Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

the•brainy•beaut top 20•2020 – N°9, N°10, N°11 & N°12

 

Ook in 2020 bleef de populariteit van The Ordinary toenemen – en dit DECIEM-merk wás al zo enorm geliefd. Dat terwijl DECIEM The Ordinary in 2016 alleen maar lanceerde als marketingtool. The Ordinary begon als middel dat slechts als doel had om duidelijk te maken dat de werking van (te) veel dure huidverzorgingsproducten niet berustte op innovatie – maar op heel basic, relatief goedkope ingrediënten. Dat laatste in tegenstelling tot NIOD – het innovatieve en daardoor relatief prijzige DECIEM-merk. De rest is geschiedenis.

Geschiedenis die fantastisch was om mee te maken – “was” omdat het 
nieuwtje er voor mij persoonlijk al een tijdje van af is. Maar de geschiedenis van DECIEM blijft buitengewoon – buitengewoon interessant ook. Dus mocht je tijdens deze lockdown even wat tijd over hebben, dan kan ik je deze long read van Cheryl Wischhover absoluut aan bevelen, want die vertelt je “The inside story of how the beauty company and its controversial founder changed an industry forever.”N°12 | REVIEW: THE ORDINARY ASCORBYL GLUCOSIDE SOLUTION 12% | GEPUBLICEERD 4 NOVEMBER 2019 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2020*: 7.220 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 625 | ▲+6.595

Als ik ooit een huidverzorgingsroutine zou samenstellen met alleen maar producten van The Ordinary, dan zou dit daarin de vitamine C-formule worden. Omdat het geen bijwerkingen geeft, maar ook omdat het plezierig is in gebruik: het laat zich gemakkelijk verdelen, trekt snel in en is slechts een klein beetje plakkerig. Een aanrader wanneer je bijvoorbeeld voor een leuk prijsje wilt ontdekken wat een formule met een vrij hoge concentratie gestabiliseerde vitamine C voor jouw huid kan doen. Of wanneer je na een dure december-maand even geen budget hebt voor een meer innovatieve formule.

reviewN°11 | REVIEW | THE ORDINARY RETINOL 0.5% IN SQUALANE | GEPUBLICEERD 16 AUGUSTUS 2019 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2020*: 7.876 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 470 | ▲+7.406

Een “MAAR”-product – iets anders kan ik er nog steeds niet van maken. Retinol is als anti-aging ingrediënt nog steeds onovertroffen en het is geweldig hoe The Ordinary dat voor iedereen bereikbaar heeft gemaakt. 
MAAR (1) dan moet je geen hekel aan een hoge concentratie squalane hebben, waardoor deze formule (een serum mag het écht niet heten) tergend langzaam intrekt – of zelfs helemaal niet. Door dat langdurige vettige laagje wordt het gebruik van een nachtcrème uitermate lastig – terwijl de squalane maar een bescheiden beetje moisterizing biedt. En alhoewel retinol tijdens de eerste weken van gebruik bijwerkingen kan geven, ontbreken de kalmerende ingrediënten om die tegen te gaan.
MAAR (2) deze formule kent ook enthousiaste gebruikers – en voor € 5,80 kun je je er geen buil aan vallen. 

 review N°10 | REVIEW | THE ORDINARY GRANACTIVE RETINOID 2% EMULSION | GEPUBLICEERD: 22 MAART 2018 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2020*: 7.934 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 2.107 | ▲+5.827

Ik gebruik tegenwoordig een serum met 1% ingekapselde retinol, dat helemaal niet verkeerd is – op het in de weg zitten van een nachtcrème na. Daarom hoop ik dat ik in 2021 een fijne crème vind met 1% ingekapselde retinol. En als dat zo ver is, dan ga ik die crème gebruiken in combinatie met deze Granactive Retinoid 2% Emulsion. Gewoon omdat dit serum zó lekker is, dat ik er inmiddels al bijna 3 jaar heimwee naar heb. Daarnaast is de 2% Granactive Retinoid een leuke aanvulling op retinol, waarvan ik het 1%-plafond al enige tijd heb bereikt.

Dit serum bevat trouwens een leuk extraatje: 0,1% ingekapselde retinol. Daardoor is het super voor iedereen die het gebruik van retinol voorzichtig wil gaan opbouwen: 0,1% is laag genoeg om bijwerkingen te voorkomen – en toch doeltreffend, mede doordat de retinol is ingekapseld. Want retinol belooft niet, retinol dóét – ook in (zeer) lage concentraties. Lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie nemen af – en de huid wordt elastischer, “voller” en steviger. Effecten die toenemen naarmate je een hoger percentage gebruikt, maar 0,1% is een goed én veilig begin voor gevoelige huidjes.

reviewN°9 | REVIEW | THE ORDINARY LACTIC ACID 10% + HA | GEPUBLICEERD: 25 JANUARI 2019 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2020*: 7.960 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 1.825 | ▲ +6.135

Laat ik bij het grote nadeel van deze formule beginnen: de “HA” uit de naam. Dat is namelijk een specifieke vorm van HA – Hyaluronic Acid – genaamd Hylasome® EG10. Dat is een synthetische polymeer die is gekoppeld aan Sodium Hyaluronate (“gewoon” hyaluronzuur) Polymeren dringen niet in de huid, waardoor Hylasome® EG10 een hydraterend laagje óver de huid vormt. Dat is helemaal prima in een dagcrème, maar ik vind het veel minder geslaagd in een exfoliant. Hoe hydraterend die exfoliant in dit geval ook is – want melkzuur is niet alleen een van de meest effectieve AHA's, het draagt ook bij aan een optimale hydratatie van de huid. Het ding is dat je een exfoliant gebruikt als eerste stap in je routine, direct na het reinigen. Tijdens die eerste stap wil ik geen polymeren aanbrengen, die een laagje gaan vormen – en dús de actives uit mijn serums en dag- of nachtcrème “buiten houden”.
Wél heb ik van deze formule enkele flesjes leeg gemaakt voor de verzorging van mijn lichaamshuid. Het doet namelijk een klein wondertje voor atopische droge plekken die schraal dreigen te worden, zoals onderbenen. 

review


*) Aantallen t/m 16 december 2020DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: