Doorgaan naar hoofdcontent

LET'S CONNECT!

Heb je een vraag over huidverzorging? Stel me die op Instagram!

  Nu het Nederlandse vaccinatieprogramma eindelijk een beetje op stoom begint te komen, komt ook de oprichting van the•care•connection in zicht. Dat wordt de stichting “achter” the•brainy•beaut, waarvan de oprichting vooral noodzakelijk bleek om administratieve en fiscale redenen. Uiteraard kun je hier straks alle doelstellingen van the•care•connection volledig inzien, maar de kern blijft ongewijzigd: het bieden van onafhankelijke, transparante informatie over huidverzorging die écht werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor medisch wetenschappelijk onderzoek.  Alhoewel je hier nog vele jaren gratis toegang kunt krijgen tot informatie over huidverzorging die (tóch!) onafhankelijk / merkneutraal is en geen verborgen reclame bevat – zullen sommige features straks alleen nog beschikbaar zijn voor betalende abonnees. Een daarvan wordt het stellen van vragen over huidverzorging en/of huidissues: die beantwoord ik binnenkort nog steeds met heel veel plezier, maar niet meer

Factsheet Avocado-Olie




Persea Gratissima Oil is de INCI-naam van de olie die wordt verkregen uit de vruchten van de Persea Americana – beter bekend als avocado's.

Net zoals voor alle andere plantaardige oliën, geldt ook voor avocado-olie: de ene is de andere niet. Zo bestaan er verschillende rassen van de avocado-boom, die in zeer verschillende delen van de wereld worden verbouwd. Daarnaast zijn er ook grote verschillen in de productwijze: van koude persing tot extractie met behulp van enzymen.
Ook Persea Gratissima Oil – de avocado-olie die wordt verwerkt in huidverzorgingsproducten – kent aanzienlijk wat varianten en merknamen.
Al die verschillende avocado-oliën kennen ook een aanzienlijk aantal overeenkomsten. Daarvan onderstaand de belangrijkste in huidverzorgingsopzicht.

Rijk aan “healing fats of the skin”

Wanneer je een atopische huid hebt, dan heb je wellicht al eens van ze gehoord: linolzuur en alfa-linoleenzuur – de omega-vetzuren die in de dermatologische literatuur tot “healing fats of the skin” werden gedoopt. Dit omdat ze – onder meer dankzij moisturizende en ontstekingsremmende eigenschappen – kunnen helpen bij de behandeling van atopisch eczeem, psoriasis en acne. Daarnaast helpen ze allebei bij het verminderen van hyperpigmentatie.

Avocado-olie is rijk aan deze twee genezende vetzuren: 6,1 – 22,9% linolzuur en 0,4 – 4% alfa-linoleenzuur.

Fijn als verzorging van de droge of beschadigde huid

Naast de genoemde beroemde vetzuren bevat avocado-olie ook vitamine A, C, D en E – plus mineralen en anti-oxidanten. Het wordt dan ook “an excellent source of enrichment” genoemd voor de droge, beschadigde of gebarsten huid.

Ondersteunt het herstel van de gewonde huid

Er bestaan verschillende aanwijzingen – die werden verkregen met behulp van diermodellen – dat avocado-olie het herstel van een gewonde huid kan bevorderen. Bovendien liet deze studie zien dat avocado-olie ontstekingsremmende eigenschappen bezit – en de vorming van (nieuw) collageen bevordert.

Contact-allergeen

Avocado-olie lijkt in zeldzame gevallen een allergische huidreactie te kunnen veroorzaken, voornamelijk bij personen met een latex-allergie. Daarvan is in de dermatologische literatuur slechts 1 geval omschreven.

INCI-naam: PERSEA GRATISSIMA OIL
Moleculair gewicht (molaire massa): niet van toepassing



Laatste update: 15 juni 2020

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: