Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: Meditopics Doorbloedingsmasker
Het Meditopics Doorbloedingsmasker is allesbehalve een maskertje waarmee je lekker een half uur lang op de bank kunt gaan liggen ontspannen. Dit masker werkt namelijk als een dolle – en dat nog heel snel ook. Binnen enkele minuten wordt de doorbloeding van je huid dusdanig gestimuleerd, dat je gezicht zo rood wordt als een radijsje. En zodra dat het geval is, moet je het masker alweer verwijderen – waarna het nog maximaal een uurtje doorwerkt.

Dit masker werd ontwikkeld om 1 tot 2 keer per week te gebruiken – of gedurende enkele weken dagelijks, als kuurtje. Zo'n kuurtje beviel mij echter zó goed, dat ik vorige week een tweede flacon aanschafte om er een Kuur van te kunnen maken. Want ik vind het wel wat: intense stimulering van de bloedcirculatie, waardoor zuurstof samen met andere belangrijke “stofjes” razendsnel de plaats van hun bestemming bereiken – terwijl afvalstoffen juist versneld worden afgevoerd. Daarnaast vind ik het gewoon lekker: even een gezicht als snelheidsduiveltje op een Duitse Autobahn – en daarna chillen met een fijn verzorgend serum.

Goede doorbloeding = goede voeding van je huid

Tussen ons 20e en 70e levensjaar neemt bloedcirculatie in onze huid af met zo'n 40%. Door die verminderde doorbloeding krijgt onze huid ook minder van de “voeding” die nodig is om gezond te blijven en om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Anti-oxidanten* bijvoorbeeld, die de huid helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. Of vitamine C, die noodzakelijk is voor de vorming van collageen. En over collageen gesproken: dat Grote Eiwit wordt gebouwd met behulp van kleine eiwitjes – waarvan peptiden waarschijnlijk de meest beroemde zijn. Al die belangrijke stofjes worden in piepkleine hapjes aan de huid afgeleverd door capillairen; bloedvaatjes die zó fijn zijn, dat rode bloedcellen er alleen 1 voor 1 doorheen kunnen. Die rode bloedcellen brengen de huid trouwens het állerbelangrijkste: zuurstof.

Meer lezen over “Skin Food From Within” door een verbeterde bloedcirculatie


Hygroplex™ HHG: stimuleert de doorbloeding met neefjes van Niacinamide

Hygroplex™ HHG is een ingrediëntencomplex dat maar liefst 9 hydraterende bestanddelen bevat. Daarvan is ureum de beroemdste, maar die moisturizende exfoliant is in deze context toch echt minder interessant dan hexyl nicotinate – een potig neefje van niacinamide. Hexyl nicotinate maakt dat de bloedvaatjes in de huid zich verwijden, waardoor de doorbloeding wordt gestimuleerd en er meer voedingsstoffen en zuurstof aan de huidweefsels wordt afgegeven. Daarnaast bevat dit masker nog een ander neefje van niacinamide, met een soortgelijke werking: benzyl nicotinate.

Factsheet Hygroplex™ HHG


Phytexcell™ Nettle: bestrijdt vrije radicalen en kalmeert ontstekingsreacties

Phytexcell™ Nettle is een ingrediëntencomplex waarvan het actieve bestanddeel wordt gevormd door brandnetel-extract. En hoeveel nare rode uitslag een levende brandnetel-plant ook kan veroorzaken – het extract is juist lief voor je huid. Brandnetel-extract kalmeert ontstekingsreacties en bezit daarnaast anti-oxidatieve eigenschappen; een combinatie die aanwijzingen opleverde dat dit extract kan helpen om wondgenezing te versnellen.

Factsheet Phytexcell™ Nettle


ZEMEA® de mooie moisturizer met de chemische INCI-naam

Propanediol is de tweede INCI-naam op de ingrediëntenlijst – meteen na water. Die INCI klinkt behoorlijk “chemisch” – terwijl propanediol juist 100% plantaardig is. De merknaam past wat beter bij deze mooie moisturizer: ZEMEA®.
ZEMEA® hydrateert niet alleen uitstekend (vooral in combinatie met glycerine), het maakt ook dat actieve ingrediënten beter door de huid worden opgenomen. Daarnaast geeft het de huid een zacht gevoeletje.

Factsheet ZEMEA®


… en verder lékker niks!

Tot slot is het Meditopics Doorbloedingsmasker fijn door wat er juist NIET in zit. Geen hoge concentraties van synthetische conserveer- en oplosmiddelen bijvoorbeeld, die écht helemaal niks te zoeken hebben op, of zelfs ín een huid waarvan de doorbloeding even enorm is. Ook geen moleculaire obeesjes trouwens, waarvan er na het afspoelen een paar op de huid zouden kunnen achterblijven – om daar de weg te blokkeren voor de actives uit de rest van je routine.


MIJN ERVARINGEN

Lockdown-experimentje
Hoe lang ik het Meditopics Doorbloedingsmasker dagelijks blijf gebruiken, durf ik nog niet te zeggen – maar het zou zo maar maandenlang kunnen zijn. Dat terwijl dit masker ik-weet-niet-hoe-lang onaangebroken in de ijskast lag (letterlijk trouwens, uit voorzorg – omdat de meeste huidverzorgingsproducten niet gemaakt zijn voor temperaturen boven de 25 graden) Vóór COVID-19 nam ik namelijk zelden de tijd voor een maskertje – laat staan voor een masker-kuurtje. Daarnaast was ik een beetje bang voor min of meer blijvende rode vlekken. Maar toen was daar ineens het Nieuwe Abnormaal, dat me langdurig achter de geraniums bonjourde. Alle tijd voor maskertjes, dus – plus alle gelegenheid voor een experimentje dat mogelijk wat roodgevlekt zou kunnen uitpakken.

Eerst even schrikken
De eerste keer was het even schrikken. “De huid gaat gloeien, wordt warm en rood”: het staat heel duidelijk op de verpakking. Toch had niet verwacht dat ik binnen enkele minuten na het aanbrengen een gloeiend rood gezicht zou krijgen. Écht gloeiendergloei rood – als in een zonverbranding die je niemand gunt. Gelukkig bleek dat maar heel even te duren; na het afspoelen is het gegloei meteen afgelopen en neemt ook de extreme roodheid snel af. Na een uurtje zijn ook de lichtere rode vlekken weg.

HEMA waswantjes: perfect voor het verwijderen
Ook bij het gebruik van dit masker ben ik weer helemaal te blij met het bestaan van de HEMA waswantjes. Allereerst omdat ze zo superzacht zijn, wat bepaald geen overbodige luxe is bij een gloeiendergloei huid. Daarnaast maken ze het mogelijk om het masker heel precies te verwijderen, zonder dat daarbij iets in mijn ogen kan komen.

De resultaten
Hoe verdrietig en vervelend de pandemie ook is; mijn huid gaat er alleen maar op vooruit. Als risicogroepie doe (en laat!) ik nu eenmaal van alles om dat ruk-virus uit mijn buurt te houden – én om te zorgen dat mijn immuunsysteem sterk genoeg is om zogezegd wel een covidje te kunnen hebben. Dus ik slaap al maanden voldoende. Ik eet gezond – inclusief een bergje supplementen – en drink liters kruideninfusie. Roken doe ik al lang niet meer – en wijntjes zijn sinds vorige week opnieuw volledig in de ban, omdat er in mijn woonplaats té veel covidiots vakantie komen vieren, die afkomstig zijn uit de oranje gebieden van Nederland. Voeg daarbij een heel rijtje aan huidverzorgingsproducten die allemaal goede dingen doen – en je kunt niet anders dan concluderen dat de huidverbetering een som is van heel veel delen. Maar toch... het deel “verbeterde doorbloeding” wil ik voorlopig nog niet missen. En waarom zou ik? Als ik dan toch van de COVID-nood een deugd moet zien te maken, dan doe ik het liever meteen goed ook.


VOOR WIE?

Iedereen die de doorbloeding van haar of zijn huid een stevige boost wil geven – kort dan wel langer durend.

VOOR WIE NIET?

Volgens Meditopics is dit Doorbloedingsmasker ongeschikt voor een zeer gevoelige huid en bij eczeem of teleangiëctasiën. Ik voeg daar graag nog rosacea aan toe. Daarnaast bevat de formule diverse ingrediënten die in (zeldzame) gevallen een allergische huidreactie kunnen veroorzaken. Die ingrediënten zijn te herkennen aan de ⁂ achter de INCI-naam in onderstaande ingrediëntenlijst.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 100 ml flacon Meditopics Doorbloedingsmasker kost ca. € 32,95 en is verkrijgbaar bij huidtherapeuten, schoonheidssalons en diverse online aanbieders. Meer informatie over de crème kun je hier vinden.

Meditopics is een hypo-allergene productlijn ontwikkeld door het Nederlandse Impex Dermatologie, in samenwerking met de HBO Opleiding Huidtherapie.

Dank!

Een hartelijk dank aan Meditopics voor het toezenden van de eerste flacon. Jullie hadden helemaal gelijk: dit masker is inderdaad iets voor mij... ik deed er alleen wat lang over om dat door te krijgen :))


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen.


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; PROPANEDIOL❦, merknaam ZEMEA® – uit maïs verkregen moisturizer die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en de huid een zacht gevoel geeft → factsheet; HEXYLENE GLYCOL⁂ – oplos- en verdunningsmiddel / bestanddeel Hygroplex™ HHG (zie hier onder); FRUCTOSE – “vruchtensuiker” met waterbindende eigenschappen / bestanddeel Hygroplex™ HHG GLUCOSE, dextrose of duivensuiker – bezit waterbindende eigenschappen / bestanddeel Hygroplex™ HHG (zie boven); SUCROSE, sacharose of tafelsuiker – bezit waterbindende eigenschappen / bestanddeel Hygroplex™ HHG (zie boven); UREA, ureum – hydrateert en exfolieert → factsheet / bestanddeel Hygroplex™ HHG (zie boven); DEXTRIN – koolhydraat met waterbindende eigenschappen / bestanddeel Hygroplex™ HHG (zie boven); ALANINE – α-aminozuur met huidverzorgende eigenschappen / bestanddeel Hygroplex™ HHG (zie boven); GLUTAMIC ACID, glutaminezuur – essentieel α-aminozuur met moisturizende en huidverzorgende eigenschappen / bestanddeel Hygroplex™ HHG (zie boven); ASPARTIC ACID, asparaginezuur – α-aminozuur die een belangrijke rol heeft bij de vorming van andere aminozuren, met hydraterende eigenschappen / bestanddeel Hygroplex™ HHG (zie boven); HEXYL NICOTINATE – ester van niacine (“vitamine PP”), stimuleert de doorbloeding van de huid en bezit moisturizende en huidverzorgende eigenschappen / actief bestanddeel Hygroplex™ HHGfactsheet; GLYCERIN❦ – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; BUTYLENE GLYCOL⁂ – oplosmiddel dat hydrateert en de opname van andere ingrediënten verbetert; URTICA DIOICA LEAF EXTRACT❦, brandnetel-extract – actief bestanddeel Phytexcell™ Nettle, dat anti-oxidatieve en kalmerende eigenschappen bezit → factsheet; CARBOMER – stabilisator; SODIUM BENZOATE⁂ – conserveermiddel; TRIETHANOLAMINE⁂, ook wel TEA of TEOA – emulgator / past de pH van een formule aan; BENZYL NICOTINATE – ester van niacine (“vitamine PP”). Bevordert de vasodilatatie (het verwijden van de bloedvaten) en bloedcirculatie, waardoor de huid rood kleurt. Daarom het ook wel een rubefacient genoemd: rubrum = rood in het Latijn → meer informatie; SODIUM PHYTATE – chelaatmiddel met een boostend effect op conserveermiddelen, waardoor daarvan minder hoeft te worden gebruikt; ALCOHOL – oplosmiddel; CI142051 – kleurstof; COCETH-7 (and) PPG-1-PEG-9 LAURYL GLYCOL ETHER (and) PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL❦ = Eumulgin® HPS, oplosmiddel ontwikkeld door BASF.


❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het (vaak in zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: