Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: NIOD Mastic Must
Een masker voor gebruik in de ochtend, dat diep reinigt en helpt bij het verkleinen van grove poriën – direct en op de langere termijn. Het is met name fijn voor de dagelijkse verzorging van een vette huid die gevoelig is voor het ontwikkelen onzuiverheden. Daarnaast is dit masker een leuk extra mooimakertje om te gebruiken voor een avondje uit of een bijzondere gelegenheid: dankzij het adstringerende effect laat het poriën tijdelijk iets krimpen, waardoor je minder primer nodig hebt om poriën te verdoezelen. Vooral wanneer je na het afspoelen van het masker je gezicht droogt föhnt (ja... je leest het goed :))

PoreAway: vermindert talg en comedonen

Het NIOD Mastic Must masker bevat een hoge concentratie PoreAway – een ingrediënten-complex waarvan het actieve bestanddeel wordt gevormd door mastiek, de hars van de mastiekboom. Bij dagelijks gebruik remt PoreAway de talgproductie en vermindert het comedonen. Daarnaast heeft het een matterend effect.

Factsheet PoreAway


Extract van Chinese Zeepnoten: reinigt, kalmeert en helpt bij het verminderen van hyperpigmentatie

Chinese Zeepnoten worden in China “niet-ziekte fruit” genoemd en ze worden dan ook in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt bij de behandeling van diverse aandoeningen. Als ingrediënt in huidverzorging helpt het extract bij de vermindering van hyperpigmentatie, doordat het de vorming van pigment remt. Daarnaast kalmeert het ontstekingsreacties en bestrijdt het vrije radicalen* – terwijl de saponinen in het extract zorgen voor een zeepachtig, reinigend schuim wanneer het extract wordt opgelost in water.

Factsheet Chinese Zeepnoot-extract


Niacinamide: de onvolprezen multitasker die beroemd werd gemaakt als verkleiner van grove poriën

Steeds meer huidverzorgingsproducten bevatten tegenwoordig niacinamide. Logisch, want het is een relatief goedkoop ingrediënt – terwijl het al in concentraties vanaf 2% veel mooie dingen doet, voor veel verschillende huidjes. Deze multitasker zorgt bijvoorbeeld niet alleen voor anti-aging effecten (zoals vermindering van lijntjes en hyperpigmentatie) maar gaat ook ontstekingsreacties tegen bij acne en rosacea.
Een ander wapenfeit van niacinamide is dat het indirect kan helpen bij het verkleinen van grove poriën. “Indirect” omdat het talg vermindert – uiteindelijk ook ín de poriën, die daardoor terug “krimpen” naar hun oorspronkelijke formaat. Dat gegeven werd door Paula's Choice breed uitgemeten bij de lancering van een serum met 10% niacinamide, met claims als “verkleint grove poriën in no time”. Die claims waren dus niet geheel onjuist, alleen maar overdreven (net zoals de prijs van het serum – dat door Paula's Choice als “booster” wordt verkocht) Wanneer je genetisch behept bent met grove(re) poriën, dan zijn die slechts in beperkte mate te verkleinen – vooral wanneer je al wat ouder bent en je géén vette huid of T-zone hebt. Iets waarover NIOD trouwens (wél) heel eerlijk is in de product-informatie.

Dat neemt echter niet weg, dat niacinamide écht helpt om poriën terug te brengen naar hun “meest ideale staat”. Maar wanneer je niacinamide aan je routine wilt toevoegen dan zou ik daarvoor niet per se dit Mastic Must-masker aanbevelen, maar het Niacinamide 10% + Zinc 1% serum van The Ordinary. Vooral omdat het serum bijna ogenblikkelijk intrekt, terwijl je voor het masker echt wel even de tijd moet nemen – als je die 's morgens vroeg al hébt, dan.

Factsheet Niacinamide


Föhnen voor een optimaal effect

Dit masker adstringeert – en niet zo'n klein beetje ook, vooral wanneer je het wat langer laat inwerken dan 10 minuten én je na het afspoelen je gezicht droogt met een föhn. Wat er tijdens die laatste stap gebeurt, durf ik niet precies te zeggen – maar het lijkt er op dat de warmte de adstringerende ingrediënten die op de huid zijn achtergebleven, de huid nog wat sterker laat samentrekken.


MIJN ERVARINGEN

Zeer zuinig in gebruik
Dit masker is zeer zuinig in gebruik. De tube bevat 90 ml en is dus eigenlijk niet zo heel groot, maar toch gaat het me waarschijnlijk niet lukken om 'm leeg te krijgen vóór het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Dat vooral omdat dagelijks gebruik voor mij geen optie is – want dat is voor mijn huid te veel van het goede. Ik mag dan een T-zone hebben die enigszins neigt naar vetheid, maar daarmee houdt het dan ook wel op. Er is bijvoorbeeld geen overmatige talgproductie om te verminderen – nadat ik dit masker drie dagen achter elkaar had gebruikt, leek er juist eerder sprake van talg-gebrek: mijn huid begon strakkig te worden op een manier die niks meer met adstringeren te maken had.
Maar dat is uiteraard een luxe probleem: ik denk dat iemand met een vette huid heel blij kan worden van een tube die maandenlang meegaat bij dagelijks gebruik.

Helpt bij porie-fobie en écht grove poriën
Dit masker deed mij beseffen hoe porie-fobisch ik eigenlijk ben. Een huid heeft nu eenmaal poriën en naarmate je ouder wordt, worden poriën wat meer zichtbaar – vooral als je je huid bestudeert met een vergrotende spiegel. Ik beken, ik ben zo'n gekkie die dat regelmatig doet – bij voorkeur bij het minst flatterende licht dat ik kan vinden. En tja, dat is uiteraard dé manier om jezelf grove poriën aan te praten, terwijl je die welbeschouwd niet hebt. Dit NIOD Mastic Must masker verkleint mijn poriën – voor zo ver er nog iets te verkleinen valt. Daarmee helpt het tegen mijn porie-fobie, maar veel anderen zouden het waarschijnlijk “overbodig” noemen. Of mij een aanstelster... en sinds ik deze video van Miriam Imperial zag, geef ik ze nog gelijk ook. Miriam heeft namelijk wél grove poriën, waardoor Mastic Must bij haar écht een enorm verschil maakt. Een verschil dat voor iedereen zichtbaar is – zonder vergrotende spiegel. Mastic Must is een aanrader voor iedereen met een huidje zoals Miriam – porie-fobische typetjes als ik kunnen wellicht beter eerst even naar haar video kijken, voordat ze het masker aanschaffen.

Maar er zit wel een luchtje aan...
Toen ik dit masker voor de eerste keer gebruikte, schrok ik een beetje van de geur. Normaal vind ik het lastig om geuren te omschrijven, maar dat is in dit geval gemakkelijk: het masker rook een beetje naar Franse kaas. Dat rare luchtje verdween grotendeels nadat de tube een paar keer open was geweest, maar een lekker geurend schoonheidsritueeltje wordt het uiteraard nooit.

VOOR WIE?

Iedereen met grove poriën die het in de ochtend gebruiken van een masker niet “too much of a hassle” vindt om haar/zijn poriën te zichtbaar te verkleinen.

VOOR WIE NIET?

Dit masker bevat diverse ingrediënten die bij sommige personen een allergische huidreactie kunnen veroorzaken. Deze ingrediënten zijn in de onderstaande ingrediëntenlijst aangegeven met een ⁂ .

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 90 ml tube NIOD Mastic Must kost € 34,00 en is verkrijgbaar bij Deciem, Runstraat 10 in Amsterdam. Meer informatie kun je hier vinden, samen met ervaringen van andere gebruikers en de mogelijkheid om het masker online te bestellen.


*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 


INGREDIËNTEN:
AQUA – water; GLYCERIN – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF → factsheet / bestanddeel PoreAway (zie onder); STEARIC ACID – vetzuur dat waterverlies tegengaat en de huidbarrière versterkt; PISTACIA LENTISUS (MASTIC) GUM❦, mastiek – actief bestanddeel PoreAway, een ingrediënten-complex dat matteert, de talgproductie vermindert en helpt grove poriën te verkleinen → factsheet; CENTAUREA CYANUS FLOWER WATER❦, korenbloemwater – ontstekingsremmend en adstringerend; SAPINDUS MUKUROSSI FRUIT EXTRACT❦, extract van Chinese Zeepnoten – rijk aan saponinen die een zeepachtig, reinigend schuim vormen wanneer ze worden opgelost in water. Het extract heeft daarnaast een remmende werking op pigmentvorming en ontstekingsreacties → factsheet; NIACINAMIDE – , “vitamine B3” – vermindert rimpels, lijntjes en hyperpigmentatie; gaat ontstekingsreacties tegen bij rosacea, vermindert talg, bestrijdt vrije radicalen, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de barrière-functie van de huid → factsheet; ALCOHOL, ethanol – verbetert de opname van andere ingrediënten, desinfecteert en maakt dat een formule minder conserveermiddelen hoeft te bevatten / bestanddeel PoreAway (zie boven); HONEY, honing – bezit anti-microbiële en huidherstellende eigenschappen → meer informatie; COCONUT ACID❦, reinigende mix van vetzuren verkregen uit kokosolie; MAGNESIUM ALUMINIUM SILICATE – mineraal verdikkingsmiddel; ARGININE – aminozuur met hydraterende eigenschappen → factsheet; BENTONITE, bentoniet – natrium-kleisoort met reinigende en adstringerende eigenschappen; BUTYL AVOCADATE❦, merknamen 5 α-Avocuta® en 5 α-Avocuta® Sebum Regulator – butyl-esters verkregen uit avocado-olie die een overmatige talgproductie tegengaan → meer informatie; ETHYL LINOLEATE – onverzadigd vetzuur dat antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen bezit en kan helpen bij de behandeling van acne en hyperpigmentatie → meer informatie; HYDROXYETHYLCELLULOSE – verdikkingsmiddel en stabilisator; LECITHIN – emulgator/ bestanddeel PoreAway (zie boven); PHOSPHOLIPIDS – liposomen; ACACIA SENEGAL GUM❦ – verdikkingsmiddel; CARRAGEENAN❦⁂ – verdikkingsmiddel; CITRIC ACID❦ – citroenzuur, past de pH-waarde van een formule aan; PROPYL GALLATE❦⁂ – anti-oxidant verkregen uit eikenbladeren; ETHOXYDIGLYCOL – oplosmiddel dat de penetratie van actieve stoffen verbetert; LACTOBACILLUS FERMENT – conserveermiddel; POTASSIUM SORBATE⁂ – conserveermiddel; SODIUM BENZOATE⁂ – conserveermiddel; PHENOXYETHANOL⁂ – conserveermiddel; CHLORPHENESIN⁂ – conserveermiddel.

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het in (vaak zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: