Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: The Ordinary Squalane Cleanser & HEMA Was-Wantjes voor het GezichtTwee producten die ik nu al maandenlang tweemaal per dag samen gebruik. Allebei even zacht, allebei even aangenaam en allebei even leuk geprijsd. Een duo dat maakte dat ik het reinigen van mijn gezicht eindelijk fijn begon te vinden – in plaats van een noodzakelijke stap, die ik het liefst zo snel mogelijk achter de rug had: The Ordinary Squalane Cleanser & HEMA Was-Wantjes voor het gezicht.

The Ordinary Squalane Cleanser

Reinigen met een moisturizer: daar komt het eigenlijk kort gezegd op neer. De basis van deze cleanser wordt gevormd door twee plantaardige ingrediënten, die zeer regelmatig in dag- en nachtcrèmes te vinden zijn. Allereerst squalaan – een olie die meestal verkregen wordt uit olijfolie of suikerriet. Squalaan hydrateert en lijkt ook anti-oxidatieve* eigenschappen te bezitten. Daarnaast bevat deze cleanser glycerine – de moisturizer die zo gewoontjes lijkt, maar toch echt tot de beste in z'n soort behoort. Bijvoorbeeld omdat glycerine van nature een onderdeel is van de NMF** en zelfs al in zeer lage concentraties irritatie vermindert.
Sucragel CF is het ingrediënten-complex dat dankzij Sucrose Laurate voor het trucje zorgt dat het gebruik van deze cleanser zo enorm lekker maakt: je masseert 'm in als een olie, maar tijdens het afspoelen met water ontstaat een zachte, mild reinigende “melk”. Volgens de producent van Sucragel is dat zelfs een moisturizende melk, die de huid 8 uur lang gehydrateerd houdt.

HEMA Gezichtsreinigingswant

Op de verpakking mogen dan wat claims staan die ik persoonlijk niet geloof – maar de was-wantjes zijn (vooralsnog) het fijnste huidverzorgingsproduct dat ik bij HEMA ben tegengekomen. Ze zijn superzacht en super gemakkelijk in gebruik – en maken het mogelijk om ook met een rinse off cleanser je huid heel precies te reinigen. Dat laatste is vooral een groot voordeel wanneer je je hals en coeur niet overslaat: plaatsen waar een reinigingsproduct zich nu eenmaal niet eenvoudig vanaf laat “plenzen”.
De aanschaf van een stapeltje was-wantjes is even een soort van investering, omdat je elke keer een schone nodig hebt, maar dat is wél een investering waarvan je maandenlang plezier hebt – want net zoals huis-tuin-en-keuken microfiber doekjes gaan ze eindeloos mee. Een verschil met die doekjes is er ook: de was-wantjes zijn zachter en veel dikker.

Mijn ervaringen

Plenzen: ik hou er van! Met een gewone reinigingsmilk wordt je huid uiteraard ook schoon – maar schoonspoelen met water vind ik gewoon veel lekkerder (want frisser) voelen, dan verwijderen met een milk en wattenschijfjes. Alleen, veel rinse off cleansers bevatten Sodium Laureth Ether Sulfate (SLES) Dat is een schuimend bestanddeel dat dan wel veel milder is dan Sodium Lauryl Sulfate (SLS), maar toch... het wil mijn huid nog wel eens een “trekkerig” gevoel geven, vooral in de herfst en winter. The Ordinary Squalane Cleanser heeft het tegenovergestelde effect: na het reinigen voelt mijn huid zó zacht aan, dat ik het bijna jammer vind om daarna nog een lotion en toner te gebruiken.
Maar SLES-vrij of niet, het reinigen van mijn hals en coeur bleef aanvankelijk net zo lastig als met andere rinse off cleansers. Mijn gezicht schoon-plenzen lukt prima boven de wastafel, maar schoonspoelen van “lager gelegen gebieden” werd al snel een waterballet. Daarom ben ik dus zo blij met de HEMA was-wantjes: de cleanser verwijderen lukt net zo precies als met een katoenen washandje, maar dan schuur-vrij. Ook in het kuiltje van mijn keel en ook vlak boven mijn BH.

Geen cleanser nodig?
Volgens HEMA heb je geen cleanser of make-up remover meer nodig, wanneer je een was-wantje gebruikt – zelfs niet voor waterproof make-up. Tja... ik laat het aan jou om te bepalen of je dat gelooft. Persoonlijk vind ik het zeer onwaarschijnlijk dat een nat was-wantje voldoende is om alle make-up (lees: siliconen en polymeren ;)) en minerale zonbescherming van mijn gezicht te verwijderen. Zelfs niet om 's morgens het restantje nachtcrème weg te wassen. En ik heb één keer geprobeerd om mijn niet-waterproof mascara te verwijderen met een vochtig was-wantje – iets dat ik 5 minuten maar opgaf. Zo veel gewrijf kan volgens mij niet goed zijn voor de delicate huid van de oogcontouren – áls ik daarvoor al het geduld zou hebben.

Voor wie?

Iedereen die graag haar/zijn gezicht uiterst zacht en effectief reinigt met water en/of een rinse off cleanser.

Voor wie niet?

The Ordinary Squalane Cleanser bevat 3 ingrediënten waarvan bekend is dat ze in sommige – vaak zeldzame gevallen – een allergische huidreactie kunnen veroorzaken. Wanneer je allergisch bent voor een van die ingrediënten, dan is dit product wellicht niet geschikt voor jouw huid. Je herkent ze aan een ⁂ achter de INCI-naam in onderstaande ingrediëntenlijst.

Prijs, verkrijgbaarheid en meer informatie

Een 50 ml tube The Ordinary Squalane Cleanser kost € 7,20 en is te koop bij de Deciem boutique in Amsterdam. Daarnaast is het product verkrijgbaar bij diverse andere (online) aanbieders, zij het soms voor een (iets) andere prijs:

 Douglas

Meer informatie over de Squalane Cleanser kun je hier vinden, samen met de ervaringen van andere gebruikers.

HEMA Gezichtsreinigingswantjes kosten € 2,00 per stuk. Meer informatie vind je  hier, samen met de ervaringen van andere gebruikers. Je kunt daar tevens de dichtstbijzijnde HEMA vestiging opzoeken of de wantjes online bestellen.

SHOP & SUPPORT

the•brainy•beaut is een blog met een missie: lezers zo transparant en eerlijk mogelijk informeren over huidverzorging die wérkelijk werkt (en waarom) komt op de eerste plaats – het genereren van inkomsten op de tweede. Daarnaast worden de opbrengsten gebruikt om de wereld een klein beetje beter te maken. De opbrengst van deze review is bestemd voor MS-onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC.
Wanneer jij via een van de bovenstaande links een aankoop doet bij LookFantastic, Douglas, De Bijenkorf of HEMA dan ontvangen wij tot 10% commissie over je totale aankoopbedrag. Jij betaalt geen eurocent meer, maar je draagt wel bij aan een wereld zonder MS. Alvast heel veel hartelijke dank!


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

**) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF aantasten: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.

INGREDIENTEN:
SQUALANE❦, squalaan – moisturizende, plantaardige olie die mogelijk ook een anti-oxidatieve werking bezit → factsheet; AQUA, water; COCO-CAPRYLATE/CAPRATE❦, merknaam Cetiol® LC – verzachtend ingrediënt verkregen uit kokosolie; GLYCERIN❦, glycerine – moisturizer met kalmerende eigenschappen, van nature aanwezig in de NMF → factsheet / bestanddeel Sucragel CF en Natpure Sol (zie hieronder); SUCROSE STEARATE❦, suikerester die wordt gebruikt als emulgator met verzorgende en hydraterende eigenschappen; ETHYL MACADAMIATE❦, ester van ethanol en vetzuren uit macadamia-olie, vaak gebruikt als plantaardig alternatief voor siliconen; CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE❦⁂, merknaam Myritol® – tri-ester van kokosolie en glycerine. Bevat een mix van vetzuren die de huideigen vetten aanvullen. Verdeelt daarnaast andere ingrediënten gelijkmatig over de huid, waardoor de werking daarvan verbetert / bestanddeel Sucragel CF en SymDecanox HA (zie hieronder); SUCROSE LAURATE, actief bestanddeel Sucragel CF – maakt dat er een mild reinigende “melk” ontstaat na contact met water factsheet; HYDROGENATED STARCH HYDROLYSATE❦ – oplosmiddel verkregen uit maiszetmeel; SUCROSE DILUTE❦, verdunde suiker verkregen uit riet of bieten – bezit hydraterende eigenschappen; SUCROSE TRILAURATE❦, plantaardige emulgator; POLYACRYLATE CROSSPOLYMER-6merknaam SEPIMAX ZEN™ – verdikkingsmiddel en stabilisator die tevens de textuur van een formule verbetert; ISOCETETH-20 – oplos- en emulgeermiddel; SODIUM POLYACRYLATE, merknaam Cosmedia® SP – een polymeer met emulgerende en stabiliserende eigenschappen; TOCOPHEROL, vitamine E – anti-oxidant; HYDROXYMETHOXYPHENYL DECANONE, actief bestanddeel SymDecanox HA: synthetische kopie van een fyto-actief molecuul van paradijskorrels (familie van gember) Bezit volgens de producent anti-oxidatieve, kalmerende en beschermde eigenschappen – en zou ook een “hyaluronzuur-booster” zijn; TRISODIUM ETHYLENEDIAMINE DISUCCINATE – chelaatmiddel; MALIC ACID❦ – AHA verkregen uit appel, wordt (ook) gebruikt als geurstof; ETHYLHEXYLGLYCERIN⁂ – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; CHLORPHENESIN⁂ – conserveermiddel.

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het in (vaak zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: