Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: The INKEY List Bakuchiol Moisturiser
Nee, bakuchiol is niet het nieuwe retinol. Maar deze Bakuchiol Moisturiser van The INKEY List zal regelmatig terugkeren in mijn routine en ik vertel je graag waarom...

Bakuchiol: veelbelovend anti-aging ingrediënt

In 2019 werd bakuchiol alom bejubeld als hét nieuwe “must-have” anti-aging ingrediënt, waarbij zelfs termen als “herbal botox” niet ontbraken. Daarnaast zou bakuchiol hét alternatief voor retinol zijn. Dat was allemaal zwaar overdreven: smeerbare botox bestaat sowieso niet en bakuchiol heeft Koningin Retinol nog láng niet van haar troon gestoten in Anti-Aging Land.
Wél is dit plantaardige stofje een veelbelovend ingrediënt, waarmee in één studie mooie anti-aging resultaten werden behaald die overeenkwamen met die van retinol: significante vermindering van rimpels en hyperpigmentatie.
Bakuchiol is dus geen “alternatief voor”, maar een interessante extra in een anti-aging routine – naast retinol of een andere retinoïde waarvan de werking wel (al) uitvoerig onafhankelijk is onderzocht en aangetoond. En een dagcrème gebruiken we tenslotte allemaal, dus waarom niet een met bakuchiol?

Bakuchiol: het nieuwe “wonderstofje”?


Squalaan: veelbelovende moisturizer

Ook squalaan wordt omgeven door de nodige hype & hoopla. En net zoals bakuchiol is squalaan in de literatuur “slechts” aangemerkt als “veelbelovend” – zij het dan als hydraterend ingrediënt, dat de huid verzacht. Daarnaast bezit het mogelijk anti-oxidatieve eigenschappen*, waardoor het zou kunnen helpen bij het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering.

Factsheet Squalaan


Glycerine: oude, vertrouwde moisturizer

Wanneer je mijn blog al wat langer volgt, dan weet je waarschijnlijk al dat ik glycerine niet graag onvermeld laat als moisturizend ingrediënt. Dit omdat glycerine een buitengewoon goede moisturizer is – ook al is het dan een doodgewoon ingrediënt. Zo is glycerine van nature een onderdeel van de NMF** en vermindert het irritatie, zelfs al in lage concentraties. Daarnaast bestaan er aanwijzingen dat glycerine het uitdrogende effect van blauw licht kan tegengaan.

Factsheet Glycerine 


Zemea®: de mooie moisturizer met de verwarrende INCI-naam

Zemea is een ingrediënt dat ik altijd bij de merknaam noem, omdat de INCI-naam (propanediol) zo veel lijkt op de chemische naam (1,2 propanediol) van propyleenglycol – een ingrediënt dat niet echt geliefd is in huidverzorgingsland. Zemea is dat wél en om goede redenen. Het vormt bijvoorbeeld een synergetisch duo met glycerine: de twee versterken elkaars hydraterende werking – zonder de plakkerigheid van glycerine “solo”. Daarnaast bevordert Zemea de opname van actieve ingrediënten en maakt het dat een formule minder conserveermiddelen hoeft te bevatten. Het laat zich gemakkelijk over de huid verdelen, verzacht en trekt snel in. Tot slot is Zemea 100% plantaardig, want het wordt op duurzame wijze verkregen uit maïs: iets dat een pre is wanneer je houdt van “natuurlijke” huidverzorging.

Factsheet Zemea®


Sacha Inchi-Olie: rijk aan linolzuur

Ook Sacha Inchi-olie is “puur natuur”, want koudgeperst uit de pinda-achtige vruchten van de Plukenetia volubilis – beter bekend als Sacha Inchi. Net zoals andere plantaardige oliën is Sacha Inchi-olie rijk aan fijne vetzuurtjes, maar onderscheidt zich van die andere oliën door een uitzonderlijk hoog gehalte linolzuur.
Linolzuur is een omega-6-vetzuur dat samen met omega-3 het duo “healing fats of the skin” vormt. Het heeft van nature een belangrijke functie in de huidbarrière, bezit ontstekingsremmende eigenschappen en is al in een concentratie van 1,5% een fijne moisturizer.

Factsheet Sacha Inchi-Olie 


Mijn ervaringen

Goedmakertje
The INKEY List en ik hadden een slechte start. Het eerste product dat ik van dit merk kocht was het Retinol Serum – met 1% retinol op het doosje, maar welbeschouwd 0,05% gestabiliseerde retinol in de tube. Maar deze Bakuchiol Moisturiser maakte veel goed... uiteraard pas nadat ik gecheckt en gedubbelcheckt had dat deze formule minimaal 0,5% bakuchiol bevat: de concentratie die nodig is om de bovengenoemde anti-aging resultaten te behalen.

Lichtgewicht
Deze Bakuchiol Moisturiser vind ik ideaal als dagcrème. Of eigenlijk, als daglotion – want de textuur is uitermate licht en vloeibaar. Heel gemakkelijk te verdelen en in no time ingetrokken.

Fijne extra
Uiteraard heb ik geen idee wat bakuchiol doet voor mijn huid – of zal gaan doen op de langere termijn – want het is bij lange na niet het enige actieve anti-aging “stofje” in mijn routine. Maar elk retinol-like effect dat het overdag (of soms 's nachts) kan hebben, vind ik leuk meegenomen... want tja, moisturizen moet je toch.

Solo: té licht voor de herfst en winter
Voor deze review heb ik The INKEY List Bakuchiol Moisturiser ook enkele dagen “solo” geprobeerd, zonder de gebruikelijke voorafgaande serums. Dat deed ik zowel 's morgens als 's avonds en in beide gevallen vond ik 'm té licht – ofwel, te weinig moisturizend. Maar goed, ik heb dan ook een atopische constitutie, waardoor mijn huid van nature een gebrek heeft aan allerlei “vetjes en vochtjes”. Daarnaast was het hartstikke herfst tijdens dit experimentje, met buiten guur weer en constante CV binnen. Uitdrogende factoren waarvan in de lente en zomer geen sprake is, dus voor die seizoenen zou deze moisturizer wel eens “precies goed” kunnen zijn.


VOOR WIE?

Iedereen die graag een voordelig product met een adequaat percentage bakuchiol gebruikt – of een dagcrème die méér doet dan hydrateren.

VOOR WIE NIET?

Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft kun je beter geen producten met bakuchiol gebruiken. Daarnaast bevat dit product enkele ingrediënten die (in vaak zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kunnen veroorzaken. Die ingrediënten zijn in onderstaande ingrediëntenlijst gemarkeerd met ⁂.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

De adviesprijs voor een 30 ml tube The INKEY List Bakuchiol Moisturiser is € 11,95. De producten van The INKEY List zijn in Nederland alleen online verkrijgbaar. De prijzen kunnen sterk verschillen: ik betaalde voor dit product nog geen tientje bij LookFantastic, terwijl een andere webshop er met droge ogen € 14,95 voor vraagt. The INKEY List is een productlijn van Be for Beauty, die de producten momenteel niet meer zelf online verkoopt. Wel kun je er nog informatie vinden over de producten; over de Bakuchiol Moisturiser vind je die hier.

SHOP & SUPPORT

The Brainy Beaut is een blog met een missie: lezers zo transparant en eerlijk mogelijk informeren over huidverzorging die wérkelijk werkt (en waarom) – om tegelijkertijd fondsen te werven voor MS onderzoek verricht aan het Amsterdam UMC.

Mocht je de Bakuchiol Moisturiser of een ander product van The INKEY List willen aanschaffen, dan zou ik het énorm waarderen als je dat via de onderstaande links doet. Jij betaalt geen eurocent meer of te veel – maar wij ontvangen tot 10% commissie over je totale aankoopbedrag. Dank je wel!

*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent dan ook “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 

**) De huidbarrière
Onze huidbarrière wordt gevormd door de Natural Moisturizing Factor (NMF) plus een lipide laagje dat bestaat uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. De NMF bevindt zich ín de corneocyten – de hoorncellen die het stratum corneum vormen, de bovenste laag van de opperhuid – terwijl de lipiden een beschermend laagje óm de hoorncellen vormen.
De NMF bestaat uit in water oplosbare stoffen die maken dat de huid vocht kan vasthouden, maar ook water kan aantrekken – uit de omgeving of uit huidverzorgingsproducten. Naarmate we ouder worden neemt de NMF langzaam af en bij sommige huidaandoeningen is de NMF chronisch minder dan bij een gezonde huid. Tijdelijke aantasting van de NMF kan ontstaan door een droge omgeving (CV in winter en al te ijverige airco in de zomer), UV-straling en een verkeerde reiniging, bijvoorbeeld met zeep. Ook langdurig contact met warm water – bijvoorbeeld tijdens een douche of bad – kan de NMF verminderen: de in water oplosbare stoffen worden dan aan de huid onttrokken en letterlijk weggespoeld. Wanneer de huidbarrière te sterk is aangetast door invloeden van buitenaf merk je dit aan een 'trekkerig' gevoel.INGREDIËNTEN:
AQUA – water; SQUALANE❦, squalaan – moisturizende, plantaardige olie die mogelijk ook een anti-oxidatieve werking bezit → factsheet; GLYCERIN, glycerine – moisturizer, van nature aanwezig in de NMF, → factsheet; PROPANEDIOL❦, merknaam ZEMEA® – moisturizer die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en de huid een zacht gevoel geeft → factsheet; PLUKENETIA VOLUBILIS SEED OIL❦, Sacha Inchi olie – olie verkregen uit de pinda-achtige vruchten van de Plukenetia volubilis, die zeer rijk is aan linolzuur – een van de twee “healing fats of the skin” → factsheet; DICAPRYLYL CARBONATE❦ – moisturizer die de huid een niet vettig, fluweelzacht laagje geeft; BAKUCHIOL❦ – fenol verkregen uit de Psoralea corylifolia (schuberwt in het Nederlands) Vermindert rimpels en hyperpigmentatie → factsheet; PHENOXYETHANOL⁂ – conserveermiddel; SODIUM CAPROYL PROLINATE – humectans; HYDROXYETHYL ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER – stabilisator die tevens de textuur van een formule verbetert en een lichtweerkaatsend effect heeft; CARBOMER – stabilisator; SODIUM HYDROXIDE⁂, natriumhydroxide – past de pH-waarde van een formule aan; ETHYLHEXYLGLYCERIN⁂ – conserveermiddel met huidverzorgende eigenschappen; SODIUM STEAROYL GLUTAMATE – emulgator; POLYSORBATE 60 – emulgator; PHYTIC ACID❦, fytinezuur – exfoliant met anti-oxidatieve eigenschappen verkregen uit plantenzaden, die tevens wordt gebruikt om de pH-waarde van een formule aan te passen; GLYCERYL POLYACRYLATE – verdikkingsmiddel; SORBITAN ISOSTEARATE – emulgator;
TOCOPHEROL – anti-oxidant.

❦ = plantaardig ingrediënt
⁂ = ingrediënt waarvan bekend is dat het in (vaak zeldzame gevallen) een allergische huidreactie kan veroorzaken → meer informatie DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: