Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Het wachten waard: Santaverde Sun Protect Cream – een Mooie Moisturizer met een Minerale SPF
Je zult me nooit “horen” kirren bij de lancering van een nieuw product, maar bij de Santaverde Sun Protect Cream zou ik het toch bijna gaan doen. Want dit zou wel eens dé dagcrème met minerale zonnefilters van 2020 kunnen worden. En als het dan niet dé wordt, dan gaat deze crème in elk geval tot de allerbeste nieuwe zonbeschermingsproducten van 2020 behoren. Want de formule is niet minder dan fantastisch.

Waarom ik zo enthousiast ben?

Dit is minerale zonbescherming in een heel fijne, nagenoeg volledig plantaardige formule, vol moisturizende en verzorgende oliën en extracten. Zonder synthetische geurstoffen of conserveermiddelen en 100% vegan – milieuvriendelijk en hartstikke biologisch. Daarnaast zijn de producten van Santaverde altijd redelijk geprijsd.

De belangrijkste ingrediënten:

Minerale zonnefilters
ICYMI, vorig jaar was de Amerikaanse FDA er heel duidelijk over: alléén minerale zonnefilters zijn GRASE – Generally Recognized as Safe and Effective. Santaverde heeft in deze crème zinkoxide verwerkt, de Koningin van de Zonnefilters, die wordt bijgestaan door titaniumdioxide. Veilige, effectieve minerale zonbescherming dus – die niet in je huid dringt, niet eerst hoeft in te werken en geen extra warmte veroorzaakt (zoals chemische filters)

Ectoïne
Ectoïne is een ingrediënt dat helaas nog niet in veel zonbeschermingsproducten of dagcrèmes te vinden is. Jammer, want het heeft bijzonder hydraterende eigenschappen én bezit het vermogen om DNA-schade door UV-straling, infraroodstraling en blauw licht te verminderen.

PhytoTrace™ Carrot
PhytoTrace™ Carrot is nieuw voor me, dus ik moet dit ingrediënt nog even volledig uitneuzelen – maar de informatie van producent INOLEX klinkt veelbelovend. Het is een extract van gedroogde wortels-van-worteltjes, dat wordt verkregen met behulp van zonnebloemolie. Dankzij de carotenen zou het een anti-oxidatieve werking bezitten, terwijl polyacetylenen afrekenen met bacteriën. Daarnaast is het volgens INOLEX een SPF-booster.

Kokosolie
Kokosolie is een fijne moisturizer. Juist ook voor atopische huidjes, omdat het de toename remt van de huideigen bacterie Staphylococcus aureus (S. Aureus) die een rol speelt bij het ontstaan van eczeem. Daarnaast bevordert kokosolie het herstel van een beschadigde huid en is het letterlijk een “natuurlijke zonnefilter” doordat het zo'n 20% van de UV-straling weert.

Vers verwerkt biologisch Aloë vera-sap
Wanneer je houdt van “puur natuur” huidverzorging, dan ken je Santaverde waarschijnlijk al – en zo niet, dan wordt het wellicht eens tijd om eens kennis te maken met dit Duitse EKO merk. Santaverde behoort bijvoorbeeld niet alleen tot de weinige merken ter wereld die vers Aloë vera-sap in hun producten verwerken (in plaats van daar een schepje Aloë-poeder aan toe te voegen en dat te verkopen als “sap”, zoals dat meestal gebeurt) – ze gebruiken dat Aloë-sap ook nog eens in plaats van water. En water – “Aqua” – is bijna altijd #1 op INCI-lijsten, want het vormt het hoofdbestanddeel van de meeste huidverzorgingsproducten.
De Santaverde Sun Protect Cream bevat – net zoals hun andere producten – als hoofdbestanddeel écht Aloë vera-sap. Daarvan zijn de huidverzorgende en -herstellende eigenschappen zo beroemd, dat ze eigenlijk geen toelichting meer behoeven. Maar mocht je je geheugen willen opfrissen: de belangrijkste huidverzorgende eigenschappen van Aloë vera vind je op de factsheet.

Hyaluronzuur
Kunnen we ooit genoeg hyaluronzuur hebben in onze huidverzorging en make-up? Hyaluronzuur is een krachtige anti-oxidant, die het huidherstel bevordert en ontstekingsreacties vermindert. Toch werd dit ingrediënt vooral beroemd door de tijdelijke anti-aging effecten die het al kort na gebruik geeft. Die effecten zijn te danken aan het énorme vermogen van hyaluronzuur om water aan te trekken en vast te houden: enkele uren na het gebruik is de huid van binnenuit opgevuld met minuscuul kleine vochtige deeltjes – waardoor de huid wat voller oogt en lijntjes minder zichtbaar zijn.

Maar: nog even geduld...

De persintroducties van de Santaverde zonverzorgingslijn – die naast deze crème nog twee andere producten omvat – gaan volgende maand plaatsvinden in Duitsland. Niet Duitsland als in gezellig-bij-mij-in-de-buurt Aken, maar als in Neurenberg en Hamburg. Daardoor kan ik er niet bij zijn en daar baal ik best wel een beetje van – ook omdat een belangrijke vraag bij een moisturizer met minerale zonnefilters altijd blijft: is er écht geen wit waasje te zien na het aanbrengen? Volgens Santaverde niet – en als dat inderdaad zo is, dan is dat geweldig... eindelijk een dagcrème mét minerale filters, zonder een kleurtje om die filters aan het esthetisch oog te onttrekken. Maar: eerst zien, dan geloven.
Met die vuurproef zal ik nog even geduld moeten hebben, want de Santaverde zonproducten zijn pas vanaf half maart verkrijgbaar in Duitsland – waarna Nederland hopelijk snel zal volgen. Maar ik ben er dus nu al van overtuigd dat deze crème het wachten waard gaat zijn – en ik heb wel eens een minder goede reden gehad om een bezoekje aan Aken te brengen.

Meer informatie over Santaverde door Santaverde zelf


INGREDIËNTEN
(Anders dan je van me gewend bent, onderstaand de INCI-lijst uit het persbericht – door Santaverde pünktlich vertaald naar het Duits. Mijn Duits is echter niet goed genoeg om alles weer terug te vertalen naar de oorspronkelijke Engelse INCI's, zonder daarbij het risico te lopen dat er iets “lost in translation” raakt. Vandaar...) 

Aloe Vera Saft*, Alkane aus Kokosöl, pflanzl. Lipidkomponente, Zinkoxid, Titandioxid, pflanzl. Emulgator, Kokosöl*, pflanzl. Betain, pflanzl. Fettsäureester, Aluminiumhydroxid, pflanzl. Stearinsäure, Sheabutter*, Hyaluronsäure, Ectoin, Karottenextrakt*, Apfelextrakt*, Vitamin E,Jojobaöl*, Sonnenblumenöl*, pflanzl. Glycerin, Weingeist*, pflanzl. Levulinsäure, pflanzl. Natriumlevulinat, ätherische Öle.
*Aus kontrolliert biologischem Anbau

.

© Even over auteursrechten...


Reacties

 1. Ik vind een spf van 20 helaas veel te weinig. Zou toch minimaal 30 moeten zijn en liefst 50! Maar misschien zit dat ook in de lijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat kan ik me wel voorstellen... voor mij is SPF 20 ook nog maar het begin. Maar voor dagelijks gebruik, als dagcrème en eerste stap UV-bescherming lijkt dit me toch echt wel een superfijn product. Want uitermate zuiver, heel hydraterend + infrarood- en vooral blauwlicht bescherming... en zonder siliconen ook (scheelt weer een laagje onder mijn onzichtbare-zichtbare make-up) Als ik in de zon kom - áls haha - dan poeder ik wel wat Sunforgettable bij... iets dat ik zomers sowieso elke twee uur doe, wanneer mijn huid te veel zonlicht kan gaan zien.

   Voor zover ik weet, geen SPF 30 of 50 in deze lijn - wellicht ook om witte waasjes te voorkomen.

   Verwijderen
  2. Hi Joke,

   Na jouw opmerking zat het me toch niet helemaal lekker... Twijfel als in "heb ik nou verkeerd onthouden dat een SPF 20 voldoende is voor een dagcrème?"

   De Skin Cancer Foundation bracht gelukkig uitsluitsel:

   "When used as directed, sunscreen is proven to:

   Decrease your risk of skin cancers and skin precancers. Regular daily use of SPF 15 sunscreen can reduce your risk of developing squamous cell carcinoma (SCC) by about 40 percent, and lower your melanoma risk by 50 percent.

   Help prevent premature skin aging caused by the sun, including wrinkles, sagging and age spots.

   [...]

   SPF 15: Ideal for every day, occasional exposure, like walking your dog, or driving to work.

   SPF 30 or higher: Necessary for extended outdoor activities, including distance running, hiking, swimming and outdoor sports. SPF 30 is a must if you work outdoors."

   En uiteraard benadrukken ook zij, dat wanneer je buiten bent, elke twee uur opnieuw aanbrengen noodzakelijk is om je huid voldoende beschermd te houden.

   Pfff... opluchting :))

   Beste groet,
   Mariella

   Verwijderen
 2. Hallo Mariëlle,
  Inmiddels heb ik de suncream besteld, maar helaas: de creme stinkt heel erg in de zon! En omdat het op je gezicht zit kun je niet aan die geur ontsnappen. Na een halve dag was het nog niet weg, net alsof de creme bedorven is. Dat ruik je niet als je hem aanbrengt. Ik had besteld via Solobio Mooi en heb keurig mijn geld teruggekregen. Maar ik denk dat het voor jou goed is om te weten en misschien goed om hem zelf ook in de zon te testen! Hartelijke groet, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Marja,

   Heel hartelijk dank voor het delen van je ervaringen! Ik moet zeggen dat ik hier behoorlijk van schrik! Alle producten van Santaverde die ik heb gebruikt waren of (nagenoeg) geurloos of roken juist heerlijk - dus dit is echt het laatste dat ik bij hun Sunscreen had verwacht...

   Wat enorm vervelend voor jou - maar heel fijn dat je je ervaring hier met anderen hebt gedeeld.

   Ik vrees dat ik pas volgend jaar weer af en toe echt in de zon zal komen (ik vermijd sowieso de zon altijd zo veel mogelijk - en zo lang er geen vaccin is tegen het Corona-virus zul je me nog minder snel op een zonnig terras tegenkomen...) Ik ben dus heel blij met jouw "mini review"... nogmaals dank daarvoor ♡.

   Allerbeste groet & blijf gezond,
   Mariella

   Verwijderen

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: