Wanneer je handen zijn uitgedroogd door het vele wassen en/of het constante gebruik van sanitizers, dan is deze Bioskin Moisturiser wellicht een fijne handcrème voor jou. Glycerine en oliën vullen “vetjes en vochtjes” weer aan, terwijl omega-3-vetzuren het huidherstel ondersteunen en ureum op milde wijze exfolieert. De formule is vegan friendly en bevat een behoorlijk aantal plantaardige ingrediënten.
Glycerine: vermindert irritatie en zorgt voor aanvulling van de NMF
De Natural Moisturizing Factor (NMF)* is de “formule” die Moeder Natuur ontwikkelde om onze huid gehydrateerd te houden: stofjes die water aantrekken en vasthouden, om zo de huidbarrière beschermen tegen vochtgebrek. Een van die beschermende stofjes is glycerine. Doordat glycerine voorkomt in álle soorten lipiden, bestaan er ook plantaardige varianten van – die te vinden zijn in gigantisch veel huidverzorgingsproducten. En gelukkig maar, want naast dat glycerine de NMF “van buitenaf” (weer) aanvult, kalmeert het irritatie en vermindert het de uitdrogende effecten van blauw licht.
De Salcura Bioskin Zeoderm Repair Moisturiser bevat een royale hoeveelheid glycerine, die echter niet té hoog is (waardoor een crème plakkerig wordt en slecht intrekt)
Ureum: exfolieert, hydrateert en vermindert TEWL
Ook ureum is van nature aanwezig in de NMF, maar laat als “moisturizer van buitenaf” glycerine achter zich. Dit omdat ureum – in tegenstelling tot glycerine – TEWL tegengaat.
TEWL staat voor TransEpidermal Water Loss: het water dat verdampt via de epidermis, de opperhuid – en dan met name via het stratum corneum, de hoornlaag. Daarnaast heeft ureum een exfoliërende werking: het verwijdert dode, droge huidcellen, waardoor de huid zachter wordt en moisturizende ingrediënten beter kan opnemen.
Ureum is één van de weinige huidverzorgingsingrediënten die vermeld zijn in het Farmacotherapeutisch Kompas. Desalniettemin worden sinds 2017 crèmes en zalven met ureum niet meer vergoed door zorgverzekeringen.
Olijfolie: fijne vetjes + anti-oxidanten
Dat olijfolie een fijn huidverzorgingsingrediënt is, zal waarschijnlijk geen nieuws voor je zijn. Waaróm dat zo is, is echter wat minder bekend. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet, dat olijfolie voor 98-99% bestaat uit triglyceriden. Dat zijn verbindingen (esters) van vetzuren met glycerol (de formele naam van glycerine). Vetzuren zijn net zoals glycerine en ureum belangrijk voor een gezonde huidbarrière*. Daarnaast bevat olijfolie 1-2% anti-oxidanten**, waardoor het helpt om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan.
En ook nog...
Lijnzaadolie is na glycerine en ureum het derde actieve ingrediënt in deze crème. Dat is fijn, want lijnzaadolie bevat van alle plantaardige oliën het hoogste gehalte omega-3-vetzuren: één van de twee “
healing fats of the skin”.
Komkommerkruid-extract zorgt voor anti-oxidanten, terwijl
jojoba-olie ontstekingsreacties kalmeert en het huidherstel ondersteunt.
Wonderolie fungeert als plantaardig alternatief voor vaseline door een laagje over de huid te vormen dat vochtverlies tegengaat. Tot slot is er
zeoliet – een mineraal met UV-absorberende eigenschappen, wat altijd leuk meegenomen is in een (hand-)crème.
MIJN ERVARINGEN
COVID-19 heeft de meesten van ons een beetje smetvrees bezorgd, geloof ik. En als we al niet spontaan de drang voelen om onze handen nóg een keer te wassen of in de sanitizer te zetten, dan moeten we dat wel omdat we even buiten zijn geweest. Dat is voor mij uiteraard niet anders. Wanneer je je handen zo vaak wast, dan raakt de huidbarrière aangetast – helemaal als je tussendoor ook nog handalcohol gebruikt. En als je behoort tot de 10% van de West-Europeanen die behept zijn met een
atopische constitutie, dan ligt eczeem op de loer – ook doordat je dan van nature een “gestoorde huidbarrière” hebt, zoals dat officieel heet. Ik heb zo'n gestoord huidje, dat bovendien geen 25 meer is – waardoor alle belangrijke vetjes en vochtjes nog eens extra zijn verminderd. Bijsmeren is voor mij dus eigenlijk altijd een must – maar dat werd het vanaf begin maart helemáál. Ik was dus blij dat ik deze Bioskin Zeoderm Skin Repair Moisturiser (met de Britse S) vond in het doosje met producten dat Salcura me had toegezonden. Deze crème vult namelijk alle vetjes en vochtjes weer aan, terwijl ureum mild exfolieert en daarmee zorgt voor een zacht, gezond glanzend huidje. Geen eczeemplekje te bekennen en ook scheurende nagelriemen blijven uit. Snel intrekken doet de crème niet, daar is echt wel een kwartiertje voor nodig en ook daarna is het beschermende laagje van de wonderolie nog wel even voelbaar. Maar goed... het is dan ook een Repair Moisturiser – en herstelwerkzaamheden duren nu eenmaal wat langer dan een minuutje. Al met al, heel fijn als handcrème!
VOOR WIE?
✓ Iedereen die graag een herstellende moisturizer voor haar zijn/handen gebruikt, die tevens op zachte wijze exfolieert.
VOOR WIE NIET?
✗ De Salcura Bioskin Zeoderm Skin Repair Moisturiser is geschikt voor de huid die gevoelig is voor het ontwikkelen van eczeem en psoriasis, maar bevat wel enkele ingrediënten die bij sommige personen een allergische reactie kunnen veroorzaken. Die ingrediënten zijn te herkennen aan een ⁂ achter de INCI-naam in het onderstaande overzicht. Wanneer bij jou een allergie voor een van die bestanddelen is vastgesteld, dan is deze crème waarschijnlijk niet geschikt voor jouw huid.
PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE
De adviesprijs van een 50 ml tube Salcura Bioskin Zeoderm Skin Repair Moisturiser is € 14,99 – die van een 150 ml tube € 27,99. Meer informatie over de crème kun je
hier vinden, samen met de ervaringen van andere gebruikers en de mogelijkheid het product online te bestellen. De producten van Salcura zijn in Nederland verkrijgbaar bij Holland & Barrett, waarvan je
hier de dichtstbijzijnde vestiging kun opzoeken.
Shop & Support
Zoals je wellicht weet is The Brainy Beaut een blog met een missie. Jij vindt hier transparante en eerlijke informatie over huidverzorging die wérkelijk werkt (en waardoor) – terwijl de opbrengst van artikelen als deze bestemd is voor
MS-onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC.
Mocht je de Salcura Bioskin Zeoderm Skin Repair Moisturiser willen aanschaffen, dan zou ik het énorm waarderen als je dat via een van de onderstaande
❥ links doet. Jou kost het geen eurocent meer – maar wij ontvangen tot 10% commissie over je totale aankoopbedrag. Alvast heel hartelijk dank!
Salcura Bioskin Zeoderm Skin Repair Moisturiser bestellen bij
❥ Lookfantastic
Salcura Bioskin Zeoderm Skin Repair Moisturiser bestellen bij
❥ Big Green Smile
*) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld.
Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.
**) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten.
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen.
INGREDIËNTEN:
AQUA – water; GLYCERIN❦, glycerine – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF, → factsheet; UREA, ureum – hydrateert en exfolieert → factsheet; LINUM USITATISSIMUM SEED OIL❦, lijnzaadolie / vlaszaadolie – bevat van alle plantaardige oliën het hoogste gehalte omega-3-vetzuren en is met name rijk aan alfa-linoleenzuur, dat het huidherstel bevordert en kan helpen om hyperpigmentatie te verminderen; CETEARYL ALCOHOL⁂ – milde 'fatty' alcohol samengesteld uit twee vetzuren, moisturizer die tevens de textuur van een formule verbetert; OLEA EUROPAEA FRUIT OIL❦, olijfolie – rijk aan vetzuren en bevat 1-2% krachtige anti-oxidanten → factsheet; ZEOLITE – mineraal met UV-absorberende eigenschappen → meer informatie; CETEARYL GLUCOSIDE❦⁂ – emulgator verkregen uit plantensuikers; BORAGO OFFICINALIS LEAF EXTRACT, komkommerkruid-extract – bezit anti-oxidatieve eigenschappen → meer informatie; RICINUS COMMUNIS SEED OIL❦⁂, wonderolie – dikker en glanzender dan andere oliën, vormt een laagje op de huid waardoor vochtverlies wordt tegengegaan; SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL❦, jojoba-olie – rijk aan fatty alcohols en vetzuren, remt ontstekingsreacties en bezit huidherstellende eigenschappen; → factsheet; PHENOXYETHANOL⁂ – conserveermiddel; SODIUM CETEARYL SULFATE – oplosmiddel en surfactant; ETHYLHEXYLGLYCERIN⁂ – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt; CYMBOPOGON MARTINI OIL❦, palmarosa olie – bezit antimicrobiële eigenschappen en heeft een roosachtige geur; LAVANDULA ANGUSTIFOLIA OIL❦⁂, lavendelolie – bezit antimicrobiële eigenschappen en een eigen, specifieke geur → factsheet; PELARGONIUM GRAVEOLENS OIL❦, rozengeraniumolie – geurstof; ROSA DAMASCENA FLOWER WATER❦, rozenwater – geurstof; CITRONELLOL❦⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie; GERANIOL❦⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof; PHENETHYL ALCOHOL – geurstof en conserveermiddel; LINALOOL❦⁂ – gelimiteerde parfumgrondstof.
❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het in (vaak zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie