Doorgaan naar hoofdcontent

Oekraïne

Introducing: Svitlana Bevza

  Svitlana Bevza is een Oekraïense fashion designer wiens geweldige werk ik ernstig tekort ga doen in deze post. Ik had je hier heel graag wat van haar ontwerpen laten zien – en hoop dat ik dat later dit jaar alsnog een keer kan doen. Vandaag kwam het er namelijk niet van om tijdens het korte gesprek dat ik met haar had, de zaken kort te sluiten die bij het gebruik van beeldmateriaal komen kijken.  Het is vandaag precies een maand geleden dat Svitlana op Instagram haar definitie van “luxe” deelde. Waarmee ze mij het laatste zetje gaf om iets te gaan dóén – in plaats van met betraande ogen het nieuws volgen, afgewisseld met moeite hebben om me op skincare te concentreren, omdat dat ineens zo ridicuul leek. View this post on Instagram A post shared by Svitlana Bevza 🇺🇦 (@bevza_svitlana) Inmiddels word ik dusdanig in beslag genomen door al dat “doen” voor Oekraïne, dat daar online even weinig van te zien is. Maar voordat ik weer “achter de schermen” verder ga, verte

Factsheet CENTAUREA CYANUS FLOWER WATER

 

Centaurea cyanus [centauréa cýanus] is de wetenschappelijke naam voor het plantje met de prachtige bloemetjes dat we in Nederland kennen als de korenbloem. Dit plantje is samen met z'n hele familie (zo'n 300 tot 600 varianten groot) vernoemd naar Cheiron – de “goede centaur” uit de Griekse mythologie, die de genezende werking van een Centaurea zou hebben ontdekt. Over een genezende werking van de Centaurea cyanus is echter, tot op de dag van vandaag, heel weinig bekend. 

Of korenbloem de huid verzorgt of helpt te herstellen, en zo ja in welke mate, is ook (nog?) niet wetenschappelijk onderzocht. Dat Paula's Choice korenbloem tot de “beste huidverzorgingsingrediënten” rekent is dan ook op z'n zachtst gezegd merkwaardig. Dit doet het merk – dat claimt dat “elk product wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek” – op basis van één enkel artikel uit 1999 in de Journal of Ethnopharmacology. In dat artikel wordt echter met geen woord gerept over de huidverzorgende eigenschappen van korenbloem. Bovendien gaat het artikel over de polysachariden verkregen uit de hoofdjes (bloemetjes) van korenbloemen – niet over het volledige extract.

Korenbloem is echter geen slecht ingrediënt – er bestaan beslist aanwijzingen dat het een van de vele planten zou kunnen zijn waarvan de extracten huidverzorgende eigenschappen bezitten. 

Gebruik van korenbloem in de kruidengeneeskunde

De korenbloem wordt al eeuwenlang gebruikt in de kruidengeneeskunde, met name voor de behandeling van lichte ontstekingsreacties van de ogen, zoals die bijvoorbeeld optreden bij hooikoorts of door irritatie door zonlicht of stofdeeltjes. 

Analyse van Cyani flos, zoals het medicinale basismateriaal van korenbloem heet, liet zien dat het naast het de al genoemde polysachariden, onder meer aminozuren, coumarines, flavonoïdenderivaten en polyfenolen bevat. Dankzij die mix zou Cyani flos onder andere ontstekingsremmende, antimicrobiële, jeukverminderende en adstringerende eigenschappen bezitten.

Eigenschappen geoptimaliseerd extract

Onderzoekers van de Universiteit van Ponta Grossa, Brazilië ontwikkelden een geoptimaliseerd extract van korenbloemblaadjes met een verhoogd gehalte bioactieve bestanddelen. Chlorogeenzuur, cafeïnezuur, ferulinezuur, coumarinezuren, isoquercitrine en coumarine bleken de belangrijkste actieve bestanddelen. Anti-oxidatieve activiteit was – waar het huidverzorging betreft – het enige interessante resultaat dat in vitro werd waargenomen.

Effecten volgens producenten

Korenbloemwater, al dan niet biologisch, wordt onder verschillende merknamen verkocht als huidverzorgingsingrediënt. Volgens de diverse producten zou dit water zwellingen van de oogleden verminderen, evenals lichte huidirritaties. Daarnaast zou het dankzij de adstringerende werking helpen om de talgproductie te reguleren. Ook zou het bijdragen aan een stralende teint. Tot slot wordt soms ook een anti-oxidatieve en ontstekingsremmende werking genoemd.

★ ★ ★ ☆ ☆ 
OKAY


INCI-naam: CENTAUREA CYANUS FLOWER WATER
Moleculair gewicht (molaire massa): niet van toepassing

Laatste update: 26 mei 2021© Het wordt gewaardeerd wanneer je deze post deelt op social media. Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl 

En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: