Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: Facetheory Regenacalm Serum S1 Pro
Een vriendelijk geprijsd, maar krachtig anti-aging serum. Het bevat namelijk 1% retinol, die is ingekapseld in liposomen voor een optimale aflevering aan de huid. Daarnaast bevat dit krachtpatsertje een hoge concentratie moisturizers – plus wat kleine beetjes van fijne ingrediënten zoals gestabiliseerde vitamine C, zoethout-extract en hyaluronzuur.

1% retinol: gegarandeerde, krachtige anti-aging resultaten

Als je een voorkeur hebt voor anti-aging ingrediënten waarvan de werking uitvoerig onafhankelijk is onderzocht en aangetoond, dan heb je hoogstwaarschijnlijk al eens van retinol gehoord. En in dat geval zal ook de term “ingekapselde retinol” niet nieuw voor je zijn. Mocht je echter nog maar net begonnen zijn met je oriëntatie op anti-aging gebied, dan leg ik je hier graag – in vogelvlucht – uit wat de Alma Mater der Retinoïden ook voor jouw huid kan doen. Want retinol belooft niet – retinol dóét.

“Alma Mater der Retinoïden”
Retinoïden zijn bio-organische verbindingen die een chemische structuur bezitten die verwant is aan vitamine A, in huidverzorgingsland beter bekend als retinol. Daarom noem ik retinol vaak de “Alma Mater der Retinoïden” omdat alles ooit begon bij retinol. Niet bij retinoïden die later werden geïdentificeerd, uitgevonden en/of toegepast – ook al wordt soms nog steeds anders beweerd. 

Omgezet in tretinoïne
Nadat retinol op de huid is aangebracht, wordt het door de in de huid aanwezige enzymen omgezet in tretinoïne (vitamine A zuur). Of eigenlijk juister: op die manier verandert een bescheiden deel (van 10%) van de retinol in tretinoïne – de retinoïde die uiteindelijk zorgt voor de befaamde anti-aging effecten. Om die reden is het percentage retinol in crèmes en serums altijd veel hoger dan het percentage “kant en klare” tretinoïne in tretinoïne-crèmes.

Bewezen anti-aging effecten
De tretinoïne-uit-de-retinol gaat interactie aan met specifieke receptoren in huidcellen – waardoor anti-aging effecten in gang worden gezet. Lijntjes, rimpels, hyperpigmentatie en ruwheid worden verminderd – en de stevigheid en elasticiteit van de huid nemen toe. Dat klinkt wellicht als de obligate claim van het zoveelste anti-aging serum – maar in dit geval is het echt waar. Dat retinol die effecten heeft is namelijk uitvoerig onafhankelijk onderzocht en aangetoond. Daarom zeg ik altijd: retinol belooft niet – retinol dóét. 
De eerste resultaten zijn zichtbaar na 12 weken dagelijks gebruik – en nemen daarna nog zo'n 9 maanden langzaam verder toe.

Geduld!
Trouw gebruik is dus belangrijk, evenals geduld tijdens de eerste maanden. Dat laatste geldt met name wanneer je een formule met 1% retinol wilt gaan gebruiken, zoals dit Facetheory Regenacalm Serum S1 Pro. Dit omdat retinol in de eerste weken vaak bijwerkingen geeft, vooral in concentraties vanaf 0,5%. Er kan dan bijvoorbeeld roodheid optreden, maar ook droogheid, geprik, irritatie en/of een branderig gevoel. Die bijwerkingen kun je natuurlijk voor lief nemen – al is dat niet aan te bevelen, vooral niet wanneer je een gevoelige huid hebt. Want onthoud alsjeblieft dat irritatie bestaat uit ontstekingsreacties – en bij ontstekingsreacties ontstaan vrije radicalen*, die vroegtijdige huidveroudering in de hand kunnen werken.

Wanneer je de kans op bijwerkingen tot een minimum wilt beperken, dan is rustig opbouwen het devies. Begin bijvoorbeeld met een product dat 0,2% of 0,3% retinol bevat en ga na een paar weken verder met een crème of serum met 0,5% retinol – om uiteindelijk over te stappen naar (bijvoorbeeld) dit Facetheory Serum met 1% retinol. Of begin meteen met een product dat 0,5% retinol bevat, en gebruik dat tijdens de eerste weken om de dag. Wanneer je retinol ook rond je ogen wilt gaan gebruiken, dan is rustig opbouwen helemaal een goed idee – want de delicate huid van onze oogcontouren is (nog) gevoeliger voor de bijwerkingen die kunnen optreden. Maar het goede nieuws: retinol heeft al anti-aging effecten in een concentratie van 0,1%!

3% Encapsulated Retinoid???
1% retinol is de maximale concentratie die onze huid kan “hebben”. Bij hogere concentraties wegen de kosten (vervelende langdurige bijwerkingen) niet op tegen de baten. Toch zijn er op Amazon, AliExpress en zelfs bol.com talloze producten te vinden die beweren een hogere concentratie retinol te bevatten – tot zelfs 3%. Daarbij gaat het dan altijd om retinoïden die ten onrechte als “retinol” of “Vitamine A” worden verkocht. Die hebben bijvoorbeeld INCI-namen als Hydrogenated Retinol (effecten nooit onafhankelijk aangetoond) of Retinyl Palmitate (een veel zwakker werkende retinoïde) 
Waarom Facetheory ervoor heeft gekozen om in de verkoopinformatie te spreken over “3% Encapsulated Retinoid”, weet ik niet. Wellicht deden ze dat om als jong, aanstormend merkje “gehoord” te worden tussen alle liegebeesten die hoge percentages retinol schreeuwen. Of misschien om de productnaam te laten lijken op de beroemde Granactive Retinoid serums van The Ordinary. Of misschien allebei... En dan hebben ze het op de verpakking weer over “3% Retinol Liposomes” *zucht*... 
Hoe dan, ook – het gaat om 1% in liposomen ingekapselde retinol, zo verzekerde Facetheory me per e-mail. En 1% ingekapselde retinol is precies wat ik wil in mijn avondroutine. Dus ik ben inmiddels bezig met het tweede flesje van dit serum – en ik heb er nóg twee op voorraad. 

Liever in liposomen
Nadat we retinol op onze huid hebben aangebracht, heeft het nog een lange weg te gaan voordat het anti-aging effecten in gang kan zetten. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk retinol de plaats van bestemming bereikt – en niet onderweg “verdwaalt” – is een aflevertechniek nodig. In het geval van Facetheory Regenacalm Serum S1 Pro bestaat die techniek uit inkapseling in liposomen; een laagje vettige moleculen die lijken op de “vetjes” in het membraan van de huidcel. Door die overeenkomsten herkennen de vetjes van het celmembraan, de vetjes waarin de retinol is verpakt – waardoor ze fuseren en de retinol aan de cel wordt afgeleverd.
Mocht je dit nu vinden klinken als het zoveelste vergezochte verhaal dat door de cosmetische industrie is verzonnen om anti-rimpel spullies te slijten – dat is het niet. Deze aflevertechniek is afkomstig uit de medische wetenschap, die er al decennialang gebruik van maakt. Daarom heb ik mijn retinol liever in liposomen. Mijn niacinamide ook, trouwens – maar dat is nog erg zeldzaam.

 Factsheet Retinol


Een mooie mix van moisturizers
Het hoofdbestanddeel (na het “eeuwige” water, dan :)) van het Facetheory Regenacalm Serum S1 Pro is Zemea®. Dat is op de eerste plaats een mooie, plantaardige moisturizer die een synergetisch duo vormt met de nummer drie op de ingrediëntenlijst: glycerine. Zemea® en glycerine versterken elkaar in werking – samen hydrateren ze de huid beter, terwijl de plakkerigheid van glycerine wordt verminderd. Daarnaast zorgt Zemea® ervoor dat de actieve bestanddelen uit een formule beter aan de huid worden afgegeven – een eigenschap die het deelt met Myritol®, de derde moisturizer in deze formule. Myritol® is een tri-ester van kokosolie en glycerine, met vetzuren die de huideigen vetten aanvullen.

Plus: veel kleine beetjes van tja... van alles

Het Facetheory Regenacalm Serum S1 Pro bevat verder véél kleine beetjes van allerlei ingrediënten, die één ding gemeen hebben: ze bestrijden vrije radicalen*. Sodium Ascorbyl Phosphate is de eerste grote anti-oxidant in dat opzicht – een gestabiliseerde vorm van vitamine C. Maar ook dille- en zoethout-extract ontbreken niet, evenals hyaluronzuur

MIJN ERVARINGEN

Door COVID-19 moest ik eerder dit jaar zo'n vier maanden retinolloos door het leven. Ik wilde namelijk tijdens de eerste golf geen koeriers aan de deur – en vanuit het parfumerie-loze Valkenburg aan de Geul afreizen naar Maastricht was een nog minder goed idee. Daarover zul je me uiteraard niet horen zeuren, maar het deed me wel besluiten dat ik vóór de tweede golf voldoende retinol in huis wilde hebben voor de hele winter. Dus ja, ik beken – ik heb huidverzorging gehamsterd. Een hele doos vol zelfs, want tja... als je dan toch bezig bent :))

Oops! Wel weer even wennen...
In augustus begon ik meteen met dit Regenacalm Serum – en dus met 1% ingekapselde retinol; een percentage dat ik nog niet eerder had gebruikt. Dat ging relatief goed – met enige nadruk op relatief, want na vier maanden 0% retinol had het uiteraard veel slechter kunnen uitpakken. Nu bleven de bijwerkingen beperkt tot wat roodheid, droogheid, schilfering en – het meest vervelend – geprik waarvan ik 's nachts een paar keer wakker werd. Na zo'n 3 weken was dat bijwerkingen-leed geleden en inmiddels kan ik het serum ook rond mijn ogen gebruiken (iets dat ik trouwens wél voorzichtig opbouwde)

Plakt wel een beetje
De mooie combinatie van Zemea® en glycerine ten spijt: dit serum plakt een klein beetje. Dat is natuurlijk niet zo heel erg voor een serum dat je 's nachts gebruikt, maar toch... Ik gebruik het ná het “Buffet” + Copper Peptides 1% Serum van The Ordinary – een serum waarvan zelfs de grootste fans opmerken dat het plakt. Dus ik moet tussen die twee echt een pauze inlassen om al te grote plakkerigheid te voorkomen... 

Zuinig in gebruik...
Dit serum is niet alleen uitermate vriendelijk geprijsd – het is ook nog eens zuinig in gebruik. Met een 30 ml flaconnetje deed ik zo'n 6 weken en ik ben bepaald geen zuinige smeerster, ook omdat ik mijn hals en coeur niet vergeet. 

… maar een duurkoop onder een kostbare nachtcrème!
Het échte minpuntje van het Facetheory Regenacalm Serum S1 Pro wordt voor mij gevormd door twee ingrediënten met een obees moleculair gewicht, waarvan de concentratie ook nog eens vrij hoog is: Polyglyceryl-6-Stearate (molaire massa 728,95 g/mol) en Caprylic/Capric Triglyceride (949,5 g/mol) Die twee obeesjes maken de huid slechter begaanbaar voor actives uit een nachtcrème – waardoor het gebruik van een kostbare nachtcrème gedeeltelijke verspilling wordt. Na de winter ga ik dus op zoek naar een nachtcrème met retinol, die ik over serums met een waterbasis kan gebruiken. Maar tot die tijd ben ik obees tevreden met dit serum!

VOOR WIE?

Iedereen die graag een krachtig, maar betaalbaar anti-aging gebruikt serum waarmee na enkele maanden zichtbare resultaten kunnen worden behaald – en wiens huid al gewend is aan retinol.

VOOR WIE NIET?

Wanneer je een zeer gevoelige huid hebt, dan kan 1% retinol voor jou letterlijk iets te veel van het goede zijn. Daarnaast bevat dit serum verschillende ingrediënten waarvan is vastgesteld dat ze – vaak in zeldzame gevallen – een allergische huidreactie kunnen veroorzaken. Die ingrediënten zijn in onderstaand overzicht te herkennen aan een ⁂ achter de INCI-naam. Wanneer bij jou een allergie is geconstateerd voor een van die bestanddelen, dan is dit product waarschijnlijk niet geschikt voor jouw huid.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE 

Facetheory is (gelukkig!) gestopt met de overkill aan kortingscodes – maar er is er altijd nog wel eentje te vinden in de zwarte balk, bovenaan in het beeld. Daarnaast krijg je korting wanneer je twee dezelfde producten tegelijkertijd bestelt. 

Een UV-werend 30 ml flaconnetje met doseerpipetje Facetheory Regenacalm Serum S1 Pro kost € 27,99. Meer informatie vind je hier, samen met de ervaringen van andere gebruikers en de mogelijkheid het product online te bestellen. De producten van Facetheory zijn (vooralsnog?) alleen online te verkrijgen.


*) Anti-oxidanten en de huid 
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen. 


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; PROPANEDIOL❦, merknaam ZEMEA® – uit maïs verkregen moisturizer die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en de huid een zacht gevoel geeft → factsheet; GLYCERIN❦ – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; POLYGLYCERYL-6-STEARATE❦ – bestanddeel TEGO® Care PBS 6 – plantaardige, Ecocert emulgator met moisturizende eigenschappen; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE❦⁂ merknaam i.c. Myritol® – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix van vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Zorgt daarnaast voor een gelijkmatige verdeling van andere ingrediënten, waardoor de werking daarvan verbetert; SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE, (SAP) – een gestabiliseerde vorm van vitamine C – ontstekingsremmende anti-oxidant die de vorming collageen stimuleert en in concentraties vanaf 3% kan helpen om hyperpigmentatie te verminderen. Van SAP is daarnaast aangetoond dat het helpt om acne te bestrijden. → factsheet; RETINOL, vitamine A – vermindert oppervlakkige lijntjes, diepere rimpels, hyperpigmentatie en couperose. Stimuleert daarnaast de productie van hyaluronzuur → factsheet; POLYGLYCERYL-4 OLEATE❦ – emulgator; TOCOPHEROL, vitamine E – anti-oxidant; FERULIC ACID❦ – krachtige anti-oxidant met een hoog UV-absorberend vermogen, die tevens helpt de afbraak van collageen en elastine te voorkomen → factsheet; SODIUM LEVULINATE❦ – conserveermiddel; SODIUM ANISATE❦ – conserveermiddel; PEUCEDANUM GRAVEOLENS HERB EXTRACT❦, dille-extract – is rijk aan umbelliprenine waardoor het hyperpigmentatie vermindert → factsheet; GLYCYRRHIZA GLABRA ROOT EXTRACT❦, zoethout-extract – kalmeert, is rijk aan anti-oxidanten en vermindert hyperpigmentatie → factsheet; CETYL HYDROXYETHYLCELLULOSE❦ – verdikkingsmiddel dat bestaat uit een combinatie van cetyl alcohol (een “fatty alcohol”) en hydroxyethylcellulose (een plantaardige polysacharide); GLYCERYL CAPRYLATE – ester van glycerine die fungeert als emulgator; SALICYLIC ACID⁂ – exfoliant met ontstekingsremmende eigenschappen, die poriën ontdoet van talg en huidschilfers → factsheet, maar in dit geval toegepast als conserveermiddel; PHOSPHOLIPIDS⁂ – de liposomen waarin de retinol is ingekapseld; LACTIC ACID, melkzuur – een AHA die exfolieert, hydrateert en hyperpigmentatie vermindert → factsheet, maar in dit geval gebruikt om de pH aan te passen; POLYGLYCERYL-6 BEHENATE❦, bestanddeel TEGO® Care PBS 6 – plantaardige, Ecocert emulgator met moisturizende eigenschappen; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; SODIUM HYALURONATE – verbinding van 91% hyaluronzuur met zout. Anti-oxidant met 'instant' anti-aging effect door oneffenheden van binnenuit op te vullen door water aan zich te binden → factsheet; HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL❦, zonnebloemolie – rijk aan linolzuur, een essentieel omega-6 vetzuur → factsheet; ROSMARINUS OFFICINALIS LEAF EXTRACT❦, extract van rozemarijn-bladeren – bevat anti-oxidanten en er bestaan aanwijzingen dat het kan helpen de huid te beschermen tegen UV-schade → meer informatie; ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE❦ – sap van Aloë vera bladeren ondersteunt het herstel van een beschadigde huid en bezit hydraterende, kalmerende en anti-oxidatieve eigenschappen. Het is echter onbekend of deze formule vers verwerkt Aloë-sap bevat, of “sap” dat bestaat uit met water aangelengd Aloë-poeder → meer informatie; SODIUM PHYTATE❦ – chelaatmiddel; CITRIC ACID, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan; POTASSIUM SORBATE – conserveermiddel.

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het (vaak in zeldzame gevallen) 
een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie 

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: