Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: Dermolab Nature Sense Moisturizing Tonic Lotion

Een vegan tonic/lotion die voor 98% bestaat uit natuurlijke bestanddelen – zonder poloxameren (“micellen”) en propylene glycol, maar mét enkele plantaardige extracten die iets goed doen voor je huid. Daarnaast bevat deze tonic/lotion geen hoge concentratie glycerine, waardoor plakkerigheid wordt voorkomen. Ik had nog nooit van Dermolab gehoord, maar deze tonic/lotion was een uitermate plezierige kennismaking – die waarschijnlijk nog maandenlang gaat voortduren.

ZEMEA®: moisturizer die de opname van actives verbetert

Niks ten nadele van glycerine, die als onderdeel van de NMF* een Moisturizer met een “M” genoemd mag worden. Maar als ingrediënt in huidverzorging wil glycerine nog wel eens wat plakkerigheid veroorzaken – wat met name in een tonic/lotion niet zo fijn is. De Dermolab Nature Sense Moisturizing Tonic Lotion bevat een hoge concentratie Zemea® in plaats van glycerine. Zemea® is een op duurzame wijze uit mais verkregen moisturizer, die de opname van actives bevordert, snel intrekt en de huid verzacht.

Factsheet ZEMEA®


Rozenwater: hydrateert en kalmeert

Het ene rozenwatertje is het andere niet, maar deze tonic/lotion bevat écht rozenwater: Rosa damascena flower water – een hydrosol van bloemblaadjes van de Damascus roos. Dit rozenwater hydrateert en kalmeert en bevat onder meer alfa-tocoferol, het meest actieve bestanddeel van vitamine E.

Factsheet Rosa damascena flower water


Basilicum-extract: kalmering & krachtige antioxidanten 

Basilicum-extract wellicht het meest bijzondere ingrediënt van deze tonic/lotion, ook omdat we het (nog?) niet zo heel vaak tegenkomen in huidverzorgingsproducten. Dat is best een beetje jammer, want “l'herbe royale” – zoals de Fransen basilicum wel noemen – doet fijne dingen voor onze huid. Zo heeft het bijvoorbeeld een antioxidatieve** werking die bijna net zo krachtig is als die van vitamine C, waardoor het helpt vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Daarnaast kalmeert basilicum ontstekingsreacties en vermindert het roodheid. Ook fijn: basilicum-extract bevat rozemarijnzuur, waardoor het de collageenproductie herstelt wanneer de huid onverhoopt te lang is blootgesteld aan UV-A straling.

Factsheet Basilicum-extract


Plus: Rozemarijn

Basilicum wordt in deze formule bijgestaan door rozemarijn, een ander “keukenkruidje”. Rozemarijn bevat (uiteraard) ook antioxidanten, maar wordt vooral geroemd om het zuur dat naar deze plant is vernoemd: rosmarinic acid. Rozemarijnzuur (dat dus ook voorkomt in basilicum) herstelt de collageenproductie na langdurige en/of te frequente blootstelling aan UV-A straling. Daarnaast helpt rozemarijn bij het voorkomen van photodamage door een anti-MMP-1 effect

MIJN ERVARINGEN

Ik mag dan een INCI-neuzelaar eerste klas zijn, die nooit voor goedkoop gaat – tóch nam ik jarenlang genoegen met een drogisterijlotionnetje als laatste stap van mijn reinigingsroutine. Dat kwam deels door tijdgebrek, want het is behoorlijk lastig om een lotion te vinden zonder poloxameren – de blokpolymeren die meestal het micellaire trucje doen in een lotion. Die blokpolymeren hebben een gigantisch moleculair gewicht, waardoor ze óp de huid blijven liggen. Dat is in beginsel een goede zaak, want we zitten uiteraard niet te wachten op synthetische polymeren die ín onze huid dringen. Maar ik reinig mijn huid om die te reinigen, zodat die de actives uit mijn huidverzorgingsroutine optimaal kan opnemen. Niet om er polymeren op te smeren, die al die kostbare actives in de weg kunnen gaan zitten met hun mammoetachtige molaire massa. Dus ik bleef bij mijn gebrek-aan-betertje, totdat de formule daarvan werd gewijzigd – maar niet verbeterd. Toen ben ik even een middagje gaan zitten om een goede lotion/tonic te vinden. Dat werd dus uiteindelijk deze Dermolab Nature Sense Moisturizing Tonic Lotion – een vondst waarmee ik nog steeds gelukkig ben.

Geen glycerine-geplak meer
Glycerine is vaak een hoofdbestanddeel in lotions en dat was bij mijn gebrek-aan-betertje niet anders. Daardoor was mijn huid altijd een klein beetje plakkerig na het reinigen. Daar gingen dan altijd twee serums overheen – en serums (vooral die onder de € 35,00) brengen soms ook wat geplak met zich mee. Doordat deze lotion/tonic Zemea® bevat in plaats van glycerine, blijft geplak nu grotendeels achterwege. Een verademing.

Lekker fris
Ik had nooit zo veel moeite met propylene glycol – in 2018 door de American Contact Dermatitis Society uitgeroepen tot Contact Allergen of the Year. Daar kwam verandering in toen ik het Doorbloedingsmasker van Meditopics begon te gebruiken. Dat werkt als een dolle – ook na het verwijderen blijft je huid nog even (veel té ;-)) zichtbaar doorbloed. En een huidje dat “zo hard werkt” verdiende kalmerende, natuurlijke ingrediënten – geen propylene glycol, vond ik. Sowieso voelt het gebruik van een formule die voor 98% bestaat uit natuurlijke bestanddelen... tja... zo lekker fris. 

Bescheiden geurtje
Ik ben inmiddels al zo'n 4 weken mijn reuk kwijt, waardoor ik me dus moet baseren op de herinneringen aan de geur. Die is heel bescheiden, maar wel nog steeds rozenachtig. Geen pesto-luchtje dus :))

VOOR WIE?

  Iedereen die graag een lotion/tonic gebruikt zonder poloxameren en/of een hoge concentratie glycerine – maar met kalmerende en hydraterende extracten, die ook nog eens mooi passen in een anti-aging routine.

VOOR WIE NIET?

Plantaardige extracten – vooral van bloemen, fruit en planten – brengen bijna altijd contactallergenen met zich mee. In dit geval is dat benzyl alcohol. Daarnaast bevat deze lotion twee andere contactallergenen, die in de onderstaande te herkennen zijn aan een ⁂ achter de INCI-naam. Wanneer bij jou een allergie is vastgesteld voor één van deze bestanddelen, dan is dit waarschijnlijk geen product voor jou.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 200 ml flacon Dermolab Nature Sense Moisturizing Tonic Lotion kost (afhankelijk van acties) ca. € 13,00. Dermolab Nature Sense producten zijn verkrijgbaar bij Douglas, maar de tonic/lotion is momenteel uitverkocht. Zodra het product weer voorradig is, vermeld ik dat hier. Online bestellen kan in de tussentijd desgewenst wel bij BeautyFashionShop. Meer informatie over de tonic/lotion en de andere Dermolab Nature Sense producten kun je hier vinden.


*) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.

**) Antioxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Antioxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen. 


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; PROPANEDIOL❦, merknaam ZEMEA® – uit maïs verkregen moisturizer die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en de huid een zacht gevoel geeft → factsheet; ROSA DAMASCENA FLOWER WATER❦, hydrosol van bloemblaadjes van de Damascus roos – hydrateert en kalmeert → factsheet; OCIMUM BASILICUM FLOWER/LEAF/STEM EXTRACT❦, basilicum-extract – bezit een krachtige antioxidatieve werking, kalmeert en helpt de huid te herstellen van UV-A straling → factsheet; ROSMARINUS OFFICINALIS LEAF EXTRACT❦, extract van rozemarijn-bladeren – bevat anti-oxidanten en er bestaan aanwijzingen dat het kan helpen de huid te beschermen tegen UV-schade → meer informatie; TOCOPHEROL, vitamine E – anti-oxidant; GLYCERIN❦ – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; SODIUM COCOYL GLUTAMATE❦ – surfactant verkregen uit kokosolie; BENZYL ALCOHOL⁂– gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; SODIUM BENZOATE⁂ – conserveermiddel; POTASSIUM SORBATE⁂ – conserveermiddel;

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het (vaak in zeldzame gevallen)
een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: