Doorgaan naar hoofdcontent

PHA'S: ZUURTJES OM TE ONTHOUDEN

Review: Facetheory PolyPep Collagen Boosting Serum S8

  Een gelukkig huwelijk tussen een peptide én een “zure” exfoliant is uitermate zeldzaam. Dit omdat de meeste peptiden letterlijk uit elkaar vallen in niet-actieve deeltjes wanneer ze te dicht in de buurt komen van een zuur. Toch is dit PolyPep Serum zo'n gelukkig huwelijk. Een polygaam huwelijk zelfs, van twee Polyhydroxy Acids (PHA's) met ChroNOLine™ – een biomimetische lipopeptide gebaseerd op een specifiek gedeelte van TGF-β. Dat is goed nieuws wanneer je geen of/of-keuze wilt maken tussen een “anti-rimpel peptide” en een exfoliant – want Facetheory biedt je hiermee én/én. Jammer is alleen dat dit sprookjeshuwelijk bijna net zo kleverig is als… tja, Bruidstranen. Gluconolactone en lactobioninezuur: NeoStrata paradepaardjes die superzacht, maar effectief exfoliëren – en méér Gluconolactone en lactobioninezuur werden in de jaren '90 ontdekt en gepatenteerd door dermatologen en NeoStrata oprichters dr. Eugene VanScott en dr. Ruey Yu. Daardoor waren deze twee Polyhydroxy Ac

Factsheet CENTAUREA CYANUS FLOWER WATER

 

Centaurea cyanus [centauréa cýanus] is de wetenschappelijke naam voor het plantje met de prachtige bloemetjes dat we in Nederland kennen als de korenbloem. Dit plantje is samen met z'n hele familie (zo'n 300 tot 600 varianten groot) vernoemd naar Cheiron – de “goede centaur” uit de Griekse mythologie, die de genezende werking van een Centaurea zou hebben ontdekt. Over een genezende werking van de Centaurea cyanus is echter, tot op de dag van vandaag, heel weinig bekend. 

Of korenbloem de huid verzorgt of helpt te herstellen, en zo ja in welke mate, is ook (nog?) niet wetenschappelijk onderzocht. Dat Paula's Choice korenbloem tot de “beste huidverzorgingsingrediënten” rekent is dan ook op z'n zachtst gezegd merkwaardig. Dit doet het merk – dat claimt dat “elk product wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek” – op basis van één enkel artikel uit 1999 in de Journal of Ethnopharmacology. In dat artikel wordt echter met geen woord gerept over de huidverzorgende eigenschappen van korenbloem. Bovendien gaat het artikel over de polysachariden verkregen uit de hoofdjes (bloemetjes) van korenbloemen – niet over het volledige extract.

Korenbloem is echter geen slecht ingrediënt – er bestaan beslist aanwijzingen dat het een van de vele planten zou kunnen zijn waarvan de extracten huidverzorgende eigenschappen bezitten. 

Gebruik van korenbloem in de kruidengeneeskunde

De korenbloem wordt al eeuwenlang gebruikt in de kruidengeneeskunde, met name voor de behandeling van lichte ontstekingsreacties van de ogen, zoals die bijvoorbeeld optreden bij hooikoorts of door irritatie door zonlicht of stofdeeltjes. 

Analyse van Cyani flos, zoals het medicinale basismateriaal van korenbloem heet, liet zien dat het naast het de al genoemde polysachariden, onder meer aminozuren, coumarines, flavonoïdenderivaten en polyfenolen bevat. Dankzij die mix zou Cyani flos onder andere ontstekingsremmende, antimicrobiële, jeukverminderende en adstringerende eigenschappen bezitten.

Eigenschappen geoptimaliseerd extract

Onderzoekers van de Universiteit van Ponta Grossa, Brazilië ontwikkelden een geoptimaliseerd extract van korenbloemblaadjes met een verhoogd gehalte bioactieve bestanddelen. Chlorogeenzuur, cafeïnezuur, ferulinezuur, coumarinezuren, isoquercitrine en coumarine bleken de belangrijkste actieve bestanddelen. Anti-oxidatieve activiteit was – waar het huidverzorging betreft – het enige interessante resultaat dat in vitro werd waargenomen.

Effecten volgens producenten

Korenbloemwater, al dan niet biologisch, wordt onder verschillende merknamen verkocht als huidverzorgingsingrediënt. Volgens de diverse producten zou dit water zwellingen van de oogleden verminderen, evenals lichte huidirritaties. Daarnaast zou het dankzij de adstringerende werking helpen om de talgproductie te reguleren. Ook zou het bijdragen aan een stralende teint. Tot slot wordt soms ook een anti-oxidatieve en ontstekingsremmende werking genoemd.

★ ★ ★ ☆ ☆ 
OKAY


INCI-naam: CENTAUREA CYANUS FLOWER WATER
Moleculair gewicht (molaire massa): niet van toepassing

Laatste update: 26 mei 2021© Het wordt gewaardeerd wanneer je deze post deelt op social media. Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl 

En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: