Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: Olaz Regenerist Retinol 24 Nachtserum


Niacinamide mag dan inmiddels een “gewoon” ingrediënt zijn, dat steeds vaker te vinden is in supermarkt- en drogisterij-producten – een formule met retinol was nog niet op elke spreekwoordelijke straathoek te koop. Daarin hebben Olaz en Kruidvat nu verandering gebracht met het Regenerist Retinol 24 Nachtserum. Dit anti-aging serum bevat naast retinol, nog een tweede retinoïde – plus niacinamide en een peptide die ooit beroemd werd als Matrixyl®. Ook fijn: het serum trekt enorm snel in en zorgt er dankzij siliconen voor dat je met een superzacht aanvoelend huidje in bed stapt.

Retinyl Propionate: de meest effectieve niet-receptplichtige retinoïde – volgens de uitvinder, dan...

De verpakking vermeldt dat dit serum het “Retinoïdecomplex van Olaz” bevat en dat is meteen al een compliment waard. In één woord: keurig! Geen gesjoemel met “vitamine A!”-kreten, retinylpalmitaat proberen te slijten als retinol of over een “retinolcomplex” spreken – omdat retinol de beroemdste is van alle retinoïden* en dus zo lekker verkoopt. Of dit retinoïdecomplex echt “van Olaz” is, durf ik echter niet met zekerheid te zeggen – niet in de laatste plaats door het ontbreken van een ®. Feit is echter dat dit serum twee retinoïden bevat. Daarvan is Retinyl Propionate de eerste, maar niet de beste – behalve dan volgens de uitvinder van deze retinolester.
Retinyl Propionate werd ontwikkeld en gepatenteerd door de Amerikaanse dermatoloog James E. Fulton Jr., die het de meest effectieve niet-receptplichtige retinoïde noemt om acne en tekenen van huidveroudering mee te verminderen. Er bestaat echter geen enkele (min of meer) onafhankelijke studie die de claims van Fulton onderschrijft.
Wanneer je Fulton het voordeel van de twijfel gunt, dan is dit serum een relatief goedkope manier om uit te proberen wat Retinyl Propionate voor jouw huid doet; een serum van de hand van Fulton kost al snel het dubbele. En anders is Retinyl Propionate een gevalletje “leuk meegenomen” – want het Olaz Regenerist Retinol 24 Serum bevat (gelukkig) ook twee ingrediënten, waarvan de anti-aging effecten wél uitvoerig onafhankelijk zijn aangetoond.

Factsheet Retinyl Propionate


Retinol: gegarandeerde anti-aging effecten

Olaz geeft zelf niet aan hoe hoog het percentage retinol in dit serum is, maar getuige de INCI-lijst lijkt dat 0,25% te zijn. Dat is in beginsel ruimschoots voldoende, want retinol is al in een concentratie van 0,1% goed voor gegarandeerde anti-aging effecten, die ook onafhankelijk zijn aangetoond: vermindering van lijntjes en kraaienpootjes, vervaging van hyperpigmentatie – plus een verbeterde elasticiteit en stevigheid. “In beginsel”, want om meer krachtige anti-aging resultaten te behalen is méér retinol nodig. Maar hogere concentraties retinol kunnen in de eerste weken van het gebruik wat bijwerkingen geven, waardoor het verstandig is om je huid eerst aan een lager percentage te laten wennen. Dit serum is dus fijn voor “retinol-rookies” en voor iedereen met een jong huidje, dat nog geen echte krachtpatsertjes nodig heeft.
Wanneer je nog onbekend bent met de werking van retinol, dan is het wellicht goed om te weten dat ook dit ingrediënt geen anti-aging heeft na enkele dagen gebruik. (Zulke ingrediënten bestaan überhaupt niet) Ook bij retinol zit de kracht in de herhaling – dagelijkse herhaling, maandenlang – en is geduld een schone zaak. Pas na een half jaar zullen de anti-aging resultaten zichtbaar zijn in de spiegel – om na een jaar een hoogtepunt te bereiken.

Factsheet Retinol


Niacinamide: hét ingrediënt voor huidverbetering

Olaz (Olay aan de andere kant van de oceaan) is een merk van Procter & Gamble – een naam die we regelmatig tegenkomen in de eerste studies naar de huidverbeterende effecten van deze “vitamine B3”. Om die reden heeft Procter & Gamble samen met het Nederlandse DSM een speciaal plaatsje in mijn ehh... hart-voor-huidverzorging. Die twee concerns waren járen geleden de pioniers die in niacinamide “geloofden” en er onderzoek naar verrichten. Dat deden ze uiteraard niet zonder eigenbelang, maar toch... zonder hen was niacinamide waarschijnlijk niet of pas veel later geworden wat het inmiddels is: een ingrediënt dat letterlijk elke huid verbetert.
Voor anti-aging effecten is 2% niacinamide nodig – iets dat we mede dankzij Procter & Gamble weten – dus ik kan me bijna niet voorstellen dat dit serum minder dan 2% bevat. Mocht je de huidverbeterende eigenschappen van niacinamide nog niet (allemaal) kennen, dan is het wellicht interessant om de factsheet eens te lezen. Maar om een paar voorbeelden te noemen: niacinamide vermindert lijntjes en rimpels – evenals pigmentvlekken, roodheid en gele verkleuring. Daarnaast gaat het ontstekingsreacties tegen en helpt het de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van luchtvervuiling én blauw licht.

Factsheet Niacinamide


Plus: Siliconen, glycerine en “Matrixyl”

De basis van het Olaz Regenerist Retinol 24 Nachtserum wordt gevormd door water, wat uiteraard bijdraagt aan het snelle intrekken ervan. Het tweede ingrediënt is dimethicone – een siliconen-olie die (een beetje) helpt om vochtverlies tegen te gaan, maar vooral een lekker zacht gevoel geeft. Het derde ingrediënt is een échte moisturizer: het overbekende glycerine. Dat is in gigantisch veel huidverzorgingsproducten te vinden en voor een goede reden, want als natuurlijk onderdeel van de NMF** draagt glycerine bij aan een optimale hydratatie van de huid. Dan is er nog pal-KTTKS – met de INCI-naam palmitoyl pentapeptide-4 (PP4). Deze peptide werd vanaf 2000 beroemd als Matrixyl®, maar maakt die inmiddels geen deel meer uit van de Matrixyl® range. PP4 is een matrikine – een peptide die in staat is om interactie aan te gaan met specifieke celreceptoren. Op die manier kan PP4 “huidvernieuwing” stimuleren, waardoor rimpels verminderen. Over PP4 wordt wel gesteld dat die werking niet alleen door ontwikkelaar Sederma is aangetoond, maar ook door onafhankelijke instituten. Ik kon echter slechts één echt onafhankelijke studie vinden, die in 2014 werd verricht aan de Kyungsung Universiteit in Korea – en die zich (mede) richtte op de stabiliteit van PP4 en de mate waarin PP4 door de huid wordt opgenomen. Daarin stellen de auteurs: “Topical formulations containing pal-KTTKS were shown to significantly reduce fine lines and wrinkles and improve skin texture. These effects may help to delay the aging process in the skin.” PP-4 lijkt dus een fijne toevoeging aan anti-aging formules, zoals dit Olaz serum.

MIJN ERVARINGEN

Ik smeer wat weg, al heel veel jaren lang – maar ik had nog nooit een product van Olaz gebruikt. Totdat ik vorige week dit Olaz Regenerist Retinol 24 Nachtserum bij Kruidvat tegenkwam. En, het moet gezegd: Olaz en ik hadden een veel slechtere start kunnen hebben.

Ik gebruik het serum na de Glycolic Acid 7% Toning Solution van The Ordinary. Daarvan kan (wil :)) ik sowieso al jaren geen afscheid meer nemen en nu levert die trouwe reus een mooie combinatie op met het Retinyl Propionate in het Olaz serum. Dat wordt in combinatie met glycolzuur nóg effectiever... volgens James Fulton dan – en die geef ik in dit geval graag het voordeel van de twijfel ;-) Maar het gebruik van glycolzuur heeft ook een nadeel. Net zoals elk ander “zuurtje” tast glycolzuur peptiden aan – die daardoor uiteen vallen in inactieve deeltjes. Van de palmitoyl pentapeptiden in het serum blijft in mijn geval dus niet zo veel over.

Aansluitend gebruik ik het Retinol Serum van The INKEY List: mijn BLUNDER van vorig jaar, waarvan ik nog een onaangebroken tube had liggen. Dat doe ik niet voor de retinol – want die zit er nauwelijks in, ondanks de “1%” op de verpakking – maar voor de moisturizerende ingrediënten. Het Olaz Regenerist Retinol 24 Serum bleek namelijk “solo” niet hydraterend genoeg voor mijn huid – maar zou het gebruik van een goedgevulde nachtcrème “INCI-verspilling” maken. Dat laatste doordat het Olaz serum bestanddelen bevat met een obees moleculair gewicht. Van dimethicone bijvoorbeeld, ligt de molaire massa tussen de 5.000 en 10.000 g/mol. Daardoor kan dat mammoetje niet in de huid dringen – en dat is maar goed ook, want siliconen willen we helemaal niet ín onze huid. Maar doordat het braaf óp de huid blijft liggen, kan het letterlijk de opname blokkeren van actieve ingrediënten. Ik ga de gok niet nemen, óf actives zich langs al die mammoetjes weten te wurmen – en zo ja, in welke mate.

Een ander minpuntje is het pipetje. Dat is echt voor verbetering vatbaar, want pas na herhaaldelijk knijpen heeft het voldoende van het serum opgenomen.

Maar verder vind ik dit nachtserum heel prima te doen. Ook rond mijn ogen, waar ik de gevoelige huid nu toch echt wel heel graag aan retinol wil laten wennen; ook daar blijven bijwerkingen achterwege. Door de siliconen en het relatief lage percentage retinol zal het geen blijvertje worden, maar het is een plezierig opstapje. Dat juist vooral dankzij dimethicone, die maakt dat het serum zich supersmooth laat verdelen – en de huid een lekker zacht gevoeletje geeft. Tot is er de voor mij zo belangrijke pre: het Olaz Regenerist Retinol 24 Serum trekt bijna meteen in, zonder ook maar een spoortje geglim of geplak achter te laten.

VOOR WIE?

Iedereen die graag een serum gebruikt waarin een “bijwerkingen-vrij” percentage retinol is gecombineerd met enkele andere anti-aging actives, dat plezierig is in het gebruik en razendsnel intrekt.

VOOR WIE NIET?

Het Olaz Regenerist Retinol 24 Nachtserum is volgens de verpakking “parfumvrij”, maar het bevat Benzyl Alcohol. Dat is een van de zogenoemde gelimiteerde parfumgrondstoffen, die in INCI-lijsten vermeld moeten worden, omdat ze een allergische huidreactie kunnen veroorzaken bij personen die daar gevoelig voor zijn. Benzyl Alcohol is echter niet het enige contactallergeen in deze formule – de overige zijn met een ⁂ aangegeven in het onderstaande ingrediënten-overzicht. Wanneer je last hebt van een allergie voor een van deze bestanddelen, dan is dit serum waarschijnlijk niet geschikt voor jouw huid.


PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 40 ml flacon Olaz Regenerist Retinol 24 Nachtserum kost € 34,95 en is in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Kruidvat. Meer informatie kun je hier vinden, samen met de ervaringen van andere gebruikers en de mogelijkheid het serum online te bestellen.
Zoals je waarschijnlijk weet, heeft Kruidvat regelmatig aanbiedingen en acties. Op dit moment (5 maart 2020) kost het Olaz Regenerist Retinol 24 Nachtserum slechts € 17,48.


*) Retinoïden
Retinoïden zijn bio-organische verbindingen die een chemische structuur bezitten die verwant is aan vitamine A, beter bekend als retinol.

**) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; DIMETHICONE – siliconen-olie die verlies van water tegengaat, de huid zijdezacht maakt en een instant anti-aging effect heeft door rimpeltjes op te vullen; GLYCERIN❦ – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; RETINYL PROPIONATE – een retinol-ester (verbinding van retinol met propionzuur) waarvan de effectiviteit niet onafhankelijk is aangetoond, maar die volgens de uitvinder de meest effectieve niet-receptplichtige retinoïde is → factsheet; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE❦⁂, merknaam Myritol® – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix van vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Zorgt daarnaast voor een gelijkmatige verdeling van andere ingrediënten, waardoor de werking daarvan verbetert; RETINOL, vitamine A – vermindert oppervlakkige lijntjes, diepere rimpels, hyperpigmentatie en couperose. Stimuleert daarnaast de productie van hyaluronzuur → factsheet; PALMITOYL PENTAPEPTIDE-4, peptide die begin deze eeuw beroemd werd als Matrixyl® – vermindert lijntjes en verbetert de huidtextuur; BHT, afkorting van Butylated Hydroxy-Toluene – stabilisator; BUTYLENE GLYCOL⁂ – oplosmiddel dat hydrateert en de opname van andere ingrediënten verbetert; DIMETHICONOL – silicone, geeft de huid een zijdezacht gevoel en vult oneffenheden op; NIACINAMIDE,“vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen bij rosacea, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → factsheet; POLYSORBATE 20 – emulgator; LAURETH-4 – emulgator met antistatische eigenschappen; LAURETH-7 – emulgator; DISODIUM EDTA – conserveermiddel; DIMETHICONE CROSSPOLYMER – silicoon, maakt de huid zijdezacht en vult oneffenheden op; POLYACRYLAMIDE – filmvormend verdikkingsmiddel; PEG-100 STEARATE – emulgator; TITANIUM DIOXIDE – kleurstof (in dit geval); MICA – verzamelnaam voor een groep mineralen die tegen zeer hoge temperaturen bestand zijn en in cosmetica worden verwerkt voor een glanzend, glitterend of parelmoerachtig effect; TIN OXIDE – zorgt voor een glans-effect; C13-14 ALKANE– oplosmiddel; DMDM HYDANTOIN⁂, Dimethyl Dimethylol Hydantoin – conserveermiddel; IODOPROPYNYL BUTYLCARBAMATE⁂ – conserveermiddel; BENZYL ALCOHOL⁂– gelimiteerde parfumgrondstof → meer informatie.

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het in (vaak zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: