La Roche-Posay is een van de betere L'Oréal-merken en veel beter dan Vichy – het andere L'Oréal-merk dat alleen bij apotheken te koop is. De formules van La Roche-Posay zijn nooit echt slecht en soms zelfs goed. Deze Cicaplast handcrème is heel okay, want met 4% niacinamide en 30% glycerine zijn huidverbetering, huidherstel én hydratatie gegarandeerd. Het is met name een handcrème voor de nacht – omdat de hoge concentratie glycerine maakt dat de crème behoorlijk plakkerig is en langzaam intrekt.
30% glycerine: hydraterend en kalmerend
Je hebt het beeld vast wel eens voorbij zien komen: iemand die haar handen insmeert met pure vaseline en vervolgens huishoudhandschoenen aantrekt om dat “maskertje” goed te laten intrekken – en de petrolatum een beschermend laagje te laten vormen over de huid. Volgens La Roche-Posay zou de 30% vaseline in deze handcrème hetzelfde doen – die zou voor “een beschermende laag die bestand is tegen handen wassen en wrijving” zorgen. Dat is echter uitermate onwaarschijnlijk. Ten eerste omdat glycerine hydrofiel is: het is zogezegd dol op water en zal daar dus in oplossen – in plaats van het af te stoten. Ten tweede omdat glycerine een klein moleculair gewicht heeft: hydrofiel als het is, zal het dus ín de huid dringen – in plaats van daar beschermend boven op te blijven liggen.
Dat glycerine ín de huid dringt is trouwens alleen maar goed, want het is van nature een onderdeel van de NMF*: de stofjes die maken dat onze opperhuid water kan aantrekken en kan vasthouden. Glycerine die je op je huid aanbrengt, vult het tekort aan dat is ontstaan door het vele handen wassen. Daarnaast kalmeert glycerine irritatie – al is daarvoor een lichte concentratie al voldoende.
4% niacinamide: huidherstellend en huidverbeterend
De 4% niacinamide maakt dat deze Cicaplast handcrème ook niet zou misstaan in een anti-aging routine. De huid van onze handen is namelijk erg gevoelig voor vroegtijdige veroudering – en niacinamide is een anti-aging ingrediënt bij uitstek. Maar niacinamide doet nog veel meer: het vermindert bijvoorbeeld ontstekingsreacties – nog veel beter dan glycerine. Daarnaast verbetert niacinamide de huidbarrière én ondersteunt tegelijkertijd het natuurlijke vermogen van de huid om vrije radicalen** onschadelijk te maken. Ook fijn: niacinamide verzacht de huid.
MIJN ERVARINGEN

Ik kocht de La Roche-Posay Cicaplast handcrème om te zien of het L'Oréal inderdaad gelukt was: een crème maken die 30% glycerine bevat en die desalniettemin snel intrekt. Want hoe geweldig glycerine ook is als moisturizer – in een hogere concentratie gaat dit klassiekertje toch echt plakken. En nee, daar heeft L'Oréal helemaal niks op gevonden. L'Oréal lult zogezegd maar wat, want deze handcrème PLAKT – waardoor je je handen helemaal niet “meteen weer kunt gebruiken”. Zelfs op de meest droge plaatsen van mijn lichaam (mijn onderbenen) had de crème langer dan een kwartier nodig om in te trekken. En nogmaals: in te trekken, dus – want glycerine vormt geen beschermend laagje.
Lesson learned: het lukt L'Oréal nog steeds om zichzelf ongeloofwaardig te maken. Zelfs onder de merknaam La Roche-Posay en zelfs met een formule die verder okay is – ook in gebruik. Want voor hydratatie en huidherstel wil ik best even de tijd nemen... desnoods de hele nacht lang.
VOOR WIE?
✓ Iedereen die graag een hydraterende en herstellende handcrème gebruikt – en de tijd heeft / wil nemen om die te laten inwerken.
VOOR WIE NIET?
✗ Iedereen wiens huid een beschermend laagje nodig heeft en/of die geen tijd heeft om een handcrème te laten intrekken. Daarnaast bevat deze handcrème enkele bestanddelen die bij sommige personen een allergische huidreactie kunnen veroorzaken. Die ingrediënten zijn in onderstaand overzicht te herkennen aan een ⁂ achter de INCI-naam. Wanneer je lijdt aan een allergie voor een van die bestanddelen dan is deze handcrème waarschijnlijk niet geschikt voor jouw huid.
PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE
Een 50 ml tube La Roche-Posay Cicaplast Mains kost ca. € 8,50 en is verkrijgbaar bij apotheken – waarvan je de dichtstbijzijnde
hier kunt opzoeken. Het kan raadzaam zijn om je door je apotheek te laten adviseren over het al dan niet gaan gebruiken van deze handcrème. Want wellicht is een échte apothekerscrème of -zalf, met bijvoorbeeld
ureum en/of
petrolatum, voor jouw handen een beter idee.
*) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.
**) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten.
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen.
INGREDIËNTEN:
AQUA – water; GLYCERIN ❦, glycerine – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF, → factsheet; BUTYLENE GLYCOL⁂ – oplosmiddel dat hydrateert en de opname van andere ingrediënten verbetert; CETEARYL ALCOHOL⁂ – milde 'fatty' alcohol samengesteld uit twee vetzuren, moisturizer die tevens de textuur van een formule verbetert; NIACINAMIDE, “vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen bij rosacea, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → factsheet; GLYCERYL STEARATE, merknaam Cutina® E24 – emulgator; BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER❦, Shea Butter – plantaardig vet dat naast phytoceramiden, een hoge niet-verzeepbare fractie bevat waardoor het anti-oxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen bezit → factsheet; DIMETHICONE, siliconen-olie die verlies van water tegengaat, de huid zijdezacht maakt en een instant anti-aging effect heeft door rimpeltjes op te vullen; PEG/PPG-18/18 DIMETHICONE – emulgator; GLYCERYL STEARATE SE❦, plantaardige ester van glycerine en stearinezuur, zelfemulgerende emulgator (SE = Self Emulsifying) die een zacht en glad gevoel geeft; SODIUM POLYACRYLATE, merknaam Cosmedia® SP – een polymeer met emulgerende en stabiliserende eigenschappen; CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt; PHENOXYETHANOL⁂ – conserveermiddel.
❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het in (vaak zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie