Er bestaan vooralsnog slechts twee zonnefilters waarvan de veiligheid en effectiviteit écht onafhankelijk wetenschappelijk is onderzocht en aangetoond: de twee minerale filters zinkoxide en titaniumdioxide. De Gezichtscrème SPF 30 van De Tuinen bevat deze beide filters in een hydraterende formule. Door de vriendelijke prijs is dit een prima zonnecrème “voor erbij” – vooral voor je lichaamshuid. Om mee te nemen in je handtas bijvoorbeeld, zodat je onderweg even snel je armen en benen kunt insmeren. Want anders dan chemische filters, beschermen minerale filters de huid direct na het aanbrengen.
Zinkoxide: Koningin van de Zonnefilters
Wanneer je jezelf wilt verzekeren van veilige en effectieve zonbescherming, dan is er eigenlijk maar één INCI-naam die je hoeft te onthouden: ZINC OXIDE. Dit filter staat namelijk boven alle andere filters, omdat het als enige beschermt tegen UV-A1, UV-A2 én UV-B straling.
Alle andere filters beschermen de huid niet tegen UV-A1. Ook titaniumdioxide, het kleine broertje van zinkoxide, blijft in gebreke waar het UV-A1 betreft.
Zinkoxide en titaniumdioxide staan samen echter wel vér boven alle andere zonnefilters, want
alleen dit duo is GRASE: Generally Recognized as Safe and Effective – algemeen erkend als veilig en effectief. Daarnaast beschermen minerale filters de huid meteen na het aanbrengen, doordat ze niet eerst te hoeven inwerken, wat bij chemische filters noodzakelijk is. Een ander verschil met chemische filters is dat minerale filters geen extra warmte veroorzaken; iets dat chemische filters doen doordat ze UV-straling omzetten in infrarood-straling, die voelbaar is als warmte. Tot slot is er nog de “frisse” gedachte dat minerale filters op de huid blijven liggen – en niet via de huid in de bloedbaan terechtkomen, zoals chemische filters.
Ingekapselde titaniumdioxide: wel bescherming – géén vrije radicalen
Titaniumdioxide is in veel formules te vinden als de sidekick van zinkoxide. Dat is helemaal prima – zo lang het maar ingekapselde titaniumdioxide is. En als dat niet zo is, dan moet de formule giga-veel anti-oxidanten bevatten om een vervelend trekje van niet-ingekapselde titaniumdioxide tegen te gaan: het laten ontstaan van vrije radicalen*. De Tuinen Gezichtscrème SPF 30 bevat titaniumdioxide die voorzien is van een coating bestaande uit aluminium en stearinezuur. Daardoor wordt voorkomen dat titaniumdioxide vrije radicalen laat ontstaan, wat anders zou bijdragen aan vroegtijdige veroudering van de huid (en dáár gebruiken we tenslotte geen zonbescherming voor ;))
Glycerine: natural moisturizer
Deze Gezichtscrème bevat een aantal leuke moisturizers, maar geen enkele daarvan haalt het bij de glycerine – al is het maar omdat daarvan de concentratie hoog genoeg is om écht iets te doen. Glycerine mag dan al wel irritatie verminderen in een concentratie van slechts 1% – om de huid te hydrateren hebben we er iets meer nodig. Maar hydrateren doet glycerine dan ook als geen ander: als natuurlijk onderdeel van de NMF** voorkomt het vochtverlies – ook als gevolg van blauw licht, zo weten we sinds kort.
Dus daarom – ook nu weer – een eervolle vermelding voor glycerine: de moisturizer die zo gewoontjes lijkt, maar dat eigenlijk helemaal niet is.
En ook nog: plantaardige siliconen, plus een pietepeuterig beetje Q10 en vitamine E
Voor de goede orde: plantaardige polymeren bestaan – maar plantaardige siliconen (uiteraard) niet. Er bestaan echter wel plantaardige alternatieven voor siliconen, de synthetische “rubbertjes” die zo goed zijn in het superzacht maken van de huid en het opvullen van oneffenheden. Siliconen kunnen trouwens helemaal geen kwaad in zonbescherming: ze zijn tenslotte hartstikke hittebestendig. Daarnaast hebben siliconen een moleculair gewicht dat dusdanig obees is, dat ze niet in de huid kunnen dringen – iets dat sowieso nagenoeg onmogelijk is voor een ingrediënt dat hydro- noch lipofiel is. Persoonlijk ben ik grootverbruiker van siliconen, om dat het zulke onovertroffen optische jokkebrokken zijn (desgewenst kun je
hier meer lezen over enkele van mijn favoriete liegebeestjes) Maar anderen gaan liever siliconen-vrij de zon in – en aan hen heeft Holland & Barrett gedacht bij het samenstellen van deze formule: de crème bevat een plantaardig alternatief voor siliconen. Die geeft de huid inderdaad een aangenaam zacht gevoeletje, dat inderdaad wel een beetje op dat van siliconen lijkt.
Verder noemt Holland & Barrett
Q10 en
vitamine E als ingrediënten. Met name Q10 vind ik een fijn ingrediënt en het is dan ook jammer dat de concentratie daarvan in deze crème helemaal onderaan de INCI-lijst bungelt. Ook het percentage tocopheryl acetate (de INCI-naam van gestabiliseerde vitamine E) is erg laag – veel lager dan dat van de parfum zelfs.
MIJN ERVARINGEN
Veilige, effectieve zonbescherming – niets meer, maar ook niets minder
Voor mijn gezicht, hals en coeur bevat deze gezichtscrème veel te weinig mooie extra's om zomers een dagcrème te kunnen vervangen. Maar de zonnefilters zijn dik in orde – en dus gebruik ik deze crème voor mijn lichaamshuid. De keren dat ik per week eventjes buiten kom zijn door COVID-19 dan wel op één hand te tellen, maar door de pandemie is de UV-straling nu veel krachtiger. Daarom wilde ik een zonnecrème in huis hebben die mijn lichaamshuid dírect veilige en effectieve bescherming biedt, wanneer ik de deur uitga om even wat boodschappen te doen. Dat doet deze crème heel prima.
Omdat ik voor de 75 ml tube slechts € 5,84 betaalde, is het zelfs de zonbescherming met de beste prijs/kwaliteitsverhouding die ik vooralsnog ben tegen gekomen.
Plezierig in gebruik
Minerale zonbescherming smeert altijd wat stroef, want de filters blijven tenslotte opgeloste poedertjes. Holland & Barrett heeft die stroefheid echter tot een minimum weten te beperken: de crème laat zich relatief gemakkelijk over de huid verdelen. Het luchtje is vrij prominent, wat uiteraard ook niet anders kan met zo'n hoge concentratie parfum. Of het een lekker luchtje is, is vanzelfsprekend heel persoonlijk; ik vind van wel, want fris en zacht. En echt fijn: de crème trekt snel in, zonder dat er een wit waasje achterblijft (op mijn Fitzpatrick type II-huid dan – op een donkere huid is dat wellicht anders) Tot slot: op afgeven heb ik de crème ook nog niet kunnen betrappen. Maar ja, als COVID19-risicogroepie doe ik deze zomer niks méér in de zon dan even naar het centrum lopen en weer terug... nou niet echt iets waarvan je gaat transpireren.
VOOR WIE?
✓ Iedereen die graag voordelige zonbescherming gebruikt – met de enige écht veilige en effectieve filters, in een zachte, hydraterende formule.
VOOR WIE NIET?
✗ Deze zonnecrème bevat ingrediënten die bij sommige personen een allergische reactie kunnen veroorzaken. Die ingrediënten zijn te herkennen aan een
⁂ achter de INCI-naam in het onderstaande overzicht. Wanneer bij jou een allergie voor een van die bestanddelen is vastgesteld, dan is dit product waarschijnlijk niet geschikt voor jouw huid.
PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE
Dit artikel is (momenteel) niet verkrijgbaar (meer)
De Tuinen Gezichtscrème SPF 30 is (alleen) verkrijgbaar bij Holland & Barrett, waarvan je hier de dichtstbijzijnde vestiging kunt opzoeken. Een 75 ml tube kost € 12,99 – maar is regelmatig in de aanbieding. Meer informatie vind je desgewenst hier, samen met de ervaringen van anderen en de mogelijkheid om het product online te bestellen.
*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten.
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen.
**) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.
INGREDIËNTEN:
AQUA – water; C12-C15 ALKYL BENZOATE, merknaam o.m. COSMACOL EBL en Cetiol® AB – synthetische ester van vetalcoholen en benzoëzuur. Is met name vaak te vinden in zonbeschermingsproducten, omdat het maakt dat (minerale) filters zich goed laten verdelen – terwijl het tegelijkertijd de huid verzacht; ZINC OXIDE [NANO], zinkoxide – mineraal zonnefilter dat de huid beschermt tegen UV-A1, UV-A2 en UV-B straling door die te absorberen → factsheet; HYDROGENATED VEGETABLE OIL❦, geharde plantaardige olie – INCI-naam van onder meer Vegeflow® en Hydrobase®, plantaardig alternatief voor siliconen; TITANIUM DIOXIDE [NANO], titaniumdioxide – mineraal zonnefilter dat de huid beschermt tegen UV-A2 en UV-B straling door die te reflecteren. Wordt daarnaast ook gebruikt als kleurstof (titaanwit) → factsheet; GLYCERIN❦ – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; STEARETH-2, merknamen o.m. Eumulgin® en TEGO® Alkanol S 2 P – emulgator; TITANIUM DIOXIDE, titaniumdioxide – zie hier boven; CETEARYL ALCOHOL⁂ – milde 'fatty' alcohol samengesteld uit twee vetzuren, moisturizer die tevens de textuur van een formule verbetert; POLYHYDROXYSTEARIC ACID❦ – suspendeermiddel (middel dat maakt dat een vaste stof kan worden opgelost in een vloeibare stof) voor minerale zonnefilters; STEARETH-21, merknamen o.m. Lipocol® S-21 en Cromul™ EM01207 – emulgator; CITRIC ACID❦, citroenzuur – past de pH-waarde van een formule aan; PARFUM⁂ – parfum bestaande uit niet-declaratieplichtige geurstoffen → meer informatie; SQUALANE❦, squalaan – moisturizende, plantaardige olie die mogelijk ook een anti-oxidatieve werking bezit → factsheet; PHENOXYETHANOL⁂, 2-fenoxyethanol – conserveermiddel; ALUMINA, aluminium & ALUMINIUM STEARATE, aluminiumstearaat – coating van titaniumdioxide (zie boven); ISOSTEARIC ACID – stabilisator; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; SODIUM CITRATE – chelaatmiddel / past de pH van een formule aan; TOCOPHEROL – anti-oxidant;
ETHYLHEXYLGLYCERIN⁂ – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL❦, zonnebloemolie – rijk aan linolzuur, een essentieel omega-6 vetzuur → factsheet; TOCOPHERYL ACETATE, α-tocoferylacetaat – ester van α-tocoferol en azijnzuur die na het aanbrengen wordt omgezet in α-tocoferol of wel “vitamine E”. Anti-oxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en ondersteunt het herstel van de huid na verwonding of zonverbranding → factsheet; SUCROSE STEARATE❦ – suikerester die wordt gebruikt als emulgator en die verzorgende en hydraterende eigenschappen bezit; GLYCERYL CAPRYLATE – emulgator, ester van glycerine (zie boven); POLYGLYCERYL-2 CAPRATE❦ – conserveermiddel; SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL❦, jojoba-olie – moisturizende olie die rijk is aan zgn. fatty alcohols en vetzuren. Remt ontstekingsreacties, versnelt wondheling en bevordert de opname van andere ingrediënten → factsheet; STEARIC ACID – vetzuur dat waterverlies tegengaat en de huidbarrière versterkt; UBIQUINONE, “Q10” – Anti-oxidant. Tevens noodzakelijk voor het celmetabolisme. Beschermt daarnaast zowel het DNA als de fibroblasten in de huid → factsheet.
❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het in (vaak zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie