Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: ZO® Skin Health Sunscreen + Powder Broad Spectrum SPF 30
Ultralicht poeder dat de huid niet alleen breedspectrum bescherming biedt tegen UV-A en UV-B straling, maar ook tegen HEV light (“blauw licht”) en de schadelijke effecten van infraroodstraling. Ongewenst talg wordt verminderd, terwijl de huidbarrière wordt versterkt. Hoogwaardige pigmenten en lichtreflecterende deeltjes zorgen voor een mooie gloed – terwijl een exclusief gepatenteerd, time-released anti-oxidantencomplex de huid ondersteunt bij het bestrijden van vrije radicalen. Met de superzachte, instelbare kwast kan het poeder naar wens gedoseerd worden aangebracht – ook over make-up. Daarnaast laat deze sunscreen zich gedurende de dag heel gemakkelijk opnieuw aanbrengen.

Zinkoxide en titaniumdioxide: veilige, effectieve breedspectrum UV-bescherming

De ZO® Skin Health Sunscreen + Powder Broad Spectrum SPF 30 bevat zinkoxide en titaniumdioxide: de twee enige UV-filters waarvan de effectiviteit en veiligheid wérkelijk onafhankelijk wetenschappelijk is onderzocht en aangetoond. Die veilige gedachte danken we onder meer aan de Amerikaanse FDA, die UV-filters aanmerkt als geneesmiddelen die (uiteraard) aan veel, heel strenge eisen moeten voldoen. Wanneer je je huid gezond wilt houden en vroegtijdige huidveroudering zo veel als mogelijk wilt voorkomen, dan is minerale zonbescherming dus de beste keuze.
Maar minerale zonbescherming biedt nog meer fijne pro's. Het dringt niet in de huid, bijvoorbeeld. Daarnaast blijven minerale filters “koel” tijdens het beschermen van de huid. Ze veroorzaken geen extra warmte – iets dat chemische filters doen, doordat die UV-straling omzetten in infraroodstraling, die voelbaar is als warmte. En de belangrijkste pro: zinkoxide is het enige UV-filter dat de huid beschermt tegen álle UV-A straling.
Uiteraard is de titaniumdioxide in deze formule voorzien van een silicone-coating zodat die geen vrije radicalen* kan laten ontstaan.

Meer informatie


Gefractioneerde melanine: bescherming tegen HEV-light

HEV-light werd in Nederland en België berucht als “blauw licht”. HEV-light – High Energy Visible Light – is echter een meer treffende benaming, ook al is dit licht inderdaad waarneembaar als blauw en violet. “Blauw licht” is namelijk bijna net zo hoogenergetisch als UV-straling. Daarnaast zijn de golven nog wat langer dan die van UV-A, waardoor ze nóg dieper in de huid dringen – en die indirect beschadigen door het veroorzaken van oxidatieve stress*. Bovendien is HEV-light bijna niet te ontwijken: het is niet alleen afkomstig van de zon, maar ook van LED-verlichting en telefoon-, tablet- en computerschermen.
ZO® Skin Health was ooit het eerste – en aansluitend jarenlang het enige – merk dat zonbeschermingsproducten ontwikkelde die (ook) beschermden tegen HEV-light. Dat met behulp van gefractioneerde melanine – een vegan remake van het pigment dat onze huid aanmaakt om zich te beschermen tegen zonlicht.
Die gefractioneerde melanine is ook verwerkt in deze formule, waardoor het buiten- en binnenshuis beschermt tegen HEV-light.

Factsheet Liposhield™ HEV


ZOX12® complex: Time-released bescherming tegen infraroodstraling

HEV-light en – vooral – UV-straling zijn inmiddels berucht als bedreiging voor de gezondheid van onze huid. Infraroodstraling (IR-straling) wordt daarentegen nog wel eens onderschat. Toch bestaat 54% van de zonstraling die onze huid bereikt uit IR-straling. Een deel daarvan nemen we waar als warmte – een ander deel verhoogt de huidtemperatuur nauwelijks: IRA “near infrared”. IRA dringt diep in de huid; tweederde ervan bereikt de dermis (lederhuid)

De dermis (lederhuid) bestaat voor zo'n 70% uit collageen, dat wordt geproduceerd door fibroblasten. Net zoals de meeste eukaryote cellen beschikken fibroblasten over vernuftige gespecialiseerde onderdelen (organellen) die fungeren als energiecentrales: de mitochondriën. IRA tast het functioneren van deze mitochondriën aan – waardoor de fibroblast minder energie krijgt en dus minder collageen produceert. Daarnaast laat IRA vrije radicalen ín de mitochondriën ontstaan, die uiteindelijk lekken in het cytoplasma – met alle gevolgen van dien.

De ZO® Skin Health Sunscreen + Powder Broad Spectrum SPF 30 beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van IR-straling met ZOX12®. Dit is een door ZO® Skin Health ontwikkeld ingrediëntencomplex, dat drie belangrijke anti-oxidanten time-released aan de huid afgeeft: vitamine A, C en E.

Jojoba-olie: versterking van de huidbarrière

Dankzij de toevoeging van jojoba-olie voorkomt deze sunscreen dat de zon de huid te veel uitdroogt. Jojoba-olie is namelijk rijk aan fatty alcohols en vetzuren, die de huideigen vetten aanvullen en zo de huidbarrière** versterken. Daarnaast remt jojoba-olie eventuele ontstekingsreacties en bezit het anti-oxidatieve eigenschappen.

Factsheet Jojoba Olie


Plus: prachtige pigmenten, lichtreflecterende deeltjes én selectieve talgabsorptie

Dankzij hoogwaardige pigmenten en lichtreflecterende deeltjes is de ZO® Skin Health Sunscreen + Powder Broad Spectrum SPF 30 een mooie aanvulling op (óver) make-up – maar geeft ook een subtiel “my skin but better”-effect wanneer je geen make-up hebt gebruikt.
Bijzonder is ook de toevoeging van “Marshmallow Powder”: zachte, minuscuul kleine, poreuze bolletjes die talg absorberen – zónder daarbij tegelijkertijd vocht aan de huid te onttrekken.


MIJN ERVARINGEN

Zó zacht...
De ZO® Skin Health Sunscreen + Powder Broad Spectrum SPF 30 heeft een kwast die zó heerlijk zacht is, dat het een plezier is om het poeder aan te brengen. Ook op mijn oogleden en oogcontouren, waar de delicate huid nog meer bescherming nodig heeft dan de rest van het gezicht.

Reinigbaar
Er bestaan inmiddels nogal wat brush-on sunscreens. Daarvan hebben er helaas té veel een slechte kwaliteit. Vooral het gebruik van niet-gecoate titaniumdioxide is iets dat ik met lede ogen aanzie, want die poedertjes laten gegarandeerd vrije radicalen ontstaan. Maar ook vergeleken met brush-on sunscreens van goede huize heeft de ZO® Skin Health Sunscreen een mooie plus: de kwast is eenvoudig los te maken voor een reinigingsbeurt (zoals je kunt zien in deze video)

Aanvulling op make-up
Overdag jokkebrok ik graag een “no make-up look” bij elkaar. Dat doe ik met producten vol Techpolymer® Microspheres, nano-silica en prismatic correctors – ofwel: lichtweerkaatsing die zó vernuftig is, dat het hoge wiskunde wordt. Op dat alles is de ZO® Skin Health Brush-On Sunscreen een mooie aanvulling – ook wanneer ik het poeder gedurende de dag meerdere malen gebruik. Ook hier vind ik dat extra fijn rond mijn ogen: geen té matterend effect over mijn luminizer. Geen poederophopinkjes in kraaienpootjes of poriën ook, trouwens.

Geeft niet af
Ik draag tegenwoordig altijd een mondkapje als ik naar buiten ga – ook al is het maar om even boodschappen te doen. Of dat helpt om besmetting met COVID-19 te voorkomen, is onderwerp van een nog immer voortdurende discussie – maar het helpt me er in elk geval aan herinneren dat ik mijn gezicht niet moet aanraken. En in de afgelopen weken hielp het me bij deze review: ondanks de plofhitte en hoge luchtvochtigheid gaf de ZO® Skin Health Brush-On Sunscreen niet af. Zelfs niet op het delen van het kapje dat de huid volledig bedekt, zoals het neusbruggetje met buigbaar metaal.

VOOR WIE?

Iedereen die graag lichtgewicht bescherming gebruikt tegen UV-straling, HEV light en infraroodstraling – die ook onderweg heel eenvoudig is bij te werken. Door de reinigbare kwast verdient de ZO® Skin Health Sunscreen + Powder Broad Spectrum SPF 30 een extra aanbeveling voor iedereen wiens huid gevoelig is voor het ontwikkelen van bacterie-gerelateerde ontstekingsreacties.

VOOR WIE NIET?

✗ Dit product bevat enkele ingrediënten die bij sommige personen een allergische reactie kunnen veroorzaken. Die ingrediënten zijn in het onderstaande overzicht te herkennen aan een ⁂ achter de INCI-naam. Wanneer bij jou een allergie voor een van die bestanddelen is vastgesteld, dan is dit product waarschijnlijk niet geschikt voor jouw huid.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

De ZO® Skin Health Sunscreen + Powder Broad Spectrum SPF 30 is verkrijgbaar in 3 tinten, kost € 72,95 en is verkrijgbaar bij een van de erkende ZO® behandelcentra in de Benelux, waarvan je hier de dichtstbijzijnde kunt opzoeken. Meer informatie over deze sunscreen vind je op de site van ZO® Skin Health Benelux.

Dank!

Een hartelijk dankjewel aan ZO® Skin Health Benelux voor het toezenden van dit product!


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen. 

**) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.


INGREDIËNTEN:
TITANIUM DIOXIDE 24,4%, titaniumdioxide – mineraal zonnefilter dat de huid beschermt tegen UV-A2 en UV-B straling door die te reflecteren. Wordt daarnaast ook gebruikt als kleurstof (titaanwit) → factsheet; ZINC OXIDE 23,4%, zinkoxide – mineraal zonnefilter dat de huid beschermt tegen UV-A1, UV-A2 en UV-B straling door die te absorberen → factsheet; MICA – verzamelnaam voor een groep mineralen die tegen zeer hoge temperaturen bestand zijn en in cosmetica worden verwerkt voor een glanzend, glitterend of parelmoerachtig effect; POLYMETHYL METHACRYLATE, PMMA + HDI/TRIMETHYLOL HEXYLLACTONE CROSSPOLYMER = “Marshmallow Powder” dat talg selectief absorbeert: overmatige talg wordt opgenomen, zonder de vochtbalans van de huid te verstoren. Daarnaast maakt het dat een formule zich soepel laat verdelen en na het aanbrengen een elastisch gevoel geeft → meer informatie; SIMMONDSIA CHINENSIS BUTTER❦ – “boter” van jojoba-olie (zie hier onder); HYDROGEN DIMETHICONE – filmvormende silicone, bindt pigmenten en maakt dat een formule zich goed aan de huid hecht. Verhoogt de SPF in zonbeschermingsproducten en wordt tevens gebruikt als coating voor minerale zonnefilters; DIMETHICONE, siliconen-olie die verlies van water tegengaat, de huid zijdezacht maakt en een instant anti-aging effect heeft door rimpeltjes op te vullen; SYNTHETIC FLUORPHLOGOPITE, synthetische mica – geeft een glanzend, glitterend of parelmoerachtig effect; SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL❦, jojoba-olie – moisturizende olie die rijk is aan zgn. fatty alcohols en vetzuren. Remt ontstekingsreacties, versnelt wondheling en bevordert de opname van andere ingrediënten → factsheet; AQUA – water; ASCORBIC ACID, ascorbinezuur – vitamine C, krachtige anti-oxidant, die de vorming van collageen bevordert, hyperpigmentatie vermindert en ontstekingsreacties tegengaat → factsheet; TOCOPHERYL ACETATE⁂ α-tocoferylacetaat – ester van α-tocoferol en azijnzuur die na het aanbrengen wordt omgezet in α-tocoferol of wel “vitamine E”. Anti-oxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en ondersteunt het herstel van de huid na verwonding of zonverbranding → factsheet; RETINYL PALMITATE, inactieve ester van retinol en palmitinezuur die na het aanbrengen op de huid gedeeltelijk wordt omgezet in actieve retinol → factsheet; TRIETHOXYCAPRYLYLSILANE – emulgator en bindmiddel; METHICONE – silicone die poeders zeer waterbestendig en goed verdeelbaar maakt; TIN OXIDE – zorgt voor een glans-effect; MELANIN, merknaam Liposhield™ HEV – gefractioneerde, vegan melanine die de huid beschermt tegen de schadelijke effecten van HEV-light (“blauw licht”) → factsheet; ETHYLHEXYLGLYCERIN⁂ – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; PENTYLENE GLYCOL⁂ – oplos- en conserveermiddel met hydraterende eigenschappen; PHENOXYETHANOL⁂ 2-fenoxyethanol – conserveermiddel; IRON OXIDES – minerale kleurpigmenten.


❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het (vaak in zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie 


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: