Doorgaan naar hoofdcontent

Pity Party

Mijn Huidverzorgingsroutine – Juli 2021: Pity Party

  Mijn huidige huidverzorgingsroutine draagt de naam “Pity Party” omdat die voor een aanzienlijk deel bestaat uit producten die ik noodgedwongen bij Kruidvat bestelde – en Kruidvat is en blijft nu eenmaal “maar” een drogist. De “pity” zit 'm echter vooral in de Corona-nood: als “risicogroepie” verbleef ik tot 26 juli in strikte isolatie en ontving ik dus ook geen koeriers aan de deur. En omdat ik kennelijk iets te optimistisch was geweest tijdens het hamsteren van huidverzorging in de pauze tussen de tweede en derde COVID-golf, was ik tijdens de vierde aangewezen op Kruidvat. Daar haalde ik de producten die ik online had besteld op, tijdens het ene uurtje per week dat ik naar buiten ging. Maar daarmee eindigt de “pity” dan ook, want hoe vervelend allemaal ook – dankzij Kruidvat werd mijn huidverzorgingsroutine toch nog een bescheiden feestje. Want tegenwoordig kunnen we serums met adequate percentages van basic actives – zoals retinol, niacinamide, salicylzuur en gestabiliseerde vi

the•brainy•beaut top 20•2020 – N°1, N°2, N°3 & N°4

 In de top 4 van 2020 zien we 2 antwoorden op lezersvragen. Daar ben ik heel blij mee– want als ik ergens veel aandacht aan besteed, dan is het wel aan mijn lezers (en ik zal waarschijnlijk nooit echt wennen aan die genderneutrale vorm :)) Soms beantwoordde ik hun vragen hier, vaak deed ik dat elders. Té vaak deed ik dat elders, waardoor het me in 2020 té veel tijd kostte – en ik te weinig toekwam aan het schrijven van content “voor iedereen”. Daarvoor moet er dus een oplossing komen en die komt er dan ook, in 2021. Maar Joke (in 2019) en Ingrid (2020) stelden me vragen over onderwerpen die voor veel meer mensen interessant bleken: Joke over de aanhoudende tretinoïne-schaarste in Nederland en Ingrid over het collageenpoeder van Oslo Skin Lab.

Daarnaast ontbreekt DECIEM ook niet in de top 4. Eenmaal op een wijze die eigenlijk heel jammer is: een post die ik in 2018 schreef om te waarschuwen voor de hufterige prijzen die sommige obscure webwinkeltjes voor producten van The Ordinary durven te vragen. Daarnaast – op N°1 – het Niacinamide 10% + Zinc 1% serum, dat zo vaak lijdend voorwerp is van de genoemde oplichterij. Een serum dat bij DECIEM slechts € 5,90 kost – maar dat dankzij de hoge concentratie niacinamide zó veel geweldigs doet voor zó veel huidjes, dat het z'n gewicht in goud waard is. Spreekwoordelijk, uiteraard...N°4 | TRETINOÏNE CRÈME NIET MEER VERKRIJGBAAR IN NEDERLAND | GEPUBLICEERD 7 JULI 2019 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2020: 14.571 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 2.655 | ▲+11.916

Kennelijk duurde het even voordat het nieuws landde: Acid A Vit werd in 2019 uit de handel genomen. Dat was trouwens niet de eerste keer dat de crème verdween uit de apotheken: in 2018 riep producent Pierre Faber de crème terug omdat daarin een te lage concentratie tretinoïne was verwerkt. Maar in 2019 was het afscheid definitief: Acid A Vit keerde niet terug in de Nederlandse apotheken. Wél zijn er inmiddels receptplichtige alternatieven verkrijgbaar – terwijl de keuze in vrij verkrijgbare producten met retinol steeds groter wordt.

artikel N°3 | THE ORDINARY KOPEN? BETAAL NIET (VEEL) TE VEEL! | GEPUBLICEERD 22 JUNI 2018 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2020: 18.084 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 5.050 | ▲+13.034

In 2018 gebeurde er iets met de producten van The Ordinary dat we aan het begin van de COVID-19 pandemie ook zagen met sanitizers: sommige aanbieders vroegen er prijzen voor die ronduit hufterig waren. Dus ik schreef een waarschuwing, met het advies om The Ordinary toch vooral bij DECIEM zelf te kopen. Jammer genoeg is die waarschuwing nog steeds relevant, want nog steeds trachten louche webshops TO-producten te verkopen voor 4 maal de DECIEM-prijs. 

Bovenstaand een voorbeeld dat ik rond de jaarwisseling tegenkwam op bol.com. En ook Douglas gooit de laatste tijd steeds vaker tot 12% óver de “officiële” DECIEM-prijs.

artikelN°2 | LEZERSVRAAG: IS HET COLLAGEENPOEDER VAN OSLO SKIN LAB INDERDAAD ZO GOED? EN ZIJN ER GEEN GOEDKOPERE ALTERNATIEVEN? | GEPUBLICEERD: 3 MAART 2020 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2020: 24.628

Collageenpoeder: het was begin 2020 niet van de lucht. Overal kwam je de poedertjes tegen in gesponsorde content – op social media, in damesbladen en op blogs. Mijn antwoord op de vraag van Ingrid was echter allesbehalve gesponsord en ook bepaald geen aanbeveling. Wellicht werd mijn antwoord juist daarom zo vaak gelezen, want 2020 was ook het jaar waarin mensen zich meer en meer begonnen te irriteren aan advertorials en andere gesponsorde aanbevelingen.
Op de valreep van 2020 gaf ik voor de tweede keer antwoord op dezelfde vraag. Niet omdat ik spijt had van mijn oorspronkelijke reactie, maar omdat ik in de tussentijd zo veel meer te weten kwam over collageenhydrolysaten én de industrie daar achter.

artikel N°1 | REVIEW | THE ORDINARY NIACINAMIDE 10% + ZINC 1% HIGH-STRENGTH VITAMIN AND MINERAL BLEMISH FORMULA (EEN BLIJVERTJE! ♡) | GEPUBLICEERD: 26 FEBRUARI 2018 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2020: 31.446 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 10.837 | ▲+20.609

Een van mijn favoriete serums van The Ordinary – ook door het geweldige statement dat ze ermee maakten. Met dit serum liet DECIEM zien dat niacinamide een relatief goedkoop ingrediënt is en dus ook niet duur verkocht mag worden. Omdat het al enkele jaren één van de meest verkochte TO-producten is, verwachtte ik dat het nieuwtje daar wel van af zou zijn in 2020. Niets bleek minder waar... Nederland leek het serum juist pas te gaan ontdekken. En dat is iets dat ik nog steeds heel graag aanmoedig. Wanneer je naast je moisturizer slechts 1 product wilt gebruiken: laat het dan dit serum zijn. Hetzelfde geldt voor iedereen die nog steeds onvoldoende overtuigd is dat huidverzorging méér voor je huid kan doen dan hydrateren. Want dit is een serum dat voor slechts € 5,90 gegarandeerde huidverbetering biedt; voor een droge huid na enkele dagen, in het geval van acne na enkele weken, bij hyperpigmentatie na een paar maanden en in alle andere gevallen: op de lange(re) termijn. En ja, ook de mannenhuid heeft baat bij dit serum, vooral wanneer die iets vetter is.

reviewDEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: