Doorgaan naar hoofdcontent

ACTUEEL

Lezersvraag: Is het collageenpoeder van Oslo Skin Lab inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven? ••• DEEL II •••

  “Ben jij op de hoogte van het collageen poeder van Oslo Skin Lab, genaamd The Solution? Is dit inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven?” Die vraag stelde Ingrid me in februari 2020. Ik was op dat moment druk bezig met de laatste voorbereidingen van de oprichting van the•care•connection. Dat is de stichting waarvan de oprichting noodzakelijk bleek voor de administratieve en met name fiscale kant van de missie van the•brainy•beaut: lezers eerlijk, onafhankelijk en transparant informeren over huidverzorging die écht werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Door COVID-19 heeft de formele oprichting van the•care•connection straks een jaar vertraging opgelopen – maar dát zag ik uiteraard niet aankomen toen ik de mail van Ingrid ontving. Druk, druk, druk als ik was vond ik pas na een maand de tijd om Ingrid te antwoorden – en dat deed ik even snel als eerlijk. Nú – bijna 10 maanden en as we speak  24.319 paginaweerg

Factsheet Rozenwater – Rosa damascena flower water


Rozenwater – écht rozenwater, met de INCI-naam Rosa damascena flower water – is een hydrosol (distillaat) van bloemblaadjes van de Damascus roos. Ondanks de naam – Damascus, de hoofdstad van Syrië – is deze roos oorspronkelijk afkomstig uit Perzië. Daar wordt rozenwater al sinds de 10e eeuw gebruikt in de traditionele geneeskunde– en wordt rozenwater ook tegenwoordig nog geroemd om gezondheidsbevorderende effecten, zoals antimicrobiële, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

Kalmeert ontstekingsreacties en hydrateert

Ook in de traditionele oosterse geneeskunde werd en wordt rozenwater veel gebruikt, onder meer voor de behandeling van huidaandoeningen die gekenmerkt worden door roodheid, jeuk en zwelling – wat vaak wijst op een microbiële infectie. In 2017 vonden Japanse wetenschappers aanwijzingen dat rozenwater inderdaad ontstekingsreacties kan remmen die een microbiële oorzaak hebben. Die eigenschap zou volgens de onderzoekers verband kunnen houden met het feit dat rozenwater bestanddelen bevat van rozenolie (rose essential oil)
Rozenwater bleek echter geen antibacteriële werking te hebben volgens deze studie, die in september 2020 werd verricht aan de Turkse Ankara Yildirim Beyazit Universiteit.

Rozenwater heeft hydraterende eigenschappen en bevat twee bestanddelen van vitamine E: alfa- en gamma-tocoferol. Alfa-tocoferol is het meest actieve bestanddeel van vitamine E, een belangrijke antioxidant.

⁂ Contactallergenen

Rozenwater bevat natuurlijke geurstoffen – geraniol en linalool – die declaratieplichtig zijn: ze dienen vermeld te worden in INCI-lijsten omdat ze bij sommige personen een allergische huidreactie kunnen veroorzaken.

INCI-naam: ROSA DAMASCENA FLOWER WATER
Moleculair gewicht (molaire massa): niet van toepassing

Laatste update: 30 november 2020 

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: