Doorgaan naar hoofdcontent

♡♡♡ HAPPY NEW YEAR! ♡♡♡

♡♡♡ Een knuffelig 2021! ♡♡♡

  Een nieuw begin op de kalender, terwijl we nog enkele maanden – zo niet kwartalen – moeten wachten totdat COVID-19 eindelijk plaats zal maken voor een 2021 dat ouderwets van óns is. Waarin we elkaar weer spontaan kunnen knuffelen, zo vaak en zo lang als we willen. Maar zo lang ik je nog geen 2021 kan wensen dat letterlijk knuffelig zal zijn, dan wens ik dat heel graag in figuurlijke zin. Ik wens je 12 maanden die zacht, warm en lief zijn voor jou en je dierbaren – maar dat alles toch nog een klein beetje méér tijdens de zware, laatste loodjes van de pandemie. Blijf veilig ♡  blijf gezond! ♡ Mariella

Factsheet Rozenwater – Rosa damascena flower water


Rozenwater – écht rozenwater, met de INCI-naam Rosa damascena flower water – is een hydrosol (distillaat) van bloemblaadjes van de Damascus roos. Ondanks de naam – Damascus, de hoofdstad van Syrië – is deze roos oorspronkelijk afkomstig uit Perzië. Daar wordt rozenwater al sinds de 10e eeuw gebruikt in de traditionele geneeskunde– en wordt rozenwater ook tegenwoordig nog geroemd om gezondheidsbevorderende effecten, zoals antimicrobiële, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

Kalmeert ontstekingsreacties en hydrateert

Ook in de traditionele oosterse geneeskunde werd en wordt rozenwater veel gebruikt, onder meer voor de behandeling van huidaandoeningen die gekenmerkt worden door roodheid, jeuk en zwelling – wat vaak wijst op een microbiële infectie. In 2017 vonden Japanse wetenschappers aanwijzingen dat rozenwater inderdaad ontstekingsreacties kan remmen die een microbiële oorzaak hebben. Die eigenschap zou volgens de onderzoekers verband kunnen houden met het feit dat rozenwater bestanddelen bevat van rozenolie (rose essential oil)
Rozenwater bleek echter geen antibacteriële werking te hebben volgens deze studie, die in september 2020 werd verricht aan de Turkse Ankara Yildirim Beyazit Universiteit.

Rozenwater heeft hydraterende eigenschappen en bevat twee bestanddelen van vitamine E: alfa- en gamma-tocoferol. Alfa-tocoferol is het meest actieve bestanddeel van vitamine E, een belangrijke antioxidant.

⁂ Contactallergenen

Rozenwater bevat natuurlijke geurstoffen – geraniol en linalool – die declaratieplichtig zijn: ze dienen vermeld te worden in INCI-lijsten omdat ze bij sommige personen een allergische huidreactie kunnen veroorzaken.

INCI-naam: ROSA DAMASCENA FLOWER WATER
Moleculair gewicht (molaire massa): niet van toepassing

Laatste update: 30 november 2020 

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: