Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Alcohol: een aanslag op je immuunsysteem én je huid
Tja, mooier kan ik ze niet maken: de twee redenen waarom ik voorlopig even alcoholvrij door het leven ga – en waarschijnlijk blijf, totdat het vaccin tegen het Coronavirus er eindelijk is. Ten eerste is het drinken van 4 glazen alcohol* op één avondje of middag een aanslag op ons immuunsysteem. Daardoor neemt onder meer het risico op een longontsteking toe. Ten tweede is alcohol ook nog eens slecht voor je huid – wat voor mij als ijdeltuitje een heel welkome extra motivatie is.

Ook af en toe een avondje “doorzakken” doet je immuunsysteem geen goed

Wijntjes drinken: ik hou er van. Ik hou er zelfs meer van dan goed voor me is. Als je er niet lelijk van zou worden en als het niet zo ongezond zou zijn, dan dronk ik elke avondje een wijntje – of vier, welteverstaan. Al lang voor de Coronapandemie moest ik mezelf dus soms inhouden. Dat ging vaak heel gemakkelijk – dan “vergat” ik de wijntjes gewoon wekenlang. Soms kostte het me moeite. Op zomerse dagen bijvoorbeeld – en tijdens de “natste maand van het jaar”, ook wel bekend als december. Of in stressvolle periodes, want ook het concept van alcohol als (verraderlijke) tranquillizer is me niet vreemd. Momenteel zit ik qua moeite ergens in het midden: ja, ik heb soms veel zin in een wijntje – maar nee, het nog immer rondwarende Coronavirus is een te sterke stok achter de deur. Ik houd het nu avond-aan-avond braaf bij groene thee en herbal infusions.

Uiteraard ga ik hier niet beweren dat je Corona kunt krijgen van een avondje doorzakken. Maar dat te veel drinken slecht is voor je immuunsysteem – dat staat als een paal boven water. Daarover kun je desgewenst alles lezen in “Alcohol and the Immune System”, dat verscheen in Alcohol Research & Health – het tijdschrift van de Amerikaanse National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Voor mij persoonlijk was het vooral het verband met longontsteking (pneumonia in het Engels) dat het 'm deed: de zin in een wijntje verdwijnt daardoor weer net zo snel, als dat die opkomt. Want tja, COVID-19 veroorzaakt longontstekingen van het allerergste soort – dus het risico daarop kun je beter zo klein mogelijk houden. Voeg daarbij het feit dat alcoholgebruik niet chronisch hoeft te zijn om het immuunsysteem aan te tasten (één avondje doorzakken is voldoende) en je begrijpt wellicht waarom ik heb gekozen voor een Dry Corona.


Slecht voor je huid

Toen de Coronapandemie ook Nederland bereikte, nam ik me – nadat ik een beetje bekomen was van de schrik – één ding voor: ik zou gezonder uit deze crisis komen, dan dat ik er in ging. En dat gezonder ook mooier betekent, was uiteraard heel welkom als extra motivatie. De komende maanden zal ik regelmatig aandacht besteden aan de voedingssupplementen die ik tegenwoordig verorber en die bijdragen aan “schoonheid van binnenuit”. Maar geen alcohol meer drinken is een grote stap in de goede richting – want ook in de huid maakt alcohol méér kapot dan je lief is.

Beschadigt het DNA

Bij de schadelijke effecten van alcohol heeft een specifiek stofje een belangrijke rol: aceetaldehyde – een oxidatieve metaboliet die ontstaat wanneer alcohol wordt afgebroken door het lichaam. Aceetaldehyde beschadigt het DNA en belemmert tegelijkertijd het DNA-herstel. Ook tast aceetaldehyde – als “vrije radicaal” – de cellen aan.

Verstoort de huidbarrière op twee manieren

Daarnaast is er nog een andere metaboliet die de huid geen goed doet: aceton (inderdaad... als in nagellakremover) Aceton kan de huid kwetsbaarder maken, doordat het de groei van keratinocyten beïnvloedt.
Daarnaast heeft alcohol verstorende effecten op de lipiden-huishouding. Lipiden zijn de “vetjes” in onze huid die samen met de NMF de huidbarrière vormen.

Kan ontstekingsreacties veroorzaken en/of versterken

Alcohol kan zowel een initiërende als een verzwarende factor zijn bij ontstekingen. Zo bestaan er bijvoorbeeld studies waarin alcohol een toename veroorzaakte van pro-inflammatoire (ontstekingsbevorderende) cytokinen.
Daarnaast beïnvloedt alcoholconsumptie de mestcellen – cellen die onder meer een belangrijke rol hebben bij het ontstaan van psoriasis en allergische huidreacties. Het is dan ook geen toeval dat een zeer hoog percentage van de eczeem- en psoriasis-patiënten uit deze studie gerekend kon worden tot de categorie “zware drinker”. Ruim 30% van psoriasis-patiënten had een Alcohol Use Disorder – evenals 33,3% van de patiënten met eczeem.

Verhoogt de kans op huidkanker

Er bestaat een verband tussen alcoholgebruik en het ontstaan van nonmelanoma huidkanker, zoals basaalcel- en plaveiselcelcarcinoom. Dat verband is dosisafhankelijk: hoe groter het alcoholgebruik, hoe groter de kans op het ontstaan van huidkanker.

Verkleint de voorraad anti-oxidanten

Oxidatie is een normaal proces: het betekent “verbinden met zuurstof” en dat doen we (gelukkig!) constant. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen. Om die onschadelijk te maken beschikken de cellen over bepaalde enzymen, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Daarnaast worden er anti-oxidanten die het lichaam heeft opgenomen uit voedsel, opgeslagen in de huid.
Wanneer er méér vrije radicalen ontstaan dan de enzymen en anti-oxidanten samen kunnen bevechten, dan kunnen de vrije radicalen de cellen en het DNA beschadigen (“oxidatieve stress”). UV-straling is een beruchte oorzaak van het ontstaan van (veel) te veel vrije radicalen – maar ook alcoholconsumptie veroorzaakt oxidatieve stress.
Carotenoïden zijn anti-oxidanten, waarvan de meeste zichtbaar zijn. Sommige carotenoïden zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de kleuren van groenten en fruit – en eenmaal opgeslagen in de huid, geven ze die een gezonde kleur.
Alcoholconsumptie verminderde de hoeveelheid carotenoïden in de huid bij de proefpersonen die deelnamen aan deze (kleine) studie. Daardoor nam het risico op zonverbranding toe en daarmee dus ook op beschadiging en vroegtijdige veroudering van de huid.

Vertraagt de wondgenezing

Gezien het bovenstaande is het eigenlijk weinig verwonderlijk dat alcoholconsumptie een negatief effect heeft op het herstel van de huid na verwonding. Dat toonde deze studie – waarbij gebruik werd gemaakt van een diermodel – dan ook aan.


*) Binge drinken
Wanneer je als vrouw tijdens 1 gelegenheid 4 glazen alcohol drinkt, dan ben je volgens de definitie van Jellinek (al ;)) aan het binge drinken. Mannen mogen 1 glas meer nuttigen: zij binge drinken wanneer ze 5 glazen alcohol per gelegenheid consumeren.Reacties

 1. Lieve Joke,

  Ik heb zojuist per ongeluk jouw reactie verwijderd - nadat ik een foutje zag staan in mijn antwoord daarop :( Maar gelukkig stond alles nog op het Word-"kladje", zoals ik dat altijd maak voor reacties. Daarom onderstaand "ons hele verhaal"...


  Hoi Mariella, wat goed dat je bewust je alcoholgebruik mindert. Net als met roken dat in de jaren 60, 70 helemaal niet zo schadelijk werd geacht hoor je over alcohol de laatste jaren ook dat het eigenlijk gif voor je lichaam is. Eind vorige eeuw werd nog gezegd dat één glas wijn per dag zelfs gezond was. Ik ben nooit een grote drinker geweest omdat ik er slecht tegen kan maar een paar keer per week een paar wijntjes per avond vond ik best lekker en geen probleem. Een jaar of twee geleden echter werd afgeraden om alcohol te drinken omdat het echt slecht voor je is en het risico op kanker fors wordt verhoogd. Toen ben ik sterk gaan minderen. Niet gestopt, maar thuis niet meer dan één of twee glazen per week, en als we uit eten gaan (wat niet vaak is) twee wijntjes bij het eten. En de keren dat ik meer drink zijn per jaar op één hand te tellen. En ik vind het het prima, mis het nauwelijks. Wat mee helpt is dat ik de afgelopen jaren een paar keer erg verkouden ben geweest waarna mijn smaak en geur weg waren. Het duurde weken en soms maanden voor die weer terug kwamen. En daarna was mijn smaak minder goed dan daarvoor. Dus ik proef wijn nu veel minder goed dan 10 of 20 jaar geleden. Toen kon ik er veel meer van genieten. Daarom mis ik het nu veel minder. Eigenlijk zou ik helemaal moeten stoppen, maar ik vind het zo gezellig om af en toe met mijn man of met vrienden een flesje open te trekken haha! Misschien moet daarvoor eerst worden aangetoond dat elk glas wijn je leven een week verkort ;-)
  Groetjes, Joke


  Hi Joke,

  Het ís ook super gezellig om af en toe een fles wijn open te trekken! En ik hoop dat nooit zal worden aangetoond dat elk glas wijn je leven verkort :)) Maar ik moet zeggen dat ik toch echt wel schrok tijdens mijn research voor bovenstaande post... en daarbij keek ik niet eens om naar alle informatie over de ándere schadelijke effecten.

  Toch zal ook ik waarschijnlijk niet helemaal stoppen, niet definitief dan. Tenzij er binnenkort een geweldige wereld voor me open gaat doordat ik wekenlang niet heb gedronken. Maar die kans acht ik niet zo heel groot ;))

  Santé!
  Mariella

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fantastisch uitgelegd! Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel graag gedaan. Jij bedankt voor het fijne compliment, unknown!

   Beste groet, blijf gezond,
   Mariella

   Verwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: