Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: Garnier Bio Micellair Reinigingswater

 

Wanneer je op zoek bent naar een micellair watertje, dan kun je deze review overslaan. In dit reinigingswater valt namelijk geen enkele micel te bespeuren. Geen micellen zoals we die kennen van de ware micellaire watertjes, dan. Die watertjes werden enkele jaren enorm populair doordat ze de huid snel en gemakkelijk “reinigen”. Dat doen ze dankzij micellen die luisteren naar de INCI-naam POLOXAMER (meestal nummer 184) en die micellen zijn net zo synthetisch als hun INCI-naam klinkt. Reinigen doen ze echter effectief, ware het niet dat daarna een deel van de micellen op de huid achterblijven. 

Persoonlijk vind ik dat geen frisse gedachte, zoals je wellicht al weet. Ik reinig mijn huid om die te reinigen, niet om er tegelijkertijd synthetische blokpolymeren op te smeren – ook niet als die een mooiere naam hebben gekregen.
Ik kocht dit Garnier watertje dus juist omdat er geen micellen te bekennen zijn, al was het dan als noodgreepje. Maar voor anderen kan de naam een regelrechte miskoop veroorzaken. Voor hen heeft Garnier de verkeerde definitie van “micellair” gehanteerd: die van ouderwetse zeep. Dat is – ondanks de overeenkomsten – toch een heel ander verhaal dan wat wij inmiddels onder “micellair reinigen” verstaan: reinigen met behulp van poloxameren, die aangebracht op een wattenschijfje een vet en vuil-aantrekkend laagje vormen.

Deze formule had veel beter gewoon “reinigingswater” kunnen heten, zonder verder over micellen te reppen. Een watertje dat je gebruikt nadat je je huid hebt gereinigd met een milk of (zoals ik) met een rinse off cleanser. Het verfrist terwijl het de laatste restjes vuil en cleanser verwijdert en bevat daarnaast wat plantaardigheidjes.


HET “GOUDEN” MOISTERIZING DUO: PROPANEDIOL & GLYCERINE

Ik hou van propanediol, de uit maïs verkregen moisturizer, die een synergetisch duo vormt met good old glycerine – de moisturizer die moeder natuur gebruikte bij het creëren van onze NMF*. Glycerine heeft echter ook een nadeel: het kan een formule – ook die van een watertje of lotion – plakkerig maken. Propanediol (merknaam ZEMEA®) vermindert dat geplak, terwijl het samen met glycerine zorgt voor “méér dan de som der delen”-hydratatie. Daarnaast bevordert propanediol de opname van actives – al zijn die in dit watertje dan nauwelijks aanwezig. Tot slot hebben propanediol en glycerine allebei een klein moleculair gewicht, waardoor ze snel in de huid dringen – en daar niet op blijven liggen. Dat is belangrijk bij een reinigingsproduct, want “zware” ingrediënten die op de huid blijven liggen, kunnen de opname van de actives uit je verzorgingsproducten verminderen.

 Factsheet Propanediol


De Plantaardige Poetsers: COCO BETAINE, DISODIUM COCOYL GLUTAMATE en CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE

Het Garnier Bio Micellair Reinigingswater bevat drie plantaardige ingrediënten met een reinigende werking. Of nou ja, plantaardig... Coco betaine wordt geproduceerd met behulp van dimethylaminopropylamine – dat tevens wordt beschouwd als een boosdoener die verantwoordelijk is voor de allergische reacties en irritatie die coco betaine kan veroorzaken. Disodium cocoyl glutamate is wél 100% plantaardig en verkregen uit kokosolie. Caprylyl/carpryl glucoside is semi-plantaardig en 100% natuurlijk, want een verbinding van plantaardige oliën en glucose.

De concentratie van deze reinigende stofjes is laag, dus schuimvorming blijft achterwege.

De plantaardigheidjes: gerst en korenbloem

Garnier heeft, naast propanediol, twee andere plantaardigheidjes in dit reinigingswatertje verwerkt. De eerste is een gerst-extract, dat volgens L'Oréal (het moederbedrijf van Garnier) vele voordelen biedt dankzij de antioxidatieve eigenschappen**. Of die sterker of méér bijzonder zijn dan die van de meeste andere plantextracten, is echter onbekend. Het korenbloemwater doet het in huidverzorgingsopzicht iets beter. Het wordt bijvoorbeeld al eeuwenlang gebruikt in de kruidengeneeskunde – met name voor de behandeling van lichte ontstekingen van de ogen en oogleden, omdat het ontstekingsremmende eigenschappen lijkt te bezitten. Daarnaast bezit het water (uiteraard) enige antioxidatieve eigenschappen en wordt er een adstringerende werking aan toegeschreven. Echter, het percentage korenbloemwater is in dit Garnier watertje lager dan dat van propanediol – waarvan het aanbevolen percentage tussen de 1 en 20% ligt, terwijl propenediol boven de 3% al snel plakkerig schijnt te worden. En plakkerig is deze Garnier formule niet. Maar zelfs al zou het 19% korenbloemwater bevatten, dan is dat erg weinig: het gaat hier tenslotte om een watertje in een watertje.

❥ Factsheet Korenbloemwater


MIJN ERVARINGEN

Bij gebrek aan betertje
Het Garnier Bio Micellair Reinigingswater is een “bij gebrek aan betertje” dat ik na mijn COVID-19 vaccinatie zo snel als mogelijk zal inwisselen voor een tonic of toner van goede huize. Dat niet eens omdat het Garnier watertje zo slecht is: de prijs/kwaliteitsverhouding is niet onaardig, vooral niet wanneer je het koopt in een 1+1 gratis aanbieding. Het is ook niet vervelend in gebruik – en het doet wat een watertje moet doen: de laatste restjes make-up, vuil en cleanser verwijderen, terwijl glycerine en propanediol zorgen voor wat hydratatie. Het gehalte korenbloemwater is te laag om echt iets voor de huid te kunnen doen, maar soit... het is dan ook maar een drogisterij-watertje.

Bah!
Dat ik dit product straks nooit meer zal gebruiken, heeft van alles te maken met een advertentie die ik kort geleden tegenkwam. Daarin liegt Garnier “dierproefvrij” te zijn – en zich “sinds 1989 in te zetten voor een dierproefvrije wereld”. Garnier is echter een merk van L'Oréal – en L'Oréal doet dan wel al enige tijd de nodige moeite om dierproefvrij te worden, ze zíjn het (nog?) niet. En met betrekking tot 1989: 8 jaar later werd doodleuk L'Oréal China opgericht; over dierproeven gesproken...

VOOR WIE?

Iedereen die graag een mild poloxamer-vrij reinigingswater gebruikt, dat tevens enige hydraterende eigenschappen bezit.

VOOR WIE NIET?

✗ Dit watertje bevat bevat parfum, declaratieplichtige geurstoffen en diverse andere ingrediënten waarvan is vastgesteld dat ze – vaak in zeldzame gevallen – een allergische huidreactie kunnen veroorzaken. Die ingrediënten zijn in onderstaand overzicht te herkennen aan een ⁂ achter de INCI-naam. Wanneer bij jou een allergie is geconstateerd voor een van die bestanddelen, dan is dit product waarschijnlijk niet geschikt voor jouw huid. 

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 400 ml flacon Garnier Bio Micellair Reinigingswater kost ca. € 7,50 en is verkrijgbaar bij drogisterijen en parfumerieën.


*) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.

**) Antioxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Antioxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen. 


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; HORDEUM VULGARE STEM WATER – stoomdistellaat van de stammen (steeltjes) van gerst dat waarschijnlijk, zoals nagenoeg alle plantextracten, antioxidanten bevat; PROPANEDIOL❦, merknaam ZEMEA® – uit maïs verkregen moisturizer die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en de huid een zacht gevoel geeft → factsheet; CENTAUREA CYANUS FLOWER WATER❦, korenbloemwater – bevat antioxidanten en lijkt kalmerende en adstringerende eigenschappen te bezitten → factsheet; GLYCERIN❦– moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; SODIUM CHLORIDE, tafelzout – verdikkingsmiddel; SODIUM COCOYL GLUTAMATE❦ – surfactant verkregen uit kokosolie; SODIUM HYDROXIDE⁂, natriumhydroxide – past de pH-waarde van een formule aan; SODIUM PHYTATE❦, zoutvorm van uit maïs verkregen fytinezuur – chelaatmiddel; ARGININE – aminozuur met hydraterende eigenschappen → factsheet; COCO BETAINE of COCOMIDOPROPYL BETAINE⁂– surfactant verkregen uit kokosolie en dimethylaminopropylamine; ALCOHOL⁂, ethanol – verbetert de opname van andere ingrediënten, desinfecteert en maakt dat een formule minder conserveermiddelen hoeft te bevatten → factsheet; DISODIUM COCOYL GLUTAMATE❦ – reinigingsmiddel verkregen uit kokosolie; CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE – mild reinigend schuimmiddel verkregen uit plantaardige vetzuren en glucose; CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan; POTASSIUM SORBATE⁂ – conserveermiddel; SODIUM BENZOATE⁂, conserveermiddel; LINOLOOL⁂ – declaratieplichtige parfumgrondstof → meer informatie; PARFUM⁂ – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige grondstoffen; (F.I.L. B223870/2) – kleurstof;

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het (vaak in zeldzame gevallen)
een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie 

COLLAB-INFO
the•brainy•beaut hecht bijzonder aan naleving van de Reclame Code. Daarom vind je vanaf 2021 onder elke review, vermelding of promotie informatie over de samenwerking die daar (eventueel) aan ten grondslag ligt. 

Garnier heeft niet betaald voor deze review en/of voor een review in het verleden. Garnier heeft op geen enkele wijze getracht invloed uit te oefenen op de inhoud van deze review. Ik kocht het Garnier Bio Micellair Reinigingswater voor ongeveer € 3,50 bij Kruidvat in een aanbieding.


© Het wordt gewaardeerd wanneer je deze post deelt op social media. Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl 

En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: