Doorgaan naar hoofdcontent

Oekraïne

Introducing: Svitlana Bevza

  Svitlana Bevza is een Oekraïense fashion designer wiens geweldige werk ik ernstig tekort ga doen in deze post. Ik had je hier heel graag wat van haar ontwerpen laten zien – en hoop dat ik dat later dit jaar alsnog een keer kan doen. Vandaag kwam het er namelijk niet van om tijdens het korte gesprek dat ik met haar had, de zaken kort te sluiten die bij het gebruik van beeldmateriaal komen kijken.  Het is vandaag precies een maand geleden dat Svitlana op Instagram haar definitie van “luxe” deelde. Waarmee ze mij het laatste zetje gaf om iets te gaan dóén – in plaats van met betraande ogen het nieuws volgen, afgewisseld met moeite hebben om me op skincare te concentreren, omdat dat ineens zo ridicuul leek. View this post on Instagram A post shared by Svitlana Bevza 🇺🇦 (@bevza_svitlana) Inmiddels word ik dusdanig in beslag genomen door al dat “doen” voor Oekraïne, dat daar online even weinig van te zien is. Maar voordat ik weer “achter de schermen” verder ga, verte

Review: BioSil® Advanced Collagen Generator® Capsules

 


VEEL EFFECTIEVER DAN COLLAGEENSUPPLEMENTEN – EN NOG VEGAN ÓÓK

Supplementen die je mooi haar en lange, sterke nagels beloven – terwijl ze ook nog helpen om fijne lijntjes en rimpels te verminderen én bijdragen aan het behoud van de elasticiteit van je huid: ze zijn niet nieuw en ze zijn zelden uniek. Maar BioSil® is Vlaams én vegan en dat maakte dit supplement voor mij bijzonder genoeg om te gaan gebruiken – 240 capsules lang. Sterker nog, ik wilde zó enorm graag dat het werkte, dat ik bang was dat mijn review gekleurd zou worden door die wens. Want hoe geweldig zou het zijn als er voor semi-vegan veggies als ik een alternatief zou bestaan voor al die geweldige collageenpoedertjes die we óveral voorbij zien komen? En BioSil® zou niet alleen zo'n alternatief zijn, nee – het zou zelfs veel beter zijn dan
collageensupplementen, die volgens BioSil® niet of nauwelijks werken. Want, zo beweren ze, wanneer je collageen inneemt, wordt dat door je lichaam afgebroken en als voedingsstof gebruikt. BioSil® zou daarentegen de fibroblasten stimuleren tot extra aanmaak van collageen. “Collageen moet je dus zelf aanmaken en niet eten”, stellen ze op hun site. 

BioSil® versus Collageensupplementen

Nu maak ik liever zelf uit wat ik “moet” – en in dit geval was dat literatuuronderzoek. Nog véél meer literatuuronderzoek – want tegenover de 4 studies waarmee BioSil® haar claims onderbouwt, staat een stapel studies naar de werking van allerlei soorten “opgegeten collageen”, die toch écht de huid (en/of gewrichten) weten te bereiken.

Toen ik aan BioSil® vroeg hoe ze dat verklaarden, ontving ik een antwoord waarvan de bijlage me minutenlang stil kreeg – en die ik twintig keer moest overlezen om te kunnen geloven dat er echt stond, wat er stond. De PowerPoint presentatie “BioSil® vs Collagen Supplements” was namelijk een ongekend agressieve aanval op de collageen-concurrenten. Eentje die naast onjuistheden ook een verdachtmaking bevatte: het gebruik van bepaalde collageensupplementen zou kunnen leiden tot de afbraak van nieuw gevormd collageen. Dat impliceert dat zulke collageensupplementen schadelijk zijn voor de huid, die tenslotte afhankelijk is van “vers” collageen. Zo'n stelling vraagt naast een zeer zorgvuldige, uitgebreide onderbouwing ook om “hoor en wederhoor”. Aan een Q&A per e-mail wilde BioSil® echter niet meewerken – en “hoor en wederhoor” werd door hen lastig gemaakt: ik mocht de informatie wél gebruiken voor een artikel, maar niet aan derden doorsturen. Ook wilden ze geen gebruik maken van mijn aanbod om twee lezeressen BioSil® te laten testen (net zoals dat gebeurt met de collageenpoedertjes) Dat vond ik jammer, want mijn bias was inmiddels volledig verschoven – van “zó graag willen dat het werkt” naar “ik geloof er helemaal niks meer van”. Dus ik had nu écht het eerlijke oordeel van mijn hoofdredactie nodig (zoals ik de lezeressen die producten testen vaak noem) Juist ook omdat mijn huid 240 capsules BioSil® later nog steeds niks zinnigs zei over het supplement. Ja, de elasticiteit van mijn lichaamshuid was een beetje verbeterd – maar ja, dat kon ook van alles te maken hebben met seizoensinvloeden: in de zomer is mijn atopische huid altijd minder droog en dus wat elastischer. Daarnaast is er nog de drooglegging door COVID-19: alcohol is een aanslag op je immuunsysteem, waardoor ik sinds het begin van de pandemie bijna geen wijntje aanraak – en daarvan wordt je huid uiteraard alleen maar blij. In mijn gezicht veranderde er sowieso helemaal niks – niet tijdens het maandenlange gebruik van BioSil® en niet nadat ik daarmee stopte. En aan mijn nagels en haar was nog minder te merken.

Desalniettemin heb ik nog overwogen om na mijn COVID-shot opnieuw te beginnen met BioSil®, om dan de effecten (of juist het uitblijven daarvan) te laten bepalen door een onafhankelijke arts. En ik was er al voor gaan zitten om toch alvast de BioSil® studies grondig door te nemen en samen te vatten in een factsheet. Want tja, zo redeneerde ik, mogelijk is het ondanks alles een middel dat wél werkt – dat voor anderen van waarde kan zijn. Die kosten en moeite kan ik me echter besparen dankzij het Canadese McGill Office for Science and Society (OSS) Dat is een onafhankelijk instituut, gefinancierd door de McGill University en de Trottier Family Foundation. De doelstellingen van het instituut omvatten het bevorderen van kritisch denken, wetenschapscommunicatie en de presentatie van wetenschappelijke informatie aan het publiek, docenten en studenten op een nauwkeurige en verantwoorde manier. Onderstaand hun antwoord op de vraag of BioSil® doet wat het belooft.

BioSil®: kan het echt helpen om je huid gladder te maken, je nagels sterker of je haar dikker?

Het objectieve en wetenschappelijk onderbouwde antwoord van de McGill OSS op die vraag luidt, kort samengevat: er is geen bewijs om dat te suggereren. Alleen wanneer je een gezonde, blanke vrouw van middelbare leeftijd bent, die haar haar niet verzorgt, zou je misschien iets aan BioSil® kunnen hebben. Een klein beetje.

Tja. Toen ik dat vorige week las, besloot ik te stoppen met zoeken naar aanwijzingen dat BioSil® wél iets kan doen. Het merk kent dan wel de nodige (betaalde) pleitbezorgers, maar niemand daarvan toont een huidscan of zelfs maar wat geloofwaardige voor- en na foto's. Op deze site zijn zelfs voor en na foto's uit een VERISOL® B (een collageenhydrolysaat) studie geplaatst, met een onderschrift dat stelt dat ze BioSil® effecten laten zien.

COLLAB-INFO
the•brainy•beaut hecht bijzonder aan naleving van de Reclame Code. Daarom vind je vanaf 2021 onder elke review, vermelding of promotie informatie over de samenwerking die daar (eventueel) aan ten grondslag ligt. Dat die in dit geval volledig ontbreekt zal je niet verbazen, maar toch:
Voor dit artikel is niet betaald door BioSil® of een andere producent van neutricosmetics. De twee potten à 120 capsules (voldoende voor 4 maanden) kocht ik voor ca. € 50,00 per stuk bij een online aanbieder. 


© Het wordt gewaardeerd wanneer je deze post deelt op social media. Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl
En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: