Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: Glycerona Hygiënische Handgel
Het Coronavirus is er – en zal niet meer verdwijnen. Dus zo lang er nog geen vaccin is én we niet allemaal gevaccineerd zijn, zullen we onze handen nog ontelbare keren een extra wasbeurt geven –  en wanneer dat niet kan, een sanitizer gebruiken.
De ene sanitizer (of handgel) is de andere niet, vooral niet als het aankomt op verzorgende bestanddelen. Daarom deze nieuwe serie, over de sanitizers die ik gebruik. Selecteren op prijs/kwaliteitsverhouding zal helaas nog wel even onmogelijk zijn, want ook ik heb het maar te doen met wat letterlijk “voor handen is”. Als eerste deze Hygiënische Handgel van Glycerona met glycerine, panthenol en gedroogd Aloë vera-sap.

Alcohol: doodt het Coronavirus en andere ziekmakers

Net zoals verreweg de meeste desinfecterende handgels voor niet-professioneel gebruik, dankt de Glycerona Handgel zijn “Hygiënische” eigenschappen aan een hoge concentratie alcohol – ofwel ethanol. De gel bevat meer alcohol dan water en dat is goed: wanneer dat omgekeerd zou zijn, dan zou de gel te weinig desinfecterend zijn.
Alhoewel alcohol helemaal niet zo slecht is voor je huid als sommige boze tongen beweren, droogt het je huid wél tijdelijk een klein beetje uit door sommige lipiden (“vetjes”) in de huidbarrière* te verminderen. Dat uitdrogende effect heeft echter ook een voordeel: het maakt dat huidverzorgende ingrediënten beter door de huid kunnen worden opgenomen. Van alle mooie actives in je handcrème komt dus méér op de plaats van bestemming terecht, dan wanneer je geen sanitizer zou gebruiken.

Factsheet Alcohol 


Glycerine: hydrateert en kalmeert

Glycerine is een onderdeel van de NMF* – de Natural Moisturizing Factor – in onze huid, die vocht aantrekt en vasthoudt. Maar doordat de NMF zo dol is op water, kan er tijdens het vele handen wassen een te groot deel in de gootsteen belanden – met vochtgebrek als gevolg. Glycerine “uit een potje” vult zo'n gebrek weer aan. Daarnaast kalmeert glycerine irritaties – ook in een (heel) lage concentratie.

Factsheet Glycerine


Panthenol: mooie moisturizer met befaamde kalmerende eigenschappen

Ook panthenol – soms ook wel “provitamine B5” genoemd – is een mooie moisturizer, die de huid beschermt tegen vochtverlies en een aangetaste huidbarrière herstelt. Daarnaast bezit panthenol befaamde kalmerende eigenschappen: het vermindert snel en doeltreffend ontstekingsreacties.

Factsheet Panthenol


Aloë vera poeder: tja...

Aloë vera is tegenwoordig zo ongeveer overal in te vinden: in drankjes, in voedingssupplementen, in vochtig pleepapier, in afwasmiddel, shampoos en in héél veel huidverzorgingsproducten. Daarbij gaat het bijna altijd om aangelengd Aloë vera-poeder, dat wordt verkocht als Aloë vera-sap. Glycerona doet dat echter niet: de INCI-lijst vermeldt keurig Aloë-poeder en geen “juice”. Dat gejok-vrij zijn is een complimentje waard, maar jammer genoeg is over de huidverzorgende eigenschappen van Aloë-poeder (nog) nauwelijks iets bekend is. Dat in tegenstelling tot vers verwerkte Aloë-gel, waarvan de huidherstellende en huidverzorgende eigenschappen zeer uitvoerig zijn onderzocht en aangetoond. Het zal nog een hele tijd duren voordat over Aloë-poeder hetzelfde gezegd kan worden; vooralsnog weten we alleen dat het extract de bovenste huidlaag hydrateert – en dat het bij ratten het herstel van brandwonden bespoedigde.

Factsheet Aloë-extract


MIJN ERVARINGEN

De Glycerona Hygiënische Handgel is een gél – en geen nagenoeg vloeibare handalcohol in een tube of flacon. Dat maakt het doseren, aanbrengen en verdelen gemakkelijker – iets dat met name plezierig is bij gebruik onderweg. Zoals elke formule met een zeer hoge concentratie alcohol trekt ook deze gel snel in – zelfs iets sneller dan de andere sanitizers die ik inmiddels heb gebruikt. Ondanks de toegevoegde glycerine en panthenol droogt ook deze handgel mijn huid vrij snel uit. Vooral mijn nagelriemen hebben daaronder te lijden: die gaan kleine scheurtjes vertonen, wanneer ik de gel een paar keer gebruik zonder kort daarna mijn “vettende” handcrème aan te brengen.
Maar goed... een sanitizer die je huid níet uitdroogt bij regelmatig gebruik, doet niet wat-ie moet doen. Om het Coronavirus te doden is nu eenmaal 70% alcohol nodig – een concentratie die de huid óók tijdelijk ontdoet van wat vetjes. Daar merk je niks van bij eenmalig gebruik, maar na 5 keer achter elkaar wordt het een ander verhaal... en die 5 keer haal ik al bij een keertje boodschappen doen.

Mijn queeste voor deze zomer is dan ook om een handcrème te vinden waarmee ik van de sanitizer-nood een deugd kan maken. Want tja, alcohol maakt tenslotte dat ook anti-aging ingrediënten beter door de huid kunnen worden opgenomen. Dat vind ik een prima reden om op zoek te gaan naar een fijne anti-aging handcrème – die door gebruik na een sanitizer nóg wat beter wordt.


VOOR WIE?

Iedereen die graag onderweg een sanitizer bij zich heeft in een kleine verpakking, die niet te veel spat en die niet kleeft.

VOOR WIE NIET?

De Glycerona Hygiënische Handgel bevat verschillende ingrediënten die – in vaak zeldzame gevallen – een allergische huidreactie kunnen veroorzaken. Die ingrediënten zijn in onderstaand overzicht te herkennen aan een ⁂ achter de INCI-naam. Wanneer je lijdt aan een allergie voor een van die bestanddelen, dan is deze handgel waarschijnlijk niet geschikt voor jouw huid.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 100 ml flacon Glycerona Hygiënische Handgel is onder meer verkrijgbaar bij Albert Heijn en Kruidvat voor  € 2,99 – maar is niet altijd (online) voorradig.

Pas op voor hufters die misbruik trachten te maken van de Coronacrisis en de gel voor een veel te hoge prijs online aanbieden. Kinder Wonderland bijvoorbeeld, bood de gel voor € 13,60 aan op bol.com.

*) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.INGREDIËNTEN:
ALCOHOL DENAT.⁂, ethanol – doodt bacteriën, schimmels en virussen → factsheet; AQUA – water; GLYCERIN❦, glycerine – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF, → factsheet; ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER – stabilisator; PANTHENOL⁂ INCI-naam voor de stabiele, biologisch actieve alcoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5) – moisturizer die ontstekingsreacties kalmeert en het ontstaan daarvan voorkomt, een anti-microbiële werking bezit en wondgenezing bevordert → factsheet; PARFUM⁂; TRIETHANOLAMINE⁂ – stabilisator waarmee tevens de pH-waarde van een product wordt aangepast; ALOE BARBADENSIS EXTRACT❦ – gedroogd sap van de bladeren van de Aloë vera dat het stratum corneum hydrateert → factsheet; LINALOOL❦⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; D-LIMONENE❦⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof.

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het (in vaak zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: