Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Lezersvraag: Hoe kun je melasma verminderen?
Hallo,

Ik heb je blog gelezen en ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben van je opzoekwerk en kennis.

Ik ben een vrouw van 34 jaar en kamp al een aantal jaren met melasma. Dit is gekomen door mijn anticonceptie. Ik ben er een 2-tal jaar mee gestopt en mijn melasma was wel wat beter. Sinds deze maand ben ik terug aan de pil begonnen omdat ik door het stoppen van de pil extreme haaruitval kreeg. Ik moest dus kiezen. Na zo veel geprobeerd te hebben om mijn haar te redden (wat niet gelukt is) wil ik me nu alvast verdiepen in het redden van mijn huid. 

Heb jij toevallig aanraders? Ik heb nogal een droge huid met best al wat rimpels (ik vind meer dan mijn leeftijdsgenoten) heb een heel dunne huid onder mijn ogen en wallen (geen dikke wallen, wel blauwe) en dan heb ik over heel mijn gelaat wat “momenteel nog” lichte vlekken van melasma.

Wat doe ik al: 
- ik heb een gel die ik smeer met tranexaminezuur . Ik las das dat jij tabletten had genomen? Ik had gehoopt die ook te kunnen nemen moest het erger worden (in een lage dosering uiteraard) maar jij had er dan slechte ervaringen mee?
- en ik gebruik elke dag factor 50 i.p.v. dagcrème. 

Alvast bedankt voor je tijd om dit te lezen. Je advies zou me enorm helpen.

Vriendelijke groeten,

Marieke


Hi Marieke,

Allereerst hartelijk dank voor je compliment! Het is elke keer weer zo fijn om te lezen dat the•brainy•beaut zo gewaardeerd wordt!

Wat vervelend voor je dat je zo'n last hebt van melasma... en dat zal nu – nu we richting zomer gaan – nog wel iets zijn toegenomen :,(

Melasma is heel lastig te behandelen, dus helaas heb ook ik dé gouden tip niet voor je – maar hopelijk helpen de onderstaande adviezen om het te verminderen.

Beste groet, blijf gezond,
 
Mariella


Gebruik huidverzorging met niacinamide

Niacinamide is sowieso een ingrediënt dat je eigenlijk niet moet willen missen in je huidverzorgingsroutine. Het is een fantastische multitasker, die allerlei huidherstellende en huidverbeterende eigenschappen bezit (dat zijn er te veel om hier even kort op te noemen, dus kijk écht even op de factsheet :)) Daarnaast kan niacinamide helpen om melasma en andere vormen van hyperpigmentatie te verminderen. In het geval van melasma doet niacinamide dat zelfs in een mate die vergelijkbaar is met die van hydrochinon – een geneesmiddel dat nog steeds wel wordt beschouwd als de gouden standaard voor de behandeling van pigmentstoornissen. Hydrochinon kent echter nogal wat bijwerkingen en daarnaast doet het naast “bleken” (en de huid irriteren) helemaal niks.

Niacinamide zou je kunnen helpen om een minder droge huid te krijgen, rimpeltjes te verminderen én (hopelijk) melasma te vervagen – dus lijkt dit “bijna-wonderstofje” me beslist het proberen waard. En het leuke is: niacinamide is een “goedkoop” ingrediënt, waardoor je dus ook kunt kiezen voor een relatief voordelige formule. CeraVe heeft bijvoorbeeld een Facial Moisterising Lotion met een adequaat percentage niacinamide die al verkrijgbaar is voor zo'n € 11,00. En bij The Ordinary vind je een serum met maar liefst 10% niacinamide voor € 5,90.

Kies voor UV-bescherming in poedervorm – en breng die elke twee uur opnieuw aan

Ik vind het begrijpelijk dat je nu een zonbeschermingsproduct met een SPF50 gebruikt in plaats van een dagcrème. Waarschijnlijk denk je daarmee je huid gedurende de dag beter te beschermen tegen UV-straling en zo dus ook pigmentvorming tegen te gaan. Feit is echter dat zonnefilters slechts twee uur optimaal beschermen – daarna neemt de werking snel af of is zelfs volledig verdwenen. Dit geldt voor dagcrèmes met een SPF, maar ook voor zonbeschermingsproducten. Elke twee uur opnieuw aanbrengen is dus belangrijk – vooral in de lente en zomer.

Ik zou je willen adviseren om toch weer een dagcrème zonder SPF te gaan gebruiken – maar met anti-aging ingrediënten zoals bijvoorbeeld vitamine C en/of de eerder genoemde niacinamide (die allebei helpen hyperpigmentatie te verminderen) Als laatste stap in je routine (en na het eventueel aanbrengen van je make-up) gebruik je dan UV-bescherming in poedervorm – die je gedurende de dag steeds opnieuw aanbrengt zodat je huid constant beschermt is. Persoonlijk vertrouw ik inmiddels al jaren op de Sunforgettable van Colorescience. De aanschaf daarvan kan wellicht even een diepte-investering zijn, maar je hebt er een zomerlang plezier van. De kwast kan gemakkelijk overal mee naartoe en het poeder is zó licht, dat het ook na enkele keer “bijpoederen” onzichtbaar blijft (op een licht matterend effect na) Daarnaast, ook niet onbelangrijk: het is minerale zonbescherming – bestaande uit de enige twee zonnefilters die door de Amerikaanse FDA als veilig en effectief zijn aangemerkt.

Slik liever loratadine dan tranexaminezuur

Mijn ervaring met tranexaminezuur-tabletten is inderdaad slecht, zéér slecht. Daarover heb ik in het verleden al eens een post geschreven – en omdat die tabletten bij mij ooit letterlijk levensgevaarlijk bleken, zal ik ze nooit adviseren. Dat lukt me gewoon niet...
Maar ook als ik het slikken van tranexaminezuur zuiver rationeel benader, dan vind ik het zogezegd nogal wat: jarenlang een middel gebruiken dat ingrijpt in de samenstelling van je bloed, bijvoorbeeld. Dat terwijl onbekend is welke effecten dat heeft op de langere termijn – voor je huid, maar juist ook voor de rest van je lichaam. Daarom lijkt loratadine me een beter idee.

Loratadine: remt pigmentvorming
Mocht een huidverzorgingsroutine met niacinamide, tranexaminezuur, minerale zonbescherming en (eventueel) vitamine C tóch te weinig resultaat opleveren – dan zou je wellicht kunnen overwegen om loratadine te gaan slikken. Loratadine is een anti-antihistaminicum – een anti-allergiemiddel dat onder meer helpt tegen hooikoorts. Het wordt al 40 jaar lang op grote schaal gebruikt, vaak ook gedurende langere tijd – en anders dan bij tranexaminezuur vermeldt het Farmacotherapeutisch Kompas geen lijstje met contra-indicaties en waarschuwingen.

Histamine speelt – naast bij hooikoorts en andere allergische reacties – een rol bij het ontstaan van hyperpigmentatie, doordat het de vorming van pigment induceert. Een verhoogde hoeveelheid histamine zou dus kunnen leiden tot een toename van de vorming van pigment.
In 2019 liet deze in vitro studie zien dat loratadine de pigmentvorming remt. Daarom zou er voor loratadine een potentieel significante en nuttige rol kunnen zijn weggelegd in de dermatologische praktijk, zo stellen de auteurs. Hopelijk verschijnen in de komende jaren de klinische studies waarin loratadine zich bewijst als “pilletje tegen melasma” – maar voor jou is het wellicht goed om te weten dat er al aanwijzingen bestaan dat het zou kunnen helpen.

Loratadine is zonder recept voor een paar euro verkrijgbaar bij de apotheken en drogisterijen.

Tot slot: tips voor de verzorging van je oogcontouren

Er zijn twee producten die ik persoonlijk helemaal te geweldig vind voor de verzorging van de delicate huid rond de ogen: Hylamide SubQ Eyes en Colorescience Total Eye® met SPF 35. En voor een budgetproof product doet de Eye Repair Cream van Cerave het helemáál niet slecht.DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: