Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: Facetheory PolyPep Collagen Boosting Serum S8

 

Een gelukkig huwelijk tussen een peptide én een “zure” exfoliant is uitermate zeldzaam. Dit omdat de meeste peptiden letterlijk uit elkaar vallen in niet-actieve deeltjes wanneer ze te dicht in de buurt komen van een zuur. Toch is dit PolyPep Serum zo'n gelukkig huwelijk. Een polygaam huwelijk zelfs, van twee Polyhydroxy Acids (PHA's) met ChroNOLine™ – een biomimetische lipopeptide gebaseerd op een specifiek gedeelte van TGF-β. Dat is goed nieuws wanneer je geen of/of-keuze wilt maken tussen een “anti-rimpel peptide” en een exfoliant – want Facetheory biedt je hiermee én/én. Jammer is alleen dat dit sprookjeshuwelijk bijna net zo kleverig is als… tja, Bruidstranen.

Gluconolactone en lactobioninezuur: NeoStrata paradepaardjes die superzacht, maar effectief exfoliëren – en méér

Gluconolactone en lactobioninezuur werden in de jaren '90 ontdekt en gepatenteerd door dermatologen en NeoStrata oprichters dr. Eugene VanScott en dr. Ruey Yu. Daardoor waren deze twee Polyhydroxy Acids (PHA's) lange tijd voornamelijk te vinden in NeoStrata producten. Andere merken kozen bij het formuleren van een exfoliant uit kostenoverwegingen veel liever voor een AHA of BHA, waarover ze geen licentievergoeding hoefden te betalen. Maar kort geleden kwamen gluconolactone en lactobioninezuur “uit patent”, waardoor ze nu ook te vinden zijn in vriendelijk geprijsde formules – zoals in dit PolyPep Collagen Boosting Serum. Dat is op de eerste plaats goed nieuws voor gevoelige huidjes, die moeite hebben met glycolzuur: gluconolactone en lactobioninezuur zijn allebei dusdanig milde exfolianten, dat ze zelfs geschikt zijn voor de huid met rosacea of atopisch eczeem. Daarnaast zijn het allebei fijne exfolianten voor de lente en zomer, omdat ze de huid niet extra gevoelig maken voor zonverbranding. Sterker nog, er bestaan aanwijzingen dat lactobioninezuur helpt om zonneschade te voorkomen – terwijl gluconolactone een klein beetje bescherming tegen UV-straling biedt. Verder bezitten ze allebei moisturizende én antioxidatieve eigenschappen*. Tot slot gaat lactobioninezuur glycatie tegen – vroegtijdige huidveroudering door AGE's, waarvan wordt aangenomen dat ze ontstaan door een te veel aan suiker in voeding.

Dit alles maakt gluconolactone en lactobioninezuur absoluut het proberen waard – niet in de laatste plaats omdat het ook nog eens heel effectieve exfolianten zijn.

Factsheet Gluconolactone 
Factsheet Lactobioninezuur


ChroNOline™: peptidecomplex dat kraaienpootjes 16 tot 29% vermindert

ChroNOline™ is een ingrediëntencomplex waarvan Caprooyl Tetrapeptide-3 het actieve bestanddeel vormt. Dat is een synthetische peptide, waarbij 4 specifieke aminozuren zijn gelinkt aan een lipide – wat de huidpenetratie bevordert. Daarnaast is Caprooyl Tetrapeptide-3 stabiel genoeg om gecombineerd te worden met PHA's, iets dat bijvoorbeeld niet lukt met Matrixyl™ of SYN™-AKE. Wellicht dat ChroNOline™ daardoor op z'n oude dag toch nog beroemd gaat worden. Volgens producent Lucas Meyer bestaat daarvoor reden genoeg: bij tweemaal daags gebruik vermindert het peptidecomplex na 28 dagen kraaienpootjes met 16 tot 29%. 
Maar collageen boosten, zoals de naam van dit serum belooft? Neuh... dat zie ik niet helemaal. Voor die claim is toch echt meer “bewijs” nodig.

Factsheet ChroNOline™


Moisturizing, moisturizing, moisturizing en moisturizing

Moisturizender dan dit PolyPep Serum gaat een exfoliant waarschijnlijk niet worden. Dat uiteraard allereerst omdat gluconolactone en lactobioninezuur zelf moisturizende eigenschappen bezitten. Maar het serum bevat ook een zeer hoge concentratie propanediol, ook wel bekend onder de merknaam Zemea®. Propanediol is een fijne plantaardige moisturizer, die met glycerine een even geliefd als effectief synergetisch duo vormt. Daarnaast bevordert het de opname van actieve ingrediënten en is het een booster voor antibacteriële conserveermiddelen, waardoor er daarvan minder aan een product hoeft te worden toegevoegd. Daarnaast bevat het serum ureum: een van de weinige huidverzorgingsingrediënten die een plaatsje wisten te veroveren in het Farmacotherapeutisch Kompas – én het is een “stofje” dat moeder natuur gebruikte bij het samenstellen van de NMF**voor onze huid. Ureum is dus een geweldige moisturizer – die daarnaast ook een licht exfoliërende werking heeft. En dan, last but not least, is Facetheory ook hyaluronzuur niet vergeten. Hyaluronzuur is een ingrediënt dat eigenlijk geen nadere introductie meer behoeft, omdat iedereen inmiddels wel bekend is met de tijdelijke effecten ervan: véél vocht aantrekken en vasthouden – en daarmee de huid, inclusief lijntjes en rimpeltjes, van binnenuit opvullen.

Leuke plantaardigheidjes

Zoals gezegd bezitten de twee ster-ingrediënten in deze formule, naast alle fijne dingen die ze doen voor onze huid, óók nog antioxidatieve eigenschappen. En in het bestrijden van vrije radicalen worden ze in deze formule bijgestaan door een aantal plantaardigheidjes, zoals ik plantaardige extracten in lage concentraties vaak noem. Kamille bijvoorbeeld, al eeuwen geroemd om z'n kalmerende werking. En groene thee: dé plantaardige hype van de jaren '90 – om goede redenen. Tot slot bevat het PolyPep Collagen Boosting Serum ook een mespuntje Centella asiatica, dat in de Ayurveda wordt geroemd om huidherstellende en anti-aging eigenschappen. 

MIJN ERVARINGEN

PHA's hebben er een fan bij...
De eerste geloofwaardige “Collageen Booster” moet ik nog tegenkomen, maar ik vond de formule van dit PolyPep Collagen Boosting Serum dusdanig mooi dat ik die zwaar overdreven naam voor lief nam. Ik bestelde er vorig jaar zelfs meteen twee flaconnetjes te gelijk van, die ik allebei heb leeggemaakt – maar dat ging niet bepaald van harte. Niet omdat de effecten ervan uitbleven of me niet aanstonden: lactobioninezuur en gluconolactone hebben er een fan bij. Dankzij dit serum begrijp ik al die trouwe NeoStrata gebruikers een heel stuk beter, ook omdat ik nu kan meepraten over een “NeoStrataGlow”. Ik weet zelfs ineens niet meer zo zeker of ik straks nog terug wil naar glycolzuur – ook omdat ik de PHA's zonder enig probleem rond mijn ogen kon gebruiken. En omdat ik het serum in de winter en lente gebruikte kan ik ook de moisturizende eigenschappen alleen maar onderschrijven.

...maar: Mega-Maar
Er was alleen één maar. Een Mega-Maar, welteverstaan. Het PolyPep Collagen Boosting Serum plakt gigantisch – en dat niet de eerste vijf minuutjes na het aanbrengen, maar úrenlang. Plakken en kleven als in een zoet likeurtje, zoals Bruidstranen. Het was dat de Coronacrisis ook mijn huidverzorgingarsenaaltje had getroffen, maar anders was ik al snel gestopt met het gebruik van dit serum. Bah.


VOOR WIE?

Iedereen die graag een vriendelijk geprijsde moisturizende formule gebruikt – met twee prachtige PHA's, die de zelfs een gevoelige huid op zeer milde wijze effectief exfoliëren.

VOOR WIE NIET?

Dit serum bevat slechts 1 ingrediënt waarvan bekend is dat het – bij personen die daar gevoelig voor zijn – een allergische reactie kan veroorzaken: Potassium Sorbate. Wanneer er bij jou een allergie voor dat conserveermiddel is geconstateerd, dan is dit serum waarschijnlijk niet geschikt voor jouw huid.


PRIJS & VERKOOPADRESSEN

Een 30 ml flaconnetje Facetheory PolyPep Collagen Boosting Serum S8 kost € 29,99 – maar Facetheory werkt (te) vaak met kortingscodes en acties, waardoor je hun producten eigenlijk altijd voor minder dan de originele prijs kunt aanschaffen. Facetheory is Brits en de producten zijn alleen online verkrijgbaar, maar je hoeft bij ontvangst geen invoerrechten te betalen.


*) Antioxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Antioxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen. 

**) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.INGREDIËNTEN:
AQUA – water; PROPANEDIOL❦, merknaam Zemea® – uit maïs verkregen moisturizer die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en de huid een zacht gevoel geeft → factsheet; GLUCONOLACTONE, PHA – milde chemische exfoliant die ook geschikt is voor de gevoelige huid en die naast moisturizende, ook antioxidatieve eigenschappen bezit → factsheet; UREA, ureum – hydrateert en exfolieert → factsheet; LACTOBIONIC ACID, lactobioninezuur; PHA – milde chemische exfoliant die ook geschikt is voor de gevoelige huid. Bezit moisturizende en antioxidatieve eigenschappen en helpt tevens om glycatie tegen te gaan → factsheet; CHAMOMILLA RECUTITA FLOWER EXTRACT❦, kamille-extract – bezit ontstekingsremmende en anti-oxidatieve eigenschappen → factsheet; SODIUM HYALURONATE – verbinding van 91% hyaluronzuur met zout. Anti-oxidant met 'instant' anti-aging effect door oneffenheden van binnenuit op te vullen door water aan zich te binden → factsheet; DEXTRAN, dextraan – polysacharide, ontdekt door Pasteur, stabilisator met enige hydraterende eigenschappen / bestanddeel ChroNOline™ (zie hieronder); CAPROOYL TETRAPEPTIDE-3, actief bestanddeel ChroNOline™ synthetische biomimetische “anti-rimpel” peptide → factsheet; SODIUM PHYTATE – chelaatmiddel; CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT❦, groene thee-extract – vermindert de talgproductie en is rijk aan antioxidanten → factsheet; CENTELLA ASIATICA FLOWER/LEAF/STEAM EXTRACT❦, “Tiger Grass” – plantaardig extract met een huidherstellende, moisturizende en kalmerende werking, dat tevens helpt om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen → factsheet; CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan; POTASSIUM SORBATE⁂ – conserveermiddel; 

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het (vaak in zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie


COLLAB-INFO
the•brainy•beaut hecht bijzonder aan naleving van de Reclame Code. Daarom vind je vanaf 2021 onder elke review, vermelding of promotie informatie over de samenwerking die daar (eventueel) aan ten grondslag ligt. 

Facetheory heeft niet betaald voor deze review en/of voor een review in het verleden. Facetheory heeft op geen enkele wijze getracht invloed uit te oefenen op de inhoud van deze review. Ik kocht twee flaconnetjes PolyPep Collagen Boosting Serum S8 voor ca. € 40,80 (15% korting bij aanschaf van 2 flaconnetjes tegelijkertijd en 20% extra korting bij een totaalbedrag hoger dan € 30,00)


© Het wordt gewaardeerd wanneer je deze post deelt op social media. Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl 

En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: