Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Factsheet RETINYL PROPIONATE
Retinyl Propionate is een retinol-ester: een verbinding van retinol met propionzuur. Het ingrediënt werd ontwikkeld en gepatenteerd door de Amerikaanse dermatoloog dr. James E. Fulton Jr., die het “Vitamin A Propionate” doopte. Van Fulton wordt nog wel eens gesteld dat hij de wetenschapper is achter Retin A® – de merknaam waarmee tretinoïne beroemd werd als middel tegen acne én rimpels. Tretinoïne crème – en alle anti-aging effecten die we daarvan inmiddels kennen – hebben we echter te danken aan dr. Albert Kligman, destijds de superieur van Fulton. De laatste was dus wel betrokken bij de ontwikkeling van Retin A® als middel tegen acne en tekenen van huidveroudering – hij was niet dé man achter. Retinyl Propionate is echter wél zijn uitvinding en daarmee is hij zelf nog steeds bijzonder ingenomen. Op de site van Vivant Skincare – het huidverzorgingsmerk van Fulton – lezen we bijvoorbeeld:

“Vitamin A Propionate, [...] provides all the efficacy of Retin A® without the excess irritation or unpredictable side effects. Designed for the least amount of irritation with the greatest efficacy, Vitamin A Propionate has proven to be consistently more effective in the clearing and controlling acne and reversing the signs of photo aging than any other non-prescription retinoid available.”

Retinyl Propionate is dan ook te vinden in acht verschillende Vivant Skincare producten, waarvan de Derm-A-Gel® met $ 60,00 de goedkoopste is.

Onafhankelijk bewijs van effectiviteit: zeer magertjes

Retinyl Propionate mag dan volgens Fulton de meest effectieve, niet-receptplichtige retinoïde zijn – vooral in combinatie met glycolzuur, zoals hij in zijn patent-aanvraag vermeldde – er bestaan geen onafhankelijke bronnen die dat bevestigen. Onderstaand het enige objectieve dat momenteel bekend is over Retinyl Propionate – waarbij aangetekend moet worden dat ook hier echte onafhankelijkheid ontbreekt bij de tweede en derde genoemde studie (uitgevoerd door Procter & Gamble resp. Unilever)

Geen statistisch significante effecten
In 1998 constateerden Green et al. dat Retinyl Propionate de huid van muizenstaarten dikker maakte en dat het de productie van collageen bevorderde in de huid van muizen die waren blootgesteld aan UV-straling. Op basis van die resultaten verrichten dezelfde onderzoekers een 48 weken durende dubbelblinde, gerandomiseerde en placebo-gecontroleerde studie (n = 60) Maar anders dan verwacht, leidde een crème met 0,15% Retinyl Propionate niet tot statistisch significante verbeteringen ten opzichte van de placebo.

Bijgestaan door niacinamide en peptiden
In 2010 kreeg Retinyl Propionate een beetje betere pers, dankzij“A randomized, controlled comparative study of the wrinkle reduction benefits of a cosmetic niacinamide/peptide/retinyl propionate product regimen vs. a prescription 0·02% tretinoin product regimen” van Fu et al. Daarbij werden de anti-rimpel effecten van een product met niacinamide, (Matrixyl®)-peptiden en 0,3% Retinyl Propionate vergeleken met die van een crème met 0,02% tretinoïne. Beide crèmes verminderden in dezelfde mate de kraaienpootjes van de proefpersonen – en (uiteraard) ervoer alleen de tretinoïne-groep bijwerkingen. Onduidelijk is echter, hoe groot de rol van Retinyl Propionate was bij de behaalde anti-rimpel effecten. Die was mogelijk slechts (heel) bescheiden, omdat niacinamide “solo” al goed is voor een hele reeks aan anti-aging effecten. Daarnaast laten ook de gebruikte peptiden zich niet onbetuigd als het op het bestrijden van kraaienpootjes aankomt; Matrixyl® werd daar tenslotte groot mee.

Veelbelovend in combinatie met Climbazole, maar...
Climbazole is een antischimmelmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van eczeem en met name (hoofd)roos. Daarnaast “boost” 0,5% climbazole de activiteit van zowel Retinyl Propionate als retinol en maakt het Retinyl Propionate net zo effectief als (of zelfs mogelijk effectiever dan) 0,1% retinol.
Daarmee stopt het goede nieuws wellicht meteen ook: in de EU mogen gezichtscrèmes niet meer dan 0,2% climbazole bevatten. Maar wie weet, misschien verzint Unilever een list...


Moleculair gewicht (molaire massa): 342,5 g/mol


Laatste update: 4 maart 2020


© Even over auteursrecht...


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: