Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Anti-aging huidverzorgingsroutine voor de 50⁺ huid


Goedemorgen, 

Ik lees regelmatig je site vol nuttige adviezen. Dank voor je onafhankelijke deskundigheid! 

Ik heb een vraag: ik verzorg mijn gezicht sinds enkele weken met The Ordinary Niacinamide serum, “Buffet” serum en Q10 dagcrème van AH. Oogcrème van CeraVe, Eye Repair Cream. 's Morgens en 's avonds dezelfde routine. Reinigen met squalane of een reiniger van Vichy, schuimig spul. 

Wat kan ik nog toevoegen aan mijn routine om meer effect te krijgen? Er is zoveel, maar wat te kiezen? Bijv. iets met retinol, iets met vitamine C, en hoe combineert dat met de serums die ik al gebruik? 

Ik ben 55, mijn huid is redelijk gevoelig, wat droog, dun en helaas best rimpelig. Vooral lijnen vanaf mijn mondhoeken (die krijg ik echt niet meer weg...) en rimpeltjes rond de ogen...

Vriendelijke groeten!
Erica


Hi Erica,

Hartelijk dank voor je mooie complimenten! Het voelt altijd weer fijn om zoiets te lezen.

En ja, tegen sommige lijntjes is inderdaad zogezegd niet op te smeren – daar moet echt een spuitje aan te pas komen. Toch bestaan er gelukkig ingrediënten waarmee we huidveroudering kunnen vertragen – en (verdere) vroegtijdige huidveroudering zelfs kunnen voorkomen. 

Onderstaand mijn tips, adviezen en suggesties – ik hoop dat je er iets aan hebt. 

Beste groet, blijf gezond,
Mariella

PS: Dit is de laatste keer dat ik zo'n uitgebreid advies geef voor het samenstellen van een individuele huidverzorgingsroutine – en daarbij vragen beantwoord over het combineren van verschillende, specifieke producten. Ik deed dat altijd met plezier – on- en offline – maar het is helaas té tijdrovend om nog te kunnen combineren met de pro bono missie van the•brainy•beaut.


Ik herhaal: zonbescherming ;-)

Als het aankomt op het voorkomen van (verdere) vroegtijdige huidveroudering, dan is en blijft zonbescherming toch het meest belangrijk – ja... ik herhaal het nog maar een keer ;-) Ook op bewolkte dagen en ook in de herfst en winter. Zoals je wellicht al gemerkt hebt, ben ik erg strikt in de FDA-leer: voor mij geen UV-filter waarvan de effectiviteit en veiligheid niet gegarandeerd wordt door het oordeel van onafhankelijke, ter zake kundige wetenschappers. Ik adviseer daarom altijd om een product met zinkoxide te gebruiken.
In veel formules wordt zinkoxide gecombineerd met titaniumdioxide – het andere minerale filter dat aan de strenge eisen van de FDA voldoet. Dat is een prima combinatie, mits de titaniumdioxide is voorzien van een coating, bijvoorbeeld van siliconen. Helaas ontbreekt het daar nog wel eens aan, vooral bij “groengewassen” merken – die zich laten voorstaan op “100% natuurlijk” en zo. Ze vergeten daar alleen even bij te zeggen dat de wijze waarop titaniumdioxide wordt geproduceerd nou niet echt “groen” is... En nog erger: dat titaniumdioxide zonder coating vrije radicalen laat ontstaan, wanneer het aangebracht op de huid wordt blootgesteld aan UV-straling. En vrije radicalen veroorzaken nou juist vroegtijdige huidveroudering!

Ten retinol!

Retinol noemde je zelf al en dat is een heel goed idee! Ik gebruik een retinol serum in de avond, maar er zijn ook vrouwen die naar volle tevredenheid 's morgens én 's avonds een product met retinol gebruiken.

Je geeft aan een redelijk gevoelige huid te hebben. Daarom zou ik je willen adviseren enig geduld te hebben – en het gebruik van retinol geleidelijk aan, over enkele maanden op te bouwen. Bijvoorbeeld zo:

Eerst: The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion, die naast Granactive Retinoid® ook 0,1% gestabiliseerde retinol bevat. Ik vond dat een énorm plezierig serum om te gebruiken – en ik vind het nog steeds jammer dat Deciem geen Granactive Retinoid®-serums heeft ontwikkeld met hogere percentages retinol.

Dan: het Olaz Regenerist Retinol 24 Nachtserum, want die lijkt 0,25% retinol te bevatten. Ook hier weer een combinatie met een andere retinoïde die volgens de uitvinder helemaal de Billie is – en ook weer plezierig in gebruik (niet énorm plezierig i.m.o. maar wel plezierig genoeg om “plezierig” genoemd te mogen worden :))
Of: The Ordinary Retinol 0,2% in Squalane – om even lekker kort door de 0,2% retinol-bocht te gaan. Daarmee zou je je huid binnen een week of twee aan de iets hogere concentratie retinol kunnen laten wennen, zodat je daarna snel door kunt. Tenminste... ik vond de retinol serums van The Ordinary giga-vervelend in gebruik door de overkill aan squalane. Glimmen, plakken en maar niet intrekken: ik hield er een gruwelhekel aan hoge concentraties squalane aan over. Maar wellicht zijn jouw ervaringen anders... en voor die paar euro kun je je sowieso geen bult vallen aan zo'n serum.

Vervolgens: de Meditopics 1% Retinoïden CrèmeDie crème is een van de weinige huidverzorgingsproducten van Nederlandse bodem waar we echt trots op kunnen zijn. Meditopics heeft in deze formule 0,5% ingekapselde retinol gecombineerd met 0,5% retinylpalmitaat – een retinol-ester die zwakker is en geleidelijker werkt. De hydraterende formule bevat ook enkele kalmerende ingrediënten, dus als je het geduld niet hebt om rustig op te bouwen met lagere percentages, dan is dit dé crème voor je. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om de crème aanvankelijk om de dag te gebruiken, totdat je huid voldoende gewend is.

Desgewenst kun je daarna nog een stapje verder gaan, met een serum of crème met 1% retinol. Dat is het hoogst mogelijk percentage retinol dat de huid verdraagt zonder last te krijgen vervelende bijwerkingen. Producenten die beweren dat hun serum of crème 2 of zelfs 3% retinol bevat zijn óf jokkebrokken óf hebben geen verstand van zaken. Ik ben zelf pas kort geleden begonnen met een 1% serum, dus ik kan je daarover nog geen suggesties doen.

Gebruik een product met retinol altijd als laatste – want The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% en “Buffet” hebben allebei een waterbasis. In retinol-producten is bijna altijd een “vetje” of olie te vinden, dus daarmee beginnen is geen goed idee. Wanneer je retinol ook voor je oogcontouren wilt gaan gebruiken (wat ik trouwens aanbeveel) dan kun je óf het gebruik van een aparte oogcrème overslaan – óf de oogcrème aanbrengen over het retinol product (iets dat ik alleen aanbeveel wanneer beide formules matchen – maar het voert te ver om daar hier verder op in te gaan)

Bakuchiol: wat extra retinol-like effecten

Voor wat extra retinol-like effecten overdag, zou je een product met bakuchiol kunnen overwegen. Zoals bijvoorbeeld de Indeedlabs Bakuchiol Reface™ Pads of de Bakuchiol Moisturiser van The INKEY List.

Glycolzuur: absoluut het overwegen waard

Ook glycolzuur is absoluut het overwegen waard voor de verzorging van de 50⁺ huid. Ik heb de “AHA der AHA's” zelf jarenlang trouw gebruikt, in verschillende formules en diverse concentraties. Daarmee ben ik pas deze maand (tijdelijk?) gestopt omdat ik graag producten met peptiden wilde gaan gebruiken – in elk geval voor een tijdje. Want het grote nadeel van “zuurtjes” zoals glycolzuur, salicylzuur en ascorbinezuur: ze laten peptiden uiteenvallen in inactieve deeltjes.

Het gebruik van glycolzuur kan even wennen zijn als je huid tot de meer gevoelige types behoort. Ik vond het typische glycolzuur-geprikkel altijd goed te doen (zelfs in hoge concentraties) – maar dat is voor iedereen anders.

Maar het is en blijft een ingrediënt waarvan de anti-aging werking uitvoerig en onafhankelijk is onderzocht en aangetoond – en daarom is het dus absoluut een aanbeveling waard. Alleen... dan zul je dus wel afscheid moeten nemen van “Buffet”.

Vitamine C: ook fijn

Vitamine C is ook een goed idee. Maar: in “pure” (ascorbinezuur) vorm niet te combineren met niacinamide en evenmin met peptiden. Vitamine C-esters kun je in de regel wél gelijktijdig met niacinamide en peptiden gebruiken
Ik vond het Facetheory Regena C20 Serum met 20% sodium ascorbyl phosphate plezier om te gebruiken – en ik heb recentelijk een “handcrème” met vitamine C gepromoveerd tot nachtcrème.

Tot slot: een voedingssupplement?

Met vraagteken, want ik ben zelf nog maar net begonnen met een supplement dat belooft de productie van collageen (en zelfs elastine en keratine) van binnenuit te stimuleren. Daarnaast testen twee lieve, niet-veggie dames momenteel Oslo Skin Lab – maar ook zij hebben nog niet de twee volle maanden volgemaakt die nodig zijn om resultaten te zien. Maar ik ga de komende maanden véél aandacht besteden aan voedingssupplementen – en wellicht weet een daarvan ook jouw interesse te wekken.



DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: