Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

De geurstoffen die een allergische huidreactie kunnen veroorzaken



Een allergische reactie op cosmetica? Grote kans dat het door het luchtje komt 

Eczeem wordt gekenmerkt door een huid die jeukt, rood is en schilfert – waarbij soms ook bobbeltjes en bultjes gevuld met vocht ontstaan. Het kent vele vormen en daarvan is allergisch contact-eczeem er een, die ontstaat door contact van de huid met een stof die een allergische reactie veroorzaakt. Maar al te vaak is zo'n stof een geurstof; op basis van 13 studies werd berekend dat 3,7% van de mensen last heeft van een parfumallergie en dat wanneer er sprake is van een allergische reactie op cosmetica, in 30-45% van de gevallen een geurstof de boosdoener is.

Boosdoeners die bijna altijd in de buurt zijn 

Cosmetica en toiletartikelen bevatten heel vaak parfum – soms zelfs ook wanneer de verpakking 'parfumvrij' of 'hypo-allergeen' vermeldt. Daarnaast zijn parfums te vinden in schoonmaakmiddelen, maar bijvoorbeeld ook in geneesmiddelen voor lokaal gebruik. Ook ontbreken ze niet in luchtverfrissing en -ventilatie en zelfs niet in onze voeding; als smaakstof bijvoorbeeld, of als – je kent het wel – 'natuurlijk aroma'. Sommige mensen spreken daarom wel van 'geurterreur', iets waar ik me als perfume lover niet snel bij zal aansluiten ;-) Feit is echter dat we bijna allemaal dagelijks in aanraking komen met parfums – en dat kan heel vervelend zijn als je voor enkele geurstoffen allergisch bent of zelfs voor geurstoffen in het algemeen. Dat geldt nog even sterker als je een ijdeltuitje bent, want een parfumallergie kan je keuze in huidverzorging soms behoorlijk beperken. Ik was daarom heel blij toen er bij mij met behulp van diverse onderzoeken, waaronder de zogeheten plaktest, een heel rijtje allergieën werd vastgesteld – maar niet voor geurstoffen. Dat biedt geen garantie voor de toekomst, want ik heb nu eenmaal een atopische constitutie – maar so far so good.

Verboden, vrij toegestane en gelimiteerde parfumgrondstoffen

Verboden
Sommige parfumcomponenten zijn in Europa verboden. De bekendste daarvan is Musk Ambrette – dat een onderdeel vormde van Chanel N° 46, door Gabrielle Chanel gelanceerd na afloop van de Tweede Wereldoorlog en inmiddels niet meer verkrijgbaar.

Vrij toegestaan
Daarnaast bestaan er heel veel geurstoffen die vrij zijn toegestaan en waarvan de naam niet bij de INCI's hoeft te worden vermeld, maar die onder de algemene noemer 'parfum' of 'fragance' mogen worden geplaatst. Vaak worden er heel veel stoffen onder die noemer geplaatst, want in cosmetica worden mengsels van tientallen geurstoffen verwerkt.

Gelimiteerd (mogelijk allergeen)
Tot slot bestaan er de zogeheten gelimiteerde parfumgrondstoffen – ook wel declaratieplichtige allergenen genoemd. Dit zijn de stoffen die het vaakst parfumallergie veroorzaken en daarom op cosmeticaverpakkingen moeten worden vermeld. Onderstaand vind je een overzicht van deze gelimiteerde parfumgrondstoffen – een meer volledig overzicht van álle geurstoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken kun je hier vinden. Beide overzichten zijn trouwens geen 'zwarte lijsten'; als je geen last hebt van een parfumallergie is er geen reden deze stoffen te vermijden (al denken parfumhaters daar uiteraard anders over)
Wel zijn er ook onder de gelimiteerde parfumgrondstoffen weer een aantal waarvan bekend is dat ze vergeleken met hun 'collega- allergenen' de meeste reacties veroorzaken: Evernia prunastri, isoeugenol, hexyl cinnamal en hydroxycitronellal.

Gelimiteerde parfumgrondstoffen:

AMYL CINNAMAL - ook wel: a-Amyl-cinnamaldehyde
ALPHA-ISOMETHYL IONONE - ook wel: 3-Methyl-4-(2,6,6-tri-methyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one
AMYL CINNAMYL ALCOHOL - ook wel: Amylcinnamyl Alcohol – amylkaneelalcohol
ANISE ALCOHOL - ook wel: Anisyl Alcohol – 4-methoxybenzyl alcohol
BENZYL ALCOHOL - ook wel: Benzylalcohol
BENZYL BENZOATE - ook wel: Benzylbenzoaat – Scabanca
BENZYL CINNAMATE - ook wel: Benzylcinnamaat
BENZYL SALICYLATE
BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL- ook wel: Lilial – BMHCA – 2-(4-tert-butylbenzyl) Propionaldehyde (Butylphenyl Methylpropional)
CINNAMYL ALCOHOL - ook wel: Cinnamic alcohol – kaneelalcohol
CITRAL - ook wel: Limonal
CITRONELLOL - ook wel: Dihydrogeraniol
COUMARIN - ook wel: Coumarine
EUGENOL
EVERNIA FURFURACEA EXTRACT - ook wel: Treemoss extract – boomosextract
EVERNIA PRUNASTRI LICHEN EXTRACT - ook wel: Oak Moss extract –  eikenmosextract
FARNESOL
GERANIOL
HEXYL CINNAMAL - ook wel: Cinnamal – Cinnamic aldehyde – Hexylcinnamaldehyde
HYDROXYCITRONELLAL
HYDROXYISOHEXYL 3-CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE - ook wel: Lyral
ISOEUGENOL
LIMONENE - ook wel: Limoneen
LINALOOL
METHYL 2-OCTYNOATE - ook wel: Methyl heptin carbonate


Laatste update: 18 augustus 2020




DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: