Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

NIEUW: Meditopics 1% Retinol Crème - Extra Sterk door een Maximaal Percentage Ingekapselde RetinolIk heb nog nooit met zó veel genoegen aandacht besteed aan de lancering van een nieuw huidverzorgingsproduct. Want behalve dat de formule van deze nieuwste Meditopics Crème helemaal in orde is én dankzij 1% ingekapselde retinol gegarandeerde anti-aging resultaten biedt, hoort bij deze crème ook een mooi verhaal. Een verhaal zoals zich dat alleen tijdens de COVID-19 pandemie liet schrijven. Daarom vertel ik je graag nu alvast meer over deze retinol crème, nog voordat ik die zelf heb kunnen gebruiken. Want dat ik deze crème ga gebruiken, dat staat vast. Sterker nog, het liefste zou ik er meteen tien flaconnetjes van hamsteren...

1% ingekapselde retinol voor maximale anti-aging resultaten

Ik herhaal het nog maar een keer: retinol belooft niet, retinol dóét – dat is onafhankelijk op wetenschappelijke wijze onderzocht én aangetoond. Dus als je rimpels en lijntjes wilt verminderen, dan is retinol een ingrediënt dat je écht niet wilt missen in je huidverzorgingsroutine. Hetzelfde geldt wanneer je je huid graag wat “voller” zou zien worden of hyperpigmentatie wilt vervagen (alhoewel je in het laatste geval het beste kunt kiezen voor een combinatie met een product dat minimaal 4% niacinamide bevat)

Meer retinol, doet méér
Retinol heeft al anti-aging effecten in concentraties vanaf 0,1%. Dat is fijn, want hogere concentraties (vanaf 0,5%) kunnen bijwerkingen geven tijdens de eerste weken van het gebruik – en die bijwerkingen kun je voor een aanzienlijk deel voorkomen wanneer je de concentratie retinol langzaam opbouwt. Voorzichtig opbouwen is iets dat ik vooral adviseer bij een gevoelige huid en bij gebruik rond de ogen. 
Maar wanneer je de maximale anti-aging effecten van retinol wilt bereiken, dan is meer nu eens écht meer: hoe hoger het percentage retinol, hoe groter de anti-aging resultaten. Tot en met een percentage van 1% dan. Bij hogere concentraties wegen de – nare – bijwerkingen niet op tegen een relatief piepklein beetje meer resultaat. 

Gegarandeerd 1% retinol
Omdat retinol zo'n fantastisch anti-aging ingrediënt is, is het helaas ook van onderwerp van gejok en gedraai – en soms zelfs regelrechte leugens. Zo bestaan er anno 2021 nog steeds producten die claimen retinol of vitamine A te bevatten – terwijl er helemaal geen retinol in te vinden is. Bij andere producten word er gesjoemeld met het percentage retinol: 1% retinol op de verpakking, maar 1% RetiSTAR in de tube, bijvoorbeeld. Ook wordt er in sommige verkoopinformatie gesproken over “het hoogste percentage retinol” – die dan slechts 0,3% blijkt te zijn. Of heeft een merk het over “3% Encapsulated Retinoid” en “3% Retinol Liposomes” – terwijl het product 1% retinol bevat (en gelukkig maar, want hogere concentraties doen de huid geen goed) En dan hebben we nog de wannabees: ingrediënten waarvan sommige merken beweren ze een alternatief zijn voor retinol, of zelfs beter, zoals bakuchiolHPR en retinylpalmitaat.
De Meditopics 1% Retinol Crème bevat 1% retinol – dat durf ik met de hand op mijn bloggershart te stellen. En mocht je dat niet overtuigend genoeg vinden: Meditopics werkt samen met de HBO Opleiding Huidtherapie en mede daarom bevatten alle producten ingrediënten in adequate, juiste percentages. 

In liposomen ingekapselde retinol: nog beter
Retinol is goed – retinol die is ingekapseld in liposomen is nóg beter. Allereerst omdat zo'n kapseltje ervoor zorgt dat retinol veel minder gevoelig is voor aantasting door licht er lucht. Daarnaast wordt retinol die is ingekapseld in liposomen – zoals in de Meditopics Retinol Crèmes – (veel) beter aan de huid “afgeleverd”, zoals dat heet. (Hier kun je desgewenst meer lezen over die aflevertechniek) 

Voorzichtig!!!
Drie uitroeptekens want 1% retinol is veel. Ook wanneer je huid al helemaal gewend is aan 0,5% retinol en ook wanneer je huid nooit problemen heeft gehad met 0,5%. Een beetje schilfering is normaal tijdens de eerste weken, maar wanneer je huid rood wordt en/of geïrriteerd raakt MOET je een pauze van enkele dagen inlassen. Ik kan dat niet genoeg benadrukken, omdat ik inmiddels te vaak mensen naar de supermarkt heb moeten sturen voor een tube Bepanthen Crème om hun huid een beetje te kalmeren. Die mensen waren ongeduldig geweest met een product met 0,5% of 1% retinol. Dus vandaar... de te betrachten voorzichtigheid benadruk ik liever een keer te veel, dan een keer te weinig. 

0,5% of 1% retinol: laat je adviseren door je huidtherapeut of schoonheidsspecialiste
Wanneer retinol helemaal nieuw voor je is, dan zou ik je altijd adviseren om te beginnen met de Meditopics Retinol Crème die 0,5% retinol bevat. Dat vooral omdat dat je die al vrij snel dagelijks kunt gebruiken – of zelfs meteen, zoals ondergetekende en sommige lezeressen. Na enkele weken 0,5% zou ik dan beginnen af te wisselen met de 1% variant – om uiteindelijk alleen maar de 1% variant te gebruiken.
Maar ik ken jouw huid uiteraard niet – terwijl ik je eventuele ongeduld heel goed begrijp. Vooral nu we allemaal zo veel mogelijk thuis moeten blijven, kunnen we ons wel wat bijwerkingen permitteren. Dus mocht je toch liever meteen met de 1% retinol crème willen beginnen, laat je dan persoonlijk adviseren door je huidtherapeut of schoonheidsspecialiste! 

Het verhaal

Dagelijks wordt the•brainy•beaut door honderden mensen gelezen, veel meer dan ik ooit verwachtte. Omdat het zo'n cerebraal beautyblog is – zonder de gezellige plaatjes en praatjes waar collega-bloggers zo goed in zijn – leek 5.000 bezoekers per maand me “al heel wat” toen ik begon. Dus toen het er 10.000 (of meer) werden, was ik aangenaam verrast. Ook het feit dat zo veel vrouwen mijn voorbeelden volgen en dezelfde producten als ik gaan gebruiken, kwam als een verrassing. Eentje waarvan ik nog steeds een beetje verlegen word, omdat ik het een zo'n eer vind. 

Door dat alles werd ik me er langzaam van bewust dat een aanbeveling van mij eigenlijk ook promotie van een product en/of merk is – ook al is “promotie” dan allesbehalve mijn uitgangspunt bij het schrijven van artikelen en reviews. Tegelijkertijd zag ik – mede dankzij de vragen, input en feedback van lezeressen – de vraag naar producten met 1% retinol steeds groter worden. En ondertussen vertelden huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten me over de gevolgen die de COVID-19 pandemie had voor hun praktijk, hun medewerkers en henzelf. Verhalen waarvan sommige me diep raakten en die maakten dat ik enorm graag iets voor ze wilde doen. Daarom moest ik al snel aan Meditopics denken: een integer, no-nonsense merk dat alleen verkocht mag worden door huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten. Dus besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en het ze te vragen: “Zouden jullie geen crème of serum kunnen ontwikkelen met een volle 1% ingekapselde retinol? Nu verwijs ik naar de 1% retinol-producten die online verkrijgbaar zijn, maar ik zou dat met méér plezier doen naar een Nederlands product, dat verkrijgbaar is bij lokale salons en praktijken”. In augustus lieten ze me weten het te “willen overwegen” – en eind oktober volgde het goede nieuws dat ze waren begonnen met formuleren. En nu ís de crème er dus – met 1% ingekapselde retinol in een mooie formule, voor een vriendelijke prijs.

Daar ben ik enorm blij mee. Uiteraard omdat ik straks waarschijnlijk eindelijk een blijvertje van een nachtcrème heb. Maar ook omdat iedereen die graag een betaalbaar, integer én effectief anti-aging product gebruikt, dat nu gewoon kan kopen in haar of zijn eigen buurt. En omdat ik nu een eerlijk Nederlands product kan aanbevelen, verkrijgbaar bij lokale ondernemers – dat minstens net zo uitstekend is als buitenlandse soortgenoten en soms zelfs beter. 

Ingrediënten

Hier alvast even de INCI-lijst van de Meditopics 1% Retinol Crème, met een korte omschrijving en (indien van toepassing) een link naar de factsheet met (veel) meer informatie. Meer uitgebreide, maar nog steeds “goed behapbare” informatie over de actives kun je vinden in mijn review over de Meditopics Retinol Crème met 0,5% retinol

AQUA – water; GLYCERYL STEARATE CITRATE❦ – emulgator, diester van glycerine en vetzuren die zijn verkregen uit plantaardige olie; CETEARYL ALCOHOL⁂ – milde “fatty alcohol” samengesteld uit twee vetzuren, die moisturizende eigenschappen bezit en tevens de textuur van een formule verbetert; GLYCERYL CAPRYLATE, merknamen onder meer Lexgard® GMCY MB, SymLite® G8 en SOFTISAN® GC8 – ester van glycerine die naast moisturizende eigenschappen ook anti-microbiële eigenschappen bezit; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE❦⁂ – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix van vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Zorgt daarnaast voor een gelijkmatige verdeling van andere ingrediënten, waardoor de werking daarvan verbetert; GLYCERIN❦ – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; SODIUM LEVULINATE❦ – conserveermiddel; VITIS VINIFERA SEED OIL❦, druivenpitolie – rijk aan linolzuur en anti-oxidanten → factsheet; BRASSICA CAMPESTRIS SEED OIL❦, raapzaadolie – bevat anti-oxidanten en omega-3/6 → factsheet; RETINOL (1%), vitamine A – vermindert zowel oppervlakkige lijntjes, diepere rimpels als hyperpigmentatie en verhoogt de productie van hyaluronzuur → factsheet; SODIUM STEAROYL LACTYLATE – emulgator;CETYL ALCOHOL⁂ – “fatty” alcohol, emulgator en verdikkingsmiddel; VEGETABLE OIL❦, niet gespecificeerde (mix van) plantaardige olie; TOCOPHERYL ACETATE⁂ α-tocoferylacetaat – ester van α-tocoferol en azijnzuur die na het aanbrengen wordt omgezet in α-tocoferol of wel “vitamine E”. Anti-oxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en ondersteunt het herstel van de huid na verwonding of zonverbranding → factsheet; GLYCINE SOJA STEROLS❦ – fytosterolen (cholesterolachtige stoffen) uit de celmembranen van sojabonen met een huidverzachtende werking; SODIUM CARBOXYMETHYL BETAGLUCAN❦, merknaam GluCare® – uit een gist verkregen bindmiddel met anti-oxidatieve, hydraterende en kalmerende eigenschappen; SODIUM LACTATE – natriumzout van melkzuur dat de pH-waarde van een formule aanpast en tevens exfoliërende eigenschappen bezit; CARNOSINE – dipeptide met een krachtige anti-oxidatieve werking die het herstel van een beschadigde huid bevordert en tevens helpt huidveroudering te voorkomen → meer informatie; LACTIC ACID, melkzuur, een AHA – exfolieert, hydrateert en vermindert hyperpigmentatie → factsheet; HEXANOYL DIPEPTIDE-3 NORLEUCINE ACETATE, actief bestanddeel van PerfectionPeptide P3®, een ingrediëntencomplex dat op zeer milde wijze exfolieert → factsheet; LECITHIN– bestanddeel PerfectionPeptide P3® (zie boven); PHENOXYETHANOL – bestanddeel PerfectionPeptide P3® (zie boven);ETHYLHEXYLGLYCERIN⁂ – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; BUTYLENE GLYCOLL⁂– oplosmiddel dat hydrateert en de opname van andere ingrediënten verbetert; PANTHENOL⁂ INCI-naam voor de stabiele, biologisch actieve alcoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5) – moisturizer die ontstekingsreacties kalmeert en het ontstaan daarvan voorkomt, een anti-microbiële werking bezit en wondgenezing bevordert → factsheet; CALCIUM PANTOTHENATE– zout van pantotheenzuur (vitamine B5; zie boven); NIACINAMIDE, “vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen bij rosacea, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → factsheet; INOSITOL – humectans met moisturizende eigenschappen; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel, verkregen door fermentatie van sucrose en glucose; CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan.

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het (vaak in zeldzame gevallen)
 een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie

Online bestellen? Let op het etiket!

Sommige webshops verkopen de Meditopics Retinol Crème met 0,5% retinol ten onrechte als een crème met 1% retinol. Daarom is het belangrijk om goed op het etiket te letten – zowel bij het bestellen als na ontvangst van je aankoop. Ook vragen enkele webshops absurd hoge prijzen voor de elders vriendelijk geprijsde Meditopics producten – dus het kan lonen om even de prijzen te vergelijken bij de diverse aanbieders.
De verpakking van de crèmes is trouwens van allebei even goed: een licht- en luchtdicht 50 ml flaconnetje, met een pompje dat alléén tijdens het gebruik opengaat.

Door de COVID-19 maatregelen heeft Meditopics nog geen foto kunnen laten maken van dit nieuwe product.

COLLAB-INFO
the•brainy•beaut hecht bijzonder aan naleving van de Reclame Code. Daarom vind je vanaf 2021 onder elke review, vermelding of promotie informatie over de samenwerking die daar (eventueel) aan ten grondslag ligt. Die is in dit geval uiteraard overduidelijk, maar toch:

Impex Dermatologie heeft niet betaald voor dit artikel en evenmin voor reviews in het verleden. Impex Dermatologie heeft op geen enkele wijze getracht invloed uit te oefenen op de inhoud van dit artikel. Twee lezeressen van the•brainy•beaut hebben de Meditopics 1% Retinol Crème kosteloos ontvangen om daarover hun eerlijke mening te geven. the•care•connection ontvangt geen commissie over de verkoop van deze crème of andere Meditopics producten.


© Het wordt gewaardeerd wanneer je deze post deelt op social media. Wanneer je bovenstaande informatie verwerkt in een artikel of web(shop)pagina van eigen hand, dan is het plaatsen van een link naar the•brainy•beaut of dit specifieke artikel wel zo netjes. Het gebruik van de tekst is pas toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming – ook wanneer het slechts een deel of enkele delen betreft: thebrainybeaut@thecareconnection.nl Voor het gebruik van de afbeeldingen die je toestemming te hebben van Impex Dermatologie.

En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten van een blog waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek ;-)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: