Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Anti-aging huidverzorgingsroutine voor de 50⁺ huid

Goedemorgen, 

Ik lees regelmatig je site vol nuttige adviezen. Dank voor je onafhankelijke deskundigheid! 

Ik heb een vraag: ik verzorg mijn gezicht sinds enkele weken met The Ordinary Niacinamide serum, “Buffet” serum en Q10 dagcrème van AH. Oogcrème van CeraVe, Eye Repair Cream. 's Morgens en 's avonds dezelfde routine. Reinigen met squalane of een reiniger van Vichy, schuimig spul. 

Wat kan ik nog toevoegen aan mijn routine om meer effect te krijgen? Er is zoveel, maar wat te kiezen? Bijv. iets met retinol, iets met vitamine C, en hoe combineert dat met de serums die ik al gebruik? 

Ik ben 55, mijn huid is redelijk gevoelig, wat droog, dun en helaas best rimpelig. Vooral lijnen vanaf mijn mondhoeken (die krijg ik echt niet meer weg...) en rimpeltjes rond de ogen...

Vriendelijke groeten!
Erica


Hi Erica,

Hartelijk dank voor je mooie complimenten! Het voelt altijd weer fijn om zoiets te lezen.

En ja, tegen sommige lijntjes is inderdaad zogezegd niet op te smeren – daar moet echt een spuitje aan te pas komen. Toch bestaan er gelukkig ingrediënten waarmee we huidveroudering kunnen vertragen – en (verdere) vroegtijdige huidveroudering zelfs kunnen voorkomen. 

Onderstaand mijn tips, adviezen en suggesties – ik hoop dat je er iets aan hebt. 

Beste groet, blijf gezond,
Mariella

PS: Dit is de laatste keer dat ik zo'n uitgebreid advies geef voor het samenstellen van een individuele huidverzorgingsroutine – en daarbij vragen beantwoord over het combineren van verschillende, specifieke producten. Ik deed dat altijd met plezier – on- en offline – maar het is helaas té tijdrovend om nog te kunnen combineren met de pro bono missie van the•brainy•beaut.


Ik herhaal: zonbescherming ;-)

Als het aankomt op het voorkomen van (verdere) vroegtijdige huidveroudering, dan is en blijft zonbescherming toch het meest belangrijk – ja... ik herhaal het nog maar een keer ;-) Ook op bewolkte dagen en ook in de herfst en winter. Zoals je wellicht al gemerkt hebt, ben ik erg strikt in de FDA-leer: voor mij geen UV-filter waarvan de effectiviteit en veiligheid niet gegarandeerd wordt door het oordeel van onafhankelijke, ter zake kundige wetenschappers. Ik adviseer daarom altijd om een product met zinkoxide te gebruiken.
In veel formules wordt zinkoxide gecombineerd met titaniumdioxide – het andere minerale filter dat aan de strenge eisen van de FDA voldoet. Dat is een prima combinatie, mits de titaniumdioxide is voorzien van een coating, bijvoorbeeld van siliconen. Helaas ontbreekt het daar nog wel eens aan, vooral bij “groengewassen” merken – die zich laten voorstaan op “100% natuurlijk” en zo. Ze vergeten daar alleen even bij te zeggen dat de wijze waarop titaniumdioxide wordt geproduceerd nou niet echt “groen” is... En nog erger: dat titaniumdioxide zonder coating vrije radicalen laat ontstaan, wanneer het aangebracht op de huid wordt blootgesteld aan UV-straling. En vrije radicalen veroorzaken nou juist vroegtijdige huidveroudering!

Ten retinol!

Retinol noemde je zelf al en dat is een heel goed idee! Ik gebruik een retinol serum in de avond, maar er zijn ook vrouwen die naar volle tevredenheid 's morgens én 's avonds een product met retinol gebruiken.

Je geeft aan een redelijk gevoelige huid te hebben. Daarom zou ik je willen adviseren enig geduld te hebben – en het gebruik van retinol geleidelijk aan, over enkele maanden op te bouwen. Bijvoorbeeld zo:

Eerst: The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion, die naast Granactive Retinoid® ook 0,1% gestabiliseerde retinol bevat. Ik vond dat een énorm plezierig serum om te gebruiken – en ik vind het nog steeds jammer dat Deciem geen Granactive Retinoid®-serums heeft ontwikkeld met hogere percentages retinol.

Dan: het Olaz Regenerist Retinol 24 Nachtserum, want die lijkt 0,25% retinol te bevatten. Ook hier weer een combinatie met een andere retinoïde die volgens de uitvinder helemaal de Billie is – en ook weer plezierig in gebruik (niet énorm plezierig i.m.o. maar wel plezierig genoeg om “plezierig” genoemd te mogen worden :))
Of: The Ordinary Retinol 0,2% in Squalane – om even lekker kort door de 0,2% retinol-bocht te gaan. Daarmee zou je je huid binnen een week of twee aan de iets hogere concentratie retinol kunnen laten wennen, zodat je daarna snel door kunt. Tenminste... ik vond de retinol serums van The Ordinary giga-vervelend in gebruik door de overkill aan squalane. Glimmen, plakken en maar niet intrekken: ik hield er een gruwelhekel aan hoge concentraties squalane aan over. Maar wellicht zijn jouw ervaringen anders... en voor die paar euro kun je je sowieso geen bult vallen aan zo'n serum.

Vervolgens: de Meditopics 1% Retinoïden CrèmeDie crème is een van de weinige huidverzorgingsproducten van Nederlandse bodem waar we echt trots op kunnen zijn. Meditopics heeft in deze formule 0,5% ingekapselde retinol gecombineerd met 0,5% retinylpalmitaat – een retinol-ester die zwakker is en geleidelijker werkt. De hydraterende formule bevat ook enkele kalmerende ingrediënten, dus als je het geduld niet hebt om rustig op te bouwen met lagere percentages, dan is dit dé crème voor je. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om de crème aanvankelijk om de dag te gebruiken, totdat je huid voldoende gewend is.

Desgewenst kun je daarna nog een stapje verder gaan, met een serum of crème met 1% retinol. Dat is het hoogst mogelijk percentage retinol dat de huid verdraagt zonder last te krijgen vervelende bijwerkingen. Producenten die beweren dat hun serum of crème 2 of zelfs 3% retinol bevat zijn óf jokkebrokken óf hebben geen verstand van zaken. Ik ben zelf pas kort geleden begonnen met een 1% serum, dus ik kan je daarover nog geen suggesties doen.

Gebruik een product met retinol altijd als laatste – want The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% en “Buffet” hebben allebei een waterbasis. In retinol-producten is bijna altijd een “vetje” of olie te vinden, dus daarmee beginnen is geen goed idee. Wanneer je retinol ook voor je oogcontouren wilt gaan gebruiken (wat ik trouwens aanbeveel) dan kun je óf het gebruik van een aparte oogcrème overslaan – óf de oogcrème aanbrengen over het retinol product (iets dat ik alleen aanbeveel wanneer beide formules matchen – maar het voert te ver om daar hier verder op in te gaan)

Bakuchiol: wat extra retinol-like effecten

Voor wat extra retinol-like effecten overdag, zou je een product met bakuchiol kunnen overwegen. Zoals bijvoorbeeld de Indeedlabs Bakuchiol Reface™ Pads of de Bakuchiol Moisturiser van The INKEY List.

Glycolzuur: absoluut het overwegen waard

Ook glycolzuur is absoluut het overwegen waard voor de verzorging van de 50⁺ huid. Ik heb de “AHA der AHA's” zelf jarenlang trouw gebruikt, in verschillende formules en diverse concentraties. Daarmee ben ik pas deze maand (tijdelijk?) gestopt omdat ik graag producten met peptiden wilde gaan gebruiken – in elk geval voor een tijdje. Want het grote nadeel van “zuurtjes” zoals glycolzuur, salicylzuur en ascorbinezuur: ze laten peptiden uiteenvallen in inactieve deeltjes.

Het gebruik van glycolzuur kan even wennen zijn als je huid tot de meer gevoelige types behoort. Ik vond het typische glycolzuur-geprikkel altijd goed te doen (zelfs in hoge concentraties) – maar dat is voor iedereen anders.

Maar het is en blijft een ingrediënt waarvan de anti-aging werking uitvoerig en onafhankelijk is onderzocht en aangetoond – en daarom is het dus absoluut een aanbeveling waard. Alleen... dan zul je dus wel afscheid moeten nemen van “Buffet”.

Vitamine C: ook fijn

Vitamine C is ook een goed idee. Maar: in “pure” (ascorbinezuur) vorm niet te combineren met niacinamide en evenmin met peptiden. Vitamine C-esters kun je in de regel wél gelijktijdig met niacinamide en peptiden gebruiken
Ik vond het Facetheory Regena C20 Serum met 20% sodium ascorbyl phosphate plezier om te gebruiken – en ik heb recentelijk een “handcrème” met vitamine C gepromoveerd tot nachtcrème.

Tot slot: een voedingssupplement?

Met vraagteken, want ik ben zelf nog maar net begonnen met een supplement dat belooft de productie van collageen (en zelfs elastine en keratine) van binnenuit te stimuleren. Daarnaast testen twee lieve, niet-veggie dames momenteel Oslo Skin Lab – maar ook zij hebben nog niet de twee volle maanden volgemaakt die nodig zijn om resultaten te zien. Maar ik ga de komende maanden véél aandacht besteden aan voedingssupplementen – en wellicht weet een daarvan ook jouw interesse te wekken.Reacties

 1. Hoi Mariella,
  Ook ik lees je blog graag voor de heldere en betrouwbare informatie, dank daarvoor!
  Bovenstaande roept wel een vraag bij me op. Sinds ongeveer 2 maanden gebruik ik vrijwel nachtelijks Glycolic acid, ook van the Ordinary (ik was wat huiverig maar kan er wonderwel goed tegen). Maar overdag gebruik ik wel regelmatig peptiden. Kan die combinatie ook niet, werkt het effect van glycolic acid overdag dan door?

  Alvast bedankt voor een reactie en hartelijke groet,
  Monique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Monique,

   Hartelijk dank voor de fijne complimenten – wat goed om te lezen dat je mijn blog zo graag leest!

   Glycolzuur werkt nog een aanzienlijk aantal uren door, in die zin dat de pH waarde van de huid in elk geval drie uur lang significant verlaagd blijft. Maar na 8 uur is die pH waarde weer normaal en is het glycolzuur zelf helemaal verdwenen – door een klein moleculair gewicht dringt het namelijk snel en gemakkelijk door naar de diepere huidlagen. Dus jouw peptiden hebben niks te vrezen :-)

   Beste groet, blijf gezond,

   Mariella

   Verwijderen
 2. Ik wil Marriella's opemeking over het belang van een SPF, het hele jaar door (!), benadrukken. Maar minstens zo belangrijk is het de zon te mijden! Ook al heb je factor 50 op, ga niet op het strand of terras liggen bakken, fiets of loop niet langer dan vijf minuten in de zon! Want je verbrandt dan wel minder snel, de (versnelde) veroudering gaat gewoon door!
  De zon is oorzaak nummer 1 van pigmentvlekken, rimpels, huidverzakking, nog los van het risico op huidkanker. Als je jong bent denk je alleen maar aan mooi bruin zijn, maar geloof me, na je veertigste of vijftigste heb je spijt als jaren op je hoofd. Ik spreek uit ervaring, ben 56 en heb in mijn 10- en 20-iger jaren ook uren liggen bakken. Tot het me opviel dat mijn huid in de herfst als ik weer wit was er altijd veel slechter aan toe was dan in het voorjaar. Godzijdank ben ik vanaf mijn 30ste goed voor mijn huis gaan zorgen en uit de zon gebleven (schaduw, hoeden en zonnekleppen) en met name ook tretinoine oftewel vitamine A zuur heeft heel wat schade goedgemaakt. Nu probeer ik alleen maar de beste verzorging voor mijn huid te vinden en word steevast minstens 10 jaar jonger geschat.
  Maar het beste is: jong geleerd oud gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: