Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: The Ordinary Salicylic Acid 2% Masque

 


Minder voordelig dan andere producten van The Ordinary en nogal bewerkelijk in gebruik – maar dan heb je ook wat: een fluweelzacht huidje, dat voelbaar is opgefrist. Het Salicylic Acid 2% Masque bevat zoals de naam aangeeft 2% salicylzuur: de BHA die niet alleen op milde wijze exfolieert, maar de huid ook porie-diep ontdoet van talg en huidschilfertjes. Squalane en glycerine moisturizen – terwijl chinaklei en houtskool onzuiverheden absorberen én bij het verwijderen van het masker zorgen voor een mechanische exfoliatie.
Het masker werd ontwikkeld voor de vette en onzuivere huid, geneigd tot het ontwikkelen van acne – en was daardoor te heftig voor mijn huid.

2% Salicylzuur: exfoliatie en porie-diepe reiniging

Het krijgen van een gezond glanzende huid is geen rocket science en – nog beter – het vergt nauwelijks geduld om daarbij de eerste resultaten te behalen. Het enige dat je nodig hebt voor de eerste 10 stappen richting glow
, is een niet-mechanische exfoliant in een adequaat percentage. Salicylzuur is zo'n exfoliant en 2% is daarvoor het adequate percentage: dode, droge huidcellen worden verwijderd en een zachtere, glanzende huid komt te voorschijn. Daarnaast bezit salicylzuur een eigenschap waardoor het zich onderscheidt van andere exfolianten: het is lipofiel. Doordat het vriendjes wordt met de in de huid aanwezige lipiden (“vetjes”) kan salicylzuur de huid porie-diep ontdoen van huidschilfertjes en talgophopinkjes. Daardoor is het van dienst bij de behandeling van acne, bestrijdt het comedonen en helpt het grove poriën te voorkomen én te verkleinen. Ook fijn: salicylzuur is een anti-oxidant* die ontstekingsreacties kalmeert. 

Voor het beste resultaat is het echter wel van belang dat je dagelijks een product met 2% salicylzuur te gebruikt – en het Salicylic Acid 2% Masque is een masker dat je slechts 1 tot 2 keer per week kunt gebruiken.

Factsheet Salicylzuur


Kaolien: absorbeert vuil en talg

Kaolien – ook wel chinaklei genoemd – vormt het hoofdbestanddeel van dit gezichtsmasker. Dit mineraal absorbeert vuil en talg. Daarnaast heeft het een hemostatisch effect: het maakt dat er sneller “korstjes” ontstaan op eventuele wondjes.

Factsheet Kaolien


Dimethyl Isosorbide: verbeterde opname van actives

Van het ingrediënt dat luistert naar de INCI-naam dimethyl isosorbide (DMI), bestaan verschillende varianten. In dit geval is dat hoogstwaarschijnlijk het plantaardige Gransolve DMI, dat op duurzame wijze wordt verkregen uit maïs. Dat is zo waarschijnlijk omdat Gransolve DMI wordt geproduceerd door Croda – waar DECIEM inmiddels een trouwe, maar vooral ook grote klant is; het beroemde Granactive Retinoid® – van de gelijknamige serums – bestaat bijvoorbeeld voor 90% uit Gransolve DMI.
Hoe dan ook, DMI maakt dat de huid beter toegankelijk wordt voor ingrediënten die effecten hebben ín de huid, zoals in dit geval bijvoorbeeld salicylzuur. Geen overbodige luxe voor een masker dat je na 10 minuten weer van je gezicht spoelt!

Factsheet Dimethyl Isosorbide


En ook nog...

Het Salicylic Acid 2% Masque bevat een klein beetje charcoal powder – het houtskoolpoeder dat we momenteel overal tegenkomen: in shampoos, supplementen, tandpasta en in huidverzorging. Dit poeder werkt (uiteraard) allereerst als mechanische scrub: het verwijdert dode, droge huidcellen door die – vrij letterlijk – weg te schuren. Daarnaast bezit houtskoolpoeder een zeer groot vermogen om vuil en talg te absorberen, waardoor het helpt onzuiverheden te verminderen en/of te voorkomen.

Squalaan en glycerine zorgen voor wat moisturizing, terwijl SymSitive® 1609 branderigheid en geprik tegengaat.


MIJN ERVARINGEN

Haast en spoed is zelden goed
Wellicht heb je het ook gemerkt: The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution is al maanden chronisch uitverkocht. De Salicylic Acid 2% Solution was dat ook – en is momenteel niet verkrijgbaar omdat de formule een “update” krijgt. Daardoor was het Salicylic Acid 2% Masque voor mij de de enige manier om toch snel even een formule met 2% salicylzuur te scoren. Dus dat deed ik dan maar – ook omdat ik de tijd niet had om op zoek te gaan naar een alternatief. Na twee tubes van dit masker te hebben leeg gekliederd, moest ik denken aan de oude tegeltjeswijsheid: “Haast en spoed is zelden goed”. Niet dat de formule niet in orde is – allesbehalve. Dit masker werd ontwikkeld voor de onzuivere huid met puistjes – en als je daar last van hebt, dan is dit wellicht een mooie aanvulling op je routine. Sterker nog, dat ís het volgens vele reviews op de DECIEM-site – geschreven door gebruikers met acne.
Maar voor mijn huid was het niks. Aan de ene kant deed twee keer per week kliederen te weinig; veel minder dan dagelijks gebruik van de Salicylic Acid 2% Solution. Aan de andere kant was dit masker juist te heftig: mijn huid werd er trekkerig-droog van – iets dat pas na úren verminderde.

Klieder-de-kledder
Kleimaskers en ik zijn nooit een match geweest – en we zullen dat waarschijnlijk ook nooit gaan worden. Ik vind ze daarvoor veel te klieder-kledderig in gebruik. Dat was zo deep down vorige eeuw met de eerste AHAVA maskers die voor me werden meegenomen uit Israël – en dat was nu zo met dit Salicylic Acid 2% Masque.
Het verwijderen deed ik met een van mijn geliefde HEMA waswantjes en dat bleek geen goed idee: de grijs/zwarte verkleuring verminderde zelfs niet na een hele nacht weken in een sopje.
Daarnaast bleek het masker niet bijster zuinig in gebruik: na zo'n 5-6 keer is de 50 ml tube zo ongeveer wel leeg, waardoor die dus niet langer meegaat dan 3 weken. Een 100 ml tube had ik daarom een beter idee gevonden.

Maar wél: een voelbaar schoon, babyzacht huidje
“Voelbaar schoon”: dat is uiteraard niet goed uitgedrukt. Een huid moet wel énorm smerig zijn, om voelbaar schoon te worden van een reiniging. Toch kan ik het effect van dit masker niet anders omschrijven: na het verwijderen ervan (wat trouwens een klusje op zich is) voelde mijn huid echt heerlijk opgefrist. En daar stopte het effect niet: mijn huid was zó superzacht, dat ik mezelf moest dwingen om niet steeds over mijn gezicht te aaien. Voor het effect van mechanische exfolianten is dus nog steeds iets te zeggen – al zal ik daar nooit een fan van worden.

Helaas had 6 weken gebruik van The Ordinary Salicylic Acid 2% Masque geen enkel effect op mijn “grove poriën”. Aanhalingstekens, omdat ik mijn poriën veel grover vind dan dat ze welbeschouwd zijn. Dat neemt echter niet weg, dat er na maandenlang salicylzuur-gebrek ook heel objectief bezien wel het nodige te verkleinen viel. Tja. Ik moest dus alsnog op zoek naar andere producten, van andere merken – met salicylzuur en geschikt voor dagelijks gebruik. 

VOOR WIE?

Iedereen met een vette, onzuivere huid die gevoelig is voor het ontwikkelen van acne.

VOOR WIE NIET?

Dit masker is geen aanrader wanneer je een gevoelige of droge(re) huid hebt. Daarnaast bevat het een aantal ingrediënten waarvan is vastgesteld dat ze – vaak in zeldzame gevallen – een allergische huidreactie kunnen veroorzaken. Die ingrediënten zijn in onderstaand overzicht te herkennen aan een ⁂ achter de INCI-naam.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 50 ml tube The Ordinary Salicylic Acid 2% Masque kost € 12,00 bij DECIEM zelf – bij resellers kan de prijs verschillen, van een klein beetje tot énorm. Meer informatie kun je hier vinden, samen met de ervaringen van andere gebruikers en de mogelijkheid het product online te bestellen. Mocht je het product liever kopen bij de DECIEM boutique in Amsterdam, check dan eerst de COVID-19 updates van het merk om te voorkomen dat je voor een dichte deur komt te staan.


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen. 


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; KAOLIN, chinaklei – absorbeert vuil en talg en heeft een hemostatisch effect → factsheet; SQUALANE❦, squalaan – moisturizende, plantaardige olie die mogelijk ook een anti-oxidatieve werking bezit → factsheet; GLYCERIN❦ – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; DIMETHYL ISOSORBIDE❦, in dit geval hoogstwaarschijnlijk Gransolve DMI – oplosmiddel en stabilisator, met als interessante eigenschap dat het maakt dat de huid beter toegankelijk wordt voor de actives in een formule → factsheet; SILICA CETYL SILYATE – derivaat van silica (kiezelzuur) dat de viscositeit van een formule verbetert; SALICYLIC ACID⁂, salicylzuur – exfoliant met ontstekingsremmende eigenschappen, die poriën ontdoet van talg en huidschilfers → factsheet; SODIUM POLYACRYLATE, merknaam Cosmedia® SP – een polymeer met emulgerende en stabiliserende eigenschappen; PENTYLENE GLYCOL⁂ – stabilisator met antimicrobiële en vochtbindende eigenschappen / bestanddeel SymSitive® 1609 (zie hieronder); CHARCOAL POWDER❦, houtskool, merknamen o.m. SpecKare™ BCP en AccessCOAL 200 – scrubt en absorbeert vuil en talg → meer informatie; 4-T-BUTYLCYCLOHEXANOL, synthetische “fatty alcohol” die het actieve bestanddeel vormt van SymSitive® 1609: een door SymRise ontwikkeld ingrediënt dat binnen enkele minuten steken en branderigheid vermindert → meer informatie; SCLEROTIUM GUM, merknamen Hyafactor™-SG en Amigel® – polysacharide met moisturizende eigenschappen die wordt gebruikt als emulgator en verdikkingsmiddel; ACACIA SENEGAL GUM❦ – verdikkingsmiddel; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; PHYTIC ACID❦, fytinezuur – uit planten zaden verkregen exfoliant met anti-oxidatieve eigenschappen, die ook wordt gebruikt om de pH-waarde van een formule aan te passen; POLYSORBATE 20 – emulgator; TRISODIUM ETHYLENEDIAMINE DISUCCINATE – chelaatmiddel; CHLORPHENESIN⁂ – conserveermiddel; PHENOXYETHANOL⁂, 2-fenoxyethanol – conserveermiddel

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het (vaak in zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: