Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Lezersvraag: Is het collageenpoeder van Oslo Skin Lab inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven? ••• DEEL II •••

 

“Ben jij op de hoogte van het collageen poeder van Oslo Skin Lab, genaamd The Solution? Is dit inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven?”

Die vraag stelde Ingrid me in februari 2020. Ik was op dat moment druk bezig met de laatste voorbereidingen van de oprichting van the•care•connection. Dat is de stichting waarvan de oprichting noodzakelijk bleek voor de administratieve en met name fiscale kant van de missie van the•brainy•beaut: lezers eerlijk, onafhankelijk en transparant informeren over huidverzorging die écht werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Door COVID-19 heeft de formele oprichting van the•care•connection straks een jaar vertraging opgelopen – maar dát zag ik uiteraard niet aankomen toen ik de mail van Ingrid ontving. Druk, druk, druk als ik was vond ik pas na een maand de tijd om Ingrid te antwoorden – en dat deed ik even snel als eerlijk.

Nú – bijna 10 maanden en as we speak 24.319 paginaweergaven verder – geef ik graag opnieuw antwoord op dezelfde vraag. Niet omdat ik spijt heb van mijn oorspronkelijke antwoord. Geenszins, dat is gewoon wat is: een eerlijk antwoord van een beautybloggende semi-vegan, die ondanks lichte walging toch de moeite neemt om een vleesetende lezeres op weg te helpen bij het vinden van objectieve informatie over “collageenpoeder”. Wist ik veel dat het zo enórm vaak gelezen zou gaan worden...
Ik geef opnieuw antwoord, omdat ik in de tussentijd veel meer leerde over collageenhydrolysaten – terwijl ik ondertussen gewend begon te raken aan de herkomst daarvan. Daarom deel ik op de valreep van 2020 graag al een beetje van de kennis en inzichten die ik ondertussen heb opgedaan. Dus:

Is het collageenpoeder van Oslo Skin Lab inderdaad zo goed? 

Hi Ingrid,

Nou, installeer je even op de bank met thee en koekjes – want mijn antwoord is uitvoerig :)) En dan is dit nog maar een inleiding...

De schijn tegen

Het collageenhydrolysaat (het “collageenpoeder”) dat is gebruikt in The Solution™ van Oslo Skin Lab heet VERISOL® en dat heeft helaas de schijn nogal tegen. Vooral omdat Gelita, de producent van VERISOL®, in 2013 ongelooflijk blunderde voor een wetenschappelijke commissie van de European Food Safety Authority – de EFSA. Gelita verzocht die commissie om te oordelen over de correctheid van hun claim over de effecten van VERISOL®: “Maintenance of skin health, as indicated by an increased skin elasticity and a reduction of wrinkles volume”. De commissie oordeelde dat die claim onterecht is:

“In the absence of evidence for an effect on skin function in humans, the animal and in vitro studies cannot be used for the scientific substantiation of the claim. The Panel concludes that a cause and effect relationship has not been established between the consumption of VERISOL®P and a change in skin elasticity leading to an improvement in skin function.” 

(Het volledige rapport kun je desgewenst hier inzien.) 

Niet onafhankelijk onderzocht

Daarnaast zijn de effecten van VERISOL® op de huid (nog) niet onafhankelijk onderzocht en aangetoond: het is zogezegd allemaal Gelita-onderzoek. Maar dat zien we natuurlijk veel vaker; ik gebruik zelf dagelijks – samen met miljoenen anderen over de hele wereld – huidverzorgingsproducten die meerdere ingrediëntencomplexen bevatten waarvan de werking alleen door de producent is aangetoond. (Naast producten met ingrediënten waarvan de werking wél uitvoerig onafhankelijk is aangetoond, uiteraard ;)) En ook niet-onafhankelijke onderzoeken kunnen van waarde zijn. Zo begon het inmiddels beroemde en immens populaire niacinamide ooit als “nederig” cosmetisch ingrediënt, waarnaar met name Procter & Gamble en ons eigen DSM uitvoerig onderzoek verrichtten. Inmiddels wordt niacinamide ook gebruikt voor de behandeling van huidaandoeningen – mede dankzij de inzichten die werden verkregen door de studies naar de anti-aging effecten van dit “stofje”. Daarmee heeft de cosmetische industrie dus aan de wieg gestaan van een middel dat miljoenen mensen helpt.

Maar...

VERISOL® is bepaald niet het enige collageenhydrolysaat waarvan de anti-aging werking is onderzocht. Kort door de bocht gesteld, lijkt het er op dat elk collageenhydrolysaat een anti-aging werking bezit; of het nu verkregen is uit varken, rund, vis, kwal, kip of schaap en of het hydrolysaat nou een verdere bewerking heeft ondergaan, of niet. Sommige van die studies zijn wat overtuigender dan andere, maar toch: er bestaan beslist aanwijzingen dat dagelijks gebruik van een supplement met een collageenhydrolysaat leidt tot meerdere anti-aging resultaten, zoals vermindering van rimpels en een toename van de elasticiteit van de huid.
Maar Gelita zal niet zo snel in het openbaar refereren aan onderzoek van concurrenten en die concurrenten op hun beurt weer niet aan de onderzoeken van Gelita. Hetzelfde geldt voor hun afnemers, die onderling ook weer concurreren. Collageenhydrolysaat is in dit geval een cosmetische grondstof zoals elk ander “stofje” – waarvan iedere producent het maar al te graag laat voorkomen dat juist die van hún unieke eigenschappen bezit. Dat is hun goed recht – evenals het benadrukken van verschillen in bijvoorbeeld herkomst of productiewijze. Kwalijk wordt het pas wanneer die verschillen verzonnen worden, maar daar over straks iets meer.

Gelita onderzoek ná de EFSA f*ck up
Gelita zal nog wel even achtervolgd blijven door hun EFSA f*ck up. Want het getuigde van moed, maar niet van inzicht om met zo'n veel te magere onderbouwing, een claim laten beoordelen door zo'n zware wetenschappelijke commissie. Maar de onderzoeken die Gelita ná 2013 liet verrichten naar de anti-aging effecten van VERISOL® waren – voor een cosmetische grondstof – valide en betrouwbaar.

Het voordeel van de twijfel waard

Dus ja, ik zie zeker redenen om een collageenhydrolysaat het voordeel van de twijfel te gunnen en een paar maanden te proberen wat het voor jouw huid doet. Ik had dat zelf al lang al gedaan, als ik dus niet sinds deep down vorige eeuw vegetariër was geweest (en tegenwoordig zelfs parttime vegan) Ik zou echter niet de hooggespannen verwachtingen hebben die sommige merken trachten te wekken. Dat je bijvoorbeeld al na 2 weken resultaat gaat zien, lijkt mij onwaarschijnlijk. En wanneer je al een optimaal verzorgde huid hebt, dan verwacht ik dat zelfs 8 weken te kort is om te bepalen of het voor jouw (gezichts-)huid veel doet. Met optimaal bedoel ik bijvoorbeeld: hoogwaardige moisturizers én producten met ingrediënten die de collageenproductie bevorderen, zoals retinol en niacinamide. Het was niet voor niets dat de proefpersonen die deelnamen aan de VERISOL®-studies helemaal geen huidverzorgingsproducten mochten gebruiken, zelfs geen “neutrale” dag- of nachtcrème. Maar omdat de meesten van ons alleen hoogwaardige anti-aging huidverzorging gebruiken voor ons gezicht, hals en coeur, zul je wellicht al eerder enige verbeteringen van je lichaamshuid zien.

Mijn ervaringen met Oslo Skin Lab

Vanaf 2021 kun je hier regelmatig de ervaringen lezen van lezeressen die zo lief waren om diverse collageensupplementen, waaronder die van Oslo Skin Lab, voor mij (de semi-vegan in dit verhaal) uit te proberen – en de resultaten die ze daarmee behaalden. 
Maar doordat Oslo Skin Lab contact met me opnam naar aanleiding van mijn eerste antwoord op jouw vraag, heb ik inmiddels ook de nodige ervaringen met Oslo Skin Lab. En zij met mij... Hoe dat wederzijds beviel kun je hier binnenkort lezen, wanneer Oslo Skin Lab en ik nog één keer in het openbaar corresponderen.*
Mocht je nú al graag wat onafhankelijke reviews willen lezen, neem dan eens een kijkje op Trustpilot. Daar hebben inmiddels 147 gebruiksters hun ervaringen gedeeld.

En zijn er geen goedkopere alternatieven? 

Onder de streep weinig prijsverschil
Onder de streep lijkt er niet zo heel veel prijsverschil te bestaan tussen de verschillende merken collageenpoedertjes op basis van VERISOL® – al heb je daar vaak wel een kortingscode voor nodig. Ik zou gewoon bij de klantenservice informeren naar die code, in plaats van op zoek te gaan naar de beste deal. Dan heb je meteen even wat meer persoonlijk kennisgemaakt met het merk en krijg je wellicht nog een laagste prijsgarantie óók.

Maar over goedkoop gesproken...
“Goedkoop” is een woord dat ik zo veel mogelijk tracht te vermijden in mijn artikelen en reviews. Daarbij maak ik hooguit een uitzondering voor The Ordinary – want DECIEM maakte (en maakt) hun legendarische statement met die goedkope productlijn. Verder is het een “verboden woord”, want goedkoop klinkt al snel cheap... tacky... ordinair... banaal.

Toch is dat banale “goedkoop” jammer genoeg wel van toepassing op de verkooptechnieken van sommige merken collageenpoedertjes. Refereren aan de onderzoeken die Gelita liet verrichten naar de anti-aging effecten van hun collageenhydrolysaat verkregen uit runderhuid, bijvoorbeeld – maar doodleuk potten met VERISOL®P (verkregen uit varkenshuid) verkopen. Ook het bashen van de ingrediënten van concurrenten, ter meerdere glorie van de eigen producten gebeurt helaas veel te vaak. Dat is voor mij altijd een aanwijzing dat er iets niet deugt, want een goed en integer merk heeft zoiets helemaal niet nodig. Daarnaast hebben sommige merken een “vergelijkingssite” in het leven geroepen. Vanzelfsprekend onder een pseudoniem, om het te laten lijken alsof een onafhankelijke derde al die poedertjes heeft vergeleken. En – je raadt het waarschijnlijk al – daarbij is er slechts 1 merk dat wordt aanbevolen. De rest is allemaal niet goed genoeg of deugt zelfs helemaal niet. Verder zijn er merken die beweren dat het collageenhydrolysaat dat verwerkt is in hun poedertje, verkregen is uit de huid van grasgevoederde runderen – terwijl de producenten (waaronder Gelita) van die collageenhydrolysaten helemaal geen grasgevoederde variant leveren. En je kent wellicht het gezegde: “Als het te mooi lijkt om waar te kunnen zijn, dan is het te mooi om waar te zijn”. Dat is helaas ook van toepassing op de claims van sommige merken.
Tot slot is er nog het Grote Mysterie van het Viscollageen: daarvan wordt overal en nergens beweerd dat het effectiever zou zijn dan alle andere poedertjes – maar áltijd zonder een link naar ook maar één enkele onafhankelijke, wetenschappelijke bron die dat bevestigt. 

Slecht, slecht, slecht
Ik ben echt wel wat gewend: wat er bijvoorbeeld allemaal op internet werd geslingerd tijdens de Battle of the Retinoids, verdiende geen schoonheidsprijs. En de onzin die – bewust, uit welbegrepen eigenbelang – wordt verkondigd over sommige zonnefilters (uiteraard díe van de concurrent) is minstens net zo lelijk, maar nóg kwalijker, omdat het middelen betreft die helpen huidaandoeningen te voorkomen. 

Toch schrok ik van wat er momenteel gaande is in de collageensupplementen-branche. Sommige merken maken van de concurrentiestrijd een oorlog, waarbij geen enkel middel – hoe vals of oneerlijk ook – wordt geschuwd. Dat is slecht voor hun klanten, die geen eerlijke informatie krijgen. Het is slecht voor de skincare industrie, die in de afgelopen jaren eindelijk enigszins geloofwaardig wist te worden en een wat eerlijker imago kreeg – maar in dat opzicht nog steeds een lange weg heeft te gaan. En het is slecht voor álle collageenpoedertjes – van welk merk en welke oorsprong dan ook – die op die manier allemaal een twijfelachtige reputatie kunnen krijgen. 

Op naar het “nieuwe niacinamide”!
Maar ik geef de hoop niet op. Ik hoop dat collageenhydrolysaat – ondanks alles – over tien jaar zal zijn, wat niacinamide in de afgelopen tien jaar werd: een “stofje” dat niet alleen zorgt voor fijne anti-aging effecten – maar dat ook de gezondheid en de Quality of Life van miljoenen mensen over de hele wereld dient. En uiteraard hoop ik dat er ooit, in 2030 (of zo) een clean meat-variant is ontwikkeld. Of eigenlijk hoop ik dat die variant er al in 2023 is, want ik werd als jong meisje vegetariër uit dierenliefde. En wie weet, want de ontwikkelingen op het gebied van clean meat gaan steeds sneller.

Tot slot: een mooi voorbeeld

Ik sluit graag af met een voorbeeld van de mooie resultaten die al behaald zijn met een collageenhydrolysaat. Mooi als in “mooi voor de mensheid”, want het betreft een studie naar collageenhydrolysaat verkregen uit varkenshuid, als aanvullend middel bij de behandeling van decubitus categorie II en III (doorligwonden) De volledige studie kun je hier inzien – maar dit is de conclusie: 

“These findings suggest that the Pro-Hyp and Hyp-Gly absorbed into the blood after the ingestion of CH [collagen hydrolysate – Mariella] act on fibroblasts in the dermal layers of pressure ulcers and also might affect stem cells15, resulting in re-epithelialization and improved healing.”

Helemaal niet slecht toch, voor een “varkenspoedertje”? Ook deze studie was trouwens verre van onafhankelijk: twee van de auteurs zijn onderzoekers bij Nitta Gelatin, een Japanse gelatine-gigant die tevens het onderzoek financierde. Maar dat maakt de verkregen inzichten niet minder waardevol. De studie werd dan ook gepubliceerd in Nature Scientific Reports**.

Dit is het even voor nu, maar: wordt vervolgd!

Beste groet, blijf gezond,
Mariella


*) Tot mijn spijt zag ik me in oktober 2020 gedwongen om de reactie-functionaliteit uit te schakelen. Dit vooral omdat die te vaak gebruikt werd door bedrijven die probeerden gratis reclame te maken voor hun eigen producten of webshop – regelmatig ten koste van andere merken en winkels. Met het uitschakelen van de reactie-functionaliteit verdwenen helaas ook alle oude reacties, waaronder het polemiekje dat Oslo Skin Lab en ik aanvankelijk voerden. 

**) Nature Scientific Reports heeft een niet onaanzienlijke 5-jarige impact factor van 4.576. Het dient echter niet verward te worden met Nature – “Nature-Nature” van dezelfde uitgever – dat een gigantische wetenschappelijke statuur geniet (impact factor 46.486)

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: