Doorgaan naar hoofdcontent

Oekraïne

Introducing: Svitlana Bevza

  Svitlana Bevza is een Oekraïense fashion designer wiens geweldige werk ik ernstig tekort ga doen in deze post. Ik had je hier heel graag wat van haar ontwerpen laten zien – en hoop dat ik dat later dit jaar alsnog een keer kan doen. Vandaag kwam het er namelijk niet van om tijdens het korte gesprek dat ik met haar had, de zaken kort te sluiten die bij het gebruik van beeldmateriaal komen kijken.  Het is vandaag precies een maand geleden dat Svitlana op Instagram haar definitie van “luxe” deelde. Waarmee ze mij het laatste zetje gaf om iets te gaan dóén – in plaats van met betraande ogen het nieuws volgen, afgewisseld met moeite hebben om me op skincare te concentreren, omdat dat ineens zo ridicuul leek. View this post on Instagram A post shared by Svitlana Bevza 🇺🇦 (@bevza_svitlana) Inmiddels word ik dusdanig in beslag genomen door al dat “doen” voor Oekraïne, dat daar online even weinig van te zien is. Maar voordat ik weer “achter de schermen” verder ga, verte

Factsheet ROSA DAMASCENA FLOWER WATER – met als voorbeeld: Rituals Clarifying Facial TonerRozenwater – écht rozenwater, met de INCI-naam Rosa damascena flower water – is een hydrosol (distillaat) van bloemblaadjes van de Damascus roos. Ondanks de naam – Damascus, de hoofdstad van Syrië – is deze roos oorspronkelijk afkomstig uit Perzië. Daar wordt rozenwater al sinds de 10e eeuw gebruikt in de traditionele geneeskunde– en wordt rozenwater ook tegenwoordig nog geroemd om gezondheidsbevorderende effecten, zoals antimicrobiële, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

Kalmeert ontstekingsreacties en hydrateert

Ook in de traditionele oosterse geneeskunde werd en wordt rozenwater veel gebruikt, onder meer voor de behandeling van huidaandoeningen die gekenmerkt worden door roodheid, jeuk en zwelling – wat vaak wijst op een microbiële infectie. In 2017 vonden Japanse wetenschappers aanwijzingen dat rozenwater inderdaad ontstekingsreacties kan remmen die een microbiële oorzaak hebben. Die eigenschap zou volgens de onderzoekers verband kunnen houden met het feit dat rozenwater bestanddelen bevat van rozenolie (rose essential oil)
Rozenwater bleek echter geen antibacteriële werking te hebben volgens de resultaten van deze studie, die in september 2020 werd verricht aan de Turkse Ankara Yildirim Beyazit Universiteit.

Rozenwater heeft hydraterende eigenschappen en bevat twee bestanddelen van vitamine E: alfa- en gamma-tocoferol. Alfa-tocoferol is het meest actieve bestanddeel van vitamine E, een belangrijke antioxidant.

⁂ Contactallergenen

Rozenwater bevat natuurlijke geurstoffen – geraniol en linalool – die declaratieplichtig zijn: ze dienen vermeld te worden in INCI-lijsten omdat ze bij sommige personen een allergische huidreactie kunnen veroorzaken.

★★★☆☆
okay

INCI-naam: ROSA DAMASCENA FLOWER WATER
Moleculair gewicht (molaire massa): niet van toepassing

Voorbeeldig: Rituals – The Ritual of Namasté Clarifying Facial Toner


Deze keer als “voorbeeldige formule” een product dat ik momenteel zelf gebruik. Deze Clarifying Facial Toner was kort geleden mijn eerste kennismaking met Rituals. En die bevalt zó goed, dat ik 'm nog even voortzet: zodra er een eind is gekomen aan de inhoud van de vriendelijk geprijsde 250 ml flacon, dan bestel ik een volgende. Dat doe ik trouwens niet voor het Damascusrozenwater, gebiedt de eerlijkheid me te vertellen. Dat vind ik een aardige toevoeging, daar niet van – zodra mijn reukzin terugkeert zal ik er vast blij van worden – maar omdat het in dit geval een “watertje in een watertje” is, verwacht ik niet dat het veel doet voor mijn huid. Het is vooral de rest van de formule die maakt dat ik dit zo'n fijne toner vind, die ik met een gerust hart op mijn huid kan achterlaten. Dat op de eerste plaats dankzij SyriCalm™ CLR: een ingrediëntencomplex dat wordt gevormd door Phragmites Karka Extract en Poria Cocos Extract, opgelost in water. De eerste is een gras, de tweede een paddenstoel – waarvan de extracten samen de huid kalmeren. Daarin worden ze bijgestaan door het extract van de Heilige Lotus (Nelumbo Nucifera Flower Extract) dat daarnaast ook antioxidatieve eigenschappen bezit. Erg fijn is de toevoeging van Alpha-Glucan Oligosaccharide, een koolhydraat verkregen uit twee natuurlijke “simpele suikertjes” – sucrose en maltose – met een prebiotische werking: het ondersteunt het microbioom, de verzameling van micro-organismen die belangrijk zijn voor een gezonde, “blije” huid. Tot slot ontbreekt ook Aloë vera extract niet, waarvan bekend is dat het de bovenste huidlaag hydrateert. (Rituals zelf spreekt van Aloë vera sap, maar bij de publicatie van deze factsheet was nog niet bekend of het inderdaad vers verwerkt Aloë sap betreft – wat behoorlijk zeldzaam is – of Aloë poeder dat opnieuw tot sap is aangelengd met water en andere bestanddelen)

Een 250 ml Flacon The Ritual of Namasté Clarifying Facial Toner van Rituals is verkrijgbaar bij Douglas voor € 11,90*
❥ bestellen en met je aankoop de zorg van Dokters van de Wereld aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland steunen
❥ bestellen en met je aankoop de zorg van Dokters van de Wereld aan Oekraïense vluchtelingen in België steunen
 In beide gevallen steun je met je aankoop ook het werk van Dokters van de Wereld aan de grenzen van Oekraïne en hun werk ín Oekraïne, zodra dat weer mogelijk is.

*) Prijs per 28 maart 2022

COLLAB-INFO
Rituals heeft niet betaald voor de vermelding van de Toner en heeft op geen enkele wijze getracht invloed uit te oefenen op bovenstaande informatie. De opbrengst van deze factsheet is bestemd voor Dokters van de Wereld Nederland en België, om (psycho)medische bijstand te bieden aan vluchtelingen uit, en (zodra weer mogelijk) bewoners van Oekraïne: wanneer je de balm bestelt via bovenstaande  links dan ontvangen zij 10% commissie over je totale aankoopbedrag. Meer informatie over deze wijze van fondsenwerving kun je hier vinden. Ik heb de toner niet cadeau gekregen van Rituals of Douglas, maar zelf gekocht.

 sharing is caring 

Ze worden het minst vaak gelezen, maar juist het meest vaak “overgeschreven” – en vormen de basis van the•brainy•beaut: de factsheets. Deze samenvattende overzichten van de werking van een ingrediënt, zoals die op wetenschappelijke wijze is vastgesteld, dienen om jou zélf de mogelijkheid te bieden de diverse bronnen te raadplegen en vergelijken. Dit omdat helaas nog steeds veel te veel merken wetenschappelijke studies zó “interpreteren” dat die bij hun claims passen – of daartoe zelfs doodleuk “feiten” verzinnen. Datzelfde wordt gedaan om ingrediënten van concurrenten te bashen ter meerdere glorie van de eigen producten; soms worden daarbij ingrediënten als “onveilig” afgeschilderd en soms als minder of zelfs helemaal niet effectief.  Vaak wordt in die gevallen geen (wetenschappelijke) bron vermeld – of gebeurt dat op een wijze die het lastig maakt om de studie of whitepaper i.c. te vinden.

Omdat ik in 2021 te weinig nieuwe reviews en andere artikelen publiceerde, zou de Top 21 over dat jaar te veel een herhaling worden van de Top 20 van 2020. Daarom besloot ik de Top 21 uit factsheets te laten bestaan – maar het publiceren daarvan werd in december 2021 vrij letterlijk verziekt door COVID-perikelen. Achteraf gezien blijkt dat helemaal geen onhandige samenloop van omstandigheden: nu vormt de Top 21 een serie waarvan de opbrengsten bestemd zullen zijn voor Dokters van de Wereld – en daarmee voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

© Overschrijven mag, maar een link naar deze factsheet of een ander bedankje is dan uiteraard wel zo deftig. En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten uit een artikel waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor de medische zorg voor vluchtelingen en oorlogsslachtoffers ;-)

Laatste update: 28 maart 2022

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: