Doorgaan naar hoofdcontent

ACTUEEL

Lezersvraag: Is het collageenpoeder van Oslo Skin Lab inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven? ••• DEEL II •••

  “Ben jij op de hoogte van het collageen poeder van Oslo Skin Lab, genaamd The Solution? Is dit inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven?” Die vraag stelde Ingrid me in februari 2020. Ik was op dat moment druk bezig met de laatste voorbereidingen van de oprichting van the•care•connection. Dat is de stichting waarvan de oprichting noodzakelijk bleek voor de administratieve en met name fiscale kant van de missie van the•brainy•beaut: lezers eerlijk, onafhankelijk en transparant informeren over huidverzorging die écht werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Door COVID-19 heeft de formele oprichting van the•care•connection straks een jaar vertraging opgelopen – maar dát zag ik uiteraard niet aankomen toen ik de mail van Ingrid ontving. Druk, druk, druk als ik was vond ik pas na een maand de tijd om Ingrid te antwoorden – en dat deed ik even snel als eerlijk. Nú – bijna 10 maanden en as we speak  24.319 paginaweerg

Goed slapen en vroeg uit de veren. Alles om de effectiviteit van mijn COVID-19 vaccinatie te bevorderen

 

Straks is het – na ruim 14 maanden “eenzame opsluiting” – eindelijk zo ver: ik krijg mijn eerste COVID-19 vaccinatie. BioNTech/Pfizer of Moderna – welke van de twee het wordt, is een vraag die pas beantwoord zal worden op het moment van mijn eerste prik. Zeker is in elk geval dat ik vóór het einde van juli eindelijk weer mag knuffelen, zij het nog alleen met mensen die ook volledig gevaccineerd zijn. Want een vaccinatie beschermt nooit 100%, dus dien ik als “risicogroepie” extra voorzichtig te blijven zo lang COVID-19 rondwaart. Daarnaast doe ik er alles aan om de twee vaccinaties zo effectief mogelijk te laten zijn. 

Geen champagne, veel schoonheidsslaapjes en vroeg op

Nog maar een maandje geleden dacht ik nog dat ik mijn vaccinatie met champagne zou gaan vieren. Veel champagne, zelfs – zéro dosage en van goede huize. Maar ook dat plan zal even moeten wachten, want alcohol is slecht voor je immuunsysteem – ook wanneer je slechts incidenteel een paar glazen te veel drinkt. En mijn immuunsysteem moet het straks allemaal gaan doen, dus daarom ontzie ik het liever. Moeilijk is dat trouwens niet, want het aantal wijntjes dat ik (tegenwoordig) gemiddeld per maand drink is op één hand te tellen. 

Goed en genoeg slapen wordt een veel grotere uitdaging. Ik behoor namelijk tot die mensen die geweldig goed zijn in ruim voldoende slapen – behalve wanneer dat “moet”. En wanneer dat ook nog regelmatig moet, dan mislukt het vaak helemaal. Dat was al zo voor COVID-19, maar is nog wat erger geworden sinds ik in isolatie leef. Dus ga ik nu een weekje oefenen en écht mijn best doen. Als dan blijkt dat ik er inderdaad weer niks van terecht breng, dan vraag ik mijn huisarts om een slaapmiddel. Want dit artikel, dat recent gepubliceerd werd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine, sluit aan bij iets dat jij wellicht ook al lang vermoedde: goed slapen lijkt de immuunrespons te versterken. 

Hetzelfde artikel maakte dat ik de afspraken voor mijn vaccinatie per se in de ochtend wilde maken. Ik heb zelfs een paar keer het inloggen met DigiD/vragenriedeltje doorlopen totdat ik de afspraken vóór 09.00 uur kon inplannen. Dit omdat ons immuunsysteem een uitgesproken circadiane ritmiek vertoont (een biologisch ritme met een cyclus van ongeveer 24 uur) Bijvoorbeeld: proefpersonen die 's morgens gevaccineerd werden tegen influenza of hepatitis A hadden 4 weken later bijna tweemaal zoveel antilichamen in hun bloed, dan de personen die hun vaccinatie in de middag kregen. “Thus”, zo stellen de auteurs, “it is possible that administering COVID-19 vaccines in the morning might result in higher antibody titres.”

Voor mij als risicogroepie is elke procent bescherming er één. 100% mag er dan helaas niet in zitten – maar ik wil in elk geval proberen om dat percentage toch zo veel mogelijk te benaderen.

En waarom ik dat hier met je deel? Omdat ik iedereen een zo hoog mogelijke bescherming tegen COVID-19 gun – risicogroepie of niet. En zo vreselijk off topic is het nou ook weer niet: schoonheidsslaapjes heten niet voor niks schoonheidsslaapjes. Een goede nachtrust is ook goed voor je huid. Volgens de dermatologen die meewerkten aan het artikel The Truth About Beauty Sleep betekent meer slaap bijvoorbeeld meer collageen(-productie), een gezonde glow en minder wallen – plus een verbeterde opname van de actives uit je avondroutine. Als dat geen mooie argumenten zijn om 8 uur per nacht naar dromenland af te reizen...

Slaap lekker,
MariellaDEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: