Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Sukin Sheer Touch Facial Sunscreen SPF 30
Het mag dan nog winter zijn – er verschijnt wel al steeds meer goed nieuws voor ónder de zon. Van “down under” deze keer, want het Australische Sukin lanceerde kort geleden hun Sheer Touch Facial Sunscreens SPF 30. Fijn nieuws voor iedereen die houdt van vriendelijk geprijsde zonbescherming, zónder genoegen te hoeven nemen met minder dan het allerbeste zonnefilter: zinkoxide. De moisturizende formules zijn verrijkt met anti-oxidanten en twee varianten hebben een bescheiden tintje, waardoor een wit waasje wordt voorkomen.

Zinkoxide: objectief de allerbeste

Als je een vaste lezer bent, dan begin ik je nu waarschijnlijk te vervelen. Ik heb tenslotte al zo vaak verteld dat de Amerikaanse FDA uitsluitend de minerale zonnefilters zinkoxide en titaniumdioxide GRASE acht – Generally Recognized as Safe and Effective. Toch blijf ik dat herhalen, totdat heel Nederland weet dat van alle andere zonnefilters (die allemaal chemisch zijn) de effectiviteit en veiligheid onvoldoende objectief is aangetoond. Volgens Amerikaanse maatstaven dan, waarbij zonnefilters als geneesmiddelen langs de lat worden gelegd – terwijl ze in Nederland slechts worden beschouwd als cosmetische ingrediënten.
Maar ook tussen die twee minerale filters zit nog een belangrijk verschil. Titaniumdioxide mag dan met zinkoxide delen in de GRASE-eer en net zo veilig zijn – het is minder effectief. Zinkoxide beschermt namelijk tegen álle UV-A en UV-B straling – terwijl titaniumdioxide een deel UV-A “mist”; UV-A1 om precies te zijn.
Titaniumdioxide is in een goede formule prima als sidekick van zinkoxide, maar zinkoxide heeft die hulp niet per se nodig. Zinkoxide biedt ook “solo” de allerbeste zonbescherming, zoals in deze Sukin Sheer Touch Facial Sunscreens.

Voor iedereen die de overige voordelen van minerale zonbescherming nog niet kent: ze dringen niet in je huid en hoeven dus ook niet in te werken. Daarnaast zijn het letterlijk “coole filters”. Dit omdat ze – anders dan chemische filters – UV-straling niet omzetten in infraroodstraling, die voelbaar is als warmte.

Factsheet Zinkoxide


Rozenbottelolie: tjokvol anti-oxidanten en essentiële vetzuren

De ene “puur natuur”-olie is de andere niet – en rozenbottelolie is een van de plantaardige oliën die nogal wat andere (ver) achter zich laat. Rozenbottelolie is bijvoorbeeld rijk aan linolzuur en alfa-linoleenzuur – die samen de bijnaam “Healing Fats of the Skin” kregen in het wetenschappelijke tijdschrift Clinics in Dermatology. Daarnaast kalmeert de olie ontstekingsreacties en vermindert oxidatieve stress*.

Factsheet Rozenbottelolie


Plus: komkommer- en groene thee extract

Welk komkommer-extract Sukin exact heeft verwerkt in deze zonverzorgingslijn, is onbekend – maar het zou zo maar Cucumber fruit Herbasol® kunnen zijn, omdat die combinatie van komkommer en glycerine vrij is van conserveermiddelen. Hoe dan ook, aan komkommer-extract worden fijne eigenschappen toegeschreven, zoals verkoelende, adstringerende en moisturizende effecten.
Groene thee-extract was een it-ingrediënt in het vorige decennium en daarvoor bestonden goede redenen. Het extract is bijvoorbeeld rijk aan anti-oxidanten*, waardoor het helpt om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen – met name als gevolg van UV-straling. Daarnaast heeft het een remmende werking op de talgproductie.


VOOR WIE?

  Iedereen die graag het allerbeste minerale zonnefilter gebruikt, in een vriendelijk geprijsde moisturizende formule met nét dat beetje extra.

VOOR WIE NIET?

Deze formule bevat enkele ingrediënten die – vaak in zeldzame gevallen – een allergische huidreactie kunnen veroorzaken. Die ingrediënten zijn in onderstaande ingrediëntenlijst te herkennen aan een ⁂ achter de INCI-naam. Wanneer er een allergie voor een van die ingrediënten bij je is vastgesteld, dan is deze zonverzorging waarschijnlijk niet geschikt voor jouw huid.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Van de Sukin Sheer Touch Facial Sunscreen SPF 30 bestaan drie varianten: twee met een kleurtje (light/medium en medium/dark) plus een zonder een tintje.
Een 60 ml tube kost € 17,61 (of £ 14.99) en is vooralsnog alleen online verkrijgbaar bij Sukin UK.
Meer informatie kun je hier vinden, samen met reviews van gebruikers en de mogelijkheid het product te bestellen.

Producten van Sukin zijn in Nederland verkrijgbaar bij Holland & Barrett, maar waarschijnlijk zullen we even geduld moeten oefenen voordat de Sukin zonverzorging hier “aankomt”; de sunscreens waren namelijk al kort na lancering regelmatig uitverkocht in Australië en Engeland.


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

INGREDIËNTEN:
ZINC OXIDE 210 mg/g, zinkoxide – mineraal zonnefilter dat de huid beschermt tegen UV-A1, UV-A2 en UV-B straling door die te absorberen → factsheet;

AQUA – water; ISOAMYL LAURATE❦, merknaam Jolee 7750 – verbetert de textuur van een formule zodat die zich goed laat verdelen en de huid een zacht gevoel geeft; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE❦⁂, merknaam Myritol® – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix van vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Zorgt daarnaast voor een gelijkmatige verdeling van andere ingrediënten, waardoor de werking daarvan verbetert; SORBITAN STEARATE❦, merknaam Span™ 60 – emulgator en oplosmiddel; CETEARYL ALCOHOL⁂ – milde 'fatty' alcohol samengesteld uit twee vetzuren, moisturizer die tevens de textuur van een formule verbetert; HYDROXYPROPYL STARCH PHOSPHATE❦ – verdikkingsmiddel en stabilisator; PHENETHYL ALCOHOL + CAPRYLYL ALCOHOL, merknaam Tristat Stabil – alternatief voor traditionele conserveermiddelen met een roosachtige geur; GLYCERYL ISOSTEARATE – emulgator met moisturizende eigenschappen; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel; POLYHYDROXYSTEARIC ACID❦ – suspendeermiddel (middel dat maakt dat een vaste stof kan worden opgelost in een vloeibare stof) voor minerale zonnefilters; CETEARYL GLUCOSIDE❦⁂ – emulgator verkregen uit plantensuikers; SUCROSE COCOATE❦, merknaam TEGOSOFT® LSE 65 K Soft – mix van suikers en vetten met een verzachtende werking verkregen uit kokosolie; ROSA CANINA FRUIT OIL❦ rozenbottelolie – helpt hyperpigmentatie te voorkomen, kalmeert ontstekingsreacties en is rijk aan anti-oxidanten → factsheet; CARTHAMUS TINCTORIUS SEED OIL❦, saffloer-olie – emulgator, rijk aan linolzuur (een essentieel omega-6 vetzuur) Bevat drie van de acht tocoferolen die samen vitamine E vormen, waaronder de meest actieve component α-tocopherol → factsheet; GLYCERIN❦ – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; CUCUMIS SATIVUS FRUIT EXTRACT❦⁂, komkommer-extract – bezit verkoelende, adstringerende en moisturizende eigenschappen; CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT❦, groene thee-extract – vermindert de talgproductie en is rijk aan anti-oxidanten → factsheet.

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het in (vaak zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie


© Even over auteursrecht...

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: