Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: Frulatte (“Arganicare”) Vitamin C Moisturizing Cream

Foeilelijk van buiten, mooi van binnen: de Frulatte moisturizer voor de normale tot gecombineerde huid, die onder meer gestabiliseerde vitamine C bevat. Maar ook niacinamide, MATRIXYL™ synthe'6™ en hyaluronzuur ontbreken niet – naast een aanzienlijk aantal plantaardige bestanddelen, waarvan er één een extra handje helpt bij het verkleinen van grove poriën. Dat alles in een lichte formule die enorm lekker aanvoelt tijdens en na het aanbrengen. 

ASCORBYL TETRAISOPALMITATE: krachtige antioxidant die ontstekingsreacties vermindert en de productie van collageen stimuleert

Ascorbyl Tetraisopalmitate is een derivaat (verbinding) van vitamine C en een palmitinezuur. Die verbinding maakt dat de vitamine C minder gevoelig is voor aantasting door zuurstof. Daarnaast zorgt het palmitinezuur voor een lipofiele combinatie die sneller in de huid dringt dan vitamine C “solo”, die niet in vet oplosbaar is. Al in een lage concentratie van 1% vermindert Ascorbyl Tetraisopalmitate ontstekingsreacties – en daarnaast is het een krachtige antioxidant*, die de productie van collageen stimuleert.

Factsheet ASCORBYL TETRAISOPALMITATE


NIACINAMIDE: de mooiste multitasker

Niacinamide noem ik vaak de mooiste multitasker, want dit ingrediënt is inmiddels al ruim tien jaar geweldig goed nieuws – voor geweldig veel verschillende huidjes. Zo is het bijvoorbeeld een fantastisch anti-aging ingrediënt en helpt het bij het verminderen hyperpigmentatie. Daarnaast kalmeert niacinamide ontstekingsreacties, verbetert het de barrière-functie** en ondersteunt het de huid bij het bestrijden van vrije radicalen. Ook voor de gecombineerde huid is niacinamide een fijn ingrediënt, want het vermindert talg – waardoor de huid minder glimt, acne minder kans krijgt en ook grove poriën worden tegengegaan.

Factsheet NIACINAMIDE


MATRIXYL™ synthe'6™: een beroemde anti-aging peptide

Rimpels en lijntjes verminderen en de stevigheid van de huid verbetert, waardoor een “liftend” effect optreedt: MATRIXYL™ synthe'6™ doet het – volgens Sederma, die de beroemde MATRIXYL™-peptiden ontwikkelde. Maar hóé de synthe'6™-variant dat precies doet is een strek bewaakt schoonheidsgeheim van Sederma. (Of juister, van Croda – waarvan Sederma al enige tijd onderdeel is)
Wel weten we dat de werking voor een belangrijk deel berust op een bepaald type matrikines, die ontstaan wanneer er collageen en elastine wordt afgebroken – en die de huid het signaal geven dat er nieuw collageen en elastine moet worden aangemaakt. Sederma heeft die matrikines nagemaakt – waardoor de collageen- en elastine wordt gestimuleerd, zónder dat er sprake is van (een verhoogde) afbraak van die twee belangrijke eiwitten.

Factsheet MATRIXYL™ synthe'6™ 


Evermat™: een fijne toevoeging voor de gecombineerde huid

Ook Evermat™ is een ingrediënt dat is ontwikkeld door Sederma – en over Evermat™ geeft de “stofjes-gigant” nog minder openbare informatie prijs, dan over MATRIXYL™ synthe'6™. 
Maar als Evermat™ doet wat Sederma belooft – talg verminderen, poriën verkleinen en matteren – dan is het een fijne toevoeging voor iedereen met een gecombineerde huid. 

Factsheet Evermat™


Plus: hyaluronzuur en véél plantaardigheidjes

Hyaluronzuur is mijn favoriete jokkebrok onder de anti-aging ingrediënten. Het heeft namelijk geen blijvend effect, maar zorgt tijdelijk voor een netwerk van minuscuul kleine vochtige sponsjes, die de huid van binnenuit opvullen. Daarnaast draagt hyaluronzuur als antioxidant bij aan het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering én helpt het ontstekingsreacties te kalmeren. 

Verder bevat de Frulatte Vitamin C Moisturizing Cream véél plantaardigheidjes, zoals squalaan, jojoba-olie en groene thee-extract

MIJN ERVARINGEN

Gekocht als handcrème
Hoe nauwkeurig ik de COVID-19 voorschriften ook opvolg – mijn handen “stuk wassen” heb ik nog geen nanoseconde overwogen. Ik was ze uiteraard vaker en grondiger en ik heb inmiddels liters handalcohol gebruikt, maar eczeem en irritatie wil ik toch echt voorkomen. Sterker nog, ik heb mijn handen nooit zo goed verzorgd als nu. Met de Salcura Bioskin Zeoderm Skin Repair Moisturiser voor het herstellende en exfoliërende werk – en met “goedkope” anti-aging crèmes en serums voor de betere cosmetische zorgen tussendoor. Deze Frulatte Vitamin C Moisturizing Cream kocht ik als zo'n handcrème – voor de combinatie van fijne, niet al te vette moisturizers met vitamine c én niacinamide. Veel verder keek ik aanvankelijk niet, want tja... veel meer hoeft een handcrème ook niet per se te bevatten. (Ik wíl er wel een met retinol, maar het vinden daarvan is een projectje op zich) 

Gepromoveerd tot dag & nachtcrème
De Frulatte Vitamin C Moisturizing Cream bleek echter zó aangenaam – want licht, zacht en soepel – in gebruik, dat ik 'm eigenlijk overal wel wilde smeren. Na een grondige blik op de INCI-lijst – waarbij ik MATRIXYL™ synthe'6™ en hyaluronzuur ontdekte – was er niets meer dat me tegenhield om deze crème als moisturizer voor mijn gezicht en coeur te gaan gebruiken. Ook omdat dure dag- en nachtcrèmes momenteel niet zo aan mij besteed zijn, omdat ik serums gebruik met siliconen of andere moleculaire zwaargewichten. Dat soort obeesjes maken dat actives uit een kostbare crème (veel) minder goed in de huid weten te dringen – dus daarom kies ik nu liever voor een voordelige “niet gesmeerd is altijd mis”-moisturizer. In die categorie is de Frulatte Vitamin C Moisturizing Cream helemaal te lekker – vooral wanneer een “volle” crème al snel te veel wordt voor je huid. De crème trekt snel in en voorziet de huid van een goede basis voor make-up. Ook leuk: aan de inhoud van het foeilelijke potje lijkt geen einde te komen, doordat de crème zuinig is in gebruik.


VOOR WIE?

Iedereen met een normale tot gecombineerde huid die, om welke reden dan ook, graag een voordelige moisturizer gebruikt met gestabiliseerde vitamine C en niacinamide – plus enkele leuke extra's. Wanneer je huid gevoelig is voor het ontwikkelen van onzuiverheden, dan is het aan te raden om deze crème in de koelkast te bewaren en bij het aanbrengen een schoon spateltje te gebruiken: een pot is nu eenmaal minder hygiënisch dan een pompje of pipet-flaconnetje.

VOOR WIE NIET?

✘ Deze crème bevat parfum, declaratieplichtige geurstoffen en diverse andere ingrediënten waarvan is vastgesteld dat ze – vaak in zeldzame gevallen – een allergische huidreactie kunnen veroorzaken. Die ingrediënten zijn in onderstaand overzicht te herkennen aan een ⁂ achter de INCI-naam. Wanneer bij jou een allergie is geconstateerd voor een van die bestanddelen, dan is dit product waarschijnlijk niet geschikt voor jouw huid.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

De producten van Frulatte zijn (vooralsnog?) alleen online te verkrijgen. Bij Douglas zijn ze te vinden onder de naam  Arganicare – een haar- en huidverzorgingsmerk van dezelfde producent, dat eveneens het verkennen waard is.

Een 50 ml pot Frulatte Vitamin C Moisturizing Cream kost € 14,33. De verzending is gratis – evenals het eventueel retourneren. Meer informatie vind je  hier, samen met de mogelijkheid de crème online te bestellen.

SHOP & SUPPORT

Douglas steunt MS-onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC door over elke aankoop die via bovenstaande links wordt gedaan, 10% commissie uit te keren. Jij betaalt geen cent meer, maar draagt met je aankoop wél bij aan een wereld zonder MS. Alvast heel hartelijk dank!


*) Antioxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Antioxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen. 

**) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; ISONONYL ISONONANOATE⁂, merknamen onder meer PELEMOL® IN-2 en Wickenol 151 – synthetische ester die zowel de formule als de huid een zacht gevoel geeft; CETEARYL ALCOHOL⁂ – milde “fatty” alcohol samengesteld uit twee vetzuren, moisturizer die tevens de textuur van een formule verbetert; CETEARYL GLUCOSIDE❦⁂ – emulgator verkregen uit plantensuikers; CYCLOPENTASILOXANE – silicoon, maakt de huid zijdezacht en vult oneffenheden op; CETYL ALCOHOL⁂ – “fatty” alcohol, emulgator en verdikkingsmiddel; GLYCERIN❦– moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet / bestanddeel MATRIXYL™ synthe'6™ (zie hieronder); SQUALANE❦, squalaan – moisturizende, plantaardige olie die mogelijk ook een anti-oxidatieve werking bezit → factsheet; ASCORBYL TETRAISOPALMITATE⁂, een gestabiliseerde vorm van vitamine C – ontstekingsremmende anti-oxidant die essentieel is voor de vorming collageen en in hogere concentraties kan helpen om hyperpigmentatie te verminderen → factsheet; HEXYLENE GLYCOL⁂ – oplos- en verdunningsmiddel; NIACINAMIDE“vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen bij rosacea, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → factsheet; MYRISTYL MYRISTATE, merknamen onder meer Crodamol™ MM en Cetiol® MM – was-achtige ester die soms van plantaardige oorsprong is – maakt een formule “crèmeïg” en geeft een zacht gevoel aan de huid; SILICA, calciumhydroxide – verdikkingsmiddel dat van minerale of synthetische oorsprong kan zijn; BUTYLENE GLYCOL⁂– oplosmiddel dat hydrateert en de opname van andere ingrediënten verbetert / bestanddeel Evermat™ (zie hierna); ENANTIA CHLORANTHA BARK EXTRACT❦, extract van de schors van de Enantia chlorantha, een Afrikaanse plant zonder Nederlandse naam – bestanddeel Evermat™ dat talg vermindert, geglim tegengaat en poriën verkleint → factsheet; OLEONOLIC ACID – triterpeen met ontstekingsremmende eigenschappen → meer informatie / bestanddeel Evermat™ (zie hiervoor); CETEARYL OLIVATE❦ + SORBITAN OLIVATE❦ = Olivem® 1000❦ – emulgator die grotendeels uit olijfolie verkregen is. Bezit moisturizende eigenschappen en geeft de huid een mooie gloed; SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL❦, jojoba-olie – rijk aan fatty alcohols en vetzuren, remt ontstekingsreacties en bezit huidherstellende eigenschappen; → factsheet; PARFUM⁂ – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; {LINK ARTIKEL} DEHYDROACETIC ACID – conserveermiddel; BENZOIC ACID⁂ – conserveermiddel dat tevens gebruikt wordt om de pH-waarde van een formule aan te passen; PHENOXYETHANOL⁂ 2-fenoxyethanol – conserveermiddel; ETHYLHEXYLGLYCERIN⁂ – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; SODIUM HYALURONATE – verbinding van 91% hyaluronzuur met zout. Anti-oxidant met 'instant' anti-aging effect door oneffenheden van binnenuit op te vullen door water aan zich te binden → factsheet; CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT❦, groene thee-extract – vermindert de talgproductie en is rijk aan anti-oxidanten → factsheet; ALOE BARBADENSIS LEAF EXTRACT❦– gedroogd Aloë vera-sap dat wanneer het opnieuw is opgelost in water, het stratum corneum hydrateert → factsheet; ANTHEMIS NOBILIS EXTRACT❦, extract van Roomse kamille – bezit ontstekingsremmende en anti-oxidatieve eigenschappen → factsheet; BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER❦, Shea Butter – plantaardig vet dat naast phytoceramiden, een hoge niet-verzeepbare fractie bevat waardoor het anti-oxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen bezit → factsheet; TOCOPHEROL, vitamine E – anti-oxidant; ALLANTOIN, allantoïne – bezit herstellende en hydraterende eigenschappen; TETRASODIUM EDTA – chelaatmiddel; HYDROXYPROPYL CYCLODEXTRIN – stabilisator en chelaatmiddel / bestanddeel MATRIXYL™ synthe'6™ (zie hierna); PALMITOYL TRIPEPTIDE-38, actief bestanddeel MATRIXYL™ synthe'6™ – een peptide die de werking van bepaalde matrikines nabootst en zo de productie van onder meer collageen en hyaluronzuur stimuleert, waardoor rimpels verminderen en een “lifting” effect optreedt → factsheet; HEXYL CINNAMAL⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; LINALOOL⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof; LIMONENE⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof; ALPHA-ISOMETHYL IONONE⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof; COUMARIN⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof; CITRONELLOL⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof; 

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het (vaak in zeldzame gevallen)
 een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: