Doorgaan naar hoofdcontent

ACTUEEL

Lezersvraag: Is het collageenpoeder van Oslo Skin Lab inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven? ••• DEEL II •••

  “Ben jij op de hoogte van het collageen poeder van Oslo Skin Lab, genaamd The Solution? Is dit inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven?” Die vraag stelde Ingrid me in februari 2020. Ik was op dat moment druk bezig met de laatste voorbereidingen van de oprichting van the•care•connection. Dat is de stichting waarvan de oprichting noodzakelijk bleek voor de administratieve en met name fiscale kant van de missie van the•brainy•beaut: lezers eerlijk, onafhankelijk en transparant informeren over huidverzorging die écht werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Door COVID-19 heeft de formele oprichting van the•care•connection straks een jaar vertraging opgelopen – maar dát zag ik uiteraard niet aankomen toen ik de mail van Ingrid ontving. Druk, druk, druk als ik was vond ik pas na een maand de tijd om Ingrid te antwoorden – en dat deed ik even snel als eerlijk. Nú – bijna 10 maanden en as we speak  24.319 paginaweerg

•••UPDATE••• Review: Kruidvat Gezichtslotion Droge & Gevoelige Huid •••UPDATE•••
Deze gezichtslotion was jarenlang mijn “bij gebrek aan betertje” – omdat het me maar niet lukte een lotion of tonic te vinden zónder poloxamer 184 of 124 en mét een echt interessante formule. Poloxameren vermijd ik angstvallig tijdens de laatste stap van het reinigen van mijn gezicht, want die synthetische blokpolymeren hebben een giga moleculair gewicht. Wanneer ze op de huid achterblijven – en dat doen ze, als ze zijn verwerkt in een reinigingslotion of tonic – dan blijven ze daar óp liggen. Dat is op zich helemaal goed, natuurlijk – want we willen tenslotte geen synthetische blokpolymeren ín onze huid. Maar ik wil die moleculaire mammoetjes ook niet óp mijn huid, want daar blokkeren ze de weg voor de kostbare actives uit mijn serums en crèmes. Vandaar dus maar deze Kruidvat Gezichtslotion. Niet spectaculair – maar goed genoeg om te blijven gebruiken totdat er iets beters voorbij zou komen.

Zo dacht ik tot vandaag... toen ik nog niet wist dat Kruidvat deze formule heeft gewijzigd. Iets dat mij niet eens was opgevallen, doordat ik alleen maar lette op de INCI's niacinamide en panthenol – plus, uiteraard, op het nog steeds ontbreken van die onzalige poloxameren. Maar gisteren ontving ik van Erica een reactie op mijn oorspronkelijke review, waarin ineens “benzyl alcohol” opdook.


Tijd om de lotion uit de badkamer te halen en de INCI-lijst eens goed te bestuderen:

1. AQUA, water; Dit was (uiteraard) ook in de 2017-formule het basisbestanddeel.

2. GLYCERIN❦ – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; Ook hier geen verandering, glycerine was ook in 2017 de nummer 2 op de INCI-lijst.

3. CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE – mild reinigend schuimmiddel verkregen uit plantaardige vetzuren en glucose; Was in 2017 op de 8e plaats te vinden en ik ben niet zo blij het “stijgen” van dit ingrediënt. In beginsel is er niks mis mee, maar het is met een moleculair gewicht van zo'n 400 g/mol nogal een dikkertje...

4. PROPYLENE GLYCOL⁂ – humectans (bevochtigingsmiddel); Was ook in 2017 het vierde ingrediënt op de INCI-lijst. Maar in de tussentijd werd het door de American Contact Dermatitis Society uitgeroepen tot Contact Allergen of the Year 2018. Propylene glycol kán dus eigenlijk niet meer in een formule “speciaal ontwikkeld voor de droge en gevoelige huid”. Ik ben zelf dan wel een atopische dare devil, maar ik kan me zo voorstellen dat sommige anderen dit ingrediënt liever ontwijken.

5. PANTHENOL⁂, INCI-naam voor de stabiele, biologisch actieve alcoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5) – moisturizer die ontstekingsreacties kalmeert en het ontstaan daarvan voorkomt, een anti-microbiële werking bezit en wondgenezing bevordert → factsheet; Blijven staan op nummer 5 en dat is een goede zaak, want waar zouden we zijn zonder panthenol?

6. NIACINAMIDE, “vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen bij rosacea, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → factsheetEen plaatsje gestegen sinds 2017, dus mogelijk bevat de lotion nu iets meer niacinamide – het “stofje” dat zo veel kleine wondertjes doet, voor zo veel verschillende huidjes.

7. CHAMOMILLA RECUTITA FLOWER EXTRACT❦, kamille-extract – bevat anti-oxidanten en bezit ontstekingsremmende en ontsmettende eigenschappen → factsheet; Een plaats gedaald ten opzichte van 2017. Soit... het is ook maar een goedkoop lotionnetje hè ;-) Er bestaan serums en crèmes genoeg met plantaardige anti-oxidanten in overvloed.

8. CITRIC ACID❦, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan; Twee plaatsen gestegen, was nummer 10.

9. PARFUM⁂ – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; Was in 2017 op de 11e plaats te vinden in de INCI-lijst. 

10. LINALOOL❦⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof; Ontbrak in 2017 op de INCI-lijst, net zoals de huidige nummer 11 en 12. Een nieuw triootje aan contactallergenen dus, die overigens alle drie “puur natuur” zijn: ze komen voor in plantaardige extracten en oliën – in dit geval kamille-extract.

11. BENZYL ALCOHOL❦⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof;

12. LIMONENE❦⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof; 

13. POTASSIUM SORBATE⁂ – conserveermiddel; Was ook in 2017 ingrediënt #13.

14. SODIUM BENZOATE⁂ – conserveermiddel; Zakte twee plaatsen – en dat is uiteraard fijn: hoe minder conserveermiddelen, hoe beter.

Verdwenen: ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE❦ en ALLANTOIN. Dit zou ik echter geen heel groot verlies willen noemen. De Aloe “juice” was zeer hoogstwaarschijnlijk tot “sap” aangelengd Aloë-poeder – en in 2017 wist ik nog niet dat er op zo'n enorm grote schaal gesjoemeld wordt met Aloë vera. En allantoïne is typisch een “baat het niet, dan schaadt het niet”-ingrediënt dat aardig klinkt, maar veel meer ook niet.

Nja... “vernieuwd” betekent in dit geval dus niet “verbeterd”

Ik vind het vervelend om te zeggen, maar Kruidvat heeft deze formule nou niet echt verbeterd. Allereerst door méér allergenen toe te voegen, in plaats van die te verminderen – terwijl we het hier hebben over een formule “speciaal ontwikkeld voor de droge en gevoelige huid”.
Met die allergenen had ik persoonlijk in beginsel nog wel kunnen leven. Je bent tenslotte een atopische daredevil, of je bent het niet :)) Ik heb veel meer moeite met het verhoogde percentage caprylyl/capryl glucoside. Die is me nu echt te hoog, gezien het moleculaire gewicht van dit ingrediënt. Dus deze Kruidvat Gezichtslotion kent zeer binnenkort een trouwe gebruikster minder. Dan nóg maar een paar uur op lotion-jacht...

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het (vaak in zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: