Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Lezersvraag: Is het collageenpoeder van Oslo Skin Lab inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven?
Ben jij op de hoogte van het collageen poeder van Oslo Skin Lab, genaamd The Solution? Is dit inderdaad zo goed? En zijn er geen goedkopere alternatieven?

Alvast dank voor je bericht.

Met vriendelijke groet,
Ingrid


Hi Ingrid,

Van collageenpoeder had ik uiteraard al eens gehoord, want de laatste tijd lijken de advertorials, advertenties en commercials waarin dat poeder wordt aangeprezen overál te zijn. Waarbij ik dan altijd weer de andere kant op kijk – alle moeite van de ingehuurde redacties, bloggers en BN-ers ten spijt. Ik ben namelijk al sinds deep down vorige eeuw vegetariër (en begin zelfs steeds vaker vegan te eten) en die collageenpoedertjes zijn allemaal van dierlijke oorsprong.

Maar om jouw vraag te kunnen beantwoorden heb ik de site van Oslo Skin Lab even bezocht. Daar wordt niet aangegeven uit welk soort “100% gehydrolyseerd collageen” The Solution bestaat, maar in een van de drie studies waaraan ze refereren wordt het bij de merknaam genoemd: VERISOL®. Daarvan bestaan 3 soorten:

VERISOL® P (grondstof verkregen uit varkens; P = Porcine)
VERISOL® B (grondstof verkregen uit runderen; B = Bovine)
VERISOL® F (grondstof verkregen uit vissen; F = Fish)

Ik heb geen inzage (gevraagd) in de drie publicaties, waardoor ik niet weet wat die vermelden onder het (behoorlijk belangrijke) kopje “Conflict of interest”. Misschien gaat het hier inderdaad om “onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken”, zoals Oslo Skin Lab vermeldt. En al even misschien stelt Oslo Skin Lab zoiets alleen maar vanuit een verkoopstrategie, terwijl er wel degelijk sprake was van (enige mate van) belangenverstrengeling. Zo lang Oslo Skin Lab geen inzage biedt in de volledige studies of een screenshot plaatst van hetgeen de artikelen vermelden onder “Conflict of interest” – is het aan jou om te bepalen of je ze het voordeel van de twijfel gunt. Ik kan in dat opzicht niet verder met je meedenken, omdat ik letterlijk misselijk wordt bij de gedachte aan een varkens-, runder- of vis-poedertje dat ik dagelijks door mijn eten of drinken zou moeten gooien... hoe leuk dat poedertje ook is verpakt en hoe mooi de beloftes ook zijn. Maar wellicht heb je wel iets aan het oordeel van de EFSA.

Oordeel EFSA over VERISOL® P

De EFSA – European Food Safety Authority – werkt meestal op verzoek van de Europese Commissie, het Europees Parlement en Europese lidstaten. Daarnaast initieert de EFSA zelf wetenschappelijk onderzoek. VERISOL® P werd echter beoordeeld op verzoek van Gelita, de producent van VERISOL® – die daarbij ook refereerde aan dierproeven (voor het geval je het belangrijk vindt dat je huidverzorging cruelty free is) Het volledige EFSA rapport kun je hier inzien, maar dit is de belangrijkste conclusie i.c.:

“A cause and effect relationship has not been established between the consumption of VeriSol® P and a change in skin elasticity leading to an improvement in skin function.”

Goedkopere alternatieven

The Solution is inderdaad niet goedkoop: € 56,90 per 28 dagen wanneer je geen lid wilt worden van de “Oslo Skin Lab familie”, zoals zij het noemen. Het Super Collageenpoeder van Lucovitaal bijvoorbeeld, dat VERISOL® B bevat, is met een adviesprijs van € 31,19 per 21 dagen voordeliger; € 41,59 per 28 dagen – en bovendien regelmatig in de aanbieding. Maar wanneer je even op “VERISOL® collageen” googlet, dan vind je nog véél meer collageenpoedertjes met dit bestanddeel.

Hartelijke groet,
Mariella

Benieuwd naar het vervolg?

❥ DOSSIER COLLAGEEN SUPPLEMENTEN


Reacties

 1. Hoi Mariella,

  We zagen je reactie en je uiteenzetting over Oslo Skin Lab. Je geeft aan dat we geen inzage geven in de onderzoeken die zijn gedaan, maar dat doen we wel.
  Op www.osloskinlab.nl/onderzoek staat alles over de onderzoeken en daar hebben we ook de links opgenomen naar de medische databases waar deze onderzoeken zijn gepubliceerd.

  Kun je dit voor de volledigheid aanpassen?

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24401291
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23949208
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26561784

  En mocht je nog vragen hebben, dan horen we dat graag!
  Het is ook niet helemaal correct dat Lucovitaal voordeliger zou zijn. The Solution kost bij de membershipvorm die op elk moment is op te zeggen 39,80 voor 28 dagen, inclusief verzendkosten.

  Mooie dag,
  Oslo Skin Lab

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Oslo Skin Lab,

   Jullie verwijzen (ook in jullie bovenstaande reactie) slechts naar de abstracts. De volledige studies zijn dus NIET in te zien - waardoor ook onduidelijk blijft hoe "onafhankelijk" die studies nu echt waren.

   Wanneer júllie dat aanpassen - en de studies voor iedereen zijn in te zien - dan zal ik uiteraard een update onder mijn artikel plaatsen. En wanneer dan blijkt dat de studies écht onafhankelijk waren, dan vermeld ik ook dat met plezier!

   Daarnaast heb ik inderdaad het Lucovitaal collageenpoeder vergeleken met jullie poeder zónder lidmaatschap (en dus zonder het gedoe van moeten opzeggen) Dan is jullie poeder duurder.

   En jullie poeder blijft wellicht ook duurder bij zo'n lidmaatschap, omdat Lucovitaal (en de andere poeders op basis van VERISOL® P, B of F) zeer regelmatig in de aanbieding is. 2 voor de prijs van 1 bijvoorbeeld - of elk tweede artikel voor € 1,00. Prijsbewust "inslaan" kan dus op die manier behoorlijk wat geld schelen.
   Hopelijk is met deze toelichting ook voor jullie duidelijk dat er ook op dat punt niets te wijzigen is.

   Wanneer jullie de volledige studies niet kunnen plaatsen op jullie site, om redenen die niets te maken hebben met gebrek aan transparantie, dan kunnen jullie ze ook naar mij opsturen: thecareconnection.nl@gmail.com.

   Houd er wel rekening mee dat aan een artikel "op verzoek" kosten verbonden zijn in de vorm van een donatie aan "het goede doel". Daarnaast is het uitgesloten dat jullie op welke wijze dan ook invloed hebben op de inhoud van het artikel. Dit geldt trouwens voor alle sponsors / samenwerkende partijen, omdat het eerlijk, onafhankelijk en transparant informeren van lezers altijd op de eerste plaats komt.

   En wanneer jullie The Solution - al dan niet tijdelijk - gaan aanbieden tegen een concurrerende prijs, dan zijn jullie vanzelfsprekend meer dan welkom om hier een advertentie of advertorial te plaatsen.

   Beste groet, blijf gezond!
   Mariella

   Verwijderen
  2. Hoi Mariella,

   We hebben je gemaild omdat we graag met je in contact komen. Alle contentsamenwerkingen die we aangaan komen tot stand op basis van een testperiode van 8 weken, waarbij de BN-er, influencer of redacteur dagelijks het product inneemt zodat er oprecht vanuit de eigen ervaring over het gebruik en het effect van The Solution kan worden gecommuniceerd. Aangezien je in je artikel aangeeft vegetaier te zijn, kom je helaas niet in aanmerking om een daadwerkelijke review over The Solution te delen.

   De links die we delen over de onderzoeken betreffende de links naar de medische databases waar de onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd.

   Er wordt voor The Solution uitsluitend gebruik gemaakt van Bovine (B) collageen, de referentie die in het artikel wordt aangehaald over het ontbreken van bewijs dat het P collageen werkt, is daarvan de reden. B-collageen is erg solide en heeft bewezen resultaat.

   Er zullen vast alternatieven en aanbiedingen zijn die voordeliger zijn onder aan de streep. We bieden wel het gemak van de memberservice waarbij je vanzelf elke 4 weken een nieuwe verpakking ontvangt (gratis thuis bezorgd en zonder verplichte afname), en we bieden ons product aan in de exacte afgemeten dagdosis die ook in de onderzoeken is gehanteerd. Ook voegen we geen vulmiddel of andere onnodige stoffen toe aan The Solution, wat andere merken misschien wel doen. Het is uiteindelijk de afweging van elke consument wat het handigste/voordeligste is voor de betreffende portemonnee en levensstijl.

   Mooi weekend en we horen graag van je.

   Verwijderen
  3. Hallo Oslo Skin Lab,

   Het zou wellicht inderdaad efficiënter zijn om ons gesprek voort te zetten per e-mail. Maar in het kader van de transparantie ook mijn antwoord hier. Daarnaast zijn er wellicht lezers die ons polemiekje juist interessant vinden. Hoe dan ook, aangezien we allebei niks te verbergen hebben...

   Nogmaals, de links die jullie plaatsen bieden slechts inzage in de abstracts, zoals te vinden in PubMed. Niet naar een database dus, en niet naar de studies / publicaties. Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat er voor inzage in die publicaties betaald moet worden; een beetje zoals kranten een "betaalmuur" hebben - met als groot verschil dat de prijs voor de publicaties i.c. enorm veel duurder is. De studies zijn alleen in te zien na betaling van tientallen euro. Bijgevolg kan "de consument" dus bijvoorbeeld niet beoordelen hoe onafhankelijk de onderzoeken daadwerkelijk waren. En als jullie poeder inderdaad gemaakt is van runderbotten en niet van varkens, dan is nog steeds niet te lezen waarom dat zo veel beter is dan het varkenspoeder - en welk "bewezen resultaat" het heeft.

   Ik denk dat het voor "de consument" veel interessanter is om te lezen wat die studies nou precies aantoonden en hoe onafhankelijk die nou écht waren. Een review op basis van de (al dan niet / min dan wel meer) onafhankelijke, objectieve feiten, dus. Veel meer werk - maar ook meer oprecht en geloofwaardig, dan nóg een advertorial. En het gebruik van het product is daarvoor niet noodzakelijk.
   Sterker nog, ik ben ondertussen een studie tegengekomen naar de effecten van collageen voor oraal gebruik van een ander type / merk dan VERISOL®, die zó interessant is dat ik er binnenkort meer uitgebreid aandacht aan ga besteden. Uiteraard met een link naar de volledige publicatie, zodat de lezer alle informatie heeft om de werking van het supplement al dan niet overtuigend (genoeg) te vinden. Het is toch zonde dat zoiets bij Oslo Skin Lab (nog?) niet kan? Als de feiten zo geweldig zijn, dan moet je ze toch juist aan iedereen laten lezen? Ik hoop dat jullie dat - voor jullie! - snel mogelijk gaan maken.

   Laat het me maar weten wanneer het gelukt is, dan plaats ik asap een update onder mijn oorspronkelijke post.

   Beste groet, blijf gezond (en thuis :)),
   Mariella

   Verwijderen
 2. Hoi Mariella,

  Hopelijk gaat het goed met je. We hebben je afgelopen vrijdag de onderzoeken ter inzage gestuurd. Wat betreft de EFSA-resultaten waar je naar verwijst, staat hieronder een korte uitleg;

  In 2012 konden claims ter beoordeling bij EFSA worden ingediend. Op dat moment was er enige onduidelijkheid over hoe beautyclaims moesten worden behandeld ten opzichte van gezondheidsclaims. EFSA concludeerde dat ze claims die geen effect hebben op gezondheidsfuncties niet wilden herzien. Dit is de reden waarom de claim voor het Verisol-collageen werd afgewezen, omdat EFSA niet kon vaststellen dat regelmatige inname de FUNCTIE van de huid zou kunnen beïnvloeden - en daar zijn we het volledig mee eens, omdat de inname alleen het UITERLIJK van de huid beïnvloedt.

  Bij die beoordeling was de conclusie die jij citeert, dat: “A cause and effect relationship has not been established between the consumption of VeriSol® P and a change in skin elasticity leading to an improvement in skin function.”
  Dus, in het Nederlands: "Er is geen oorzaak-gevolg relatie vastgesteld tussen de consumptie van VeriSol® P en een verandering in huidelasticiteit die leidt tot een verbetering van de huidfunctie."

  Ze concludeerden echter niet dat het resultaat van het onderzoek, verbetering van de huidelasticiteit, niet geldig was.

  Lezers van je blog pikken dat EFSA-citaat er uit en posten dat op Facebook als ware het bewijs dat The Solution niet zou werken, maar dat is dus niet correct. Het gebruik van gehydrolyseerd collageen leidt niet tot het beter functioneren van de huid, maar het verbetert wel de elasticiteit van de huid.

  Mooie dag en stay safe,
  Oslo Skin Lab Nederland

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Oslo Skin Lab,

   Nja... de beoordeling door de ESFA was een uitermate ongelukkige keuze van Gelita. Ik kom later bij je terug met een inhoudelijke reactie m.b.t. én o.b.v. het ESFA-rapport; dat moet even wachten, omdat ik sinds gisteravond behept ben met een hooikoorts 2.5 - en dus zwáár aan de antihistaminica zit, die in hoge doses giga-suf maken.

   En ja, je mail met de studies heb ik ontvangen. Goed dat jullie je zo transparant tonen!

   Beste groet, blijf gezond,
   Mariella

   Verwijderen
 3. Revitaltrax is én goedkoper en bevat het dubbele aan collageen, plus nog een hoop andere mineralen en vitamines..na 2 weken gebruik merkte ik al een groot verschil!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Unknown,

   Fijn dat je al resultaten merkt van je collageen gebruik!
   Het innemen van een hogere dosis collageen leidt niet tot betere/snellere resultaten. Uit onderzoek is gebleken dat 2.5 gram de optimale werkzame dosis is.

   Met een kortingscode is Oslo Skin Lab overigens voordeliger dan Revitaltrax, wanneer je voor de memberservice kiest ;-)

   Mooie dag!

   Verwijderen
 4. Ik weet niet hoe het zit met al die studies, maar ik kan wel uit eigen ervaring vertellen over Nutraskin. Ik gebruik het al bijna 2 jaar. Nu heb ik (bijna 50) niet heel veel rimpels, maar de paar die ik had zijn echt minder diep geworden en mijn huid voelt steviger aan. Ook mijn nagels zijn sterker en breken nooit meer (nam ik het niet voor maar is een leuke bijkomstigheid).
  Er zit 3 keer meer in dan in de zakjes van Oslo, dat ik nu overal gesponsord voorbij zie komen. Precies hetzelfde verisol en en geen abonnement (ik ken mezelf, daar kom ik nooit meer vanaf). In deze tijd voel ik me er ook beter bij om lokale ondernemers en Nederlandse bedrijven te steunen, maar dat is mijn persoonlijke keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi unknown,
   Het membership bij Oslo Skin Lab is echt vrijblijvend. Het is een service waardoor je niet elke keer opnieuw hoeft bij te bestellen/kopen en het product gewoon netjes op tijd thuis geleverd krijgt. Je kunt dit op ieder moment stop zetten (door de klantenservice te bellen of te mailen) en je kunt ongeopende verpakkingen ook retourneren.
   Nutraskin bevat meer collageen, maar volgens wetenschappelijk onderzoek is 2.5 gram collageen de optimale dagdosis. Het heeft geen toegevoegde waarde om meer collageen in te nemen; dat levert geen beter/aanvullend resultaat.

   Mooie dag!
   Team Oslo Skin Lab

   Verwijderen
 5. Ik heb de collageenpoeders van Oslo skin lab 3 maanden gebruikt, en ben er na lang onderzoeken achter dat ik de huiduitslag die ik vanaf begin had, hiervan heb. Dacht eerst dat het kwam door een nieuwe samenstelling van mijn crèmes. Ik heb er vreselijk uitgezien, en allerlei zalfjes van de huisarts gekregen. Nooit gedacht dat dit door de collageenpoeders van Skinlab kwam. Totdat ik er mee stopte, en hiermee stopte ook de rode, branderige, jeukende, opgezette plekken in mijn gezicht. Hierover meerdere mails met foto's gestuurd naar Oslo Skinlab, maar ze hebben er niet eens op gereageerd! Schandalig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Unknown (je naam is bekend bij de klantenservice),
   Inmiddels heeft de klantenservice meerdere keren contact met je gehad. Het is heel erg vervelend dat je uitslag hebt gehad in je gezicht, maar gelukkig ben je daar vanaf nu je met het product bent gestopt.
   Collageen is een lichaamseigen stof, die dus van nature voorkomt in je lichaam. Het collageen van Verisol dat wij gebruiken heeft geen geregistreerde bijwerkingen en werkt op de hele huid, dus niet enkel op de huid van je gezicht. Wanneer je een allergie voor rundvlees of eiwit hebt, kan het zijn dat je daardoor een reactie hebt gehad.

   Gelukkig zijn je klachten inmiddels verholpen.

   Mooie dag!

   Verwijderen
 6. Ook ik gebruik nu 4,5 maand de poeders van Oslo skinlab. Ik was onder de indruk van de verbluffende resultaten die ik zag op social media. En ja, ik ben daar dus gevoelig voor. Goed gedaan, Oslo Skinlab! Maarrrr.... ik zie zelf helemaal geen resultaat! Na 2 maanden niet en nu na 4,5 maand nog niet. Mijn rimpels zijn niet anders dan een half jaar terug, ik heb geen mooie 'glow' zoals vaak wordt vermeld bij influencers. Ik moet zeggen dat ik nergens lees over een negatieve ervaring, dat is toch best wel vreemd. Afijn. Ik ga mijn abonnement opzeggen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Unknown,
   Het verschilt van persoon tot persoon voor de resultaten zichtbaar beginnen te worden. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Jammer dat jij nog geen duidelijke resultaten hebt gezien. Mogelijk zie je het verschil wel als je een tijdje bent gestopt met ons product. In de tussentijd kun je ook op Trustpilot terecht om reviews te lezen van gebruikers. Over het algemeen zijn mensen heel tevreden, al staan daar ook een paar negatieve en niet direct lyrische ervaringen tussen zoals je ziet.

   Mooie dag!

   Verwijderen
 7. Ik las onderstaand bericht als laatste in de conversatie...is deze conversatie inmiddels al nader voortgezet?

  Mariella22 april 2020 om 14:05
  Hi Oslo Skin Lab,

  Nja... de beoordeling door de ESFA was een uitermate ongelukkige keuze van Gelita. Ik kom later bij je terug met een inhoudelijke reactie m.b.t. én o.b.v. het ESFA-rapport; dat moet even wachten, omdat ik sinds gisteravond behept ben met een hooikoorts 2.5 - en dus zwáár aan de antihistaminica zit, die in hoge doses giga-suf maken.

  En ja, je mail met de studies heb ik ontvangen. Goed dat jullie je zo transparant tonen!

  Beste groet, blijf gezond,
  Mariella

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Anoniem,

   De conversatie hebben we zéker voortgezet. Maar over collageensupplementen bleek zo enorm veel te vertellen, dat ik er vanaf volgende maand een aparte serie aan gaan wijden. En ja, daarin komt ook het EFSA-rapport uitgebreid aan de orde.

   Beste groet, blijf gezond,
   Mariella

   Verwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: