Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Review: The Ordinary Ascorbyl Glucoside Solution 12%


Een vriendelijk geprijsd serum met 12% Ascorbyl Glucoside – een gestabiliseerde vorm van vitamine C, die tijdens de eerste weken van het gebruik nauwelijks tot geen prikkeling veroorzaakt. Dat in tegenstelling tot hoge concentraties van pure vitamine C, dat in huidverzorgingsland luistert naar de INCI-naam Ascorbic Acid. Een ander belangrijk verschil met Ascorbic Acid is, dat Ascorbyl Glucoside gelijktijdig gebruikt kan worden met niacinamide – het “wonderstofje” dat in steeds meer huidverzorgingsproducten te vinden is. Sowieso is dit een serum dat eenvoudig is te mixen & matchen met andere producten uit je routine: dankzij de waterbasis trekt het supersnel in en door het ontbreken van siliconen en hoge concentraties van (andere) moleculaire zwaargewichten, blijft de weg vrij voor de moisturizende ingrediënten uit je dag- en/of nachtcrème.

Ascorbyl Glucoside: prik-vrije vitamine C effecten

Volgens diverse producenten bezit Ascorbyl Glucoside dezelfde werking als zuivere vitamine C – de biologisch actieve vorm zoals die van nature in de huid aanwezig is.
Vitamine C is een krachtige anti-oxidant* die de vorming van collageen bevordert, hyperpigmentatie vermindert en ontstekingsreacties kalmeert; effecten die allemaal uitvoerig en onafhankelijk zijn aangetoond – ook op de menselijke huid.
Naar de “nieuwkomer” Ascorbyl Glucoside is (vooralsnog) weinig onafhankelijk onderzoek verricht. Wél wordt het gerekend tot de “goede derivaten”, die daadwerkelijk vitamine C aan de huid afleveren. Dat afleveren gebeurt gradueel, waardoor er nauwelijks tot geen prikkeling optreedt. Daardoor is Ascorbyl Glucoside een fijn ingrediënt voor de meer gevoelige huidjes – en voor iedereen die gewoon geen zin heeft in de “bijwerkingen” van hoge concentraties Ascorbic Acid in de eerste weken van het gebruik.
Daarnaast bestaan er enkele veelbelovende “in vitro aanwijzingen” dat Ascorbyl Glucoside inderdaad anti-aging eigenschappen bezit. Het remmen van de vorming van pigment, bijvoorbeeld – waardoor het hyperpigmentatie vermindert en bijdraagt aan een meer egale huidtoon. Ook produceerden fibroblasten die drie weken werden behandeld met Ascorbyl Glucoside (veel) meer collageen, dan onbehandelde fibroblasten. Tot slot lijkt Ascorbyl Glucoside keratinocyten – de hoorncellen die de “bovenkant” van onze huid vormen – te kunnen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV-B straling.

Factsheet Ascorbyl Glucoside


Zemea®: bijna een “typisch Deciem” ingrediënt

Heel veel Deciem-producten bevatten propanediol – de INCI-naam van Zemea® – een ingrediënt dat ik meestal bij de merknaam noem. Dit omdat de INCI-naam zo veel lijkt op 1,2 propanediol: de naam die de chemie hanteert voor het ingrediënt dat wij kennen als propyleenglycol. In huidverzorgingsland is propyleenglycol weinig populair – en of dat terecht is, is zogezegd onderwerp van discussie. Feit is echter dat er met Zemea® helemaal niks mis is. Het is een plantaardige moisturizer, die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en die maakt dat een formule minder antibacteriële conserveermiddelen hoeft te bevatten. Zemea® voelt zacht aan en trekt snel in (écht snel – niet squalaan-snel ;)) En het wordt ook nog eens op duurzame en hernieuwbare wijze geproduceerd.

Factsheet Propanediol


MIJN ERVARINGEN

Ik wil, ik wil, ik wil...: als het op huidverzorging aankomt heb ik een heel veeleisend en sterk willetje. Ik wil vitamine C in mijn routine (want tja, wie wil dat nu niet? :)) Maar ik wil geen geprikkel dat wekenlang mijn nachtrust verstoort. Daardoor hield ik het al snel voor gezien met de Vitamin C Suspension 30% van The Ordinary – ook al was die “nachtcrème” verder heel okay. Niods Ethylated L-Ascorbic Acid 30% Network (ELAN) vond ik helemaal te fijn, maar dat serum heeft als nadeel dat het niet gelijktijdig met niacinamide te gebruiken is. Terwijl ik per se niacinamide wil. 's Nachts maar juist ook overdag, sinds ik uit zeer betrouwbare bron heb vernomen dat deze toch al onvolprezen multitakser óók nog eens beschermt tegen vroegtijdige huidveroudering door blauw licht. Dus daarom nam ik na een zomer-lang trouw gebruik toch maar afscheid van het Facetheory Regena C-20 Serum; dat bevat namelijk 20% Sodium Ascorbyl Phosphate – waarvan onbekend is of je het kunt combineren met niacinamide.

The Ordinary Ascorbyl Glucoside Solution 12% geeft geen noemenswaardig geprikkel, is wél te combineren met niacinamide en is dankzij de waterbasis heel geschikt voor gebruik in de ochtend. Drie dingen die ik wil – en het bleek dan ook helemaal geen slechte keuze.

Mijn ochtendroutine du jour
Ik gebruik dit serum momenteel in de ochtend na een Indeedlabs Bakuchiol Reface™ Padje, dat gedrenkt is in een formule met bakuchiol én niacinamide. Daarna volgt mijn “dagcrème”. Aanhalingstekens omdat de Weleda Baby Sensitive Witte Malva Gezichtscrème eigenlijk voor gevoelige baby-gezichtjes is ontwikkeld. Er zitten dus bijvoorbeeld geen siliconen in, voor het betere optische en tactiele bedrog. Een “no make-up look” jokkebrok ik dan ook bij elkaar onzichtbare-zichtbare producten van Hylamide en Dior.

Fijn!
The Ordinary Ascorbyl Glucoside Solution 12% is fijn, daar kan ik heel kort over zijn. Het laat zich gemakkelijk verdelen over mijn huid, het trekt lekker snel in en het is slechts een heel klein beetje plakkerig. Daarnaast is het zuinig in gebruik, terwijl het toch al voordelig geprijsd is. Zichtbare verbeteringen zag ik niet, maar dat is niet meer dan logisch. Net zoals dat glycolzuur alleen in de eerste weken van het gebruik een AHA-erlebnis brengt, zijn ook vitamine C-effecten alleen “wow!” in het begin.

Ik blijf dit serum dus nog even gebruiken en misschien koop ik het in de toekomst nog een keer. Maar ik ga straks eerst nog even kijken wat er nog meer te beleven valt op vitamine C-gebied...

VOOR WIE?

 Iedereen die graag een voordelige formule met gestabiliseerde, prik-vrije vitamine C gebruikt, die eenvoudig te combineren is met andere huidverzorgingsproducten.

VOOR WIE NIET?

 Voor zo ver op dit moment bekend, bevat dit serum slechts één ingrediënt dat in zeldzame gevallen een allergische reactie kan veroorzaken: triethanolamine. Wanneer er een allergie voor triethanolamine bij je is vastgesteld, dan is dit serum waarschijnlijk niet geschikt voor jouw huid.

PRIJS, VERKOOPADRESSEN EN MEER INFORMATIE

Een 30 ml flacon Ascorbyl Glucoside Solution 12% kost € 12,90. Meer informatie kun je hier vinden, samen met de ervaringen van andere gebruikers.
Het is verkrijgbaar bij Deciem zelf en bij Douglas – een overzicht van de verkoopadressen vind je hier.

*) Anti-oxidanten en de huid
Oxidatie is een normaal proces: we hebben tenslotte zuurstof nodig om te kunnen leven en oxideren betekent “verbinden met zuurstof”. Bij dat proces ontstaan voortdurend vrije radicalen, die onschadelijk worden gemaakt door anti-oxidatieve enzymen in de cel, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. Wanneer deze balans wordt verstoord, krijgen vrije radicalen de overhand en daardoor kan het normale functioneren van de cel worden aangetast: we spreken dan van oxidatieve stress. Blootstelling aan UV-straling is een belangrijke – zo niet de belangrijkste – oorzaken van oxidatieve stress en speelt dan ook een grote rol bij het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering en diverse huidziekten. 
Anti-oxidanten die op de huid worden aangebracht helpen om oxidatieve stress – en daarmee dus vroegtijdige huidveroudering – te voorkomen en te verminderen. 


INGREDIËNTEN:
AQUA – water (moleculair gewicht 18,02 g/mol); ASCORBYL GLUCOSIDE – gestabiliseerde vorm van vitamine C die pigmentvorming remt en de productie van collageen stimuleert → factsheet (moleculair gewicht 338,26 g/mol.) PROPANEDIOL, merknaam ZEMEA® – moisturizer die de afgifte van actieve ingrediënten bevordert en de huid een zacht gevoel geeft → factsheet (moleculair gewicht: 76,09 g/mol); AMINOMETHYL PROPANOL– past de pH-waarde van een formule aan (moleculair gewicht 89,14 g/mol); TRIETHANOLAMINE⁂ – stabilisator waarmee tevens de pH-waarde van een product wordt aangepast (moleculair gewicht 149,19 g/mol); ISOCETETH-20 – oplos- en emulgeermiddel (moleculair gewicht 472,75 g/mol); XANTHAN GUM – verdikkingsmiddel (moleculair gewicht 1.106,78 g/mol); DIMETHYL ISOSORBIDE – oplosmiddel dat de aflevering van actieve ingrediënten bevordert (moleculair gewicht 174,20 g/mol); ETHOXYDIGLYCOL– oplosmiddel (moleculair gewicht 134,18 g/mol); TRISODIUM ETHYLENEDIAMINE DISUCCINATE – chelaatmiddel (moleculair gewicht 358,19 g/mol); 1,2-HEXANEDIOL – oplosmiddel dat dikkere formules dunner en gemakkelijker verdeelbaar maakt (moleculair gewicht 118,17 g/mol); CAPRYLYL GLYCOL – moisturizende stabilisator die de antibacteriële werking van andere ingrediënten versterkt (moleculair gewicht 188,27 g/mol)

⁂ → meer informatie over de betekenis van dit symbooltjeDEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: