Doorgaan naar hoofdcontent

Pity Party

Mijn Huidverzorgingsroutine – Juli 2021: Pity Party

  Mijn huidige huidverzorgingsroutine draagt de naam “Pity Party” omdat die voor een aanzienlijk deel bestaat uit producten die ik noodgedwongen bij Kruidvat bestelde – en Kruidvat is en blijft nu eenmaal “maar” een drogist. De “pity” zit 'm echter vooral in de Corona-nood: als “risicogroepie” verbleef ik tot 26 juli in strikte isolatie en ontving ik dus ook geen koeriers aan de deur. En omdat ik kennelijk iets te optimistisch was geweest tijdens het hamsteren van huidverzorging in de pauze tussen de tweede en derde COVID-golf, was ik tijdens de vierde aangewezen op Kruidvat. Daar haalde ik de producten die ik online had besteld op, tijdens het ene uurtje per week dat ik naar buiten ging. Maar daarmee eindigt de “pity” dan ook, want hoe vervelend allemaal ook – dankzij Kruidvat werd mijn huidverzorgingsroutine toch nog een bescheiden feestje. Want tegenwoordig kunnen we serums met adequate percentages van basic actives – zoals retinol, niacinamide, salicylzuur en gestabiliseerde vi

Factsheet Rozenwater – Rosa damascena flower water


Rozenwater – écht rozenwater, met de INCI-naam Rosa damascena flower water – is een hydrosol (distillaat) van bloemblaadjes van de Damascus roos. Ondanks de naam – Damascus, de hoofdstad van Syrië – is deze roos oorspronkelijk afkomstig uit Perzië. Daar wordt rozenwater al sinds de 10e eeuw gebruikt in de traditionele geneeskunde– en wordt rozenwater ook tegenwoordig nog geroemd om gezondheidsbevorderende effecten, zoals antimicrobiële, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

Kalmeert ontstekingsreacties en hydrateert

Ook in de traditionele oosterse geneeskunde werd en wordt rozenwater veel gebruikt, onder meer voor de behandeling van huidaandoeningen die gekenmerkt worden door roodheid, jeuk en zwelling – wat vaak wijst op een microbiële infectie. In 2017 vonden Japanse wetenschappers aanwijzingen dat rozenwater inderdaad ontstekingsreacties kan remmen die een microbiële oorzaak hebben. Die eigenschap zou volgens de onderzoekers verband kunnen houden met het feit dat rozenwater bestanddelen bevat van rozenolie (rose essential oil)
Rozenwater bleek echter geen antibacteriële werking te hebben volgens deze studie, die in september 2020 werd verricht aan de Turkse Ankara Yildirim Beyazit Universiteit.

Rozenwater heeft hydraterende eigenschappen en bevat twee bestanddelen van vitamine E: alfa- en gamma-tocoferol. Alfa-tocoferol is het meest actieve bestanddeel van vitamine E, een belangrijke antioxidant.

⁂ Contactallergenen

Rozenwater bevat natuurlijke geurstoffen – geraniol en linalool – die declaratieplichtig zijn: ze dienen vermeld te worden in INCI-lijsten omdat ze bij sommige personen een allergische huidreactie kunnen veroorzaken.

INCI-naam: ROSA DAMASCENA FLOWER WATER
Moleculair gewicht (molaire massa): niet van toepassing

Laatste update: 30 november 2020 

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: