Doorgaan naar hoofdcontent

Hallo tranexaminezuur... dag hyperpimentatie!

Welkom: Facetheory Exaglow Serum S10 met 5% Tranexaminezuur

Ik ben herstellende van de griep, dus ook de komende week (weken?) zul je hier nog even geen artikelen vinden waarvoor ik urenlang wetenschappelijke studies heb doorgenomen en samengevat. Maar Facetheory had vanmorgen nieuws dat zó goed is voor alle huidjes met melasma en andere vormen van hyperpigmentatie, dat ik het gewoon móét delen. Dat goede nieuws heet Exaglow: een vriendelijk geprijsd hydraterend serum waarin 5% tranexaminezuur is gecombineerd met onder meer niacinamide en gestabiliseerde vitamine C. Onderstaand leg ik je graag uit waarom ik zo enthousiast ben over dit serum. Dat doe ik aan de hand van de INCI-lijst: een korte uitleg van elke “actieve” – plus een link naar de bijbehorende factsheet waar je (veel) meer informatie vindt en je desgewenst zelf de bijbehorende studies kunt inzien.

Facetheory Exaglow Serum – de Ingrediënten:AQUA – water
het basisbestanddeel in 95% van alle huidverzorgingsproducten.

PROPANEDIOL❦ – merknaam ZEMEA®
Niets ten nadele van good old glycerin…

Even heel persoonlijk...
Okay, laat ik eerlijk zijn: “dip” is een eufemisme. Depressie is het juiste woord – en ik ga het aan professionals overlaten om te beoordelen hoe licht, matig of zwaar die is. Zo, dat hoge woord is eruit – en dat werd eigenlijk wel tijd ook. Tijd om professionele hulp te gaan zoeken en te stoppen met doen alsof het allemaal wel meevalt. Want het viel de afgelopen maand helemaal niet mee.

Eind november ging ik door mijn rug. Daar was niet zo veel nieuws aan – want ik ging in de afgelopen jaren zó vaak door mijn rug, dat het bijna een hobby begon te lijken. Dat had van alles te maken met een ongeluk – deep down in het vorige decennium – dat mijn onderrug zogezegd niet veel goed deed. Sindsdien hoorde rugpijn bij mijn leven. Soms meer, soms minder – en niet altijd, maar het kwam wel altijd weer terug. Daar was (en is) niets dramatisch aan, want er zijn veel ergere dingen in de wereld. Maar in november veranderde de pijn. Die werd niet alleen feller en langduriger, maar ook anders van aard. En ineens begon mijn rechterbeen te tintelen – terwijl het ook minder gemakkelijk te bewegen was dan de linker evenknie.

Dat kwam allemaal he-le-maal niet uit, zo vlak voor de feestdagen. Bovendien deed het voor de eerste keer “iets” in mijn hoofd; het veroorzaakte een lichtgrijze waas over alle mooie decemberlichtjes. Een waas die in de weken daarna alleen maar toenam – wát ik ook deed. En hoe ik ook dacht – want ik behoor tot die gekkige mensen die van nature áltijd kiezen voor de “het glas is halfvol”-benadering.
Maar dat glas begon steeds leger te lijken – door die grijze mist in mijn hoofd, die maar niet was weg te denken. En die bizarre, voor mij volledig onbekende grijze mist werd alleen maar dikker en zwaarder. Zó zwaar dat ik vorige week waarschijnlijk niet eens mijn bed was uitgekomen, als de voortdurende bosbranden in Australië niet zo vreselijk duidelijk hadden gemaakt dat compassie en solidariteit met andere levende wezens op deze planeet nodig is – en blijft. Pikzwarte wolken of niet.

Waarom ik je dit vertel, terwijl ik het “normaal” alleen maar over huidverzorging heb? Ik kreeg vandaag op Twitter een mooi en lief compliment van een al even mooie en lieve dame – waarin ze mij (samen met anderen) noemde als een zonnetje van positiviteit. Dat ontroerde me, want zó zonnig voelde ik me dus niet in de afgelopen weken. Waardoor het nogal een uitdaging was geweest om alles tóch nog steeds zo veel als mogelijk “positief te benaderen”, zoals dat dan heet.
Maar haar compliment maakte ook dat ik me een gepast klein beetje een “faker” voelde. Want áls ik al een zonnetje ben, dan ben ik er nu toch echt wel een achter donkere wolken. En ik mag – en wíl – dat niet meer verzwijgen. Al is het maar uit solidariteit met iedereen die soortgelijke donkere wolken in zijn of haar bolletje heeft – tijdelijk of chronisch.

BLIJF STERK – JUIST OOK ALS DAT IS VANACHTER EEN DONKERE WOLK!
Samen komen we er wel!

Mariella


Reacties

Een reactie posten

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: