Doorgaan naar hoofdcontent

#watvindjij

enquête | Met privacy betalen voor toegang tot informatie: hoe ervaar jij dat?

  Google Analytics: ook the•brainy•beaut ontkomt niet aan het gebruik ervan, niet in de laatste plaats omdat “hoeveel unieke bezoekers heb je?” vaak de eerste vraag is die gesteld wordt wanneer een merk of PR-bureau een samenwerking overweegt. Ook de waarde van een pro bono blog wordt dus maar al te vaak uitgedrukt in koude Google Analytics termen. Niet echt gezellig, maar het is niet anders. Naast die gebruikersaantallen biedt Google Analytics andere inzichten: welke artikelen het meest gelezen worden bijvoorbeeld, maar ook demografische gegevens. Zo was in 2021 van de 85.372 gebruikers van the•brainy•beaut 77% vrouw en 23% man. 25,22% van hen was tussen de 25 en 34 jaar oud en 51,68% was ouder dan 45 jaar. Ruim 58% bezocht the•brainy•beaut met een iPhone of iPad en slechts 0,10% deed dat met een Huawei SNE-LX1 Mate 20 lite. Jou interesseert dat allemaal misschien totaal niet, maar er zijn hele beroepsgroepen die daar anders over denken. Google zou tenslotte niet een uitermate geavanc

Factsheet LACTOBIONIC ACID

 

Lactobionic acid is de INCI-naam voor wat we in het Nederlands kennen als lactobioninezuur. Of nou ja, kénnen... van de belangrijkste chemische exfolianten (ook wel peelings genoemd) is lactobioninezuur waarschijnlijk de minst bekende. Dat komt niet doordat lactobioninezuur geen effectieve exfoliant zou zijn – dat is het wél. Ook komt het niet doordat lactobioninezuur onplezierig is in gebruik – ook dat is het wél, met name voor de droge en gevoelige huid én de huid die gevoelig is voor het ontwikkelen van rosacea of atopisch eczeem. Dat lactobioninezuur zo lang onbekend bleef bij “het grote publiek” heeft van alles te maken met, tja... geld. Lactobioninezuur werd samen met gluconolactone in de jaren '90 ontdekt én gepatenteerd door dr. Van Scott en dr. Yu – de latere oprichters van NeoStrata. Tot enkele jaren geleden moesten producenten een forse licentievergoeding betalen om lactobioninezuur of gluconolactone te verwerken in hun formules. Maar nu de patenten verlopen zijn, zullen we lactobioninezuur steeds vaker gaan tegenkomen – al dan niet verwerkt in enkele nieuwe, mooie ingrediëntencomplexen.

PHA die exfolieert met fluwelen handschoentjes

Of een chemische exfoliant een αHA (AHA, alpha hydroxy acid), PHA (poly hydroxy acid), β-HA (BHA, beta hydroxy acid) of Salicylic Acid is, wordt bepaald door het aantal hydroxylgroepen en waar die geplaatst zijn. Bij lactobioninezuur zijn carbonzuren met twee of meer hydroxylgroepen bevestigd aan koolstofatomen of een alicyclische keten en wordt daarom een Poly Hydroxy Acid genoemd.
(Mocht je geïnteresseerd zijn in een uitgebreide uitleg over de classificatie, dan kun je die hier vinden) 

Maar AHA, PHA, BHA of salicylzuur, de exfoliërende werking is in beginsel hetzelfde: ze verzwakken de verbindingen tussen de keratinocyten, waardoor er exfoliatie plaatsvindt – het afstoten van dode, droge huidcellen in minuscuul kleine stukjes. Daardoor verdwijnt dofheid en ontstaat een gladdere huid, waarbij rimpels minder zichtbaar zijn. Lactobioninezuur doet dit echter relatief langzaam: doordat het een groter moleculair gewicht heeft, doet het er langer over om in de huid te dringen – waardoor de werking heel zacht is en irritatie uitblijft.

Moisturizer met antioxidatieve eigenschappen

Lactobioninezuur bezit moisturizende eigenschappen en verbetert de huidbarrière, waardoor het (juist) ook voor de droge huid een fijn ingrediënt is. Daarnaast bezit lactobioninezuur antioxidatieve eigenschappen, die helpen om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Metaalchelator

Lactobioninezuur zou mogelijk kunnen ook helpen om vroegtijdige huidveroudering als gevolg van UV-straling (photoaging) te voorkomen. Dit komt wellicht omdat lactobioninezuur een krachtige metaalchelator is: een stof die metalen aan zich bindt en ze daardoor onschadelijk maakt.

Gaat glycatie tegen

Glycatie is, zo wordt aangenomen,  het proces waarbij overtollige suikers zich binden aan een aminogroep van eiwitten – zoals collageen – waardoor glycation end-products (AGEs) worden gevormd. Die AGEs stapelen zich in de huid op naarmate we ouder worden en leiden geleidelijk tot crosslinking (“verknoping”) van collageen, met vermindering van elasticiteit als gevolg. Daarnaast kunnen AGEs een gelige kleur hebben, waardoor de huid vaal gaat ogen. Lactobioninezuur vermindert AGEs, waardoor de huidskleur verbetert. Daarnaast draagt het op dezelfde manier bij aan het behoud van collageen – waardoor het helpt om vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Onderdeel van mooie ingrediëntencomplexen

Twee voorbeelden van mooie ingrediëntencomplexen waarin lactobioninezuur is verwerkt: 

In Apibreeze™ heeft Provital lactobioninezuur gecombineerd met glycerine, PHA-collega gluconolactone en lokaal geproduceerde, award-winning honing. Extra fijn voor een droge, gevoelige huid dus.

SpecPlex™ Gloss is geen “puur natuur”, maar wel “goede chemie” – en dat dusdanig goed, dat het ingrediëntencomplex eigenlijk een kant en klare formule voor een serum is. Het enige dat er nog aan toegevoegd hoeft te worden is water en een verdikkingsmiddel! Naast lactobioninezuur, bevat het als actieve bestanddelen carnosine, nonapeptide-1, tranexaminezuur, amandelzuur, en niacinamide. Al met al een sextet dat op diverse manieren hyperpigmentatie tegengaat, maar ook exfolieert, hydrateert en tekenen van huidveroudering vermindert én voorkomt. Dus mocht je een producent zijn van huidverzorgingsproducten die dit toevallig leest: verwerk SpecPlex™ Gloss in een serum, alsjeblieft – je zou daar bijvoorbeeld veel vrouwen met melasma blij mee maken!

★★★★☆ 
GOED


INCI-naam: LACTOBIONIC ACID
Moleculair gewicht (molaire massa): 358,30 g/mol

Laatste update: 13 juni 2021© Het wordt gewaardeerd wanneer je deze post deelt op social media. Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl 

En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: