formule met 10% niacinamide samengesteld – in plaats van The Ordinary zo veel mogelijk te copycatten, zoals nogal wat andere merken schaamteloos hebben gedaan.
Kruidvat Q10 Booster Drops
Het enige echte “Kruidvatje” in dit verhaal, waarvoor ik al een zwak had vóórdat ik het gebruikte. Dit omdat het liposomale Q10 bevat: Q10 is een stofje dat lief is voor de mitochondriën in onze huidcellen en
oww... hou ik van mitochondriën! Liposomaal betekent dat de Q10 is voorzien van vettig jasje, dat de huidcellen herkennen – waarna ze de Q10 vrij letterlijk “binnen laten”, waardoor die de mitochondriën bereiken. Dat is een zogenoemde aflevertechniek, die al heel lang wordt gebruikt voor geneesmiddelen. Via een omweg – van innovatieve, exclusieve “dure” merken – is die techniek nu dus ook te vinden in een serum van € 5,49. Daarnaast bevat het serum de nodige antioxidantjes, plus wat panthenol. En het gebruik ervan vind ik plezierig genoeg om het flaconnetje zonder tegenzin leeg te maken.
Arganicare Advanced Eye Cream
Ik gebruik alle serums uit deze routine ook rond mijn ogen, maar de verzorging van die delicate gebiedjes sluit ik elke ochtend en avond af met de Arganicare Advanced Eye Cream. Voor “onmiddelijke zachtheid” zoals ze het zelf zo mooi omschrijven; de moisturizers en siliconen vormen een fijne basis voor make-up en maken lijntjes iets minder zichtbaar. De extra niacinamide helpt onder meer bij het blijvend bestrijden van kraaienpootjes. Haloxyl™ is een ingrediëntencomplex dat werd ontwikkeld door Sederma, de makers van Matrixyl™. Het gaat onder meer ontstekingsreacties en bruine kringen tegen, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan de stevigheid van de dunne huid rond de ogen. Ook Eyeliss™ komt uit de Sederma-stal en helpt bij het verminderen van wallen. REGU®-AGE PF is ontwikkeld door ons eigen DSM en is de multitasker in dit verhaal, omdat het onder meer donkere kringen én wallen vermindert.
Lavido Patchouli Nurturing Hand Cream
Een van de leukere dingen die COVID-19 ons bracht was dat we lekker los konden gaan met handcrèmes – wilden we onze handen niet letterlijk “stuk wassen”, zoals Mark ons gebood. Om uitdroging en irritatie tegen te gaan bestond er niet zoiets als “te veel handverzorging in huis hebben”, dus ik hamsterde wat af. Daardoor duurde het even voordat ik deze van Lavido uit z'n prachtige verpakking haalde.
De rest is geschiedenis: ik vond de handcrème zó lekker, dat ik die ook voor mijn gezicht begon te gebruiken. Eerst als nachtcrème en nu ook als dagcrème. Wanneer de Nederlandse zomer ons weer eens opscheept met de luchtvochtigheid van een hammam, is deze crème helemaal een feestje – doordat die vrijwel meteen intrekt. Dus deze Lavido handcrème is een blijvertje, tot ver in het Volgende Normaal. Nu (ook) nog even als dag- en nachtcrème, straks alleen nog als buitengewoon fijne handcrème.
Patchology Lip Service Gloss-To-Balm Treatment
Ik ga deze zomer nog een uitgebreide review schrijven over dit ongelooflijk fijne “lipspullie”, zodat ik iedereen die nog twijfelt kan overtuigen er vóór de herfst een tubetje van in huis te halen. Ik geef het inmiddels regelmatig cadeau – als cadeautje, want Patchology Lip Service kost minder dan een fatsoenlijk boeketje bloemen. Ondanks het kleine prijsje gaat een tubetje – letterlijk – seizoenen-lang mee: ik kocht het mijne in november 2020! Niacinamide, hyaluronzuur en Granactive AGE® verzorgen – terwijl een prikkelend stofje de doorbloeding stimuleert, waardoor je lippen tijdelijk iets roder en voller worden.
ZONBESCHERMING
Vitamine D-tekort: iets waarover ik niet wil kunnen meepraten. Daarom slik sinds mijn isolatie “bij”, omdat mijn huid veel te weinig zonlicht ziet om voldoende vitamine D te kunnen aanmaken. Blauw licht zie ik echter des te meer, dus daarom poeder ik regelmatig wat bescherming bij met de ZO Skin Health Sunscreen + Powder Broad-Spectrum SPF 30.
AVONDROUTINE
Mijn avondroutine verschilt momenteel nauwelijks met die in de ochtend. Het enige verschil is het Olay Regenerist Retinol 24 Nachtserum, dat ik gebruik na de Catrice Pore 2-in-1 Peeling & Toner en het Catrice Glow Booster Serum – en vóór de Arganicare Advanced Eye Cream en Lavido Patchouli Nurturing Hand Cream.
Mijn kennismaking met dit serum van Olay (toen nog Olaz) was – ow ironie – ooit noodgedwongen, nadat ik door
leugens van The INKEY List terug naar start moest met het gebruik van retinol.
Dit Olay serum bevat zo'n 0,25% retinol: verre van de 1% waaraan ik inmiddels alweer maanden gewend was – maar voldoende als “onderhoudsdosering”, want ook met lage percentages retinol zijn anti-aging effecten gegarandeerd. Sowieso is dit een prima retinol serum voor beginners en opnieuw-beginners, want retinol wordt bijgestaan door
retinyl propionate en
niacinamide.
Nutricosmetics
Waar het nutricosmetics betreft blijft het crisis: ik gebruik slechts 1 supplement dat het vermelden waard is: ❥
Kruidvat Resveratrol met Vitamine C Tabletten. Vitamine C is essentieel voor de collageenproductie en omdat ik in isolatie veel minder verse groenten en fruit at dan normaal, kon een extra schepje vitamine C geen kwaad. Door de combinatie met resveratrol was dit het leukste vitamine C supplement dat ik bij Kruidvat kon vinden. “Leukste” omdat er over resveratrol de meest prachtige verhalen rondgaan, waarvan ik echter nog geen letter heb gefactcheckt. Dus ja, dan kan ik moeilijk stellen dat dit het béste vitamine C supplement is dat ik bij Kruidvat kon vinden. Al is het trouwens wél veel beter dan al die plantaardige zogenaamde collageen
boosters, die NVWA-technisch wegkomen met hun malle “booster”claim omdat hun poedertje een schepje vitamine C bevat.
*)
❥: link naar review the•brainy•beaut
❥: link naar informatie producent, importeur of webshop
❥: shop & support-link – wanneer jij het product aanschaft via zo'n link, dan gaat er 10% commissie over je totale aankoopbedrag naar
MS-onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC. Uiteraard kun je de link ook alleen gebruiken om aanvullende informatie te vinden.
COLLAB-INFO
the•brainy•beaut hecht bijzonder aan naleving van de Reclame Code. Daarom vind je vanaf 2021 onder elke review, vermelding of promotie informatie over de samenwerking die daar (eventueel) aan ten grondslag ligt.
Geen van bovenstaande merken hebben betaald voor een vermelding in dit artikel en/of voor de review waarnaar wordt verwezen. Geen van bovenstaande merken heeft op wat voor wijze dan ook getracht invloed uit te oefenen op de inhoud van dit artikel. Ik heb alle bovenstaande producten zelf gekocht, met uitzondering van de ZO Skin Health Sunscreen + Powder die ik vrijblijvend kosteloos toegezonden kreeg. the•care•connection ontvangt 10% commissie over aankopen via de links die gemarkeerd zijn met een ❥ rood hartje – en die bestemd is voor MS-onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC.
© Het wordt gewaardeerd wanneer je deze post deelt op social media. Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl
En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)