Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: Frulatte (Arganicare) Vitamin C 2-in-1 Foaming Face Cleanser

 

Het is altijd leuk om te zien dat een producent z'n best heeft gedaan om iets moois te maken van een product. Maar dat mooie zit in dit geval dus overduidelijk “van binnen”: uit de 225 ml pompflacon komt een romig, mild reinigend “kant en klaar” schuim, dat is verrijkt met onder meer glycolzuur, panthenol en gestabiliseerde vitamine C. Mooie ingrediënten, die echter nauwelijks de kans krijgen om iets moois voor je huid te doen: de foam is tenslotte gemaakt om snel weer áf te spoelen. Maar goed, niet geschoten is altijd mis. Daarbij komt dat de Frulatte Vitamin C 2-in-1 Foaming Face Cleanser uitermate voordelig geprijsd is, plus dat een flacon vele maanden lang meegaat.

EIGENLIJK ZONDE OM METEEN WEER AF TE SPOELEN

De Frulatte (Arganicare) Vitamin C 2-in-1 cleansing foam bevat maar liefst 7 “actives” die eigenlijk te fijn zijn om meteen weer af te spoelen. Ook al is de foam daar dan voor ontwikkelt: je brengt een dot schuim aan op je vochtige huid, verdeelt 'm, masseert 'm lichtjes in – en spoelt 'm daarna, samen met het vuil en eventuele make-up, weer af. En daarmee komen de “actives” dus roemloos vroegtijdig aan hun einde.
Anders dan je van me gewend bent, ditmaal geen uitvoerige uiteenzetting over de eigenschappen en effecten van alle “actives”: die krijgen tenslotte de kans niet om actief te worden. Maar ik geef ze wél graag de eervolle vermelding die ze verdienen:

De AHA der AHA's, die mede dankzij een laag moleculair gewicht uitermate effectief is: op korte termijn als exfoliant en op de langere termijn door de productie van collageen en hyaluronzuur te bevorderen.

 Wanneer je the•brainy•beaut regelmatig leest dan heb je het waarschijnlijk al eens voorbij zien komen: superoxide dismutase (SOD) – het “super-enzym” dat in recordtempo vrije radicalen onschadelijk maakt. Het extract van toverhazelaarbladeren bezit een anti-oxidatieve werking* die gelijkenissen vertoont met die van SOD. 

Een extract dat eigenlijk geen verdere toelichting behoeft, omdat de kalmerende (juister: ontstekingsremmende) eigenschappen al eeuwenlang beroemd zijn. Daarnaast werkt kamille licht ontsmettend.

Wie is er niet groot mee geworden? Iets dat helaas ook geldt voor sommige overprized kalmerende, anti-roodheid producten. Daarin doet dan zo'n 5% panthenol 100% van het werk – maar krijgt 0% van de credits. Wellicht is dat om te voorkomen dat mensen op het idee komen om voor € 5,00 een tube Bepanthen Crème in huis te halen. Want die kalmeert en hydrateert al ruim 70 jaar geïrriteerde babybilletjes én huidjes van andere leeftijden, dankzij panthenol: geen kostbaar ingrediënt en juist mede daardoor zo geweldig.

Ascorbyl Tetraisopalmitate, of wel: de Vitamin C uit de naam
Dit is zogezegd een “vette” vitamine C: gestabiliseerd met palmitinezuur, waardoor een lipofiele verbinding is ontstaan die sneller in de huid dringt dan “pure” vitamine C – die hydrofiel en dus lipofoob is. Vitamine C is een krachtige anti-oxidant, die essentieel is voor de vorming van collageen en die (in hogere concentraties) helpt om hyperpigmentatie te verminderen.

Een hydraterend ingrediëntencomplexje, dat bestaat uit drie “suikertjes” waaronder het beroemde xylitol.

Deze foam bevat een Aloë extract en geen vers verwerkt sap – en over extract valt vooralsnog alleen maar te melden dat het hydrateert. Maar een compliment is hier op z'n plaats, aangezien er eerlijk wordt vermeld dat het om een extract gaat. Want nog steeds komt het veel te vaak voor dat er gesproken wordt over Aloë vera juice – terwijl het dan gaat om Aloë vera poeder, dat met water is aangelengd tot een sapperig iets.

MIJN ERVARINGEN

Skincare blogger of niet: ik probeer verspilling te voorkomen – en daarnaast wil ik niet om de paar dagen of weken een ander product op mijn huid. Daarom ben ik heel zorgvuldig bij de keuze van de producten die ik aan mijn routine toevoeg – en maak ik aansluitend een product ook helemaal op (miskopen daargelaten, want die doe ik nog steeds een aantal keren per jaar)
Dus ook deze Frulatte Vitamin C 2-in-1 Foaming Face Cleanser ga ik leegmaken – al is het maar omdat ik benieuwd ben hoe lang ik daarover uiteindelijk ga doen. Want inmiddels gaat deze lelijkerd nu al ruim acht maanden mee – en lijkt de bodem nog steeds niet in zicht. Terwijl ik toch écht twee maal daags mijn gezicht reinig – en daarbij niet zuinig te werk ga. Een straf is dat trouwens niet... De foam is plezierig in gebruik en vormt een prima combinatie met de onvolprezen HEMA waswantjes. Het is vooral dat ik inmiddels nieuwsgierig ben geworden naar wat er zoal nog meer te beleven valt in Cleansingland. Schreef zij ondankbaar...

VOOR WIE?

Iedereen die graag een romig-zachte, milde cleansing foam gebruikt waarvan de prijs/kwaliteitsverhouding onovertroffen is.

VOOR WIE NIET?

Deze foam bevat parfum en enkele andere ingrediënten waarvan is vastgesteld dat ze – vaak in zeldzame gevallen – een allergische huidreactie kunnen veroorzaken. Die ingrediënten zijn in onderstaand overzicht te herkennen aan een ⁂ achter de INCI-naam. Wanneer bij jou een allergie is geconstateerd voor een van die bestanddelen, dan is de foam waarschijnlijk niet geschikt voor jouw huid.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Frulatte is een merk van dezelfde producent als Arganicare en waarschijnlijk verkoopt Douglas ze daarom allemaal onder de noemer “Arganicare” – ook al is er in deze foam geen druppeltje arganolie vinden. Arganicare en Frulatte zijn alleen online verkrijgbaar. Een 225 ml pompflacon Frulatte Vitamin C 2-in-1 Foaming Face Cleanser kost ca. € 7,00. Meer informatie kun je hier vinden, samen met de ervaringen van andere gebruikers en de mogelijkheid om de foam te bestellen.


*) Antioxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Antioxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen. 


INGREDIËNTEN
[AQUA (AND) C14-16 SODIUM ALPHA OLEFIN SULFONATE (and) DISODIUM LAURETH SULFOSUCCINATE (and) COCAMIDOPROPYL BETAINE❦ = iSURF BLEND SF BASIC] – sulfaatvrije surfactant, die op milde wijze de huid reinigt → meer informatie; GLYCERIN❦ moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → meer informatie; COCO-GLUCOSIDE❦ – zeer milde surfactant, verkregen uit plantaardige suiker(s) en olie. Kent een aanzienlijk aantal varianten en merknamen → meer informatie; PEG-7 GLYCERYL COCOATE, glyceryl-ester van plantaardige olie en polyethylene glycol – milde surfactant die verschillende merknamen kent → meer informatie; POLYQUATERNIUM-7 – synthetische polymeer die vele merknamen en functies kent (ook in haarverzorging) Draagt in dit geval bij aan een zacht gevoel van de foam → meer informatie; GLYCOLIC ACID, glycolzuur – exfolieert en stimuleert de productie van collageen en hyaluronzuur → meer informatie; HAMAMELIS VIRGINIANA EXTRACT❦, extract van de Amerikaanse toverhazelaar (Witch Hazel) – heeft adstringerende werking en krachtige anti-oxidatieve eigenschappen → meer informatie; POLYSORBATE-20 emulgator en oplosmiddel; ANTHEMIS NOBILIS FLOWER EXTRACT❦, extract van Roomse kamille – bezit anti-oxidatieve eigenschappen en is licht ontsmettend en ontstekingsremmend → meer informatie; PANTHENOL⁂, INCI-naam voor de stabiele, biologisch actieve alcoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5) – moisturizer die ontstekingsreacties kalmeert en het ontstaan daarvan voorkomt, een anti-microbiële werking bezit en wondgenezing bevordert → meer informatie; ASCORBYL TETRAISOPALMITATE⁂, een gestabiliseerde vorm van vitamine C – ontstekingsremmende anti-oxidant die essentieel is voor de vorming collageen en in hogere concentraties kan helpen om hyperpigmentatie te verminderen → meer informatie [XYLITYLGLUCOSIDE (and) ANHYDROXYLITOL (and) XYLITOL HYDROSOLUBE = AQUAXYL™] ingrediëntencomplex dat bestaat uit drie “suikertjes” met een hydraterende werking → meer informatie; [BENZOIC ACID (and) DEHYDROACETIC ACID (and) PHENOXYETHANOL = Optiphen™ ND] mild conserveermiddel; CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan; PARFUM⁂ – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; ALOE BARBADENSIS LEAF EXTRACTS❦ – gedroogd Aloë vera-extract dat wanneer opgelost in water, het stratum corneum hydrateert → meer informatie; BISABOLOL⁂ kan plantaardig❦ of synthetisch zijn – kalmeert en bezit anti-oxidatieve eigenschappen → meer informatie; DMDM HYDANTOIN⁂, Dimethyl Dimethylol Hydantoin, merknamen onder meer Glydant®, SupGuard® G en Lincocide™ H conserveermiddel.

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het (vaak in zeldzame gevallen) 
een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie


COLLAB-INFO
the•brainy•beaut hecht bijzonder aan naleving van de Reclame Code. Daarom vind je vanaf 2021 onder elke review, vermelding of promotie informatie over de samenwerking die daar (eventueel) aan ten grondslag ligt. 

Frulatte heeft niet betaald voor deze review en/of voor een review in het verleden. Frulatte heeft op geen enkele wijze getracht invloed uit te oefenen op de inhoud van deze review. Ik kocht de Foaming Face Cleanser voor ca. € 7,00 bij Douglas. Douglas draagt bij aan MS-onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC door 10% commissie uit te keren over aankopen via de bovenstaande link die gemarkeerd is met een ❥ rood hartje


© Het wordt gewaardeerd wanneer je deze post deelt op social media. Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl 

En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: