Doorgaan naar hoofdcontent

Radiostilte

Hopelijk tot snel!

  Allereerst: fijn dat je er bent – ik hoop dat je dit in goede gezondheid leest en dat de COVID-19 blues aan je voorbij gaan. En mocht je een trouwe lezer zijn die even langskomt om te zien of ik nieuwe artikelen heb gepubliceerd: enorm fijn dat je er opnieuw bent, want trouwe lezers hebben een speciaal plekje in mijn bloggershart. Helaas heb ik sinds vorige maand geen enkel nieuw artikel gepubliceerd en zal het nog wel even duren voordat je hier weer vers leesvoer aantreft. Ook durf ik niet te zeggen hoe lang de radiostilte – die vorige maand zo onverwacht inviel – nog zal blijven duren. De oorzaak daarvan is gelukkig niet ernstig of verdrietig, maar wel een beetje lastig. Mijn stilte heeft namelijk van alles te maken met de bijwerkingen van tramadol  – een pijnstiller. Die bijwerkingen zijn tijdens de eerste weken van gebruik het sterkst, daarna nemen ze af. Dat was en is bij mij niet anders: in januari was ik aanvankelijk anderhalve week zó wappie, dat The Sims spelen het enige was

Factsheet RETINYL PROPIONATE
Retinyl Propionate is een retinol-ester: een verbinding van retinol met propionzuur. Het ingrediënt werd ontwikkeld en gepatenteerd door de Amerikaanse dermatoloog dr. James E. Fulton Jr., die het “Vitamin A Propionate” doopte. Van Fulton wordt nog wel eens gesteld dat hij de wetenschapper is achter Retin A® – de merknaam waarmee tretinoïne beroemd werd als middel tegen acne én rimpels. Tretinoïne crème – en alle anti-aging effecten die we daarvan inmiddels kennen – hebben we echter te danken aan dr. Albert Kligman, destijds de superieur van Fulton. De laatste was dus wel betrokken bij de ontwikkeling van Retin A® als middel tegen acne en tekenen van huidveroudering – hij was niet dé man achter. Retinyl Propionate is echter wél zijn uitvinding en daarmee is hij zelf nog steeds bijzonder ingenomen. Op de site van Vivant Skincare – het huidverzorgingsmerk van Fulton – lezen we bijvoorbeeld:

“Vitamin A Propionate, [...] provides all the efficacy of Retin A® without the excess irritation or unpredictable side effects. Designed for the least amount of irritation with the greatest efficacy, Vitamin A Propionate has proven to be consistently more effective in the clearing and controlling acne and reversing the signs of photo aging than any other non-prescription retinoid available.”

Retinyl Propionate is dan ook te vinden in acht verschillende Vivant Skincare producten, waarvan de Derm-A-Gel® met $ 60,00 de goedkoopste is.

Onafhankelijk bewijs van effectiviteit: zeer magertjes

Retinyl Propionate mag dan volgens Fulton de meest effectieve, niet-receptplichtige retinoïde zijn – vooral in combinatie met glycolzuur, zoals hij in zijn patent-aanvraag vermeldde – er bestaan geen onafhankelijke bronnen die dat bevestigen. Onderstaand het enige objectieve dat momenteel bekend is over Retinyl Propionate – waarbij aangetekend moet worden dat ook hier echte onafhankelijkheid ontbreekt bij de tweede en derde genoemde studie (uitgevoerd door Procter & Gamble resp. Unilever)

Geen statistisch significante effecten
In 1998 constateerden Green et al. dat Retinyl Propionate de huid van muizenstaarten dikker maakte en dat het de productie van collageen bevorderde in de huid van muizen die waren blootgesteld aan UV-straling. Op basis van die resultaten verrichten dezelfde onderzoekers een 48 weken durende dubbelblinde, gerandomiseerde en placebo-gecontroleerde studie (n = 60) Maar anders dan verwacht, leidde een crème met 0,15% Retinyl Propionate niet tot statistisch significante verbeteringen ten opzichte van de placebo.

Bijgestaan door niacinamide en peptiden
In 2010 kreeg Retinyl Propionate een beetje betere pers, dankzij“A randomized, controlled comparative study of the wrinkle reduction benefits of a cosmetic niacinamide/peptide/retinyl propionate product regimen vs. a prescription 0·02% tretinoin product regimen” van Fu et al. Daarbij werden de anti-rimpel effecten van een product met niacinamide, (Matrixyl®)-peptiden en 0,3% Retinyl Propionate vergeleken met die van een crème met 0,02% tretinoïne. Beide crèmes verminderden in dezelfde mate de kraaienpootjes van de proefpersonen – en (uiteraard) ervoer alleen de tretinoïne-groep bijwerkingen. Onduidelijk is echter, hoe groot de rol van Retinyl Propionate was bij de behaalde anti-rimpel effecten. Die was mogelijk slechts (heel) bescheiden, omdat niacinamide “solo” al goed is voor een hele reeks aan anti-aging effecten. Daarnaast laten ook de gebruikte peptiden zich niet onbetuigd als het op het bestrijden van kraaienpootjes aankomt; Matrixyl® werd daar tenslotte groot mee.

Veelbelovend in combinatie met Climbazole, maar...
Climbazole is een antischimmelmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van eczeem en met name (hoofd)roos. Daarnaast “boost” 0,5% climbazole de activiteit van zowel Retinyl Propionate als retinol en maakt het Retinyl Propionate net zo effectief als (of zelfs mogelijk effectiever dan) 0,1% retinol.
Daarmee stopt het goede nieuws wellicht meteen ook: in de EU mogen gezichtscrèmes niet meer dan 0,2% climbazole bevatten. Maar wie weet, misschien verzint Unilever een list...


Moleculair gewicht (molaire massa): 342,5 g/mol


Laatste update: 4 maart 2020


© Even over auteursrecht...


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: