Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: CeraVe Eye Repair Cream
De producten van CeraVe zijn dan wel speciaal ontwikkeld voor de droge en gevoelige huid, de lijn bevat ook enkele producten die interessant zijn voor iedereen die van vriendelijk geprijsde huidverzorging houdt – en daarvan is de Eye Repair Cream een goed voorbeeld. Een adequaat percentage niacinamide draagt onder meer bij aan het verminderen van kraaienpootjes – terwijl Aldavine 5X® en LANACHRYS™ 2B PF wallen en donkere kringen tegengaan. En uiteraard bevat ook deze formule het trio dat zo typerend is voor de producten van CeraVe: phytosphingosine, cholesterol en ceramiden – die samen de huidbarrière versterken.


Niacinamide: vermindert kraaienpootjes

Al in 2008 verscheen er een studie die liet zien dat niacinamide kraaienpootjes kan verminderen, maar inmiddels weten we nog veel meer over deze – nog steeds – onvolprezen multitasker. Bijvoorbeeld dat niacinamide de huid kalmeert en hyperpigmentatie vermindert. Daarnaast ondersteunt niacinamide het natuurlijke vermogen van de huid om vrije radicalen* te bestrijden én bevordert het DNA-herstel, waardoor niacinamide helpt om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Verder versterkt niacinamide de huidbarrière** en stimuleert tegelijkertijd de productie van collageen.
Allemaal goede redenen om ook de delicate huid rond je ogen te verzorgen met een product dat niacinamide bevat. Deze CeraVe crème voor de oogcontouren bevat een concentratie niacinamide die hoog genoeg is om daar de befaamde anti-aging effecten mee te behalen, maar de concentratie is laag genoeg om eventuele bijwerkingen te voorkomen.

Factsheet niacinamide 


Zemea® en glycerine: een hydraterend duo bij uitstek

Het plantaardige Zemea bevordert de opname van actieve ingrediënten, voelt zacht aan en trekt snel in. Daarnaast vormt Zemea een synergetisch duo met glycerine: de twee versterken elkaars hydraterende werking, terwijl de plakkerigheid van glycerine “solo” achterwege blijft.

Factsheet Zemea®


ALDAVINE 5X®: vermindert donkere kringen en wallen

Aldavine 5X® is een ingrediëntencomplex waarvan de actieve bestanddelen worden gevormd door twee polysachariden die zijn verkregen uit algen, geoogst in een door UNESCO beschermde omgeving.
Dit complex beschermt de capillairen – de ultrafijne bloedvaatjes die ook wel haarvaten worden genoemd. De diameter van capillairen is echter veel kleiner dan die van een haar. Zo klein, dat er op diverse plaatsen in het lichaam slechts één enkele bloedcel tegelijk doorheen past. Doordat capillairen zo ultrafijn zijn, zijn ze ook uitermate kwetsbaar – niet alleen voor druk van buitenaf, maar ook voor inwendige, oxidatieve stress. Ze kunnen dan gemakkelijk gaan “lekken”, waardoor wallen en/of blauwe kringen kunnen ontstaan. Daarnaast kan er dan sprake zijn van een bruinachtige verkleuring, door achtergebleven hemoglobine – het zuurstof-dragende eiwit in ons bloed.
Aldavine 5X beschermt de capillairen tegen stressreacties, waardoor na vier weken blauwe en/of “bruine” kringen afnemen en ook wallen verminderen.

Factsheet ALDAVINE 5X®


LANACHRYS™ 2B PF: helpt een extra handje om wallen te verminderen

Het actieve bestanddeel van LANACHRYS™ 2B bestaat uit het extract van een ver, Afrikaans familielid van kamille. LANACHRYS™ 2B vermindert ontstekingsreacties en versterkt het anti-wallen effect van Aldavine 5X, door samen zowel vocht- als vet-ophopinkjes te verminderen. Dat effect treedt helaas niet ogenblikkelijk op – er is 28 dagen geduld voor nodig, plus tweemaal daags gebruik.
LANACHRYS™ 2B PF is de conserveermiddelvrije versie (PF = Preservative Free) van LANACHRYS™ 2B.

Factsheet LANACHRYS™ 2B


Plus: heermoes-extract en de CeraVe cocktail

Heermoes-extract heeft een instant effect doordat het de huid enigszins strak trekt en tegelijkertijd versoepelt. Daarnaast bevat deze crème voor de oogcontouren uiteraard de cocktail die typerend is voor de producten van CeraVe: phytosphingosine, cholesterol en ceramiden. Phytosphingosine is een actieve lipide, die met recht actief mag worden genoemd. Zo kalmeert phytosphingosine bijvoorbeeld ontstekingsreacties, terwijl het als “natuurlijk vetje” bijdraagt aan optimale moisturizing. Daarnaast is phytosphingosine heel pro-collageen: het beschermt bestaand collageen tegen de schadelijke effecten van UV-straling én stimuleert de productie van nieuw collageen. Tot slot kan het helpen bij het verminderen van hyperpigmentatie, evenals van jeuk als gevolg van allergische reacties. Bij cholesterol denk je wellicht als eerste aan hart- en vaatziekten – maar er bestaat ook zoiets als “goed cholesterol”, Soms komen we die (ook) tegen in huidverzorging. Dat is vaak in producten voor de droge huid, omdat dit type cholesterol van nature deel uitmaakt van het lipide-laagje dat samen met de NMF de huidbarrière vormt, die de huid beschermt tegen uitdroging. Daarnaast helpt cholesterol om de huid te beschermen tegen de effecten van UV-B straling, waardoor het bijdraagt aan het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering. Ceramiden komen we nog niet zo heel vaak tegen in huidverzorgingsproducten en dat is jammer, want het zijn fijne moisturizers – die na het aanbrengen niet óp de huid blijven liggen, maar er een onderdeel van gaan vormen. CeraVe producten bevatten ceramiden die door een bijzondere aflevertechniek geleidelijk aan de huid worden afgegeven (MVE® Technology – waarover je hier desgewenst meer kunt lezen)


MIJN ERVARINGEN

Oogcontour-issues kunnen soms lastig te behandelen zijn, doordat ze zo veel verschillende oorzaken kunnen hebben. Het ene paar wallen is het andere niet, bijvoorbeeld. Soms is er sprake van een lokale ophoping van vet, soms van vocht en soms van allebei. Van mijn wallen is de oorzaak gelukkig overduidelijk: een rijtje allergieën. Dat rijtje wordt elk jaar een beetje langer, doordat mijn atopische constitutie elke keer weer iets nieuws lijkt te verzinnen dat ik dien te verbannen of te bestrijden. Daarmee ben ik uiteraard wat minder blij, maar gelukkig valt er nog steeds tegenop te slikken, te smeren en te diëten. Wallen blijven weg – zo lang ik maar braaf een antihistaminicum slik, bepaalde voedingsmiddelen ontwijk én een goede formule voor mijn oogcontouren gebruik.

Wanneer je mijn blog al wat langer leest, dan weet je wellicht dat ik uitermate gecharmeerd ben van het SubQ Eye Serum van Hylamide. En met mij kennelijk vele anderen, want het serum was eind vorig jaar gedurende langere tijd uitverkocht. Daardoor moest ik op zoek naar een ander product dat me kon helpen in mijn eeuwige strijd tegen wallen en kraaienpootjes. Dat werd deze CeraVe Eye Repair Cream. Nóg vriendelijker geprijsd dan mijn kleine groene held en nóg zuiniger in gebruik (ik deed drie maanden met het tubetje) Daarnaast trekt de crème snel in en vormt een prima basis voor make-up. Géén ophopinkjes van oogschaduw en concealer, dus – of mascara die gedurende de dag langzaamaan oplost door vettigheid van het verkeerde soort.
Een nadeel is er echter ook: de CeraVe oogcontourcrème bevat geen Beautifeye®: hét “stofje” tegen droopy eyes. Daarnaast laat de CeraVe crème zich wat minder soepeltjes verdelen dan het Hylamide serum. Camoufleren doet deze CeraVe formule op geen enkele wijze – dus daarvoor was ik overdag volledig aangewezen op mijn Dior Flash Luminizer. (Die dat trouwens ook in z'n uppie prima voor elkaar kreeg)

Maar toch... ook in de afgelopen drie maanden géén wallen – niet onder mijn ogen en ook niet er boven. Dat ondanks mijn vroege “hooikoorts”: een allergie voor de pollen van de toverhazelaar, die al in januari bloeit. Ik had dus geen enkele reden om het tubetje niet leeg te maken en haal er in de toekomst – indien nodig – zó weer een tweede van in huis.


VOOR WIE?

Iedereen die graag een voordelige crème voor de oogcontouren gebruikt, die anti-aging effecten biedt – maar ook kan helpen bij het verminderen van wallen en/of donkere kringen.

VOOR WIE NIET?

✗ De CeraVe Eye Repair Cream bevat geen parfum, maar wel diverse andere bestanddelen die in sommige – vaak zeldzame – gevallen een allergische huidreactie kunnen veroorzaken. Die ingrediënten zijn in onderstaand overzicht te herkennen aan een ⁂ achter de INCI-naam. Wanneer er bij jou een allergie is vastgesteld voor één van die ingrediënten, dan is deze crème waarschijnlijk niet geschikt voor jouw huid.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

CeraVe is van Amerikaanse afkomst en al jarenlang een geliefd budget-proof merk aan de andere kant van de oceaan. In België zijn CeraVe producten te koop bij apotheken, maar in Nederland zijn ze jammer genoeg alleen online te verkrijgen.
De adviesprijs van een 14 ml CeraVe Eye Repair Cream is € 12,95 – maar prijzen bij online aanbieders variëren van van € 9,95 (aanbieding) tot € 14,95 (Fruugo)

SHOP & SUPPORT

Zoals je wellicht weet is The Brainy Beaut een blog met een missie. Jij vindt hier transparante en eerlijke informatie over huidverzorging die wérkelijk werkt (en waardoor) – terwijl de opbrengst van artikelen als deze bestemd is voor MS-onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC.

Mocht je de CeraVe Eye Repair Cream willen aanschaffen, dan zou ik het énorm waarderen als je dat via de onderstaande link doet. Jou kost het geen eurocent meer – maar wij ontvangen tot 7,70% commissie over je totale aankoopbedrag. Alvast heel hartelijk dank!


CeraVe Eye Repair Cream bestellen bij ❥ LookFantastic voor € 9,95
(Genoemde prijzen zijn per 27 februari 2020 en kunnen wijzigen in de toekomst.)*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

**) De huidbarrière

Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; NIACINAMIDE – , “vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen bij rosacea, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → factsheet; CETYL ALCOHOL⁂ – “fatty” alcohol, emulgator en verdikkingsmiddel; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE❦⁂, merknaam Myritol® – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix van vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Zorgt daarnaast voor een gelijkmatige verdeling van andere ingrediënten, waardoor de werking daarvan verbetert; GLYCERIN❦ – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet; PROPANEDIOL❦, merknaam ZEMEA® – moisturizer die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en de huid een zacht gevoel geeft → factsheet; ISONONYL ISONONANOATE⁂ – synthetische ester die zowel de formule als de huid een zacht gevoel geeft; JOJOBA ESTERS❦ – esters van jojoba-olie, die de huid verzachten en een grote overeenkomst hebben met de lipiden die van nature in de huid aanwezig zijn; PEG-20 METHYL GLUCOSE SESQUISTEARATE – emulgator; CETEARYL ALCOHOL⁂ – milde 'fatty' alcohol samengesteld uit twee vetzuren, moisturizer die tevens de textuur van een formule verbetert; DIMETHICONE – siliconen-olie die verlies van water tegengaat, de huid zijdezacht maakt en een instant anti-aging effect heeft door rimpeltjes op te vullen; METHYL GLUCOSE SESQUISTEARATE, merknaam o.m. Glucate™ SS Emulsifier – emulgator; CERAMIDE NP, voorheen: Ceramide 3 – van nature in de huid aanwezige lipide die de huid beschermt tegen uitdroging en zorgt dat de huid haar barrière-functie behoudt → factsheet; CERAMIDE AP, voorheen: Ceramide 6 II – van nature in de huid aanwezige lipide die de huid beschermt tegen uitdroging en zorgt dat de huid haar barrière-functie behoudt → factsheet; HYALURONIC ACID – hyaluronzuur zónder de verbinding met een zout (= Sodium Hyaluronate) waardoor het niet of nauwelijks door de huid wordt opgenomen; ZINC CITRATE, citroenzuur dat geneutraliseerd is met zink – conserveermiddel en kleurstof; PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL❦, amandelolie – verzacht en beschermt tegen de schadelijke gevolgen van UV-B straling → factsheet; ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE❦, Aloë vera-sap – het is onbekend of het vers verwerkt sap betreft, of poeder dat met water is aangelengd tot “sap”, wat meestal het geval is. CHRYSANTHELLUM INDICUM EXTRACT❦, plantaardig extract dat het actieve bestanddeel vormt van LANACHRYS™ 2B PF dat helpt om wallen te verminderen → factsheet; TOCOPHEROL – anti-oxidant; EQUISETUM ARVENSE EXTRACT❦, heermoes-extract – actief bestanddeel COSMELENE® OF HORSETAIL dat de huid enigszins strakker maakt en tegelijkertijd versoepelt → meer informatie; ASPARAGOPSIS ARMATA EXTRACT❦– extract van een rode alg met een antimicrobiële werking. Actief bestanddeel Aldavine®5X → factsheet; ASCOPHYLLUM NODOSUM EXTRACT❦ – extract van knotswier met een krachtige anti-oxidatieve werking. Actief bestanddeel Aldavine®5X → factsheet; PHENOXYETHANOL⁂ – conserveermiddel; CARBOMER – stabilisator; BEHENTRIMONIUM METHOSULFATE⁂ – emulgator, die vaak wordt gecombineerd met cetearyl alcohol (zie boven); SORBITOL, moisturizer die de barrière-functie van huid herstelt, ook in een zeer droog klimaat; bestanddeel Aldavine®5X; TRIETHANOLAMINE⁂ – stabilisator waarmee tevens de pH-waarde van een product wordt aangepast; LAURETH-4 – emulgator met antistatische eigenschappen; BUTYLENE GLYCOL⁂ – oplosmiddel dat hydrateert en de opname van andere ingrediënten verbetert / bestanddeel LANACHRYS™ 2B PF en COSMELENE® OF HORSETAIL; HYDROGENATED VEGETABLE OIL❦, geharde plantaardige olie – INCI-naam van onder meer Vegeflow® en Hydrobase®, plantaardige alternatief voor siliconen; TETRASODIUM EDTA – chelaatmiddel; ETHYLHEXYLGLYCERIN⁂ – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; SODIUM LAUROYL LACTYLATE, ester van melk- en laurinezuur – natuurlijke, “food grade” emulgator met moisturizende eigenschappen; SODIUM HYDROXIDE⁂, natriumhydroxide – past de pH-waarde van een formule aan; PHYTOSPHINGOSINE – actieve lipide die van nature in de huid voorkomt; bezit een antibacteriële werking, vermindert ontstekingsreacties en jeuk door allergieën, beschermt collageen en helpt hyperpigmentatie te verminderen → factsheet; CHOLESTEROL – van nature in de huid aanwezige lipide die de huid beschermt tegen uitdroging en zorgt dat de huid haar barrière-functie behoudt. → factsheet; XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel.


❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het (vaak in zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: