Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

the brainy beaut Top 19 van 2019
2019: het jaar waarin producten van The Ordinary overal in Nederland verkrijgbaar werden bij Douglas. Mede daardoor was het ook het jaar waarin niacinamide “gewoon” werd en alle buitengewone effecten van dit ingrediënt voor iedereen bereikbaar werden. 2019 was daarnaast het jaar van tretinoïne-tekorten, het verdwijnen van Decubal en een nieuw “must-have” anti-aging ingrediënt: bakuchiol. 

In dit overzicht vind je de 19 producten, merken en onderwerpen waarvoor bezoekers van the brainy beaut in 2019 de meeste belangstelling hadden. 
1. REVIEW | THE ORDINARY NIACINAMIDE 10% + ZINC 1% HIGH-STRENGTH VITAMIN AND MINERAL BLEMISH FORMULA

GEPUBLICEERD: 26 FEBRUARI 2018 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 10.517 | 13.328 PAGINAWEERGAVEN SINDS FEBRUARI 2018

Wonderstofjes bestaan niet, maar niacinamide komt daarbij toch aardig in de buurt. Deze onvolprezen multitasker doet namelijk écht enorm veel goeds, voor veel verschillende huidjes, van alle leeftijden – met hun bijbehorende huid-issues. Niacinamide helpt bijvoorbeeld de jonge(re) huid die gevoelig is voor het ontwikkelen van acne, maar is ook aan fantastisch anti-aging ingrediënt dat rimpels en lijntjes bestrijdt. Het kalmeert, verbetert de hydratatie van de huid en helpt bij het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering, onder meer doordat het DNA-herstel bevordert. Het vermindert hyperpigmentatie en kan zelfs helpen bij de behandeling van melasma. Geen wonder dus, dat niacinamide tot enkele jaren geleden hét ster-ingrediënt was in veel crèmes, serums en boosters – die vaak overprized waren. Want niacinamide heeft nóg een mooie eigenschap: het is een relatief erg goedkoop ingrediënt. Deciem was het eerste merk dat een serum met een hoge concentratie niacinamide op de markt bracht voor een redelijke prijs en maakte daarmee niacinamide “gewoon”.
Dit serum is vooralsnog mijn favoriete product van The Ordinary, ook omdat het zich zo enorm gemakkelijk laat combineren. Naast 10% niacinamide bevat de formule 1% Zinc PCA, dat bijdraagt aan een optimale hydratatie, de aanmaak van collageen stimuleert én helpt om voortijdige afbraak van bestaand collageen tegen te gaan.

REVIEW
2. REVIEW | ALDI BIOCURA ANTI-AGING NACHTCRÈME Q10

GEPUBLICEERD: 8 FEBRUARI 2017 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 6.709 | 18.133 PAGINAWEERGAVEN SINDS FEBRUARI 2017

Het product met verreweg de lelijkste verpakking dat je op the brainy beaut zult tegenkomen. Toch bestond er voor deze low-budget nachtcrème ook in 2019 veel belangstelling – en dat was verrassend, omdat ALDI het lelijkertje al in 2018 uit het assortiment haalde. Zelf sprak de supermarktketen over een “re-launch op de verpakking”, maar ook de formule van de crème werd grondig gewijzigd. Zó grondig dat hun nieuwe nachtcrème nauwelijks nog op de oude, groene ugly duckly lijkt.

REVIEW
3. THE ORDINARY KOPEN? BETAAL NIET (VEEL) TE VEEL!

GEPUBLICEERD: 22 JUNI 2018 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 4.960 | 7.636 PAGINAWEERGAVEN SINDS JUNI 2018

Tot augustus 2018 verkocht Deciem de producten van The Ordinary in Nederland alleen online, via hun Engelstalige site. Nederlandse webshops zagen hun kans schoon en begonnen de producten van The Ordinary aan te bieden – zij het tegen (soms véél) hogere prijzen. De meeste van die webshops hebben inmiddels hun leven gebeterd en vragen nu eerlijke(re) prijzen. Ze konden vanaf maart 2019 ook eigenlijk niet meer anders, toen hun grote concurrent Douglas liet zien hoe het wél hoorde.
Toch bestaan er nog steeds goede redenen om The Ordinary bij Deciem zelf te kopen. Hun grote kennis over de producten bijvoorbeeld en een uitstekende “niet goed, geld terug”-garantie – óók voor geopende producten.

ARTIKEL
4. REVIEW | ALDI BIOCURA VITAMIN C BOOSTER

GEPUBLICEERD: 18 FEBRUARI 2019 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 4.362

Een low-budget “booster” die met 5% gestabiliseerde vitamine C niet bijster veel boostte, maar die wel lekker in gebruik was. Was – want ALDI verkocht dit product alleen in de winter van 2019. Wel is bij HEMA nog steeds het identieke tweelingbroertje verkrijgbaar – uiteraard in een HEMA-jasje en voor een HEMA-prijsje.
Ik gebruikte dit product om de dag, terwijl mijn huid op de andere dagen langzaam wende aan een crème met 30% pure vitamine C.

REVIEW
5. DECUBAL: DEFINITIEF UITVERKOCHT IN NEDERLAND

GEPUBLICEERD: 23 JANUARI 2019 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 3.868

In de loop van 2019 verdwenen de producten van Decubal definitief uit de Nederlandse winkels. Dat was slecht nieuws voor de droge en gevoelige huidjes waarvoor de producten speciaal werden ontwikkeld; de producten zijn (momenteel) alleen nog verkrijgbaar in thuisland Denemarken.

ARTIKEL
6. REVIEW | THE ORDINARY GLYCOLIC ACID 7% TONING SOLUTION

GEPUBLICEERD: 4 MEI 2018 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 2.825 | 4.773 PAGINAWEERGAVEN SINDS MEI 2018

Glycolzuur noem ik wel de “AHA der AHA's”, omdat het niet alleen optimaal exfolieert – maar ook een stimulerend effect heeft op de collageen-productie én de hydratatie van de huid. Het is dan ook al jarenlang een vast onderdeel van mijn huidverzorgingsroutine. Sinds 2018 is dat in de vorm van deze Toning Solution, die bijna bizar voordelig is geprijsd en zich enorm gemakkelijk laat mixen & matchen met andere producten (behalve uiteraard die met peptiden) Na een lastige start heb ik er inmiddels letterlijk liters van gebruikt – en vind ik het absoluut een aanbevelertje.

REVIEW
7. REVIEW | THE ORDINARY SALICYLIC ACID 2% SOLUTION

GEPUBLICEERD: 4 MAART 2018 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 3.547 | 5.101 PAGINAWEERGAVEN SINDS MAART 2018

Een product dat ik nooit echt heel fijn zal gaan vinden, maar dat ik toch al enkele jaren regelmatig gebruik. Dit omdat het letterlijk een “solution” is: salicylzuur lost talg porie-diep op. Daardoor krijgen mee-eters geen kans en helpt het om grove poriën te verkleinen en/of te voorkomen. Daarnaast is salicylzuur een milde exfoliant die dode huidcellen verwijdert, waardoor de huid al na enkele malen gebruik zachter aanvoelt en een gezonde glans krijgt. Het Hamamelis-water adstringeert en helpt met krachtige anti-oxidanten bij het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering.

REVIEW
8. EINDELIJK: EEN DECIEM STORE IN NEDERLAND

GEPUBLICEERD: 4 AUGUSTUS 2018 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 3.148 | 7.015 PAGINAWEERGAVEN SINDS AUGUSTUS 2018

Dat in Amsterdam een Deciem boutique is gevestigd, is al lang geen nieuws meer want die ging open in de zomer van 2018. Toch werd ook in 2019 dit bericht nog vaak gelezen. Dat is eigenlijk niet zo heel vreemd, want Deciem is en blijft gewoon goed nieuws voor iedereen die van hoogwaardige huidverzorging houdt.

ARTIKEL
9. REVIEW | THE ORDINARY VITAMIN C SUSPENSION 30% IN SILICONE

GEPUBLICEERD: 26 MAART 2019 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 2.940

Deze goedkope nachtcrème bevat 30% pure vitamine C waarmee krachtige anti-aging effecten gegarandeerd zijn, zoals een verbeterde collageen-productie en vermindering van hyperpigmentatie. Daarnaast helpt de crème bij het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering, want vitamine C is een krachtige en belangrijke anti-oxidant. Maar al die kracht krijg je niet voor niks. Het krachtpatsertje veroorzaakt namelijk heel wat geprik tijdens de eerste weken van het gebruik.

REVIEW 
10. LEUK: THE ORDINARY IS NU OOK VERKRIJGBAAR BIJ DOUGLAS

GEPUBLICEERD: 9 MAART 2019 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 2.934

In maart 2019 had Douglas goed nieuws: de Duitse parfumerie-keten nam een aanzienlijk aantal producten van The Ordinary op in haar assortiment. Sindsdien hoeven we niet meer naar de Amsterdamse 9 Straatjes – en wordt ook een kleine online bestelling gratis thuis bezorgd. Voor Nederlanders die dichtbij de Duitse grens wonen had Douglas nog beter Deciem-nieuws: in hun Duitse filialen is het assortiment van The Ordinary-producten groter – en kun je er daarnaast ook producten van Hylamide en NIOD vinden.

ARTIKEL
11. REVIEW | ALDI BIOCURA VITAMIN C 2-PHASE SERUM

GEPUBLICEERD: 4 MAART 2019 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 2.630

Een 100 ml sprayflacon die slechts € 4,95 kostte – gevuld met een formule die niacinamide, panthenol en vitamine E & C bevatte, naast enkele fijne plantaardige oliën en extracten – plus CETIOL®, een ingrediënt dat wordt verkregen uit plantaardige olie en een direct zachtmakend, siliconen-achtig effect heeft. De percentages van de actieve anti-aging ingrediënten waren te laag om een serum voor de gezichtshuid te kunnen zijn, maar als lichaamsverzorging was het een prima product. Ook dit product was alleen in de winter van 2019 verkrijgbaar bij ALDI.

REVIEW
12. TRETINOÏNE CRÈME NIET MEER VERKRIJGBAAR IN NEDERLAND

GEPUBLICEERD: 14 MEI 2019 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 2.547

“Wáár is tretinoïne crème nog wel te verkrijgen?”. Op die vraag van een lezeres probeerde ik in mei 2019 met dit artikel antwoord te krijgen. Dat antwoord bleef helaas uit en in de loop van het jaar werd het nieuws voor trouwe tretinoïne-gebruikers er niet beter op: de Acid A Vit 0,5 mg/g tretinoïne crème werd uit de handel is genomen.
Acid A Vit is (was) een merknaam van Pierre Fabre Benelux – tretinoïne crème is wel nog steeds verkrijgbaar als apotheekbereiding, die echter vaak wat duurder is.

ARTIKEL
13. REVIEW | KRUIDVAT SKIN SCIENCE ANTI-AGE WRINKLE REDUCING SERUM

GEPUBLICEERD: 9 MAART 2018 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 2.450 | 4.095 PAGINAWEERGAVEN SINDS MAART 2018

Expressie-rimpels: ze komen als eerste en zullen nooit uit zichzelf verdwijnen. Dit vriendelijk geprijsde serum bevat adequate percentages XEP®-018 en SYN®AKE – twee peptiden die expressie-rimpels voorkomen en verminderen. Daarnaast bevat de formule aanzienlijk wat hydraterende en verzorgende bestanddelen, plus een grote schep siliconen die oneffenheden opvullen en de huid een zijdezacht gevoel geven.
Toch deed dit serum in 2018 helemaal niks tegen mijn expressie-rimpels. In 2019 ontdekte ik wat waarschijnlijk de oorzaak was van het uitblijven van resultaat: het gelijktijdig gebruik van glycol- en salicylzuur. “Zuurtjes” tasten peptiden aan, waardoor ze inactief worden.

REVIEW
14. REVIEW | THE ORDINARY GRANACTIVE RETINOID 2% EMULSION

GEPUBLICEERD: 22 MAART 2018 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 2.011 | 2.809 PAGINAWEERGAVEN SINDS MAART 2018

Een voordelig anti-aging serum met 2% Granactive Retinoid en 0,1% gestabiliseerde retinol, dat heel plezierig is in gebruik. Granactive Retinoid is de merknaam van een ingrediënt dat HPR bevat – voluit hydroxypinacolone retinoate. HPR wordt vaak (duur) verkocht als het bijwerkingen-vrije alternatief voor retinol en tretinoïne. Of dat inderdaad zo is, is (nog?) niet onafhankelijk aangetoond. Maar gelukkig bevat dit voordelige serum ook 0,1% gestabiliseerde retinol, waarvan de anti-aging effecten wél onafhankelijk zijn onderzocht: vermindering van lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie – plus een verbeterde elasticiteit, hydratatie en stevigheid.

REVIEW
15. REVIEW | THE ORDINARY LACTIC ACID 10% + HA

GEPUBLICEERD: 25 JANUARI 2019 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 1.749

Effectieve, maar milde exfoliatie en langdurige hydratatie voor een zacht prijsje. 10% melkzuur hydrateert en maakt de huid al na enkele keren gebruik zachter, gladder en glanzender door oude, droge huidcellen te verwijderen. Een speciale vorm van hyaluronzuur (HA) bestrijdt vrije radicalen en vult de huid van binnenuit op met vocht, waardoor die wat voller en steviger gaat ogen. Daarnaast zorgt deze vorm van HA minstens een dag lang voor een hydraterend laagje over de huid.

REVIEW
16. FACETHEORY | REGENERATING MOISTURISER M4 PRO: 1% INGEKAPSELDE RETINOL EN TOCH MAAR € 27,99

GEPUBLICEERD: 18 MEI 2019 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 1.732

Facetheory is een Brits huidverzorgingsmerk dat alleen online wordt verkocht. De formules zijn vegan en bevatten naast zo veel mogelijk “puur natuur”-ingrediënten, adequate concentraties van actives. Deze Regenerating Moisturiser M4 Pro bevat zelfs een uitzonderlijk hoog percentage van een uitzonderlijk goede anti-aging active: 1% ingekapselde retinol.

ARTIKEL
17. BAKUCHIOL: HET NIEUWE “WONDERSTOFJE”?

GEPUBLICEERD: 7 APRIL 2019 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 1.641

Bakuchiol is een plantaardig anti-aging ingrediënt, dat met recht veelbelovend mag worden genoemd. Maar dat maakt het nog geen “herbal botox” of een alternatief voor retinol – ook al probeerden sommige merken ons dat in 2019 te laten geloven. Door dat gehype en gesmijt met onterechte claims dreigt bakuchiol aan geloofwaardigheid in te boeten. Dat is jammer, want bakuchiol kan absoluut een fijne extra zijn in een anti-aging routine... náást retinol en niacinamide – niet in plaats van.

ARTIKEL
18. MIJN ROUTINE: TERUG NAAR RETINOL

GEPUBLICEERD: 3 APRIL 2019 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 1.505

Ik wist al jaren dat je met retinol heel mooie anti-aging effecten kunt behalen, vooral bij langdurig gebruik – en toch kon ik het soms niet laten om de Retinoïde der Retinoïden af en toe een poosje ontrouw te zijn. In 2019 beterde ik mijn leven en ging definitief terug naar retinol. Ik gebruik sindsdien weer elke avond trouw een product met retinol – al heb ik de serums die ik in dit artikel noem inmiddels uit de badkamer verbannen. Squalaan en ik waren namelijk dé mis-match van 2019... bah!

ARTIKEL
19. REVIEW | ALBERT HEIJN CARE Q10 NACHTCRÈME

GEPUBLICEERD: 5 MAART 2019 | AANTAL PAGINAWEERGAVEN IN 2019: 1.453

Begin dit jaar waren ze er ineens: de Albert Heijn Care Q10 Dagcrème en Nachtcrème. Allebei in een 50 ml pot, allebei € 2,99, allebei met Q10, hyaluronzuur en vitamine E op de verpakking – en allebei met een verborgen schatje in de INCI-lijst: niacinamide. Geen hoge concentraties van actieve bestanddelen, maar wel goede basic crèmes met nét dat beetje extra.

REVIEW
*) Paginaweergaven tot en met 24 december 2019; de definitieve totalen tot en met 31 december zullen in januari 2020 in dit overzicht worden verwerkt. 

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: